DELEN
hoe-gaat-een-mindfulness-trainer-met-stress-om

Ik beken, ik ben als Mindfulness Trainer soms verre van zen. Sommige mensen moeten stiekem grinniken als ze zien dat ik stress ervaar, anderen tonen een blik van medeleven.

Door Esther Mostert – www.mindfulnessmentor.nl

Vooroordelen

Vooraf oordelen, stickertjes plakken, hoge verwachtingen creëren. We doen het eigenlijk allemaal. Het gebeurd vaak onbewust., zodat je snel kan reageren. Daarnaast staan we anno 2016 gewoon vrij kritisch in het leven. Niet alleen naar anderen, maar ook naar onszelf. We vinden vaak een hoop en iedereen heeft overal een mening over. De sociale media versterkt dit effect.

Geraakt

Het gebeurd vanzelf, een oordeel raakt. We willen het altijd en overal zo graag goed doen en daarnaast willen we ook begrepen worden. Een oordeel vatten we daarom al snel persoonlijk op. Als bonus krijg je vaak ook nog je eigen oordeel cadeau, want jouw innerlijke criticus is vaker aanwezig dan je denkt en kan moeilijk zijn mond houden. Hooggevoelige mensen zijn hier nog sensitiever voor, omdat zij vlijmscherp kunnen opmerken wat alle zintuigen vertellen. Waargenomen lichaamstaal versterkt je beleving, waardoor het allemaal nog intenser aan kan voelen, zowel in je hoofd als in je lichaam.

Beeld van een Mindfulness Trainer

Mijn beeld van een Mindfulnesstrainer was absoluut mooier dan de werkelijkheid. De promotieteksten omtrent Mindfulness zijn pakkend. In een Mindfulnesstrainer leer je anders omgaan met stress, minder piekeren, meer genieten van het leven en ga zo maar door. Wie wil dat niet?

Ik dacht daarom dat een Mindfulnesstrainer helemaal zen zou zijn, buitengewoon relaxed en alles onder controle zou hebben, vooral emoties. Onzekerheid en angst zijn dan niet meer beangstigend en trainers gaan vast met een gelukzalige glimlach door het leven. Dat beeld sprak me wel aan.

Ja, ik wil

De carrièreswitch vanuit het bedrijfsleven naar het beroep van Mindfulness Trainer werd dan ook gemaakt. Mijn omgeving was enigszins sceptisch over de te behalen resultaten, maar daardoor liet ik me niet belemmeren. Integendeel. Nu 4 jaar later heb ik met veel plezier vele workshops en trainingen gegeven, van individuele trajecten tot grote groepen. Ik ervaar het als inspirerend en zinvol om anderen te mogen helpen anders om te gaan met stress, naar een bewuster leven.

Kritiek

Waar ik echter vaak tegenaan loop zijn de vooroordelen (die ik zelf eerst ook had).
Zowel positieve als negatieve opmerkingen heb ik in de loop der jaren ontvangen omtrent mijn eigen stressverwerking, want ik ervaar natuurlijk ook met enige regelmaat stress. Vaak vind ik het reuze interessant om de visie van een ander te horen en ga ik graag het gesprek aan. Ik verbaas me echter iedere keer over de misvattingen omtrent Mindfulness en stress.

Lekker Mindful (not)

‘Lekker mindful’ horen als je boos bent zorgt voor ergernis. Ik probeer dan altijd rustig te verwoorden dat je ook bewust boos kan zijn, dat mindful niet staat voor zen en rust, maar voor aandacht en bewustzijn van hetgeen speelt. Zien wat er is, mooi of niet mooi. Daar oordelen we niet over, alles is ok. We willen alleen leren opmerken, zodat we een keuze hebben hoe te reageren, in plaats van een reactie vanuit een automatische impuls.

Mindful boos zijn

Als ik boos ben dan ‘omarm’ ik tegenwoordig mijn woede, ik voel hoe mijn schouders zich spannen, mijn stem qua toonhoogte veranderd en hoe mijn ademhaling versnelt. Omarmen was eerder voor mij ook een woord waar ik jeuk van kreeg, maar ik begrijp inmiddels dat het betekent dat je je gevoel toe durft te laten. Ik mag nu boos zijn van mijzelf. Dat veranderde al mijn hele beleving.

Ik als stresskip

Ik heb veel geleerd over stress, veel geoefend en ben op dit moment best tevreden met de balans in mijn leven. Heb ik nog steeds stress? Jazeker. Ik beken, ergens vind ik het wel prettig ook. Het geeft me namelijk soms ook een boost energie en laat mijn hart sneller kloppen, waardoor ik voel dat ik leef. Het hoort bij mij en mijn manier van doen. Ik kan ook nog steeds heel onzeker zijn, gevoelig en soms bang. Dat hoort ook bij mij, net als bij ieder ander.

Niet perfect, daarom tevreden

Een compleet mens durft te zijn wie hij of zij is, ook hoogsensitiviteit hoort daar bij. Dat is de werkelijkheid, dat kan je niet veranderen en dat moet je ook niet willen. Je hebt wel een keuze hoe je ermee om gaat. Dat begint met aandacht. Leven in balans bevat voor mij een aangename afwisseling tussen kwetsbaarheid en kracht. De rust vinden binnen de stressvolle momenten. Mijn eigen weg bewust volgen, maar ook niet weten waar ik heenga. Zo kan ik meer in het hier en nu genieten van het leven en zijn met wat er is.

Mindfulness is echt voor iedereen

Juist voor stresskippen, druktemakers en paniekvogels kan Mindfulness helpend zijn. Het is voor iedereen en iedereen kan het. Mindfulness gaat niet over perfectie, mar over werkelijkheid. Zien wat er is en durven toelaten wat je opmerkt. Dingen gebeuren, daar kan je niet veel aan doen, wel hoe je ermee omgaat. Daarin heb je een keuze.

Wat is wijsheid?

Wat goed of juist is om te doen, dat kan niemand voor jou bepalen. Ook geen Mindfulnesstrainer. Wat helpend werkt voor jou, hoeft niet zo te zijn voor de ander. Aandacht voor je eigen beleving kan je wel helpen te bepalen wat goed voor jou is om te doen. Alleen jij weet immers het juiste antwoord. Deze persoonlijke aandacht voor je eigen beleving verdiend iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in