Home Spiritualiteit Hoe communiceer je met je hoger Zelf?

Hoe communiceer je met je hoger Zelf?

Hoe communiceer je met je hoger Zelf?

Waarschijnlijk doe je het al; communiceren met je hoger Zelf. Mogelijk zelfs meer dan je denkt, zonder dat je je er echt bewust van bent. Misschien heb je het idee dat het je verstand is dat praat en dat je het zelf bedenkt.

Het is helpend om hier meer duidelijkheid en vaardigheid in te krijgen, omdat het contact met je hoger Zelf van onschatbare waarde is. Het is vooral een kwestie van oefenen en ervaren. Ik hoop dan ook dat je na het lezen van dit artikel meer vertrouwen voelt om je open te stellen voor je hoger Zelf en te vertrouwen op de informatie die je ontvangt. Omdat zowel hoger Zelf als hogere Zelf gebruikt worden, zal ik beide gebruiken.

Wat is je hogere Zelf?

Ik noem het het overkoepelende deel van ons. Het is als het ware de spreekbuis van de ziel. Het hogere Zelf heeft zicht op heel ons zielenbestaan: op onze vorige levens, ons verblijf in de Bron, onze incarnaties en heel ons huidige leven van baarmoeder tot nu.

Bovendien is het de verbinding tussen je ‘aardse persoon’, je ziel, je energetische helpers en de Bron. Het heeft als taak om al deze delen in overeenstemming te brengen, zodat je je zielsmissie kunt vervullen. Je zielsmissie reikt van het opdoen van ervaringen en het leren van lessen tot je essentie tot uitdrukking brengen.

De communicatie via het hoger Zelf

De communicatie via het hoger Zelf verloopt op verschillende manieren, maar vooral op de manier die het beste bij jou past. Voor de één is dat via beelden, voor de ander via emoties, intuïtieve en fysieke gevoelens. Bij anderen komen woorden ‘binnen’. In dit laatste geval ‘hoor’ je als het ware wat je hoger Zelf jou te vertellen heeft. Vaak is het een combinatie.

Het is belangrijk om je niet blind te staren op één manier, zoals het zien van beelden. De één is nu eenmaal sterker visueel ingesteld dan de ander. De ene manier is zeker niet beter dan de andere. Laat je verwachting van hoe jouw hoger Zelf met jou communiceert dan ook los.

Bovendien is de communicatie vaak subtiel, een fluistering als het ware. Zeker wanneer je er nog niet zo veel ervaring mee hebt, leidt dit tot twijfel: “is het echt mijn hoger Zelf dat spreekt of is het mijn verstand? Verzin ik het?”.

De verwarring is logisch, want je verstand verwerkt de informatie vanuit je hoger Zelf, zodat jij het begrijpt. Als je je er meer bewust van wordt, merk je dat het antwoord vanuit een andere bron komt dan je verstand.

Wanneer je onbekend of onzeker bent met het communiceren met je hoger Zelf, is het stellen van gesloten vragen het meest toegankelijk. Zo is het voor je hoger Zelf het gemakkelijkst om jou een antwoord aan te reiken. Hoe complexer de vraag, des te complexer de antwoorden. Daarmee zijn ze moeilijker te interpreteren, zeker wanneer je nog geen idee hebt van een mogelijke oplossing.

Antwoorden vanuit je hogere Zelf

Er zijn een aantal aanwijzingen die erop duiden dat je hogere Zelf aan het woord is:

 • Het antwoord komt vaak al tijdens het stellen van de vraag of vlak erna. In ieder geval sneller dan je verstand het had kunnen bedenken.
 • Het antwoord komt in een woord of een korte zin, meestal verwoord door je eigen stem. De informatie moet via jou als aards persoon verwerkt worden.
 • Het antwoord of inzicht is onverwacht, zeker anders dan je verstand het had bedacht.
 • Je ervaart er een fysieke gewaarwording bij: een druk of spanning in je lichaam, kippenvel, een verstrakking, een zucht. In mijn geval is een diepe zucht een bevestiging van wat ik al vermoedde. Wanneer er niets gebeurt in mijn lichaam, is dit een ‘nee’.
 • Je ervaart een emotie bij het antwoord: blijdschap, enthousiasme en opgetogenheid duidt een ‘ja’ aan. Wanneer je er geen emotie bij voelt, is de kans groot dat het antwoord een ‘nee’ is.
 • Let op je energie: wanneer je een gloed of een stroom ervaart, is het waarschijnlijk een ‘ja’. Een stagnatie duidt op een ‘nee’.
 • Je ontvangt een beeld, als een foto.

“De fluisteringen van je hogere Zelf zijn waardevolle wegwijzers op je pad”

Ruimte scheppen

Soms komt het antwoord een poosje later, als je al niet meer met de vraag bezig bent. Dat helpt bij het stellen van open vragen. Dan parkeer ik de vraag en geef daarmee mijn hoger Zelf de ruimte om een antwoord aan te reiken. Wanneer ik met mijn verstand blijf denken over een antwoord, kan de beste optie mij niet bereiken. Bovendien is er minder weerstand wanneer ik het antwoord, en het moment waarop ik het zou moeten ontvangen, loslaat. Ook bewegen of de natuur opzoeken helpt om antwoorden toe te laten. Je gaat dan als het ware met je aardse persoon aan de kant, je creëert ruimte.

Het helpt om je lichaam bezig te houden, zodat je in een andere staat van bewustzijn komt. Ik heb al vele inzichten, oplossingen en inspiratie ontvangen tijdens fietsen, stofzuigen en onder de douche staan. Het hoeft dus niet altijd in een meditatie. Voor sommige mensen werkt dit juist averechts, omdat er dan vanuit de verwachting weerstand ontstaat.

Hoe communiceer je met je Hoger Zelf?

Pendelen

Natuurlijk zitten alle antwoorden in jou en heb je alles in je om antwoorden te ontvangen. Maar soms is het moeilijk om op een andere bron dan je verstand en je logica te vertrouwen, zeker als het een vraag betreft die mogelijk grote gevolgen heeft. Dan is het fijn om op een concretere manier contact te maken met je hoger Zelf.

Zo’n concrete manier is pendelen, met een pendel of via je lichaam. Pendelen gebruik ik wanneer ik de bevestiging wil ontvangen of het antwoord dat ik vermoed, ook juist is. Er is veel informatie te vinden over hoe je hiermee werkt. Voel daarbij of deze manier bij jou past.

Ook het gebruik van orakelkaarten is toegankelijk en eenvoudig. Zeker wanneer je regelmatig een kaart uit dezelfde set trekt met betrekking tot dezelfde vraag, zie je een rode draad in de antwoorden.

Je hoger Zelf communiceert altijd

Weet dat je hoger Zelf altijd communiceert met jou, ook als je er niet om vraagt. Het is zeker niet zo dat je voortdurend je best moet doen om in verbinding te zijn. Je hebt vast vaker ervaren dat je vanuit het niets ingevingen en impulsen ontving. Zeker wanneer je niet over het onderwerp nadacht. Koester deze fluisteringen, het zijn waardevolle wegwijzers op je pad.

Na verloop van tijd ervaar je misschien, net als ik, dat je hoger Zelf steeds meer versmolten raakt met jou als persoon. Waar ik voorheen de antwoorden vooral van buiten mij voelde binnen komen, ontstaan ze nu meer van binnenuit. Als een soort innerlijk weten. Dit gaat gepaard met een stelligheid, een vastbeslotenheid. Nóg subtieler en meer verankerd met mijn hele wezen.

Oefening baart kunst

Hoewel we allemaal van nature in staat zijn tot communicatie met ons hogere Zelf, zijn de meesten van ons dit niet gewend. Het is normaal om er twijfels en onzekerheid bij te ervaren. Het is best spannend om de controle vanuit onze aardse persoon los te laten en ons over te geven aan antwoorden die buiten ons vertrouwde leven vallen. Maar onze ziel is toe aan loslaten en groei en wijst ons via ons hogere Zelf de weg.

Het helpt om antwoorden die je ontvangt op te schrijven en na een poosje terug te lezen. Je zult zien dat je destijds het juiste antwoord al ontving. Dit geeft vertrouwen om je steeds meer open te stellen voor dit deel van jou.

Kosmisch wezen

Wees je ervan bewust dat je als kosmisch wezen bent geïncarneerd in een fysiek lichaam. Je staat in verbinding met het goddelijke veld. Het is onze natuur om te communiceren met onze ziel en de energetische wereld. We zijn het alleen soms vergeten en mogen dit ons weer herinneren en eigen maken.

De communicatie met het hoger Zelf kan dus op vele manieren. Deel vooral in de reacties jouw manier, wie weet help je daar weer een ander mee!

5 REACTIES

 1. In het begin vond ik het heel lastig om te aanvaarden dat de boodschap of het antwoord van mijn Hogere Zelf afkomstig kon zijn. Een beetje ongelovige Thomas idee en bang voor mijn ego die het wenselijke antwoord kon bedenken.
  Ik heb daarom gevraagd of ik een duidelijk signaal kan krijgen als de boodschap echt van mijn Hogere Zelf afkomstig is.
  In het begin hoorde ik op de vreemdste plekken of tijden een bel rinkelen. Nooit meer gedacht aan mijn verzoek dus het duurde even voordat ik in de gaten had dat mijn verzoek werd gehonoreerd haha.
  Nu na jaren weet en voel ik het verschil tussen mijn verstand, ego of mijn Hogere Zelf.
  De bel is verdwenen.
  En zoals je schrijft: vaak komt het antwoord al tijdens de vraag er dwars doorheen.

 2. Leuk hoor, duidelijke teksten! Ik ben zo in contact met mijn hogere zelf en dat merk ik omdat ik bijna 100% hetzelfde heb geschreven in mijn eigen blog website! Fantastisch hoe het Universum werkt!

 3. Om te checken of je in goed contact staat met je hogere zelf kan je het aan de oneindige wijsheid vragen dmv penselen (zelf biotensor). Bij antwoord nee, vraag je of je een zuivering aan opdat je weer in goed contact staat. Meestal na 1x zuivering vragen sta ik weer in goed contact.

Mobiele versie afsluiten