het bijhouden van dankbaarheid

Het bijhouden van dankbaarheid verbetert je gemoedstoestand

Bekijk het eens van de zonnige kant…. We hebben dit advies allemaal wel eens gehoord, en zo niet, dan is er een goede kans dat we het tegen een vriend(in) hebben gezegd die wel wat opgevrolijkt mocht worden.

Maar, wat doet het voor goed om het van de zonnige kant te bekijken? Helpt het ook daadwerkelijk om ons beter te voelen of leidt het ons slechts tijdelijk af van de minder wenselijke emoties die we momenteel voelen? Dit wil niet zeggen dat we ons alleen moeten concentreren op de positieve – dat wil zeggen dat we een deel van onszelf en de wereld waarin we leven ontkennen; zonder het donker zouden we ons niet bewust zijn van het licht.

Wanneer we echter onze dankbaarheden bijhouden, kan dit onze gemoedstoestand verbeteren – wel tot 25%, volgens de studie die volgt. Wanneer we constant aan het denken zijn over wat er verkeerd gaat, laten we niet veel ruimte voor wat er goed gaat. Door je gedachtegang te veranderen, zal je uiteindelijk meer hoogte krijgen van dat waar je dankbaar voor bent en minder dat waar je last van hebt. Wanneer je iemand bent die in de wet van aantrekkingskracht gelooft, betekent dit dat je meer positiviteit in je leven zult aantrekken.het aantrekken van welvaart en overvloed in je leven

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het beoefenen van dankbaarheid kan je algehele geluk vergroten

Een onderzoek uitgevoerd in 2003 door Emmons en McCollough, heeft aangetoond dat het beoefenen van dankbaarheid een positief effect heeft op ons welzijn. Het onderzoek werd uitgevoerd met drie experimentele groepen over een periode van 10 weken. Dr. Robert A. Emmons omschreef het onderzoek in zijn nieuwe boek ‘thanks!’.

 1. De eerste groep werd gevraagd op vijf dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor waren die de afgelopen week waren gebeurd, voor elk van de 10 weken. Dit werd de dankbaarheidsconditie genoemd.
 2. De tweede groep werd gevraagd om aan het eind van de week vijf dagelijkse irritaties of moeilijkheden op te schrijven. Dit was de moeilijkheidsconditie.
 3. De derde groep werd gevraagd om simpelweg vijf gebeurtenissen op te schrijven die de afgelopen week waren gebeurd, maar werd niet gevraagd zich op positieve of negatieve aspecten te focussen. Dit was de controleconditie.

Het soort dingen die mensen in de dankbaarheidsconditie noemden waren:

 • Zonsopgang door de wolken
 • De mogelijkheid om te leven
 • De gulheid van vrienden
 • Het recht om te stemmen

En in de moeilijkheidsconditie:

 • Moeilijk om een parkeerplaats te vinden
 • Mijn macaroni met kaas verbrand
 • Geen geld voor benzine

Voordat het experiment begon, hielden de deelnemers dagboekjes bij om hun stemmingen, fysieke gezondheid en algemene houding. Deze observaties werden gebruikt om mee te vergelijken nadat het 10-weekse experiment was afgelopen.

De resultaten van het onderzoek concludeerden dat tevredenheidsniveaus waren gestegen met 25%. Degenen die in de dankbaarheidsconditie waren optimistischer over de toekomst, voelden zich beter over hun levens, en deden zelfs gemiddeld 1,5 uur meer aan beweging per dag dan degenen in de moeilijkheids- of controleconditie. Het is verbazingwekkend om je te bedenken dat dit alles kan worden bereikt simpelweg door het focussen op je baten in plaats van je lasten.cadeau sterrenbeeld

Hoe kun je meer dankbaarheid in je dagelijks leven implementeren?

Afhankelijk van je huidige toestand kan het soms lastig zijn om dingen te vinden waar je dankbaar voor bent. Misschien ga je door een uitdagende ervaring, een scheiding, het verlies van een dierbare, financiële onzekerheid, maar ondanks deze uitdagingen zijn er altijd dingen om dankbaar voor te zijn. Hoe meer je jezelf inspant om kennis te nemen van deze dingen, hoe makkelijker het zal worden. Het wordt een gewoonte; daarentegen, alleen focussen op de moeilijkheden in je leven wordt ook een gewoonte.

Dankbaarheids-challenge

Wie houdt er van een uitdaging?! Ik daag ieder die dit leest uit om te beginnen een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Iedere dag, een maand lang, schrijf je één ding op waar je dankbaar voor bent. Het kan zo simpel zijn! Als je een voornamelijk slechte dag hebt gehad, maar je hond kwam en likte je neus dan kun je dit opschrijven. Je kunt letterlijk alles opschrijven waar je dankbaar voor bent in je leven.

Als je het moeilijk vindt om jezelf aan dit soort taken te houden, kun je iets proberen wat voor mij in het verleden goed heeft gewerkt –een beroep doen op een vriend. Vind een vriend die er ook in geïnteresseerd is om deze uitdaging aan te gaan. Iedere dag stuur je een bericht naar je vriend, waarin je hem (of haar) minstens één ding verteld waar je dankbaar voor bent, en op zijn beurt stuurt hij je iets waar hij dankbaar voor is. Op deze manier houd je jezelf verantwoordelijk. Wanneer één van jullie het vergeet, herinnert de ander je er (hopelijk) aan.

Aan het eind van de maand, reflecteer je terug op de maand en kijk je of je stemming is veranderd, of je meer geïnspireerd was om jezelf goed te behandelen en of je algehele geluk is vergroot.

Verander je mindset, verander je leven

Het leven draait om perceptie. Zoals Oprah Winfrey zei:

“Wees dankbaar voor wat je hebt; je zult eindigen met meer. Wanneer jij je concentreert op wat je niet hebt, zul je nooit of te nimmer genoeg hebben.” 

Wanneer jij je enkel focust op wat er verkeerd gaat, zal je nooit zien wat er goed gaat. Verander je focus, zie wat er gebeurt!

Veel liefs

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Heb dit artikel nog niet eerder gezien, mooi! En ik zie dat jullie mijn foto hebben gevonden om erbij te plaatsen! Dat is erg leuk, en zeker in deze context. Buiten dat is het fijn om weer eens attent te worden gemaakt, het verwatert soms een beetje; dankbaarheid helpt je echt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in