1021x624 zou het moeten zijn .

Wat is het beste advies dat jij ooit kreeg?

Iets dat je bij is gebleven, iets dat resoneerde. Iets dat je wellicht hebt opgevolgd.

Gedurende mijn leven blijven de woorden van mijn oma resoneren: ‘’Kindje, blijf jezelf altijd ontwikkelen’’.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Deze woorden die ze meermaals tegen mij sprak kwamen als een soort mantra, intentie, thema of synchroniciteit steeds terug.

Woorden die voor mij betekenis hebben, en waarmee mijn oma (inmiddels overleden) de aanstichter bleek van het pad van ontwikkeling dat zich in mijn leven ontvouwde.

Mijn oma ervaarde op het gebied van zelfontwikkeling en -ontplooiing een belemmering. Zij had weinig mogelijkheden gehad zich te ontwikkelen, te gaan studeren. Zij had de rol voor het (grote) gezin gehad, als zorgende moeder. Het naoorlogse gezin, na de 2e wereldoorlog.

Gezin en ambities

Mijn oma was een liefdevolle, zorgzame vrouw. Deze zorgzaamheid kwam voort uit haar rol als moeder, uit haar verantwoordelijkheden om een naoorlogs gezin draaiende te houden en uit haar ziel. De zorgtaak was toentertijd voor vrouwen normaler, de gezinnen waren groter, en mijn opa kwam terug uit gevangenschap in de oorlog, dus droeg de oorlog in zich mee.

Mijn oma was een slimme, wijze en intelligente vrouw. Ze is lang weduwe geweest en in haar tijd alleen was ze nooit somber. Ze gebruikte deze tijd om alle bibliotheken van Deventer en omstreken (waar ze woonde) af te struinen en las alles wat los en vast zat. Ze vond lezen niet alleen heerlijk, maar ze had een eindeloze behoefte aan en honger naar kennis en leren. Dit leren en ontwikkelen had ze haar hele leven moeten parkeren, er was geen tijd of geld voor.

Met oma hoefde je echt tot op haar late leeftijd geen discussie aan te gaan. Want je verloor het. Iedere verjaardag zat zij parmantig op haar spreekstoel in haar mooie woonkamer in Diepenveen en had de grootste verhalen. Veel daarvan kwamen uit haar boeken. Dat gaf haar energie, passie en levenslust. Ik kon ademloos naar haar luisteren. Dit was tevens haar kans op ontwikkeling, die ze met twee handen had aangegrepen.

Ze fluisterde mij dan toe: “Kindje blijf jezelf altijd ontwikkelen, hoor!”

Mijn mantra en thema: ontwikkeling

Tot op de dag van vandaag, ontwikkel ik mij nog steeds en momenteel studeer ik zelfs. Ik zou mezelf als boekenwurm kunnen bestempelen, ik heb een grote drang naar en behoefte aan leren en lezen. Zouden familielijnen op deze manier ook doorwerken?

Het blijven ontwikkelen loopt als een thema en rode draad door mijn leven. Het komt steeds weer op mijn pad. Noem het toeval, of niet.

Mijn oma is een voorbeeld en staat aan het begin van deze ontwikkeling.

Zij was de eerste, maar zeker niet de laatste die met deze wijze woorden voorbij kwam in mijn leven.

Synchroniciteit

Afgelopen zomer kwam ik het advies van mijn oma weer tegen toen ik het boek las van Edith Eger ‘De Keuze’.

Edith Eger is Auschwitz overlevende en beroemd geworden. Niet alleen door haar bizarre en heldhaftige verhaal, maar vooral ook door haar daarna nog volgende uitmuntende carrière als psychiater en vooral wijze vrouw. Ze spreekt en handelt uit haar dramatische en onvoorstelbare levenservaringen. Geïnspireerd door haar boek keek ik een TV interview met haar. Toen de verslaggever aan haar vroeg, wat is het beste advies dat je wil meegeven aan de kijkers, zei ze tot mijn verbazing. “Blijf jezelf altijd ontwikkelen”.

Was het wellicht karma, geluk of toeval dat ik deze woorden steeds weer voorbij hoorde komen?

Ze passen namelijk uitermate goed bij mij. Diezelfde honger voor leren, ontwikkelen en beweging heb ik ook. Net als oma en Edith.

Wat doet ontwikkeling en leren met mij?

Het zet mij in beweging.
Het creëert stroming.
Het creëert verandering.
Verandering doet leven.
En als ik en mijn leven stromen en in beweging zijn, ervaar ik geluk.
Dit is precies wat ontwikkeling met mij doet.

Hoe werkt dat voor jou, jezelf ontwikkelen, hoe doe jij dat?

Ontwikkelen kan op veel manieren; kunstzinnig zijn, een nieuw spel leren, een nieuwe taak leren, je dag anders indelen…..

Het belangrijkste is; je bent in beweging. Ontwikkelen uit zich bij mij in een onvoorstelbare honger naar ontplooiing en zelfverbetering. Iets dat heel duidelijk is achtergebleven in een aantal van mijn vorige levens, weet ik inmiddels. Ik leer, ervaar en vul aan.

Hypnotherapie

Momenteel studeer ik voor Hypnotherapeut & Psychosociaal therapeut.

Zodra ik iets ‘moeilijk’ vind binnen mijn studie, zoals een uitdagend boek lezen, of ongemakkelijke feedback ontvangen, ben ik trots, want ik heb het gedaan en kunnen ontvangen. Ik heb de stap gezet, ben ervoor gegaan, ik heb me erin vastgebeten en ik heb ervaren en geleerd. En door deze ervaringen, goed of slecht, leef ik en leer ik en dat is mijn wens en doel op aarde.

Mijn oma heeft mij deze inzichten gebracht.

Overigens had ik dit jaar voor het eerst een ‘eureka moment’, nu weet ik het wel met die studies! (ondanks dat ik nog netjes 1,5 jaar mag voor de Hypnotherapie) Het voelde als een bevrijding, of beter gezegd; beloning? Mijn ziel was tevreden, na deze studie, geen opleidingen meer.
Ontwikkeling blijft echter altijd. Op welke manier en schaal ook.

Ik heb ook geleerd op mijn intuïtie te vertrouwen. Met iedere vorm van ontwikkeling, heb ik mezelf ontwikkeld, mijn bewustzijn ontwikkeld en daarmee mijn intuïtie en dus mijn vertrouwen. Vertrouwen op wat ik diep van binnen al weet.

Ik kijk uit naar de dag van morgen, waarin ik weer iets nieuws mag leren.

Zou mijn oma meekijken?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in