Hoe kan ik creatiever worden
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dat is een goede vraag: “Kan ik creatiever worden!?” Creativiteit ontwikkelen, dat is iets dat veel mensen willen. Het is natuurlijk heerlijk om vaak leuke en originele ideeën te krijgen en deze om te zetten in iets tastbaars. Trouwens, creativiteit is niet alleen gaaf, het is ook erg waardevol. Creatiever worden dan je al bent, is gelukkig niet onmogelijk.

Wat is creativiteit?

Wat is creativiteit eigenlijk? Want als we creatiever willen worden, is het wel handig om te weten waar we precies over praten. Wat stimuleer je precies als je jouw creativiteit wil vergroten en verbeteren? In mijn workshops besteed ik hier uitgebreid aandacht aan. Dat doe ik bewust, omdat creativiteit het beginsel is van het implementeren van ideeën in je eigen dagelijkse leven. Want als jij nieuwe gedachten kan omzetten tot concrete actie, dan ga je als een sneltrein op jouw droomdoelen af.

Maar even terug bij het begin. Wat is creativiteit? Creativiteit bestaat uit allerlei verschillende vaardigheden, competenties en functies. Die samenstelling is bij iedereen anders.

Creativiteit is jouw persoonlijke vermogen om nieuwe dingen te bedenken en te maken.

Leuk om te weten is dat het totaal niet uitmaakt of het iets volledig nieuws betreft of een andere visie op een al bestaand concept of idee.

Creatiever worden, de vijf vaste stappen

Creativiteit is heel lastig om te leren en moeilijk om verder te ontwikkelen. Toch kan het wel, als je weet hoe het moet. Wetenschappers zouden geen wetenschappers zijn als ze hier geen antwoord op hadden. Zij hebben het proces van creativiteit ontleed en hebben ontdekt dat ieder idee ontstaat door een bepaald proces te volgen. Dit proces kun jij ook in jouw eigen leven toepassen. Dan ligt steeds creatiever worden binnen handbereik!

Het ‘creatieve wordingsproces’ is een 5-stappenplan:

1) Nieuw materiaal verzamelen

Dit is een leerfase waarin je in de breedte en de diepte zoekt op jouw onderwerp. Je doet research naar alles dat direct gerelateerd is aan jouw onderwerp. Daarnaast laat je je fascineren door allerlei aanliggende en overlappende concepten en onderwerpen. Open minded te werk gaan is hier key. Je zoekt, ontdekt en leert.

2) Denk diep na

Dit noem ik ook wel de Einsteinfase waarin je diep nadenkt over alles wat je in fase 1 hebt verzameld. Probeer verbanden te leggen en out of the box te denken. Experimenteer en probeer uit.

3) Problemen bestaan niet

Wat bedoel je daar nu weer mee? Wat ik bedoel, is dat je onverwachte wendingen en zogenaamde problemen volslagen moet negeren. Heb geen verwachtingen en laat je verrassen. Mensen zijn geconditioneerd om problemen op te sporen en te signaleren. Dat moet je in deze fase helemaal loslaten. Dat is erg moeilijk, dat snap ik. Merk je dat je beperkend gaat denken? Loop weg, ga even wat anders doen en kom met een brein vol mogelijkheden weer terug.

4) Introduceer het idee nog een keer

Als jij jouw focus totaal op iets anders hebt gezet dan verfris je jouw creatieve geest. Pas dan mag je jouw idee weer bij je laten terugkomen. Introduceer het opnieuw.

5) Testen en ontwikkelen

Een idee is pas een goed idee als je het hebt getest. Maak het zichtbaar en vraag anderen naar hun mening. Als het om een gebruiksvoorwerp gaat, kijk dan goed hoe mensen er mee omgaan. Gaat het om een niet-tastbare creatie? Denk dan na over je doelgroep en vraag de juiste mensen om feedback. Zo ontwikkel je jouw creatie op een positieve manier.

Creatietips

Nu heb je de basis voor een creatief proces waarmee jij jezelf kan leren om steeds creatiever en creatiever te worden. Tijdens dat proces zul je op allerlei situaties en problemen stoten. Daarom wil ik je ook nog voorzien van een paar gezellige creatietips.

  • Rotzooi maken is helemaal niet erg. Opruimen kan je creatieve vibe storen!
  • Maak planmatig tijd vrij voor je creatieproces.
  • Ook al lijkt het onderweg nergens toe te leiden, maak ook eens af waar je aan begon. Train je geest in het afmaken van dingen. Zeer belangrijk!
  • Wees zichtbaar en wees trots op wat jij hebt gecreëerd! Deel je creatie met de wereld, daar doe je het uiteindelijk voor.

Succes met creëren! Wat wordt jouw volgende creatie?

Liefs Charony

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Hoi ik ben Elke en ik ben food & life coach. Het is mijn missie om een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van jouw leven. Voeding en bewustwording zijn daarbij de hoofdingrediënten. Want gezond en gelukkig 100 worden kan alleen als je lekker in je lijf én leven zit. Dat is gewoon de enige manier, zo simpel is het. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met lekker gezond eten, gezelligheid en helemaal jezelf zijn. Daarom besteed ik extra veel aandacht en liefde aan kinderen. Ik maak ze bewust en enthousiast over voeding en leer ze te vertrouwen op hun intuïtie. Dat is de beste basis voor een lang en lekker leven.
Vorig artikelDe totale Blauwe Super Bloedmaansverduistering van 31 januari 2018
Volgend artikelIs jouw kind het belangrijkste in je leven?

3 REACTIES

  1. creativiteit is iets wat iedereen bezit het probleem is echter dat mensen met een zwaar beschadigd innerlijk kind daar niet bij kunnen komen kijk op you tube naar Akiane Kramarik dit meisje schilderde op 5 jarige leeftijd al meesterwerken toen ze vertelde dat ze dit door kreeg dachten ze dat ze gek was tot ze op 6 jarige leeftijd het heelal schilderde en de werking ervan werd ze geloofd

  2. Creativiteit heeft voor mij alles te maken met voelen en intuïtie. Als het wetenschappelijk aangetoond moet worden is het een denkproces dat te maken heeft met analyse……
    En iedereen is in mijn ogen creatief. Alleen het gebied waarin ´men goed is´ kan verschillen. Je hoeft geen dichter of schilder te zien om creatief te zijn.
    Oefening baart kunst. Dat ben ik wel met je eens. Als je gaat zitten wachten tot je inspiratie hebt kan het lang duren voor er iets ontstaat ;-)……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in