Home Hooggevoeligheid Hoe je door te dansen dichter bij je gevoel komt

Hoe je door te dansen dichter bij je gevoel komt

Hoe je door te dansen dichter bij je gevoel komt

Met een grote glimlach op je gezicht sta je stil. Je doet je ogen even dicht en voelt na. Wow. Alles tintelt, de energie zindert door je lijf. Dit was even lekker zeg! Je bent net heerlijk uit je dak gegaan en je wangen gloeien. Een goede beat, je (blote) voeten op de vloer. Je zit vol energie, je blik is helder, je was niet bezig met alles wat je nog moet doen, want je hoofd is leeg. Er is ruimte voor voelen. Je hebt gedanst.

De kop zonder kip

Bij heel jonge kinderen is het lichaam nog niet in verhouding; het hoofd is groter en zwaarder dan de rest van het lichaam. Het geeft een idee hoe we als volwassenen ook rondlopen. Het lijf mag dan uitgegroeid zijn en is inmiddels vele malen groter dan het hoofd; we doén nog steeds alsof het hoofd groter en daarmee belangrijker is. De hele wereld doet dat. We zijn geschoold in het denken. Heel wat mensen lopen rond als een ‘kop zonder kip‘ zoals mijn collega Lia het laatst zo mooi verwoordde; met een heleboel kennis over van alles en nog wat, maar geen contact meer met het lijf. Vele hoofden zitten barstensvol, lopen over en de burn-out is beroepsziekte nummer 1. We lijken het lichaam met voelen en het hoofd met denken als losstaande delen te ervaren.

Het lichaam liegt niet

Door te bewegen komt het contact met je lichaam op gang, daarnaast maakt het je gevoelsleven wakker. Aha. Daar wil ik het over hebben. Voelen met je hoofd is een lastige opgave. Voelen doe je met je hart, je zintuigen, je buik, je hele lijf. Zonder je lijf te gebruiken lukt voelen niet. Zo simpel is het. Geen wonder dat er zoveel mensen zijn die niet meer bij het gevoel kunnen komen als we het hoofd op nummer 1 zetten. Waar we met praten een heleboel kunnen verbloemen en verbergen lukt dat niet meer zodra je gaat bewegen. Mijn collega Jacqueline schrijft: ‘Aan je lichaamstaal wordt een waarheidsgehalte van 55% toegekend, je stem 38% en de woorden die je spreekt slechts 7%’. Het lichaam liegt niet. Het is zo wijs, dat het je precies vertelt wat er aan de hand is.

“Movement never lies. It is a barometer telling the state of the soul’s weather to all who can read it.”  Martha Graham

De diverse voordelen van dansendansen

Het lijf bewegen is cruciaal als de wens leeft om dichter bij het gevoel te komen. Dat kan op verschillende manieren, maar dans is daar uitermate geschikt voor. Want dansen biedt een speelse en creatieve manier om jezelf te ontdekken, te zakken in je lichaam, uit je hoofd te gaan. Maar dansen doet nog veel meer. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan die bewijzen dat dansen allerlei voordelen heeft op fysiek, conditioneel, sociaal én mentaal vlak. Dansen zorgt voor gewichtsverlies, verlaagt stress, gaat dementie tegen en dansen op muziek maakt je zelfs slimmer. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om te doen!

Veel gehoord: ik kan niet dansen (en dansen is eng!)

Dansen koppelen we vaak aan passen of choreografie en daar krijgt menigeen spontaan koudwatervrees van. Maar wie kan bewegen (en dat kunnen we allemaal, hoe kom je anders van de keuken naar de woonkamer) kan ook dansen. Zelfs mensen met een fysieke beperking. Dansen maakt je enorm zelfbewust en dát kan dansen eng maken. Wat zullen anderen van je vinden? Tja, wat dan? Misschien komen er emoties boven. Ai. Laat ik even iets ontkrachten. Bij bewegen om je gevoel te ontdekken gaat het er niet om hoe het eruit ziet, maar wat er gebeurt van binnen: hoe het voelt. En echt, dat is vooral verrassend en leuk om te doen! Het geeft ruimte en vrijheid. Hoe vaak hoor ik mensen niet verzuchten ‘Oh, wat is dit heerlijk zeg. Ga ik vaker doen’. Er wordt iets wakker wat lang heeft liggen slapen.

Hoe je door te dansen dichter bij je gevoel komt

Dansen: natuurlijke bewegingsvorm

Het lijkt erop dat we dansen vergeten zijn. Maar dansen hoort bij de mens, bij onze natuurlijke bewegingsdrang. Al voordat we geboren worden, leren we bewegen. Dansen is oeroud; er wordt al gedanst zolang er mensen bestaan. Rotstekeningen van ongeveer 10.000 jaar oud leveren daarvan het bewijs. Onze voorouders dansten niet om mooie bewegingen te maken maar als ritueel voor een gunstige jacht of vruchtbaarheid van de aarde en de mensen zelf. Tegenwoordig zijn er hele andere behoeften; nu dansen we om ons lichaam (weer) te voelen, om gevoelens (weer) te laten stromen, om harten te openen, om ons vitaler te voelen, om uit het hoofd te komen.dansen

Verbinden met je gevoelens

Mensen zijn zoveel meer dan het hoofd alleen. Het is een grote uitdaging voor ons als mens om weer te verbinden met onze gevoelens; de diepere lagen in ons lichaam. Stel je voor dat je meer vanuit gevoel zou gaan leven… wat zou er dan gebeuren met de keuzes die je maakt in je leven, hoe zou je contact zijn met anderen? Zou je meer vertrouwen op je intuïtie? Dans is een geweldige manier om verbinding te maken met je lichaam. Je zult merken dat het direct effect op je heeft. Ik nodig je van harte uit om uit het mentale stuk te komen; zet jezelf in beweging!

Dansen kan eigenlijk overal

Doe dus eens vaker een dansje, met of zonder muziek. Dat kan overal. In je woonkamer (en laat de gordijnen eens open!), in je tuin, op een festival, feestje of misschien wel op je werk. Samen of alleen. Of neem even de tijd, sluit je ogen, leg een hand op je hart, de andere op je onderbuik. Adem rustig in en uit en begin langzaam met bewegen.

Dansen is in opkomst en dat is merkbaar. Op de werkvloer bijvoorbeeld of voordat je gaat werken. Maar ook conscious dance vormen waar zonder alcohol of drugs gedanst wordt. Zodat je bewust bent wat je danst. Je kunt je er vrij kunt bewegen zoals jij dat wilt, zoals bij jou past. Geen spiegels, geen ‘zien en gezien worden’. Vast ook bij jou in de buurt. Ga dansen en laat komen wat er komt, volg je eigen beweging en ervaar zelf hoe het je gevoel opent en wat dat voor je leven kan betekenen.

11 REACTIES

 1. Ongeveer 7 jaar geleden begonnen met dansen en wat je schrijft klopt. Welke naam het ook heeft, het is prettig om iedere week te kunnen dansen zonder na te hoeven denken. En zelfs nu kan het online op heel veel plekken.

 2. Waarom nou weer conscious dance, moet overal iets betekenisvols en spiritueels van gemaakt worden? De overstap naar goed of fout ligt meteen op de loer en zo serieus gelijk weer, dat haalt direct een stuk spontaniteit eruit. Het lijkt soms of veel mensen vergeten zijn dat intens genieten zonder plan of doel de hoogste vorm van overgave is en dus zeer spiritueel. En wie zegt dat genotmiddelen daar altijd tegenin werken?

  • Hey Inge, het was zeker niet mijn bedoeling om er een goed of fout van te maken. Meer een suggestie van een dansvorm die mij persoonlijk veel heeft gebracht. Voorop staat dat als mensen meer gaan dansen er energie vrijkomt die helpend en helend kan zijn. En daarin staat het iedereen vrij om een vorm te kiezen die past bij wie je bent.

 3. Geweldig fijn artikel Chantal.
  Ik ben iemand die absoluut niet stil kan en wil zitten ,Op el;k feest ga ik uit mijn dak! Heerlijk om te voelen hoe mijn lichaam tintelt en hoe enorm goed ik daarna kan slapen door de ontspanning die er ontstaan is in mijn brein!
  Ik raad het elk mens aan, In het verleden liet ik mij nogal eens beperken door mensen die dit niet vonden kunnen?
  Maar die tijd ligt ver achter mij, ik dans dus ik leef!

 4. Hey Chantal,
  BEDANKT… net wat ik nodig had!!
  Ik ben een danseres letterlijk en figuurlijk…lessen startten toen ik 4 jaar was.
  Na een een traumatische jeugd was er ineens geen tijd meer om te dansen en ben ik letterlijk gestopt met dansen.
  Zowel de lessen gestopt, niet meer uitgeweest zelfs niet meer in de woonkamer…
  Het enige wat mij rechthield gedurende deze lange sluimerperiode was MUZIEK en geloof het of niet maar ZONDER beweging, had dansen volledig weggeband uit mijn leven. De laatste maanden voel ik een gemis, de trauma’s hebben sinds sinds kort een plaatsje gekregen, maar het gemis… wat ik mistte… bleef onduidelijk!
  BEDANKT!!!
  Veel liefs,
  Yasmine A.

  • Oh wauw Yasmine! Ik krijg kippenvel van je verhaal. Hoe gaaf dat dans er weer is in je leven. Gelukkig heeft dit artikel je gevonden. 🙂 Heel graag gedaan dus! Dat is waar ik het voor doe: mensen laten voelen, laten ervaren dat álles meedoet; lichaam én geest. Zodra je gaat bewegen/dansen gaat de levensenergie (weer) helemaal stromen. En de dansvloer gaat geduldig met je mee; je kan er alles kwijt, achterlaten en vinden. Geniet ervan Yamine! Lieve groet, Chantal

 5. Mooi en inspirerend artikel. Zelf geef ik hiphop danslessen aan kinderen en jongeren. Dit doe ik wel middels choreografie. Hierbij leer ik ze vooral om mijn energie af te lezen en die energie zelf toe te passen. Mijn visie is dat alles energie is. In mijn warming up bouncen we veel, doen we soms een conditie en/of kracht training en ik wissel ook af met mindfulness- / meditatie-oefeningen. Met mijn manier van lesgeven wil ik de leerlingen wat extra’s geven waar ze in andere aspecten van hun leven wat aan hebben. God is a dj, we are the dancers 🙂

  • Prachtig hoe je werkt met dans Marvin! Of je nou met choreo werkt of niet, je laat via het lichaam deze kinderen kennis maken met aspecten die ze kunnen gebruiken in hun leven. Daar is dans zo’n geweldige manier voor, want dans verbindt; met jezelf en de ander. ✨ Mooi!!

 6. Ik heb jaren dans gedaan, voornl. in de stijl van freestyle, hiphop, breakdance, popping, … . Voor mij was het de uitlaatklep bij uitstek. Hoewel stevig HSP, kon ik mij op een podium ergens in een club volledig cocoonen en opgaan in de muziek. Muziek inademen en beweging uitademen, waarbij de juiste dansstijl bij de juiste muziek voor mij overbodig werd. Mijn lichaam gaf wel aan welke beweging het wenste te doen.
  Enkele jaren mocht ik ook lesgeven op zomerdanskampen. Ik vond het altijd zo erg dat andere dansleraren bleven hammeren op techniciteit van de beweging. Hoewel belangrijk afhankelijk van het doel, het gevoel verdween volledig op de achtergrond of zelfs van de dansvloer. Dans is voelen, dans is loslaten, dans is aanwezig zijn in de muziek, niet denken. En als je een bepaalde stijl echt wil aanleren, is het gewoon een kwestie van herhalen totdat je spieren de beweging zelf kennen, maar ook daarna is het opnieuw je voelen dat dirigeert.
  Ik ben na je artikel te lezen spontaan opnieuw beginnen dansen tijdens mijn afwas :). Zo bevrijdend!

  • Wat mooi omschreven Helena!! Zo is het precies; dansen zoals het voor jou voelt. Je lijf volgen, loslaten en genieten van dat wat komt. Het is werkelijk helend. En zo tof om te lezen dat je opnieuw bent begonnen met dansen. Tijdens de afwas; geen beter moment haha!! Ik hoop dat de inspiratie lekker bij je blijft en je de weg naar de dansvloer weer vindt. Lieve groet, Chantal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined


We gebruiken Google Analytics om het verkeer op onze website (geanonimiseerd) bij te houden.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Liever niet
Accepteren
Mobiele versie afsluiten

Liefde voor jou!

Ontvang wekelijks op zondag onze nieuwsbrief met liefdevolle artikelen, en blijf op de hoogte van onze nieuwste events.