Heb je ooit het gevoel dat hoe meer je iemand probeert te helpen met zijn problemen, hoe slechter je je voelt? Voelt het alsof hoe meer je geeft, hoe meer sommige mensen misbruik proberen te maken van jouw goedheid? Voelt het alsof dit zorgen er toe leidt dat je nog harder je best doet terwijl jij je meer en meer leeggezogen en niet gewaardeerd voelt? Het is niet ongewoon dat hoog sensitieve mensen meer geven dan ze ontvangen. Maar het leren creëren van een rustigere omgeving begint bij onszelf, niet bij andere mensen. Hoezeer we ook gedreven worden om te helpen, een beetje afstand nemen kan veel opleveren.

Hoogsensitieve mensen zijn van nature empathisch. Wij begrijpen niet alleen hoe andere mensen zich voelen, maar voelen die emoties ook. Soms kan het moeilijk zijn om te onderscheid te maken tussen jouw gevoelens en die van iemand anders. We hebben ook een ​​natuurlijke drive om anderen te helpen en een oprechte compassie voor het welzijn van andere mensen. Hoewel dit bewonderenswaardige eigenschappen zijn, het effect van al deze emotie is vaak uitputting, verwarring en soms depressie. In onze pogingen om een rustigere omgeving om ons heen te creëren, focussen we ons juist vaak meer op de gevoelens en behoeften van de ander in plaats van de onze, een veel voorkomende neiging bij hoogsensitieve personen (HSP) die gemakkelijk uit de hand kan lopen.

Een van de sterke punten van HSP-ers is onze intuïtie. We voelen instinctief en met onze onderbuikgevoelens mensen aan en hoe bepaalde dingen werken. Vaak wordt dat verward met paranormaal begaafden, maar we pikken gewoonweg een hoop informatie op uit onze omgeving en zijn in staat om deze informatie te verbinden waardoor het meer begrip oplevert. Ons begrip over emoties is een andere kracht. We kunnen ons enorm inleven en meevoelen met de gevoelens van anderen. Inlevingsvermogen-loesje

Een valkuil voor HSP-ers is omgaan met de buitenwereld. Over het algemeen houden wij ons liever bezig met onze eigen gedachten en gevoelens, onze creativiteit en de wereld van onze verbeelding en mogelijkheden. Met de concrete, praktische wereld van de realiteit kunnen we iets moeilijker omgaan, deels omdat het zo overweldigend kan zijn.
HSP-ers die zich gestrest voelen proberen soms om de chaos van hun externe wereld te kalmeren. Het is immers logisch dat als je constant de energie van mensen en situaties om je heen overneemt, zoals de eisen van je baas, de boosheid van je partner en de driftbuien van je kind, je een manier wil vinden om dat uit te schakelen, zodat je je beter voelt. Maar proberen om je externe wereld onder controle te krijgen, inclusief mensen, dingen, feiten en details, is een slecht idee voor gevoelige mensen, want de focus is dan gericht op anderen in plaats van op jezelf, terwijl dat het enige is wat je echt kunt sturen. Het betekent ook dat je werkt met je zwakste eigenschappen in plaats van met je kracht. Ook al ben je door jouw natuurlijke empathie en mededogen geneigd anderen te helpen en wil je je chaotische omgeving onder controle krijgen, je zal juist meer rust en kracht krijgen wanneer je je op jezelf focust.

Dit kan als volgt:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
 • Terugtrekken. Hoogsensitieve personen hebben rust en eenzaamheid nodig om op te kunnen laden.
 • Reflectie. De meeste HSP-ers begrijpen vaak meer als ze het grote geheel zien. Dus neem wat afstand van de situatie en probeer in te zien waarom je gestrest bent in plaats van te veel over details te piekeren.
 • Focus. In plaats van te proberen andermans problemen op te lossen, deze aan hen zelf overlaten en gebruik de energie om voor jezelf te zorgen.
 •  Overgave. Probeer niet meer om de chaos om je heen onder controle te krijgen. Laat het los.
 •  Creatie. Probeer de stress te verminderen door te doen wat je het beste kunt, gebruik je intuïtieve, emotionele, creatieve geest om iets moois te ontwikkelen. Creëer de rust die je nodig hebt door de tijd, ruimte en stilte te nemen die je nodig hebt om op te bloeien.

Het beheersen van de wereld waarin we leven lijkt vaak de beste manier om een ​​gevoel van orde in onze levens te krijgen, vooral wanneer we gestrest zijn.

Maar stress kan ook een gevoel van paniek en wanhoop veroorzaken waardoor wij nog harder gaan proberen om de wereld om ons heen te beheersen, en hierdoor raken we uitgeput en in paniek. Erken je empathische aard, maar houd ook een beetje zorg over voor jezelf. Soms is niets doen en gewoon ademhalen het meest rustgevende wat je kunt doen bij stress.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. De herkenning doet deugd! Het geeft me meer kracht en minder het gevoel van niet normaal te zijn. Dankjewel x

 2. Beste, ik worstel vaak met mijn hooggevoeligheid. Druk leventje, en veel de zorg hebben voor anderen, ben hulpverlener, run een gezinnetje en voel mij vaak betrokken bij mensen in mijn eigen sociaal leven. Echter reageer ik de laatste tijd snel gestrest op mensen. Het lijkt dat ik moe wordt van het gevoel iets te moeten naar of dat ik hun gevoelens opvang die vaker negatief gericht zij. Met momenten slaat stress en vermoeidheid dan toe. De tijd is aangebroken dat ik mijzelf weer meer moet gaan beschermen. Dat lukt idd met gronden, al is het om met beide voeten beter contact te gaan maken met de aarde, dat kan overal. Of dieper ademen, alhoewel dat dan ook moeilijk gaat.

  Maar het is vermoeiend, soms zou ik willen dat ik niet hooggevoelig was.

  Het delen met mensen en herkenning vinden geeft mij de kracht om daadwerkelijk te leren om te gaan met mijn hooggevoeligheid. Ik ben dan ook heel blij dat dit soort artikelen geplaatst worden.

  Graag deel ik dit ook weer met anderen die willen leren met hun hooggevoeligheid om te gaan.

  Bedankt dus!

  Groetjes,
  Doran

 3. Met dank. Wat ik net gelezen heb is ZO waar. Herkenning is een, maar het handelen is lastig. Dank uit en met de energie van liefde Martien