relatie-empathisch

Ik zie veel relaties stranden, omdat er geen bewustzijn is op de bindingen die de partners hebben. Strijd in de relatie, afstand, gemis aan intimiteit en contact komt voort uit niet geheelde kinderpijn.
Als partners ga je de allerdiepste verbinding met elkaar aan. Die verbinding heeft tot doel jezelf te helen en in jezelf in liefde te omarmen. Dat met je partner te mogen doen is een goddelijk geschenk.
In je relatie worden al je pijnpunten en angsten geraakt. Je herbeleeft de pijn die je als kind/baby’tje hebt ervaren.

Verbinding

De verbinding met je partner speelt zich op verschillende lagen af, spiritueel, mentaal, emotioneel en lichamelijk. Op allerlei manieren hecht je aan je partner. Hierbij komen je niet geheelde kindstukken om de hoek kijken. Heb je bijvoorbeeld als kind een afstandelijke en kille moeder gehad en ontmoet je nu een warme liefdevolle vrouw, dan zal er een diepe hechting plaatsvinden vanuit jouw kind met de warme moederkant van de ander. Dat maakt dat je je geborgen en veilig voelt. Het verlangen naar die liefde wordt vervuld.

Op momenten dat je partner zich terugtrekt uit de relatie ga je opnieuw de pijn voelen van het verlaten of verstoten worden. Die pijn kan zo groot zijn dat je boos op je partner wordt en hem of haar de schuld geeft van jouw (onbewuste) pijn. Dit is de interactie van het kind met de moeder. Onbewust wordt de diepe pijn en ontreddering van jou als baby’tje aangeraakt. Je voelt je verraden en in de steek gelaten.

Als je partner, die ook nietgeheelde kinddelen heeft, ook in de pijn komt, zitten jullie verstrikt in elkaars pijn. Dit kan zich uiten als een gevecht om aandacht en liefde, die jullie elkaar dan niet kunnen geven.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er is gelukkig een weg uit, mits beiden bereid zijn het nodige werk te verrichten:
bewustzijn, zachtheid, reflectie, innerlijk werk. Heling van eigen pijn.

De weg naar vrijheid

Wat kun je doen als je opmerkt dat je met je partner in de strijd gekomen bent, of dat je je terugtrekt uit de relatie, misschien vreemdgaat of je aandacht op andere dingen richt?
Iets wat belangrijk is, is om ruimte te maken en te erkennen wat er speelt. Wat gebeurt er in jullie contact? Zijn er momenten dat je gespannen en angstig wordt of het benauwd krijgt? Stop de strijd en ga met je aandacht terug naar jezelf. Wat gebeurt er met jou?

Soms kan het nodig zijn dat jullie letterlijk uit elkaars ruimte gaan en hebben jullie een eigen plek nodig. Het samenzijn kan teveel aanraken. Op gevoelsniveau kan dat voelen als scheiding of kwijtraken. Het kind in jou is gewend aan de vertrouwde vorm waarin jullie samen waren. Die gevoelens hebben zorg en aandacht nodig. Het is een stap die je maakt om los te komen uit de binding met je partner. De weg naar vrijheid en verbinding.

Als je tijd met jezelf doorbrengt, los van je partner, en allebei het besluit genomen hebt je eigen pijn onder ogen te zien, kun je in contact komen met dat jongetje of meisje in jou dat zich vastgeklampt heeft aan de ander of zich juist heeft teruggetrokken. Het thema wat vaak aan de orde komt, is onveiligheid, grenzen, alleen, verlaten voelen of in de steek gelaten. Deze thema’s houden verband met wat je als kind hebt meegemaakt.

Ontmoeten

Elkaar ontmoeten vraagt om erkenning voor elkaars pijn. Mededogen hebben naar het angstige en gekwetste kind in de ander. Zorgvuldig zijn in hoe je de ander benaderd. Als je angstig of onzeker bent kun je de ander benaderen vanuit kritiek of heb je allerlei verwachtingen waar de ander aan moet voldoen. Je projecteert je eigen gemis op de ander. Je bent niet verbonden met jezelf.

Liefdevol en bewust communiceren met de ander vraagt om een zuivere intentie. De ander niet willen beschadigen. Zogenaamde fouten vergeven en compassie voor je eigen beschadigde kind. Je steunt en helpt je partner vanuit je liefdevolle ouder zodat hij/zij zich gesteund en geliefd voelt en de eigen niet geheelde pijn kan helen. Als weg naar zelfstandigheid en geestelijke liefde, vrij van hechtingen en projecties.

Geestelijke liefde die vrij is en verbonden. Man en vrouw (partners) ontmoeten elkaar vanuit hun volheid.

In liefde, Rene

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Wat een ondersteuning om dit te lezen Rene,mijn man en ik zitten precies in dit proces.
  Ik voel me dankbaar en blij dat precies opt juiste moment mijn oog op jouw blog valt en dat ook mijn man ervoor open staat dit te lezen en herkennen.

  Liefs Monique

 2. “Geestelijke liefde die vrij is en verbonden. Man en vrouw (partners) ontmoeten elkaar vanuit hun volheid”

  Het lijkt me juist een moeilijke weg om dit te leren in een relatie.
  Wanneer men erg afhankelijk is kan een relatie juist een belemmering wezen om zover te komen. Omdat je je richt op die ander. Óf moet je inderdaad zó bewust zijn van je innerlije blokkades om dan juist zo’n relatie aan te gaan.
  Als je alleen leeft wordt je ook erg geconfronteerd met jezelf.
  Dan moet je wel, is er geen partner waar je afhankelijk van kunt zijn.

 3. Dank voor dit mooie, bevestigende stuk; het doet mij heel helder realiseren wat wij op dit moment nodig hebben, en dat dit al speelt. Ik heb altijd gevoeld en reeds lange tijd geleden besloten dat ik voor altijd, maar juist ook in deze roerige tijden, mij volledig wil inzetten, wil geven en er wil zijn, hoe moeilijk het soms is en ook zal zijn. Er zijn, ook voor mezelf dus – want er moet nog wel het een en ander geheeld worden.

 4. Dit artikel is net het thema waar ik momenteel in zit. Erg bedankt daarvoor. Gelukkig ben ik mij ervan bewust dat er dingen zijn uit mijn kindertijd waar ik een tekort aan heb gehad, en dat het vooral in mezelf zit. De ongeheelde pijn en behoeften. Het is een heel proces om dit onder ogen te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in