Hoe het tweede chakra je relatie beïnvloedt

Volg je de flow van het leven?

Jouw liefdesleven is één groot emotioneel avontuur dat helaas maar al vaak omslaat in drama en verdriet. Vol overgave werp je je steeds weer in de armen van je grote liefde: je gaat er echt helemaal voor! Alleen: de partners waar jij je pijlen op richt, hebben meestal maar bar weinig passie, ze lijken de diepte van je emoties niet te waarderen, ze kunnen zelfs hard en kil zijn voor je. En daar sta je dan met je hart wijd open en niemand die naar binnen komt. 

Waar je het eerste chakra kunt zien als jouw fundament, is het tweede chakra je vloeibare essentie. Je wilt genoeg ruimte om je essentie te laten stromen, maar ook weer niet zo veel dat je alle kanten op vloeit. Met een evenwichtig tweede chakra ben je in staat tot diepe gevoelens. Je weet wat je wilt en durft je emoties te uiten, zonder dramatisch te worden.

In jou stroomt de vitale energie waarmee je je leven oppakt en de ware verbinding aangaat. Je kunt jezelf en anderen koesteren en tegelijkertijd jullie emotionele en seksuele grenzen eren. Loslaten, stromen, bewegen, voelen en meegeven… je doet het vol vertrouwen.

Niet genoeg liefde ontvangen

Maar kreeg je als jong kind niet genoeg warmte, koestering en aanraking?

Moest je altijd maar stil zijn, was jouw unieke essentie niet gewenst? Dan heb je waarschijnlijk de boodschap ontvangen dat je niet jezelf mag zijn. Jouw emoties zijn, vaak onbewust, tot ongewenst bestempeld en daardoor wantrouw je ze ook nu nog. Verwaarlozing, kilte en afwijzing hebben je vertrouwen in jezelf en anderen beschadigd en dat maakt het moeilijk je over te geven aan een ander, of echt te voelen wat je zelf waard bent.

Als kind ben je ondergedompeld in het emotionele klimaat van het gezin waarin je opgroeit en dit bepaalt bij welke emoties je je het meest ‘jezelf’ voelt. Was dat woede, verdriet, of angst, dan voelen die emoties heel vertrouwd, en zul je ze steeds onbewust opzoeken, vaak in je liefdesrelatie.

Genieten lukt niet

De functie van het tweede chakra is zelfvoldoening en dit lukt je vanuit disbalans niet. Gewoon lekker genieten is allesbehalve vanzelfsprekend voor jou. Kort door de bocht: je voelt niets, je voelt angst, woede en verdriet, of je hebt een knagend schuldgevoel.

Ben je als kind te weinig vastgehouden, dan ontken je vaak dat je aanraking en nabijheid nodig hebt. Je trekt je terug en negeert je behoefte aan nabijheid. Je leven wordt dor en droog; genieten komt niet eens in je op.

Was je als kind juist overprikkeld, misschien wel doordat je hoogsensitief bent, dan had je geen andere keuze dan het overschot aan energie te ontladen via huilbuien of woedeaanvallen. Dit doe je vaak tot op de dag vandaag: je raakt overspoeld door verdriet of bevangen door woede, keer op keer op keer. En ook hier is het genot ver te zoeken.

Verlatingsangst: je emoties gaan alle kanten op

Als je tweede chakra wijd open staat, ben je extreem emotioneel en ervaar je zo ongeveer alles als óf fantastisch óf een crisis. Het ene moment sta je te trappelen van enthousiasme, het andere moment stort je hele wereld in. Gebeurtenissen waar anderen prima mee omgaan, slaan bij jou in als een bom en je kunt dagenlang verdwalen in de jungle van je emoties.

Dat komt doordat je je steeds weer afvraagt of je wel gewenst bent. Vanuit deze verlatingsangst zoek je je vervulling in de ander en probeer je samen te smelten. Hoe vaak je ook gekwetst bent, je opent je steeds weer volledig en laat alle grenzen vervagen. Voel je je geliefd, dan ben je in extase, sta je alleen, dan heersen wanhoop en leegte in jou. Je hebt pas het gevoel dat je leeft als je dit soort extreme emoties ervaart, en je raakt hierdoor vaak verslaafd aan de roes van verliefdheid, of aan relaties met hevige ups en downs.

Je obsessie met de ander lijkt voor jou de sleutel tot je eigen gevoel, maar niets is minder waar: je raakt juist verwijderd van jezelf door zo intens met hem of haar bezig te zijn. Je stemt meestal intuïtief af en bent daarbij nauwelijks gegrond in het hier-en-nu. Zo kun je je partners fantastische potentie haarscherp zien en tegelijkertijd stekeblind zijn voor de overduidelijke werkelijkheid dat hij of zij er helemaal niet is voor jou.

En als je relatie voorbij is? Dan ben je oprecht en compleet verbijsterd: hoe kan je partner je zo achteloos aan de kant zetten, terwijl jij je met ziel en zaligheid aan jullie relatie had gewijd? Je brokkelt af tot aan de grond en het kost je veel moeite werkelijk te zien dat je pijn niet samenhangt met jouw ex-geliefde, maar met jouw ervaringen uit het verleden.

Bindingsgangst: je emoties zijn verstard

Je tweede chakra kan ook samengetrokken zijn als reactie op een gebrek aan koestering in je vroege jeugd. Je hebt dan zulke sterke grenzen dat het bijna onmogelijk is om emoties te ervaren, laat staan te tonen. Binnenin jou lijkt het mat en tam, je komt lauwtjes over, je straalt geen passie of sensualiteit uit. Je innerlijke leven oogt eentonig en droog als een woestijn.

Pleziertjes zijn aan jou niet besteed, je bent streng en rigide, je ontzegt jezelf veel én je moet heel veel van jezelf. Bijvoorbeeld: snoepen mag helemaal niet, sporten moet elke dag, of: al je taken moeten af, tijd voor jezelf mag anders niet. Deze kille regie kun je ook over anderen uitoefenen. Je partner mag dan niet te dichtbij, te liefdevol of te enthousiast zijn. Vanuit bindingsangst is jouw reactie: ‘ik heb je niet nodig’ en je weigert te ontvangen of te geven.

Hartstocht, verlangen en opwinding lijken geen rol te spelen in je leven. In plaats van de ander met huid en haar te verslinden ben je op relationeel en seksueel vlak geremd, afgevlakt, niet aanwezig. Je lichaam kan dit weerspiegelen door star en koud aan te voelen en je ervaart vaak een gevoel van leegte en pessimisme door de verbroken verbinding met jezelf.

Wat kun je doen?

Je tweede chakra in balans brengen betekent dat je jouw middenweg vindt. Je verbindt de extremen en maakt je ervaring tot één geheel. Dit doe je door je schaduwkanten te zien en te aanvaarden.

Zit je aan de bindingsangstige kant, dan mag je inzien dat je ook afhankelijk bent van anderen, bevind je je aan de verlatingsangstige kant, dan mag je beseffen dat je het leven ook zelf aankan. Hoe meer je deze uitersten in jezelf toelaat, hoe minder nadrukkelijk ze in je leven verschijnen.

Tref jij als vrijbuiter steeds weer een kleverige, claimende, over-emotionele partner? Kets jij met al je liefde en toewijding telkens af op een koude en afwijzende wederhelft? Het is jouw teken om de in jouw ogen oh-zo slechte eigenschappen van die ander meer in jezelf te ontwikkelen.

Wie weet wil je wat opener en meegaander worden, wie weet mag het bij jou best wat meer afgebakend. Zodat je uiteindelijk over-afhankelijkheid en anti-afhankelijkheid samensmelt tot interafhankelijkheid: je raakt in vrijheid verbonden.

Volgende maand ga ik dieper in op het derde chakra en de uitwerking van een disbalans in je relaties, voor nu ben ik benieuwd: hoe ervaar jij je relatie in het licht van het tweede chakra?

Picture of Fiona van Rees Vellinga

Fiona van Rees Vellinga

Ik help vrouwen die op een obsessieve manier bezig zijn met relaties en daten weer contact te maken met zichzelf, om van daaruit de liefdevolle verbinding met anderen aan te gaan. In mijn begeleiding breng ik kalmte en hoop. Ik ben ik speels, sprankelend, open en direct. Ik weet wat zich werkelijk afspeelt in jou en geef dat liefdevol terug. Confronteren doe ik met humor en warmte. Wil je meer lezen van mij, abonneer je dan op mijn Soul Letters.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
De kracht van woede in zeven stappen
Je huis beschermen met bergkristal
15 mythes over hoogsensitiviteit
Moeite met keuzes maken? Zo vind je je intuïtie en vertrouwen
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Waarom begrijpen je niet verder helpt maar voelen wél
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Zelfdoding vanuit zielsperspectief