Anderen helpen groeien

Elke dag helpen mensen elkaar. Zowel beroepsmatig als ‘gewoon’ vanuit een goed hart.

Als je meer bewust bent, dan wil je anderen ook graag helpen bij hun innerlijke groei. Je wilt hen begeleiden op hun pad, zodat ze authentieker en meer zichzelf kunnen worden.

Deze mensen worden o.a. lichtwerkers genoemd en voelen al jarenlang de behoefte om andere mensen bij hun proces op weg naar innerlijke groei te begeleiden. Zij doen en deden dit altijd door anderen actief te benaderen en/of hen op te zoeken. Zowel privé als op het werk.

Maar is dit nog steeds de juiste weg?

Lichtwerker of Lichtbaken?

Door de intrinsieke behoefte om anderen te helpen kun je succes ervaren, maar ook frustratie en teleurstelling. Want niet iedereen staat open om deze groei door te willen maken. Of in ieder geval niet op dat specifieke moment.

De behoefte om te helpen komt vaak voort uit een stukje afleiding, weg van ‘jezelf‘. Ook ‘helpers’ hebben nog een innerlijke weg te gaan naar meer compleetheid, balans en thuiskomen in zichzelf. Zij geven hun ‘hulp’ soms nog weg aan anderen, daar waar ze dit eigenlijk nog zelf nodig hebben voor hun eigen proces.

Door dit proces van succes en frustratie komen deze ‘helpers’ uiteindelijk weer bij zichzelf uit, op weg naar meer compleetheid binnenin henzelf, wat maakt dat de behoefte om anderen te helpen vervaagt. Althans: het helpen op de oude manier.

Ze worden nu een lichtbaken… een bron van licht en inspiratie voor anderen, omdat ze hun eigen pad nu aan het vervolmaken zijn. En ze ontdekken dat ze anderen ook kunnen helpen door er alleen maar te ZIJN en te leven vanuit hun innerlijke kern. En door dichtbij zichzelf te blijven in hun keuzes en acties. Dit wordt vervolgens zichtbaar voor diegenen die dit kunnen zien en herkennen.

De 4d brug

De weg van 3d (oude frequentie) naar 5d (nieuwe frequentie) omschrijf ik even visueel als een soort brug, ook wel de 4d brug genoemd.

Op deze brug is het heel druk, want er komen steeds meer mensen op te staan die innerlijk aan het groeien zijn en die door willen stappen naar de nieuwe frequentie. Dit gebeurt al grotendeels en veel van deze mensen staan al met een been in het nieuwe.

Een valkuil zou kunnen zijn: het actief gaan helpen en begeleiden van deze mensen op deze 4d brug, zodat ze de vervolgstap naar het thuiskomen in zichzelf kunnen maken.

Dit is niet altijd nodig en in mijn beleving ook niet altijd de bedoeling. Als je bijvoorbeeld ongevraagd gaat helpen kan je iemand zelfs de kans op zijn eigen persoonlijke groei en les ontnemen, wat maakt dat deze mensen juist vast komen te zitten.

Wat kan je dan wel doen?

Shine your light

Je hoeft als lichtbaken niet zo heel veel meer ‘actief’ te helpen, behalve dan door je eigen licht te laten schijnen en er gewoon te ZIJN. Door te leven vanuit je innerlijke kern en dichtbij jezelf te blijven in welke situatie dan ook.

Je inspireert anderen in plaats van hen bijvoorbeeld te vertellen hoe ze het zouden moeten doen. En vanuit inspiratie deel je jouw kennis en ervaringen aan diegenen die dit zien en willen gebruiken voor hun pad.

Mensen op de 4d brug die er klaar voor zijn, gaan vanzelf je licht opmerken en herkennen. En die komen vervolgens zelf naar jou toe voor begeleiding bij hun volgend stukje proces op weg naar meer authenticiteit en innerlijke leiding.

Zij zien in jou een licht, dat ze zelf ook willen gaan uitdragen, precies op het moment waarop het voor hun de juiste tijd is om dit te gaan doen.

Als coach, auteur en founder van een heel mooi avontuur, begeleid ik mensen op deze manier. Dit is voor mij ook vrij nieuw en ik laat mij leiden en volgen door de natuurlijke flow die hierdoor ontstaat. Dat kan in het begin best spannend zijn en een kwestie van blijven vertrouwen op je gevoel en dat je op de juiste weg bent.

So Shine on!

Barbara

 

1 REACTIE

 1. Zorg goed voor jezelf.
  Van daaruit kun je voor een ander zorgen.
  Het belangrijkste is COMPASSIE (- Thich Nhat Hanh)
  Heb Compassie.
  In de eerste plaats met jezelf.
  Met je kwetsbaarheid, je gebreken, je falen.
  Accepteer jezelf.
  Houd van jezelf.
  Van daaruit kun je verder.
  Accepteer de ander.
  Elke ander.
  Op zijn of haar plek in het universum.
  Met zijn of haar eigen route.
  Eigen kwetsbaarheid.
  Eigen pijn.
  En treed in liefdevolle communicatie met elkaar.
  Jij geeft.
  De ander geeft.
  En je krijgt duizendvoudig terug wat je gegeven hebt.

  (“Pay it Forward” movie illustreert dit op een ontroerende, pakkende manier.
  Zie ook “A Response to Terrorism” (2005) van Zen-Buddhist Thich Nhat Hanh, inmiddels dik in de negentig, levend in Plum Village, Frankrijk…..kandidaat Nobelprijs winnaar 1965, voorgedragen door Martin Luther King….)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in