Home Spiritualiteit Hoe je dromen kunt gebruiken als een vorm van zelftherapie

Hoe je dromen kunt gebruiken als een vorm van zelftherapie

Dromen geven inzichten en adviezen

We hebben allemaal een uitstekende therapeut in huis, die ons via onze dromen de beste inzichten en adviezen geeft. Gratis en voor niets. Toch besteden we meestal weinig of geen aandacht aan deze onbaatzuchtige en liefdevolle coach die gewoon een deel van ons is, namelijk onze ziel in samenwerking met onze gidsen. Dat is een gemiste kans. Het enige dat je ervoor hoeft te doen, is meer aandacht geven aan de boodschappen die in jouw dromen verpakt zitten. Wel moet je daarvoor meestal wat moeite doen om de specifieke taal van dromen te leren verstaan. Die informatie komt namelijk via beelden en symbolen en wij hebben niet zo goed geleerd om die te begrijpen. Bovendien wordt er in onze cultuur vrijwel geen waarde gehecht aan dromen en zijn er nog steeds veel wetenschappers die beweren dat dromen alleen maar bedoeld zijn om informatie, die je gedurende de dag binnenkrijgt, te verwerken en te ordenen. Dat is ook een functie van dromen, maar zeker niet de enige.

Dromen kunnen je veel inzicht geven in jezelf, je motieven en drijfveren en je onverwerkte trauma’s. Ook kunnen ze je emoties laten ervaren die je jezelf overdag niet toestaat om te voelen. Bovendien doen ze dat vaak op een heel creatieve en inventieve manier, waardoor je kunt genieten van bijzondere verhalen. Van interessante en ontroerende films, waarin jij vaak de hoofdrol speelt en soms schokkende, minder prettige belevenissen, zoals in een nachtmerrie. Als je bereid bent om werkelijk te luisteren naar wat ze je te vertellen hebben, zul je merken dat jouw bewustzijnsproces enorm versnelt en zich verdiept.

Voorbeelden hoe dromen inzichten en adviezen geven

Ik ben in een groot huis met veel groen eromheen. Er zitten daar jongeren verborgen, pubers die eigenlijk geholpen moeten worden met therapie. Ik weet niet goed of dat wél gebeurt, maar niet bekend mag worden, of dat ze therapie zouden moeten krijgen en dat juist niet gebeurt, maar het levert schuldgevoel en ongemak bij me op.

Personen in een droom representeren (bijna) altijd aspecten van jezelf. Deze droom attendeerde me op de periode in mijn leven dat ik me erg ongelukkig voelde als puber. Ik voelde mij in die tijd eenzaam en onzeker en schaamde me voor mijn jongensachtige figuur, terwijl ik daar anderen nooit iets van liet merken, ook mijn ouders niet. Het zou goed zijn als ik eens contact zou maken met die onderbelichte aspecten van mijzelf (de verborgen jongeren uit de droom) die nog verband houden met die leeftijdsfase. Ik zou iets van die pijn, die nog steeds voor een deel in mij zit, kunnen helen door die emoties opnieuw te voelen en te luisteren naar waar die jongere versie van mijzelf behoefte aan heeft en haar liefde en erkenning te geven.

De euthanasie van mijn moeder

In de volgende droom ervaarde ik een enorm sterke emotie, die ik overdag nooit zo gevoeld heb naar mijn moeder, die op dat moment al een aantal jaren overleden was.

Mijn moeder is aan het eind van haar leven en zal euthanasie krijgen, (wat in werkelijkheid niet is gebeurd.) Zij is helemaal alleen en ik voel een intense compassie voor dat eenzame, kwetsbare vrouwtje. We zitten in een soort bioscoopzaal of aula van een crematorium. Ik omhels haar en wil haar vertellen dat het zo voorbij zal zijn en ze dan vrij is en zich veel beter zal voelen. Ik wil ook zeggen dat ik bij haar zal zijn in mijn niet fysieke lichaam en dat we in die hoedanigheid veel beter kunnen communiceren dan in de aardse realiteit. Maar dan moeten we daar weg, omdat er andere mensen binnen komen. Ik merk tot mijn schrik dat ik geen kleren aan heb.

Dat laatste duidt erop dat ik me naakt voel als ik mij zo ‘bloot geef’ door mijn emoties aan mijn moeder te laten zien. Zij was een sterkte, maar moeilijke vrouw, die weinig medelijden opwekte, eerder irritatie. Maar kennelijk zit onder die dikke beschermlaag van mij toch een diep gevoel van mededogen met haar verborgen. Het was goed om dat zo duidelijk te ervaren. Ik was verrast door deze droom en leerde ervan dat op diepere niveaus andere gevoelens wel degelijk aanwezig kunnen zijn zonder dat ik me daar bewust van ben.

Vast in de modder

In deze droom ben ik letterlijk vastgelopen: ik zit met mijn voeten vast in de modder. Maar dan realiseer ik me opeens dat ik droom en dat ik weg kan vliegen, want dat kan in een droom. Op het moment dat ik op wil stijgen wordt ik heel stevig vastgehouden door iemand die achter me staat. Het voelt warm en koesterend. Het blijkt mijn gids te zijn, die zeg: ‘Hier blijven jij! Niet vluchten! Dat lost niks op.’ Hij is wel streng maar ook liefdevol. Ik voel me betrapt.

Natuurlijk heeft mijn gids gelijk. Ik moet mijn problemen onder ogen zien in plaats van ze uit de weg te gaan! Stilstaan om goed te voelen wat de situatie met me doet is nodig, voordat ik een oplossing bedenk om eruit te komen. Ook hier weer wordt ik geconfronteerd met mijn neiging om moeilijke emoties uit de weg te gaan.

Je dromen onthouden

Veel mensen onthouden nooit hun dromen. Ze hebben er geen aandacht voor en besteden er geen tijd aan. Het vergt toch wel wat inspanning als je graag je dromen wilt onthouden om inzichten en adviezen te ontvangen. Je moet er, net als bij dagelijks mediteren, tijd in investeren en een zekere discipline ontwikkelen om er profijt van te hebben. Als het je eenmaal lukt om je dromen te onthouden en ermee te werken, dan hoef je echt niet elke droom te bestuderen, omdat niet elke droom even belangrijk is. En soms is het ook genoeg om de droom mee te nemen de dag in, op de achtergrond van wat je aan het doen bent. De gevoelens die de droom oproept en de sfeer doen ook al wat met je. En realiseer je dat er ook ’s nachts gewerkt wordt aan de thema’s waar je over droomt. Als je in je diepe slaap bent verlaat je je fysieke lichaam en kun je bewust meewerken met je gidsen aan je eigen therapieproces.

Zelfstudie om te leren met dromen te werken

Een mooi voorbeeld van iemand die nooit eerder een droom had onthouden, was de man die jaren geleden bij mij op een weekendworkshop kwam. Onderdeel van het programma was het vragen om een droom voor het slapen gaan op zaterdagavond. Deze man was enorm verrast dat hij, die altijd maar vijf uur sliep, een prachtige, intense droom had over zijn overleden vrouw. Hij was diep geraakt en nam zich voor in het vervolg een poging te doen om, ondanks zijn drukke bestaan, ruimte vrij te maken voor zijn dromen.

Er zijn gelukkig goede methodes om te leren je dromen te onthouden en ze te interpreteren. Zelfstudie via boeken is heel goed te doen. En als je geleerd hebt samen te werken met je gidsen kunnen zij je er ook bij helpen. Tijd nemen voor je gaat slapen en de intentie uitspreken om een droom te onthouden bij het wakker worden helpt in elk geval. Niet direct je bed uitspringen als je wakker wordt ook.

En als je echt werk wilt maken van je dromen adviseer ik om het eenvoudige en leuke boekje van Bas Klinkhamer te lezen: Dromen en nachtmerries. Het is heel geschikt om te leren zelf je dromen te interpreteren.

In mijn boek Vederlicht – leven en werken met spirituele gidsen laat ik zien hoe ik dromen gebruik om te communiceren met mijn gidsen, hoe ze inzichten en adviezen geven. En verder gebruik ik dromen bij de sessie Contact met je gids en geef ik droomconsulten

1 REACTIE

  1. ik droom altijd dezelfde dingen.
    de eerste is dat ik met alles door een iel piel deurtje heen moet, dit lukt alleen als het ego is los gelaten.
    de tweede gaat over de chaotische tijd die er zit aan te komen met uitputtende oorlogen maar daarna er iets nieuws onstaat omdat het negatieve voor het grootste gedeelte opgelost is.
    en de derde dat ik weer thuis ben, ver ver heel ver van deze aardkloot weg. en thuis daar ben ik vaak al is het alleen al om op te laden voor de tijd die er gaat komen.

Mobiele versie afsluiten