naar je kern

De zoektocht, verbinding maken met en naar je eigen kern is een weg waarbij je door de poorten van verandering en transformatie zal gaan. Je zal lagen van bewustzijn doorleven én doormaken. Iedere laag van bewustzijn brengt je naar iets dat actueel is, wat in die laag op dat moment van je leven belangrijk is, wat in die laag aangepakt kan én dient te worden. Doe je dit niet dan stapelt het zich op en krijg je steeds meer het gevoel dat alles tegelijk komt. De verbinding naar jezelf, naar je kern, is een weg van buiten naar binnen ofwel  benoemd van je hoofd naar je hart.

Je kan altijd contact maken met je kern. Ook al heb je nooit iets (bewust) aan zelfontwikkeling, meditatie, yoga, mindfulness of andere ontspanningstechnieken gedaan.

Maar het lastige is dat je er wel aandacht aan moet schenken. Je bent niet zomaar in je kern. Het is een stappenplan. Laagje voor laagje. Je gaat dieper en dieper naar binnen. Vervolgens gaat het steeds gemakkelijker en langer en met meer resultaat.

In het begin brengt werken aan ‘naar je kern gaan’ een tijdelijke staat van blijheid en ontspanning. Dit werkt al helend, genezend en is fijn. Maar het is nog mooier en fijner als je altíjd in contact staat met je kern zonder yoga of lange meditaties.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe bereik je deze staat van zijn?

Het is tweeledig.

1) Afstemmen op je kern.

Adem driemaal rustig in en uit. Leg daarna beide handen op je hart en adem driemaal diep in en uit naar je hart. Voel hoe jouw harts-energie gaat stromen. Hoe vaker je dat doet, hoe krachtiger het effect zal zijn. Je kan het een aantal keren per dag herhalen. (zelfs als je bij een koffie-automaat staat) Houd dit wel minimaal een maand vol om steeds krachtiger je harts-energie te gaan voelen en maak er een gewoonte van. Vervolgens gaat het als vanzelf….

Het motiveert je, zodra je voelt hoe krachtig dat is.

2) Laagjes ‘werkwerken’

Hoe meer laagjes je weg werkt hoe dichter je bij je kern komt. ‘Wegwerken’ is bewustwording. Ieder laagje geeft je een inzicht, levensles en groeimoment. Je komt steeds dichter bij jezelf, bij je kern. In drie verschillende categorieën; Lichaam, Geest en Ziel.

De meest pijnlijke laagjes zijn emoties. Deze emoties zijn opgebouwd en ontstaan gedurende je leven. Ze zijn ontstaan, bevestigd en vastgeklonken als een herinnering ergens in je lichaam.

Bewustwording is niet alleen het losmaken van emoties, bewustwording is ook de manier hoe je met de wereld omgaat. Jij bent de wereld! Besef dat!

Hoe ga je om met de natuur, voeding, gebruik van plastic, brandstoffen, E-nummers, productie van vlees, groente en genetische manipulatie? In hoeverre ben jij daar bewust mee bezig?

Vraag aan mensen tussen 70 en 90 jaar of zij 40 jaar geleden hebben gehoord over bijvoorbeeld E621, genetisch gemanipuleerde broccoli, groeihormonen in vlees en dat suiker net zo verslavend is als coke. Ik ben geen demonstrant hoor, ook al lijkt het nu wel even zo 😉

Wat ik hiermee wil zeggen is dat zij zich er totaal niet van bewust waren. In onze generatie is dat anders. Je hebt er op zijn minst iets over gehoord. Wat je ermee doet is aan jou!

Dit alles is ontstaan door de opbouw en groei van welvaart na de Tweede Wereldoorlog. We worden ons nu pas bewust van de schade die we de wereld toebrengen door onze manier van leven. We worden bewuster van wat er gaande is! We zien in wat een ellende en vervuiling het ons brengt. We krijgen nu het prijskaartje gepresenteerd.

Dat is ook bewustwording. Want weet je nog, jij bent de wereld!

Ook dat zijn laagjes. We lieten het met zijn allen gebeuren.aarde

Bij het zien van bijvoorbeeld een t-shirt van 2 euro vraag je je nu waarschijnlijk wèl af hoe ze het ervoor kunnen maken, vijf jaar geleden wellicht nog niet…

We worden bewuster dankzij / ondanks Social media. Aan de ene kant geeft het ons veel gedoe, maar aan de andere kant worden we massaal in rap tempo bewust. De wereld wordt kleiner door een groter en gemakkelijker bereik.

Door het herhaaldelijk zien van negatieve beelden over dat t-shirt van 2 euro zul je op een dag ervoor kiezen deze niet meer te kopen. Deze stappen zijn ook een proces. Je moet eraan toe zijn en het moet bij je passen, want alleen dan kan je er ruimte voor creëren in je leven, je budget, je manier van handelen. Dat is creëren!

Een betere wereld begint bij jezelf. Je leven creëren begint met bewustwording! Een beter leven begint met bewustwording van je vertroebelende laagjes.

Je pakt automatisch iedere keer een laagje op wat op dat moment het meest actueel voor je is. De ene keer voor je lichaam, de andere keer voor je geest, en weer een andere keer voor je ziel. Wanneer je met die flow meegaat dient het zich vanzelf aan en handel je het meest vanuit je eigen kern. Het zal niet altijd makkelijk zijn.

Ikzelf ben 15 jaar in de schoonheidsbranche werkzaam geweest. Ik was me toen al bewust van ‘de complete mens’, door produkt- en warenkennis, voeding, massagetechnieken, huidproblemen, hygiëne en verzorging.

Totdat ik een huilbaby kreeg die binnen 6 weken van top tot teen onder het eczeem zat. Hierdoor werd ik gedwongen zuivere borstvoeding te ‘produceren’. Hoewel ik dacht dat ik bewust met voeding omging, bleek ik totaal onbewust te zijn van een ander onderdeel van voeding. Ik had geleerd over transvetten, vitaminen en allerlei andere zaken, maar was me niet bewust van allergenen in ‘gezonde producten’ zoals appels, spinazie, paprika’s en tomaten. Ergens wist ik dat wel, maar de impact had ik totaal onderschat.

Ik werd toen gedwongen de laagjes in te duiken. Te leren over voeding, voor mezelf te kiezen, mijn bedrijf op een laag pitje te zetten, (ik werkte voor de bevalling nog 5 dagen en 4 avonden per week…) personeelsproblemen oplossen, de omslag naar moeder zijn/worden, op je gevoel afgaan wat goed is voor je baby, enzovoorts. Alles tegelijk en door elkaar. Als een tsunami over mij heen! Gelukkig was mijn man behulpzaam. Dat hielp om de moed erin te houden!

Ik werd gedwongen de situatie van dat moment aan te pakken inclusief wat zich allemaal aandiende. Ik was veel te lang in de ratrace van het werken en leren geweest. Een heel onbewuste fase dus, waarvan ik toch echt dacht dat ik heel bewust bezig was.

Als je baby dag en nacht huilt moet je er alles voor doen om voor je kindje én jezelf te zorgen. Althans, dat vind ik! Dus toen kwam de omslag.

Ik ging naar een alternatieve arts en ik dacht, hij zal mij wel hypoallergene flessen-melk gaan adviseren.  Maar het bleek dat die hypoallergene melk niet goed genoeg was. Ik moest ‘goede borstvoeding produceren’. Daar zaten namelijk de afweerstoffen in voor ons enorm gevoelige dochtertje.

Kortom, het betekende een speciaal dieet van één jaar lang.

Dit was een enorme bewustzijn-shift voor mij! Alleen al door de eerste keer boodschappen te doen met het allergenenlijstje in mijn hand.

Het was 16 jaar geleden echt een opgave. (ja, onze dochter is nu al bijna 16 en zonder eczeem) Het is nog steeds heel lastig om bij AH artikelen zonder suiker, E-nummers en lactose vinden. Gelukkig komen er steeds meer producten bij. Ik weet nog goed dat ik twee uur door de AH gelopen heb, met uiteindelijk maar drie of  vier producten in mijn mandje.

Je kan je wel voorstellen dat ik geen ruimte had voor andere dingen. Ik was aan het overleven! Het lukt niet om naast stress andere dingen te doen of te leren. Dat bedoel ik met; pak de laagjes aan die zich op dat moment aandienen. Ga het aan en schuif het niet opzij. Anders groeit het boven je hoofd! En wees ook niet zo streng tegen jezelf; geef toe dat je hoofd vol zit en er niets meer bij kan. Wil ook gewoon niet nòg meer presteren.

Maar hoe zit het met jouw leven? Wat speelt er allemaal tegelijk? Wat hebben al deze zaken met elkaar te maken wat er in jouw leven speelt? Kijk eens waar je nu in zit. Wat heb je in eerdere situaties verzuimd aan te pakken en bewust te worden zodat het is meegegaan naar de volgende laag, waardoor je nu het gevoel hebt dat alles tegelijk komt?

Ik hoor veel over ontslag, relatieproblemen en financiële nood. Alle drie tegelijk. Wanneer je daarnaast ook nog wil presteren door bijvoorbeeld een marathon te lopen én een HBO studie erbij kan je wel bedenken dat je na verloop van tijd zal bezwijken onder de druk. Welk issue is het belangrijkst om aan te pakken? Welke was er het eerst?

Doordat je in een eerder stadium niet aan de issues die er toen speelden hebt gewerkt, komt uiteindelijk alles tegelijk, omdat je je energie niet meer kan verdelen. Wellicht vond je het prima of kon je de impact van de opstapeling niet overzien; als een kaartenhuis die instort. Of je nu wel of geen HSP-er bent…het komt hard binnen!vrouw-aarde

Je hoofd/lichaam is als een harde schijf. Als de harde schijf vol zit kan er niets meer bij. Wanneer je dat afgedwongen wel wilt doen, met bijvoorbeeld de kracht van  doorzettingsvermogen, dan is dat misschien wel heel knap, maar pleeg je roofbouw. Ik zie veel mensen roofbouw plegen. Waarom? Prestatiedwang? Perfectionisme? Ontkenning? Ambitie? Het zijn mooie eigenschappen, maar bij teveel toepassing daarvan allemaal voeding voor een burn-out. Vaak is je kracht tegelijkertijd ook je valkuil!

Wat ik hiermee wil zeggen is: ga mee met de flow die het leven je aanbiedt. Los op waar je middenin zit, omdat dat nu eenmaal de hoogste prioriteit heeft. Laat de rest los. Het leven geeft je niet voor niets deze les. Blijkbaar ben je eraan toe. Zodra je het wegstopt komt het later groter op je pad terug en tegelijk met het levensissue die je op dat moment aan te pakken hebt. Dan doe je er veel langer over om weer op te krabbelen. Twee, drie of vier dingen tegelijk maakt dat je het niet helder kan zien. Het lijkt een dik mistig moeras waar je het overzicht verliest.

Deze levensprocessen voelen dan zwaarder omdat je tijd en aandacht moet verdelen over alle issues.  Wellicht daarbij ook nog de verantwoordelijkheid voor een gezin en/of personeel. Dat maakt dat je ver van je eigen kern afdrijft en moeite hebt verbinding te maken met jezelf en een mooi leven.

Werk aan het issue dat nu in je leven is.

Daar gaat het in ‘bij je kern blijven’ om.

Acceptatie van de situatie zoals die nu is. Vanuit die acceptatie heb je een bepaald gevoel van kracht en rust en dan kan je / ga je het oplossen. Zo gebruik je de kracht vanuit je kern. Je gaat dan met de flow mee, ook al voelt het als een rotperiode in je leven die geen flow heeft.

Een vervelende periode in je leven kan je op twee manieren beleven. Je kunt tegen de stroom in zwemmen of met de stroom meegaan.

Wat kies jij? Wat lijkt makkelijker? Ik denk dat ik het wel voor je kan invullen;-)

Meer leren over bewustwording? Je leven creëren vanuit je kern?  Inspiratie opdoen bij een workshop? Dat kan en is zeer aan te raden! Alleen al voor wat meer rust in je hoofd.

Ik wens je kracht vanuit je kern en een mooi leven,

Liefs, Esther Buijs

Mijn KrachtMail ontvangen? Je krijgt één keer per twee weken een mail met informatie over Spirituele Groei en Bewustwording.Je kunt je hier inschrijven

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

6 REACTIES

  1. En als je nu te maken hebt met een kwade spirit die je leven probeert te vergallen, wat dan? Dan voelt het als vechten tegen de bierkaai, en ik doe het al zolang dat ik bijna uitgeput ben en niet meer kan. Wie kan me helpen, heeft er iemand tips?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in