Hoe ik klanten aan ging trekken waar ik blij van word

Ken je dat, als ondernemer, van die klanten waarbij je na de afspraak je helemaal leeg voelt? Ik had ze vroeger ook regelmatig. Niet omdat het slechte mensen waren, maar omdat we niet echt een goede ‘match’ waren. Net als in mijn privéleven, daar zaten ook nog wat mensen in die niet meer helemaal pasten. Gelukkig kwam daar verandering in. En dat was natuurlijk niet zomaar. Zo kreeg ik klanten waar ik blij van word.

Oprecht is het sleutelwoord

Ooit maakte ik namelijk, op dat moment nog niet eens bewust, de keuze om me niet meer anders voor te doen dan ik was. Er was eerst een burn-out voor nodig, een man die me accepteerde zoals ik was en twee kleine jongetjes die onvoorwaardelijk van me hielden, maar steeds meer durfde ik mijzelf te zijn. Oprecht en authentiek. Het was een flink pad dat ik af mocht leggen en het mooie is, steeds als ik dacht dat ik er was, presenteerde zich nog een laagje dat ik af mocht pellen. Ik was wel steeds mezelf, maar de versie die ik op dat moment mocht en kon zijn. Er werd me weleens gezegd: “Je bent nog onzeker.” “Je houdt je nog klein” Maar dat zag ik zelf altijd pas achteraf. Op dat moment kón ik niet anders of meer zijn dan ik was. En was ik dus precies goed zoals ik was.

Het pad van zelfliefde

Het pad dat ik af mocht leggen bleek er een te zijn waarin ik meer en meer van mijzelf mocht gaan houden. Dat begon met mezelf voorzichtig oké vinden. Mijzelf bekijken door de ogen van mijn man en zoontjes, die toen nog klein waren. Mijn ouders en zus hadden altijd al geprobeerd het me te laten zien. Hoe vaak mijn moeder mij niet heeft gezegd dat ik goed was zoals ik was… Maar ik kon het nog niet zien, want in de maatschappij werd me altijd anders verteld. Ik was ‘te veel’. “Te enthousiast”. Ik “praatte te veel”. Ik moest vooral maar rustiger worden, maar ook weer niet te rustig, want dan werd ik saai. Ik was zelfs “te lief”, maar ook “een kattenkop” en natuurlijk “te gevoelig”.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Klanten waar ik blij van wordMijn valkuil bleek mijn superpower

Toen ik jaren geleden werkte met jongeren met autisme kwam ik erachter dat één van de dingen die ik altijd in mijzelf veroordeelde, bij hen ontzettend nodig was: mijn gevoeligheid zorgde ervoor dat ik aan kon voelen of ze overprikkeld binnenkwamen. Ik bleek ze dan de ruimte te kunnen bieden die ze nodig hadden. Ik kon ze ondersteunen op een manier waardoor ze bij mij bijna nooit blokkeerden of boos werden. Bovendien kwam ik erachter dat ik bij hen 100% mijzelf moest zijn, de hele tijd. Anders raakten ze in de war. Mensen zeiden vaak tegen me dat ze het knap vonden dat ik met ze kon werken, maar deze jongeren leerden mij zo veel. Langzaamaan kwam ik erachter dat een van mijn valkuilen, mijn gevoeligheid, een superpower was.

Met mijn ‘superpowers’ trek ik klanten aan waar ik blij van word

Toen ik voor mijzelf begon, toen nog als tekstschrijver en schrijfcoach, merkte ik dat ik met mijn meest authentieke teksten de leukste klanten aantrok. De teksten die ik oprecht en volledig vanuit mijn hart schreef, spraken mensen aan waar ik zo ontzettend blij van werd. Een van mijn allereerste klanten, die met mij ging werken omdat ze mijn schrijfstijl zo fijn vond, is nog steeds mijn klant. Ik koester haar en volgens mij zij koestert mij ook. Hoe mooi is het als dat kan?
Gaandeweg kwam ik erachter dat ik nog veel meer van die ‘superpowers’ had: mijn enthousiasme, dat zo vaak te veel was geweest voor mensen, zorgde ervoor dat ik mijn klanten meetrok. Degenen die niet bij mij pasten vonden het vaak maar irritant en haakten na een workshop of kennismakingsgesprek vanzelf af. Zo kwam er een automatische schifting in wie wel of niet in mijn energie wilden zijn.

Wat maakt jou bijzonder?

Heb jij er weleens over nagedacht wat die dingen zijn die jou dan zo bijzonder maken? Wat is jouw unieke magie? Wat maakt jou zo’n goede coach, therapeut, fotograaf, schoonheidsspecialiste, noem maar op. Welke dingen vinden mensen zo fijn en leuk aan jou? Welke dingen mochten er juist niet zijn, maar helpen jou nu in je werk? Als jij klanten aan wil trekken die echt bij jou passen, mag je juist die dingen gaan laten zien. En daar hoef je niet voor op te scheppen. Als jij vanuit je hart gaat delen en je echt verbindt met jouw droomklanten, dan gebeurt dit vanzelf. Op een foto is het zichtbaar en voelbaar, in een video merken mensen het en zelfs in een tekst vanuit je hart kunnen jouw lezers voelen wie jij bent.

Durf jij jezelf al echt te laten zien?

Vind jij dat nu nog lastig? Op Instagram en LinkedIn deel ik veel tips en inzichten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in