goede voornemens

“Goede voornemens” bestaan uit twee aspecten, het doel én de weg er naartoe. Je goede voornemen is het einddoel wat je wilt behalen, de weg ernaartoe is echter minstens zo belangrijk!

Het doel geeft je focus, de juiste richting en inspireert je de weg ‘te gaan lopen’. Maar met het einddoel voor ogen vergeten we vaak de weg en willen z.s.m. het einddoel bereikt hebben. Wanneer dat dan niet lukt, zijn we teleurgesteld, vooral in onszelf. En dat is waarom louter goede voornemens bedenken en dit willen gaan uitvoeren, niet werkt. Uiteindelijk is het sneuvelen van goede voornemens een bevestiging dat we te maken hebben met onbewuste beperkende overtuigen.

Voor iemand anders

Soms lukt een goed voornemen nog weleens wanneer we het ‘voor iemand anders doen’, bijvoorbeeld afslanken omdat jijzelf of je kind gaat trouwen. Of stoppen met roken omdat je kind of kleinkind astma heeft. Dat komt omdat je focus dan ligt op een ander doel dan ‘het dieet’ of ’stoppen met roken’. Je focus ligt dan op ‘er mooi uitzien bij de bruiloft, of een gezonde leefomgeving maken voor je kind’. Ook dat kan een reden zijn waardoor het je tijdelijk lukt. Later zal de oude gewoonte helaas weer de kop op steken en zich laten gelden.

Hoe krijg je het dan wel voor elkaar, zeker als je het ‘alleen maar voor jezelf’ doet?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Allereerst is het belangrijk jezelf de tijd te geven. Een goed voornemen voor elkaar krijgen is namelijk je leven veranderen. Anders naar dingen kijken, een nieuwe gewoonte aanleren. Daar is tijd, ruimte, doorzettingsvermogen, liefde voor jezelf en kennis voor nodig. Tijd voor onderzoek dus !

We leggen de lat vaak veel te hoog!

We proberen in één dag ons gedrag en onze acties te veranderen om een goed en onmiddellijk resultaat te krijgen. Terwijl de oorzaak van je gedrag verborgen ligt in een oude beperkende overtuiging, die al jarenlang in je systeem zit. In plaats van je gedrag en je acties te veranderen, is het de bedoeling je oude beperkende overtuiging te ontdekken en deze te transformeren naar kracht!

In één keer, binnen 1 dag je leven veranderen is (bijna) onmogelijk. Uitzonderingen daar gelaten… en bij wie het wel lukt, is er waarschijnlijk onbewust vooraf al een heel proces op gang gekomen, waardoor op die ene dag de omslag is gekomen. Je hebt in een aantal jaren een bepaalde slechte gewoonte aangeleerd. Je hebt dus ook een poosje nodig om die gewoonte af te leren. En dat gaat in een proces. Een proces van verschillende stappen.

Stap 1. Bewustwording.

Je bent jezelf bewust dat je iets wilt veranderen in je leven. Anders maak je überhaupt al geen goede voornemens!

Veel mensen hangen gelijk het geijkte label eraan wat veel in de media voorkomt, zoals slechte eetgewoonten, roken of te weinig beweging. Doordat je je focust op dat label, kom je er niet achter waaróm je eigenlijk rookt, ongezond eet of geen energie hebt om te sporten. Het label is als het ware een laagje energie om te verbergen wat je niet wilt voelen. Datgene wat je niet wilt voelen, is een oude beperkende overtuiging. Deze is ontstaan door een pijnlijke levensgebeurtenis of verschillende gelijksoortige gebeurtenissen die dat pijnpunt hebben bevestigd.goede voornemens

Kijk vanuit een ander perspectief.

Zolang je je blijft focussen op dat ene doel wat je steeds maar niet bereikt, wordt eigenlijk in je onderbewuste steeds die oude overtuiging bevestigd. Voorbeelden van dergelijke overtuigingen kunnen zijn: ‘ik ben niet goed genoeg’ , ‘ik kan het niet’, ‘ik ben het niet waard’, ‘ik krijg geen liefde genoeg’, ‘ik word tekort gedaan’, ‘ ik heb geen controle’, ‘dit maakt mij angstig / onzeker’, enz. enz.

Hoe meer (dubbele)bevestigingen hoe lastiger het is om er doorheen te breken. Elke keer dat je oude overtuiging wordt bevestigd, maak je er een extra laagje omheen om het niet te hoeven voelen. Verdoving noemen we dat ook wel. En dan heb je een uitlaatklep nodig welke zich vaak uit in een verslaving wat dus eigenlijk een verdoving is, bijvoorbeeld: roken, snoepen (suiker), alcohol, jezelf verstoppen in huis en jezelf laten voelen dat je te moe bent voor andere dingen dan op de bank voor de tv hangen.

Je kan jezelf met je eigen gedachten heel erg goed in de maling nemen door jezelf te laten geloven dat het heel goed is wat je doet, dat iets mag, dat je iets hebt verdient…! Verdoven dus….en dan in de overtuiging zijn dat je het super goed doet! Dit werkt in mindere of meerder mate door en kan extreme vormen aannemen.

Het omgekeerde kan ook! Zoals extreem gezonde voeding, extreem heftig of veel sporten, workaholic of andere verslaving. Het lijkt dat het laat zien dat je moet ‘minderen’ met welke verdoving dan ook, maar het laat je eigenlijk zien dat je uit balans bent.

Stap 2. Ontdek: Waar komt die onbalans vandaan?

Ontdek waar die verdoving vandaan komt. En of het wel waar is. Het was misschien ooit waarheid voor je omdat je in een situatie was waarbij je leven lastig was of je je in een pijnlijke situatie bevond. Maar is het nog steeds waarheid in je huidige leven? Met de huidige mensen om je heen? Heb je niet gewoon die pijnlijke gebeurtenis jaren lang met je meegesleept? …en nu nog? Misschien is het dan een keertje tijd om anders te gaan denken, of jezelf en je leven op een andere manier te gaan bekijken zodat je het oude vanzelf loskomt en oplost. Alleen al door anders te gaan kijken gaat dat vanzelf! Makkelijk toch?!

Lees het rijtje van de oude beperkende overtuigingen nog eens door en voel bij jezelf welke zin je ‘triggert’. Stel jezelf daarbij de vraag: Is dit waar?

TIP: Wat je wellicht zal helpen is het werk van Byron Katie, ‘The Work’ ( Vier vragen die je leven veranderen-)( Link). Er is veel op internet te vinden van Byron.

Stap 3 Ga na: Wat wil je nu écht?

Je hebt het nodig om anders te gaan denken. Focus je op een ander doel! Bijvoorbeeld bij de voornemens als stoppen met roken, andere eetgewoonten of meer sporten kan je je ook richten op doelen als: gezonder worden, lekkerder in je lijf voelen of leuke kleren kunnen kopen. Er stralender uit gaan zien of meer energie hebben. Wat wil jij eigenlijk ‘beter’ in je leven? Wat is het werkelijke doel van je voornemen? Bedenk het zelf en focus daarop!goede voornemens

Voel eens bij jezelf, door je te richten op zo’n ander doel of dat beter bij je binnen komt dan dat je je richt op wat je in de eerste instantie zelf bedacht.

Wat ben je waard?

Buig je oude beperkende overtuigen om in kracht! Begin om van jezelf te houden en om jezelf waard te vinden om een gezond en mooi leven in overvloed te hebben. Gebruik de levenslessen als gids om te ontdekken hoe jij in je kracht kan komen. Je levenslessen zijn er niet om je tegen te werken, je levenslessen zijn er om je je levenspad te laten zien. Dat wat jij te leren hebt.

Levenslessen zijn de stoeptegels van het transformatieproces. Het vormt het pad waarop jij kan groeien en ontdekken hoe het leven ook kan zijn. Het leven beweegt zich altijd in de richting van heling. Om die reden zal datgene waaraan jij kan werken zich altijd vanzelf aandienen. Soms dus, als inspiratie voor een ‘goed voornemen’ in het nieuwe jaar! Kortom, ga aan de slag met jezelf! Die inspiratie komt niet voor niets bij je binnen.

Een goed voornemen ontstaat niet zomaar in je gedachten! Je onderbewustzijn roept om verandering. Transformatie. Oftewel neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Ik wens je veel succes met dit proces en maak van 2017 een super-groei-jaar. Geef jezelf in alle liefde de tijd om te transformeren!

Liefs, Esther Buijs

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

 1. Ik doe er niet aan mee, aan die goedbedoelden goede voornemens.
  Ik werk al een half jaar aan mijn gezondheid om dat ik te zwaar werd en mijn
  gezondheid op het spel zetten.
  Om nou te zeggen met 1 januari in het nieuwe jaar begin ik met afslanken of iets anders
  nee dat ligt mij niet.
  Je doet het of je doet het niet. je geef om jezelf. je lichaam en geest verdienen het allerbeste.
  Als ik iets wil, dan ga ik er voor. geen halve maatregelen.
  Ik kan ook mijzelf bedriegen door dingen wat vroeger is gebeurd tevoorschijn te halen en onder
  dat mom weer gaan roken of mij vol eten.
  Dat werkt niet bij mij. ik heb dat afgerond en wil gewoon mijzelf zijn.
  Dat verandere of transformatie proces daar ben ik jaren terug al aan begonnen.
  Met succes. want ik ben blij met alles en iedereen maar ook vooral mijzelf.
  En daar gaat het toch om. eerst van jezelf houden en dan de rest.

  Dank je wel Esther voor jou weer mooi artikel.

  Ik wens jou een wonderschoon jaar. ✨✨✨✨

  Liefs Jannie. ❤️

  P

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in