verandering

Als het leven van ons vraagt mee te gaan in een verandering, hoe reageer je? Ga je in verzet? Of toon je je bereid mee te gaan in de verandering? Levert het verzet tegenstrijdigheden op? Wéten dat je kan vertrouwen maar handelen uit wantrouwen. Bang om tekort te komen?

Ik heb recent mijn parttime baan in loondienst opgezegd. Ik ga fulltime als zelfstandige aan het werk. De volledige invulling is nog niet bekend. Wat maakt dat ik blijf vertrouwen op mijn weg? Zoek ik houvast? Of ga ik invulling geven vanuit mijn zijn? Dat laatste vraagt vertrouwen. Ontvankelijk zijn om de kansen en mogelijkheden te herkennen.

Ik kijk naar mezelf en zie dat ik houvast zoek. Ik grijp naar dingen die niet volledig overeenkomen. Ik herken het omdat de vreugde ontbreekt. Er is moed nodig om de invulling open te laten. Grijpen naar het vertrouwde wordt nu herkend. Daar trap ik niet meer in :-). En loslaten lukt (nog) niet.

Wat nu? Mijn wijze deel weet raad en laat mij weten te vertrouwen. Ik word geleid. Het universum zorgt voor mij. Ik bewandel stapsgewijs mijn weg. Onderwijl kan ik plezier hebben. Ik kan mij overgeven. En overvloed kan ik aantrekken. Tot zover het wijze deel in mij. Nu de praktijk. 🙂verandering

Vier praktische tips om deze fase te overbruggen:

Tip 1

Leg je handen op je hart. Adem via je hart. Doe dit voor enkele momenten. Voel maar eens wat er gebeurd. Je hart draagt de antwoorden in zich. Je hartenwensen zijn de boodschappers. Deze verspreiden zich en maken contact met jou. Alle gebieden van je zijn ontvangen ze. Dat geeft vertrouwen.

Tip 2

Beweeg je lichaam. Fysieke inspanning maakt dat we uit ons hoofd gaan. Het verlangen dat we in ons dragen krijgt ruimte. Door lichaamsbeweging maken we contact met onze oorsprong. De ‘ingang’ is een andere dan bijvoorbeeld tijdens het mediteren. Beweeg je lichaam en ervaar je gemoedstoestand voor, tijdens en erna. Ervaar de verschillen. Gepaard gaand met loslaten creëren we ruimte in ons systeem.

Tip 3

Neem afstand van de situatie. Kijk naar jezelf alsof je naar een ander kijkt. Door objectieve waarneming is het eenvoudiger om te relativeren. Ook is het makkelijker om te zien wat er werkelijk aan ten grondslag ligt. Deze gemoedstoestand maakt het eenvoudiger om te ontvangen wat eerder misschien over het hoofd werd gezien.

Tip 4

Tot slot: geef jezelf de ruimte om het ‘niet weten’ eng te vinden. Laat
jezelf weten dat het oké is. We hoeven ons niet anders voor te doen. We
vinden het vaak prettiger te weten waar we aan toe zijn. Het loslaten
van ‘het oude’ en de overgang naar ‘het nieuwe’ gaat gepaard met
onrustige momenten. Laat het er maar zijn. Door op die momenten,
innerlijk te glimlachen, geef je jezelf erkenning. En sta je jezelf toe
vrede met het (onrustige) moment te hebben.

Een troostende gedachte is dat de levenservaring heeft laten zien dat de
overbruggingsfase een tijdelijke staat van zijn is. Om daarna terecht te
komen in het weten. Daar vindt weer rust plaats en is het loslaten even
niet meer aan de orde.

Tot die tijd? De moed erin houden om het ‘niet weten’ open te durven laten. Zodat het ingevuld kan worden met wat we daadwerkelijk verlangen. Waarna we de invulling ervaren die wezenlijk is.

Marielle Akkermans

www.healingpraktijkmarielle.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in