In het menselijk lichaam bevinden zich zeven chakra’s, vanaf de basis van de ruggengraat tot het kruintje op je hoofd. Chakra is een woord uit het Sanskriet en betekent “wiel” of “cirkel”. Wanneer deze “wielen” in balans zijn draaien ze en laten ze de energie moeiteloos door je lichaam stromen. Chakra’s kunnen overactief of onderactief zijn of zelfs geblokkeerd raken, hetgeen zowel fysiek als emotioneel invloed kan hebben op ons welbevinden.

Je kunt de gesteldheid van je chakra’s zelf beheersen, bewust en onbewust. Je beschikt daarom ook zelf over het vermogen om je chakra’s in balans te brengen. Dat kun je doen door middel van meditatie, yoga, zelfreflectie, voeding, energetische genezing, kristallen, of zelfs door je in een omgeving met een hoge trilling te bevinden.

Je fysieke gesteldheid kan je chakra’s beïnvloeden en je chakra’s kunnen je fysieke realiteit beïnvloeden: de samenwerking moet harmonieus zijn. Dit betekent dat voedsel direct de werking van je chakra’s kan beïnvloeden, op gelijke wijze zoals je verlangen en je voedselkeuze de gezondheid van je chakra-systeem weerspiegelt. Je hebt misschien wel eens gehoord van de uitspraken “de regenboog eten” en “hoe donkerder de kleur van je voedsel, hoe beter het voor je is?” Daarin schuilt beslist een waarheid, omdat de kleuren van voedsel in verband staan met de kleuren van de chakra’s!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat zegt de wetenschap over chakra’s?

Hieronder zie je een afbeelding waarop de resultaten van een onderzoek worden weergegeven, waaraan meer dan 100 mensen meewerkten. Dit onderzoek werd verricht door Dr. Pradeep B. Deshpande, professor emeritus aan de afdeling Chemical Engineering aan de Universiteit van Louisville. Houd in gedachten dat dergelijke onderzoeken ook in Rusland op grotere schaal zijn gedaan en goed gedocumenteerd zijn.

Hoe chakra’s in verband staan met en beïnvloed worden door voeding

De persoon bij wie de chakra’s recht onder elkaar staan was rustig en ontspannen als gevolg van deelname aan de studie, die in het teken stond van meditatie, ademhalingsoefeningen, liefde, vriendelijkheid en intentie. Je kunt ook de verandering in het energieveld voor en na het onderzoek zien. Dit soort resultaten waren bij een groot aantal deelnemers consequent.

“Ieder afzonderlijk deel van de vingertop staat energetisch in verbinding met specifieke organen en orgaansystemen zoals het ademhalingsstelsel. Wanneer de gegevens van alle 10 individuele bio-grammen zijn verzameld en samengevoegd, krijg je een afbeelding van het volledige energieveld van het lichaam. De afbeelding hierboven toont een voorbeeld van het volledige energieveld van zowel een gezond als een ongezond/emotioneel instabiel persoon. De gaten in het energieveld, de verminderde uitstraling en de onbalans van de chakra’s van de ongezonde persoon zijn duidelijk waarneembaar,” aldus Dr. Pradeep B. Deshpande.

De relatie tussen je chakra’s en verschillende soorten voedsel

Volgens de Ayurveda en yogische kennis zijn chakra’s verbonden aan bepaalde emoties en hun fysieke elementen. Laten we elke chakra’s eens apart bekijken en begrijpen hoe iedere chakra betrekking heeft op je lichaam, je emoties en voedsel.

De Wortelchakra (Sanskriet: Muladhara Chakra): Deze chakra bevindt zich aan de basis van de ruggengraat en wordt geassocieerd met veiligheid, familie en je geaard voelen. Het oerinstinct, aardse gedachten en handelingen staan in verband met dit chakra. Als je je losgekoppeld voelt met de realiteit of je voelt je vreselijk moe, dan kan dat betekenen dat je wortelchakra in onbalans is. Elke vorm van spanning die wordt veroorzaakt door overleven – inclusief financiële onzekerheid, werkstress en onrustige huisvesting – kan aangeven dat je wortelchakra in balans gebracht moet worden.

Het wortelchakra is verbonden met de kleur rood. Hoogwaardig voedsel met van nature sterke rode pigment of aardingseigenschappen, kan je helpen je wortelchakra op te laden. Voedsel zoals tomaten, aardbeien, bieten, rode appels, granaatappels, frambozen en zelfs eiwitten kunnen je wortelchakra herstellen!

De Sacrale chakra (Sanskriet: Svhadhisthana Chakra): De sacrale chakra bevindt zich net onder de navel en wordt geassocieerd met creativiteit, seksualiteit, toewijding, passie en gevoeligheid. Wanneer de sacrale chakra in balans is, voel je je seksueel, creatief en comfortabel in je expressie. Als je het gevoel hebt dat je een laag libido hebt, creatief geblokkeerd bent, problemen hebt met geslachtsorganen of klachten hebt in je onderrug, kunnen dit allemaal signalen zijn dat je sacrale chakra in onbalans verkeert.

De sacrale chakra is verbonden met de kleur oranje. Hoogwaardig voedsel met een diepe heldere oranje kleur of dat vrij zwaar en dicht van structuur is, is geweldig voor je sacrale chakra. Dit omvat voedsel zoals mandarijnen, mango’s, wortelen, pompoenen, yams, zaden, noten en oliën!Hoe chakra’s in verband staan met en beïnvloed worden door voeding

De Solar Plexus chakra (Sanskriet: Manipura chakra): De solar plexus bevindt zich vlak boven je navel en weerspiegelt je Zelf-besef, je persoonlijke kracht en je zelfbeeld. Wanneer je solar plexus in balans is, heb je een sterk gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en een groter begrip van wie je bent. Verkeert je solar plexus in onbalans, dan kun je je verlegen en humeurig voelen, veroordelend naar jezelf zijn, bang zijn voor afwijzing of het gevoel hebben dat je uiterlijk niet voldoet. Je voelt je gewoon niet ‘jezelf’.

De Solar Plexus is verbonden met de kleur geel. Hoogwaardig voedsel met een gele kleur en lichte eiwitwaarden kunnen je helpen je solar plexus te versterken, zoals bananen, verse ananas, maiskolven, gele paprika, linzen, gele squash en granen, bijvoorbeeld haver.

De hartchakra (Sanskriet: Anahata Chakra): De hartchakra bevindt zich in het midden van je borst ter hoogte van je hart. Bij dit chakra draait alles om liefde, dankbaarheid, vreugde, compassie en verbinding. Als je hartchakra in balans is voel je liefde in alle aspecten van het leven en kun je vrijuit spreken zonder pretenties. Is je hartchakra onderactief, dan kun je je boos, jaloers of verbitterd voelen, je kunt teveel van jezelf geven, je afhankelijk voelen, je laat over je heen lopen, kunt geen grenzen aangeven of hebt bindingsangst.

Bij het hartchakra hoort de kleur groen; Hoogwaardig voedsel met een diepgroene kleur of licht verteerbare groenten zijn ideaal voor de hartchakra. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld broccoli, kool, snijbiet, komkommer, groene paprika en alle andere groene groenten.

De keelchakra (Sanskriet: Vishuddha Chakra): De keelchakra bevindt zich in het midden van de keel en houdt verband met het vermogen om jouw waarheid uit te spreken en je gevoelens vocaal uit te drukken. Wanneer je een blokkade ervaart kan het je moeite kosten met anderen te communiceren. Indien in onbalans zou je het moeilijk kunnen vinden jezelf uit te drukken in alle vormen van communicatie, of omgekeerd, je ervaart problemen met het stoppen van communicatie of het kunnen luisteren naar anderen. Met een sterk keelchakra kun je gemakkelijk communiceren, je bent eerlijk, oprecht en waarheidsgetrouw en je beschikt over goede luistervaardigheden.

De keelchakra staat in verbinding met de kleur lichtblauw, dus al het hoogwaardige voedsel met een lichtblauwe kleur of heel licht verteerbaar, is een weldaad voor je keel. Denk aan blauwe bessen, vijgen, kelp… eigenlijk hebben vrijwel alle vruchten een wonderbaarlijk effect op je keelchakra.

De derde oogchakra (Sanskriet: Ajna Chakra): Je derde oog bevindt zich in het midden van je voorhoofd tussen je wenkbrauwen. Je derde oog staat voor je intuïtie. Daarmee beschik je over het vermogen waarheid te zien, door illusies heen te kijken en kritisch te denken. Een sterk derde oog houdt in dat je beschikt over wijsheid en inzicht van binnen uit, je bent intuïtief en je zoekt naar waarheid. Door een overactief derde oog kun je je duizelig voelen en verdwijn je vaak in je dagdromen. Met een onderactief derde oog kost het je moeite naar binnen te kijken, zelfreflectie toe te passen en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.

Bij het derde oogchakra hoort de kleur donkerblauw. Dus met hoogwaardig voedsel met donker pigment zoals diepblauw of paars kun je je derde oogchakra in balans brengen. Zeer licht verteerbaar voedsel is ook goed. Eet eens wat vaker pruimen, blauwe druiven, aubergine, rode kool, paarse wortelen of drink gewoon kruidenthee en lichte plantaardige dranken.

De kroonchakra (Sanskriet: Sahasrara Chakra): De kroonchakra bevindt zich in het midden van je kruintje boven op je hoofd en staat voor innerlijke leiding, verbinding met De Bron en met verlichting. Bij een uitgebalanceerd kruinchakra leef je volledig in het Nu, begrijp je Universele Waarheid en heb je een volledig vertrouwen in je Zelf. Met een kruinchakra in onbalans ervaar je gebrek aan zelfbewustzijn, heb je moeite met mediteren of kun je angst en opvattingen die niet afgestemd zijn op je ware essentie moeilijk vrijgeven.

De kroonchakra wordt geassocieerd met de kleuren donkerpaars, violet en wit. Er wordt gezegd dat wanneer verlichting is bereikt je louter van de elementen kunt leven. Daaruit voortvloeiend kan vasten een prachtige methode zijn om je kroonchakra op te laden. Tijd doorbrengen in de natuur, direct zonlicht en veel water drinken hebben allemaal een weldadig effect op de kruinchakra. Extreem licht voedsel zoals champignons, knoflook, gember, ui, lychees, kokosnoot en overig tropisch fruit, is ook geweldig voor het in balans brengen van je kruinchakra.

Hieronder een overzicht dat je behulpzaam kan zijn bij het kiezen van de juiste voeding.

Hoe chakra’s in verband staan met en beïnvloed worden door voeding

 

Welk verband hebben de chakra’s met verlangen naar voedsel en verschillende diëten?

Het is belangrijk te weten dat alle hiervoor genoemde voedingsmiddelen 100 % plantaardig zijn. Zoals alles heeft elk soort voedsel een eigen trillingsfrequentie. Bijvoorbeeld: pesticiden, dierlijke producten en bewerkte voedingsmiddelen hebben een lage trilling, plantaardig voedsel een hoge. De trillingsfrequentie van elke chakra gaat omhoog naarmate je van de wortelchakra langs de ruggengraat opstijgt naar de kroonchakra. Dus ook van het voedsel dat met elke chakra in verband staat.

Ik ben van mening dat het niet alleen heel erg belangrijk is om plantaardig voedsel met hoge eiwitwaarden te eten om je lagere chakra’s in balans te brengen, maar ook voor je hogere chakra’s is het van groot belang om zoveel mogelijk licht voedsel zoals fruit en groente tot je te nemen. Oude Hindoe en Yogische geschriften leggen uit dat de opgewekte Kundalini eerst om de wortelchakra draait, vervolgens langs de ruggengraat opwaarts slingert en dat bij het doorboren van elke chakra het bewustzijn wordt verhoogd, tot uiteindelijk de kroonchakra is bereikt, op welk moment (althans in deze dimensie) verlichting wordt ervaren.

Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan je hierbij behulpzaam zijn, met name vlees en zuivel. Aangezien angst een lage trilling heeft, geloof ik dat je door het eten van vlees of een product afkomstig van dieren die in angst hebben geleefd, je trilling verlaagt. Als gevolg daarvan zou je lagere trillingen kunnen ervaren, angst inbegrepen, die zowel de wortelchakra als alle andere chakra’s kunnen beïnvloeden. Dit betreft een onder Yogi’s gangbaar geloof, omdat men denkt dat de ‘energiestempel’ die op het vlees van een dier wordt gedrukt tijdens consumptie overgebracht kan worden.

Wanneer je je hier eenmaal bewust van bent, hoef je alleen maar je verlangen te volgen om te weten aan welke chakra’s gewerkt moet worden. Ik eet bijvoorbeeld vaak zoete aardappelen, wortelen, pinda’s en kurkuma, allen verbonden met de sacrale chakra. Ik kies er voor om aan het verlangen naar dit voedsel toe te geven, omdat ik daardoor mijn lichaam (fysiek en energetisch) datgene geef waarvan ik geloof dat mijn lichaam dat nodig heeft. Ik probeer me daarbij echter wel steeds af te vragen waaróm mijn lichaam dat wil. Je lichaam praat met je. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren.

 

Wanneer je een duidelijk verlangen hebt naar voedsel waarbij je het gevoel krijgt dat het goed voor je lichaam is (zoals bepaalde soorten fruit, groenten of noten), dan raad ik je aan naar je lichaam te luisteren en je af te vragen: “Waarom heb ik dit voedsel nodig en moet ik misschien werken aan een bepaalde chakra?” Zelfreflectie is een prachtig hulpmiddel om uit te zoeken hoe het er met je energetische, je emotionele en fysieke lichaam voorstaat en geeft je de sleutel tot zelfgenezing.

Kalee Brown

Bronnen:
http://fionalandrews.info/foods-to-balance-chakras/

https://www.gaia.com/article/balance-your-chakras-food

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Een mooi omschreven stukje over Chakra’s Kalee.
    Er zijn er zelfs nog meer dan 7 waaronder de Miltchakra, Achterhoofdchakra en Thymuschakra.
    Het klopt dat alles in verbinding staat, invloed uitoefenen op de menselijke belangen en behoeftes die we hebben. Deze verschillende trilling frequenties hebben wat d chakras maar ook het hormonale huisouden van het menselijk lichaam beïnvloed, de gevoelens hiervan creëren gedachten en emoties.
    En bekend voorbeeld hiervan zijn emotionele eters die zich volstoppen om het vervellende gevoel te bevredigen. Onze behoeftes en zin in eten zijn aan trek in voedsel verbonden, waar we naar verlangen heeft met de status van bewustzijn te maken. En beïnvloed als causale factoren de balans van het lichaam zo ook de chakras. Door de disbalans ontstaan er klachten of problemen welke aangeven dat je uitbalans bent, dit zijn vaak gebeurtenissen welke ons emotioneel raken en invloed hebben op onze gesteldheid. En ander fijt is als we te veel geur en kleurstoffen eten de smaakpupillen veranderen waardoor we nog meer prikkels aan deze stoffen nodig hebben om tot de gewenste bevrediging te komen. De verstoringen brengt de mogelijkheid met zich mee om bewust te worden dat er delen aanwezig zijn die om aandacht vragen. Door dit te ontkennen blijven de verstorende factoren en rol spelen om je vanuit de klachten en problemen je tot een punt te brengen om te veranderen. Zodra we bij de bron waar de problemen vandaan komen dit in de kern aanpakken, accepteren en verwerken komen we los van de verstoringen en komt het lichamelijk hormonaal systeem weer helemaal in balans zo ook de chakras. Het trek in bepaalde voeding wat we als slecht zien valt ook weg omdat we dit niet meer nodig hebben omdat de inzichten en de invloed hoe het geheel werkt begrepen is. Het hele aspect heeft dan ook te maken met bewust worden van wie we werkelijk zijn, hierop is alles afgestemd en staan in harmonie met het lichaam en de balans van het leven. Liefs Carlo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in