Hoe fel brandt jouw vuur?

Hoe fel brandt jouw vuur?

Neem je de volle verantwoordelijkheid voor je leven en je relatie en ga je de macht die hiermee gepaard gaat niet uit de weg? Durf je je veilige cocon te verlaten en erop uit te trekken naar het grote onbekende? Dit betekent: bewust actie nemen en risico lopen. Het risico dat je opvalt bijvoorbeeld, of het risico dat je partner het allemaal maar niets vindt en je misschien zelfs probeert tegen te houden.

Met een evenwichtig derde chakra sta je stevig in je eigen vuur. Je bent verantwoordelijk en betrouwbaar, zeker ook naar jezelf toe. Je weet wat je kunt en wat je wilt en zet je energie in om deze verlangens te verwezenlijken. Je handelt hierbij met gepaste betrokkenheid en in verbinding met je omgeving. Je plezier en rust haal je uit de activiteit zelf; dat je bepaalde doelen haalt, vormt een mooie extra. En de uitdagingen die hierbij onvermijdelijk op je pad komen? Je biedt ze vol zelfvertrouwen het hoofd.

Is je derde chakra uit balans, dan is er in je leven en de liefde een kink in de kabel wat betreft autonomie, want pak je de regie over je leven niet zelf, dan zijn er genoeg anderen die maar al te graag voor jou willen bepalen hoe je je leven leidt. Je Innerlijke Criticus zweept je op tot een eindeloze en uitputtende dadendrang, of legt je juist helemaal lam met al haar kritiek. Je partner bepaalt wat wel en niet oké is, wie je moet zijn en wat je moet doen. En ook de maatschappelijke normen en waarden wegen zwaar op je schouders als je je innerlijke autoriteit onvoldoende hebt kunnen ontwikkelen. Vanuit de disbalans in jezelf ga je in de pas lopen met anderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Geen risico, geen verantwoordelijkheid

Was je als kind bang voor je ouders, werd je veel gestraft en beschaamd, dan heb je je in die jaren vooral moeten richten op zelfbehoud en dit patroon kan diep ingesleten zijn geraakt. Je innerlijke autoriteit is geblokkeerd en dus kijk je naar de buitenwereld voor leiding. Vaak valt je oog dan op een charismatische en ogenschijnlijk krachtige partner, aan wiens wil je je onderwerpt. Je leven staat niet in het teken van jezelf, maar in het teken van die ander.

Dat heeft zeker ook voordelen: door je partner te volgen, hoef je geen ware verantwoordelijkheid te dragen. Je hoeft je angst voor het onbekende niet aan te gaan, en je hebt ook nooit ergens echt schuld aan. Op het moment zelf voelt dat vaak fijn en veilig, maar in de loop van de tijd kun je last kan krijgen van wrok- en wraakgevoelens: je weet dat je partner bepaalt en dat wringt… Je slaat je halfslachtig door het leven: je vermijdt wat je spannend vindt en de dingen waar je wel aan begint, maak je niet af. Zo voel je je steeds apathischer en machtelozer worden.

Doen, doen, doen

Er is ook een andere manier van uit balans zijn in je derde chakra en dat is jezelf verliezen in een onbevredigende, rusteloze dadendrang. ‘Nee’ zeggen daar doe je niet aan en je geeft je energie met bakken tegelijk weg. Jouw leven bestaat uit ‘doen, doen, doen’ en je activiteiten zijn vooral gericht op anderen. Je partner bijvoorbeeld, of je gezin, en dat gaat ten koste van je eigen levensmissie. Niet dat je dat in eerste instantie merkt, je hebt het veel te druk met van hot naar her rennen. Jij zoekt je veiligheid niet in de passiviteit, maar in de continue activiteit. Op pure wilskracht baan je je een weg door het leven, maar je daden staan los van wie je werkelijk bent en wat het leven van je vraagt.

Zorgt een tekort aan energie in het derde chakra voor een totale windstilte, met een teveel aan energie ben je als een tornado: allesoverheersend en destructief. Ook voor jezelf, want uiteindelijk kun je zelfs in een burn-out terecht komen.

Hoe fel brandt jouw vuur?

Verlatingsangst en gebrek aan autonomie

Noch vanuit niets doen, noch vanuit voortdurend doen krijg je de regie over je leven, en het is juist die onafhankelijkheid die de voorwaarde vormt om de liefde van je hartchakra tot bloei te laten komen. Laat je je leiden door wat anderen willen, via passiviteit of overactiviteit, dan is die liefde een behoefte in plaats van een in kracht en compassie geaarde keuze. Je bent bang de ander te verliezen als je echt jezelf zou zijn, je ‘pleast’ door dingen wel of juist niet te doen, je wringt jezelf in bochten om maar ‘liefdevol’ en ‘accepterend’ te zijn. Je laat je leiden door de grillen van je partner en waait met alle winden mee. Je ervaart verlatingsangst en laat juist jezelf grandioos in de steek.

Bindingsangst en verzet tegen autoriteit

Waar je vanuit verlatingsangst de autoriteit van een ander min of meer gedachteloos aanvaardt, zul je je vanuit bindingsangst juist met hand en tand verzetten tegen elke vorm van invloed, die jij zelf vaak ervaart als ‘overheersing’. Dat lijkt heel onafhankelijk, maar via je verzet blijven de krachten waartegen je je verweert je juist vormen. Je onderwerpt je misschien niet, maar je chronische protest is ook geen ware kracht, het is meer een half ontwikkelde wilskracht die jou steeds de hakken in het zand doet zetten. Je doet dingen onder protest, met tegenstrijdige gevoelens en een vaak passief-agressieve houding. Liefde en affectie betekenen voor jou vooral verlies van autonomie en gemanipuleerd worden. Je weet wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt. Jij bent vooral tégen en zo blijft er weinig ruimte over voor ontdekken en ontwikkelen. Ook jij laat je uiteindelijk leiden door de ander, maar dan doordat je steeds precies het tegenovergestelde doet dan wat er van je wordt verlangd.

Herwin je persoonlijke macht

Een gezonde relatie houdt in dat je je in eigenheid, heelheid en vrijheid verbindt met de ander. Het is niet óf liefde óf vrije wil, beide zullen juist samen moeten gaan op jouw en jullie eigen manier. Alleen jijzelf kunt de regie voeren over dit proces, door je persoonlijke macht te versterken en jezelf te bevrijden van de zelfverkozen onderwerping. Deze macht is niet verkeerd of eng, het is de uitdrukking van het heilige, de aanwezigheid van het goddelijke dat zich via jou wil ontvouwen. Je hoeft er alleen maar JA tegen te zeggen. Doe je dat eenmaal dan overstijg je de instinctieve energieën van het eerste en tweede chakra en geef je vol enthousiasme en spontaniteit richting aan je leven.

Wat kun je doen?

Herken je jezelf in de passiviteit en het vermijden van verantwoordelijkheden? Aan jou de taak om stap voor stap meer risico te gaan nemen. Wat is dat ding dat je nu nog niet durft en dat je – als je heel eerlijk bent – wel graag wilt? Maak een stappenplan om dit verlangen te verwezenlijken en telkens als je merkt dat je niet meer vooruit komt, maak je de eerstvolgende stap kleiner. Net zo lang totdat je hem ook echt zet.

Ben jij juist die bezige bij die nooit stil zit? Jouw werk zit hem in het opzoeken van de diepe ontspanning… waarbij je er vanuit mag gaan dat dit in eerste instantie juist veel onrust zal opwekken. Aanvaard dit en blijf bij je oefening: een geleide visualisatie, een bodyscan, Yin Yoga of gewoon helemaal niets doen zijn goede vormen voor jou.

Destructieve relaties

De eerste drie chakra’s drukken een behoorlijke stempel op je relaties. Ben jij niet in balans in deze chakra’s, dan kun je samen met je partner terecht komen in destructieve dynamieken. Aantrekken en afstoten, jezelf grenzeloos weggeven, hermetisch op slot zitten, manipuleren of laten manipuleren…

Zijn dit thema’s in jouw leven, doe dan vanaf maandag 16 januari mee met mijn gratis 4-daagse Soul Challenge. Je verdiept je in:

  • Emotionele verwaarlozing en hoe dit ervoor zorgt dat de emoties van je innerlijke kind je leven regeren.
  • Codependency & Relatieverslaving en het doorbreken van de typische patronen die daarbij horen.
  • Het helen van de relatie met jezelf, door de Innerlijke Vader en Moeder te worden voor je Innerlijke Kind
  • Het doorbreken van de diepere dynamiek in jou: welke concrete stappen kun je zetten om de weg naar heling in te slaan?

Wil jij dit ook? Schrijf je in! Deelname is gratis 😊

 

Lees de eerdere delen in deze reeks:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in