Samengevat: de staat van onze hersengolven, of de staat van ons zijn, heeft een enorme impact op de realiteit die we om ons heen ervaren. Niet alleen op hoe we iets waarnemen, maar zelfs op de realiteit die we samen maken.Heb jij wel eens meditatietechnieken gebruikt die verschillende hersengolven produceren? Mediteer je regelmatig om je hersenactiviteit zo te veranderen dat je een vredigere realiteit om je heen maakt?

De eerste stap in het bewust veranderen van je hersengolven is weten in welke toestand ze zich nu bevinden. Al onze gedachten, emoties en gedrag zijn het resultaat van communicatie tussen neuronen. Niet alleen bepaalde, van nature voorkomende, stoffen in onze hersenen beïnvloeden ons humeur; er komt ook een elektrisch aspect kijken bij hersengolffrequenties, en het is zeker de moeite waard daar meer over te leren.

De toestand van onze hersengolven bepalen ons vermogen om te focussen, naast nog vele andere belangrijke functies in ons leven. Weten hoe je de toestand van jouw hersengolven kunt bepalen is de eerste stap om te leren hoe je bewust deze patronen kunt aanpassen naar wat jij nodig hebt.

“Je bezit een heus eigen, karakteristieke hersengolfactiviteit, helemaal uniek. Het heeft een ritme en patroon, waarbij Bèta-, Alfa-, Theta- en Deltagolven in verschillende maten voorkomen gedurende de dag, terwijl je hersenen ze moduleert afhankelijk van de activiteiten die je uitvoert. Zogeheten ‘BrainSync’ audioprogramma’s versterken een bepaalde frequentie of stimuleren een met zorg gebalanceerde combinatie van frequenties om een bepaald doel te bereiken.” – Tools for Wellness

Begrijpen hoe we de wereld waarnemen

De wetenschap stelt ons veel beter in staat om ons biologisch bestaan te verkennen, en ook de wereld die we om ons heen waarnemen. De punten waarop wetenschap en spiritualiteit samenkomen maken het zo spannend om te leven op dit punt in de geschiedenis.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mensen maken al millennia gebruik van meditatie, muziek, dans en kunst om hun bewustzijn te veranderen. Dankzij Duits fysioloog en psycholoog Hans Berger hebben we nu een apparaat, het elektro-encefalogram (EEG), waarmee we de golffrequentie van elektrische activiteit in de hersenen kunnen meten en vastleggen.

Elk van de miljoenen neurologische synapsen in ons brein werkt met elektrische impulsen, die samen een frequentie vormen. De frequentie (of golflengte) kan snel of langzaam zijn, harmonieus of dissonant, maar wat voor vorm het ook aanneemt, het heeft altijd een enorme invloed op je bewustzijn. Gelukkig kunnen we deze golven tegenwoordig meten en is het ons gelukt om een specifieke, gewenste staat van bewustzijn op te wekken. Zo kunnen we onze biologie meester worden in plaats van er slaaf aan te zijn.

In de biomusicologie heeft men de EEG gebruikt om aan te tonen dat bepaalde externe ritmes onze hersengolven kunnen meevoeren. Dit idee is toegepast met biologische feedback, binaurale maatslagen (waarbij ieder oor iets anders hoort), en andere geavanceerde technologieën, maar het komt eigenlijk allemaal voort uit het eeuwenoude idee van de drum van de sjamaan.

Muziek kan ons bewustzijn beïnvloeden en er zijn ondertussen veel producten beschikbaar die ontworpen zijn om mensen kennis te laten maken met verschillende hersentoestanden, voor als je geen plaatselijke sjamaan hebt.

De akoestische stimulatie van ritmisch gedrum werkt als een auditief aandrijfmechanisme, dat de elektrische hersenactiviteit beïnvloedt door het te laten resoneren (op een specifieke frequentie of groep frequenties) met externe stimuli.– Music, Science and the Rhythmic Brain: Cultural and Clinical Implication (Muziek, wetenschap en het ritmische brein: culturele en klinische implicaties)

De algemene groepen van hersengolven

Alfa heeft betrekking op ontspanning, fantasie en visualisatie. Deze langzame cyclus van hersengolven heeft 7-12 Hz (slagen per seconde) en wordt ook wel geassocieerd met rust, veiligheid en is een nuttige toestand als je je stressniveau wilt verlagen. Het is ook de groep golven die het meest voorkomt bij mensen die televisiekijken. Alfagolven worden gezien als een verbinding met de diepere krochten van het bewustzijn en de Schumanresonantie, de resonantiefrequentie van het elektromagnetische veld van de Aarde. Deze golven zijn essentieel voor je welzijn.

Bèta wordt meestal geassocieerd met concentratie, cognitie, alertheid en focus. Deze gemoedstoestand stelt je in staat om sneller verbanden te leggen en om tot oplossingen en ideeën te komen. Ze zijn ideaal voor creatieve projecten en een nuttige toestand voor sporten of andere fysieke activiteiten waarbij je je aandacht moet richten. De bètagolffrequentie ligt tussen de 13-40 Hz.

Theta is verwant met meditatie, intuïtie en geheugen. Ze werden voor het eerst opgemerkt toen een EEG werd gebruikt op mediterende monniken. Dit mystieke domein is mysterieus en haast ongrijpbaar, omdat het de hersenactiviteit verlaagt tot maar net boven het punt waarop je in slaap valt. Dit is een staat van verhoogde ontvankelijkheid, visioenen, flitsen van droomachtige beelden, inspiratie en je verborgen herinneringen.

Delta heeft een snelheid van 0-4 Hz. Het is de hersentoestand die we bereiken als we in een diepe slaap zijn. Deze staat is cruciaal voor het herstel van het lichaam en voor heling. Delta heeft te maken met het onderbewuste, daar waar onze intuïtie vandaan komt.

Gamma, daarentegen, is hypersnelheid, boven de 40 Hz. Deze frequentie is pas recentelijk ontdekt. We weten nog maar weinig over deze gemoedstoestand, maar uit de eerste onderzoeken blijkt dat gammagolven verband houden met grote mate van informatieverwerking en momenten van inzicht. Misschien het teken dat we ons aanpassen aan onze snelle technologische wereld?

De realiteit maken die we willen

Zoals je kunt lezen zijn al deze gemoedstoestanden essentieel voor ons welzijn. Hierbij is het belangrijk te onthouden dat we niet plots van de ene naar de andere toestand springen, en dat er soms periodes zijn waarin we ons tussen twee toestanden in bevinden.

Er valt nog een boel te verkennen, als we kijken naar het onderzoek over de manieren waarom de frequentie van je hart je hersenen beïnvloedt, en de manier waarop we elkaars frequenties kunnen beïnvloeden.

Wetenschap, kunst en spiritualiteit helpt ons om ons bewustzijn te richten op de uitdagingen die voor ons liggen. Met deze middelen aan onze zijde, kunnen we de leiding nemen in ons leven en de werkelijkheid maken die we willen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Volgens mij zijn alle helende klanken en frequenties aanwezig in de natuur. Nooit kan het verlies daarvan vervangen worden door anders opgewekte sounds.

 2. En wat te denken van het hart!
  Het is de moeite waard je eens te verdiepen in hart coherentie.
  Onderzoek toont aan dat er een goede verbinding is tussen hart en brein.Het hart heeft zelfs een eigen brein!
  Men heeft ontdekt dat het hart meer informatie over emoties heeft opgeslagen dan ons brein en het hart kennis bevat die signalen naar ons brein stuurt.
  Zo is er een intensieve verbinding een actief netwerk tussen hart en brein wat enorm veel invloed heeft op ons welbevinden.

  • Nou Monique, niet bepaald hoor! Honderden jaren voor haar wisten ze al hoe het zat met de hersenen. Ze komt niet eens in de buurt. Sommige beschrijven sountherapie al zo’n 4000jr v C. Zo resoneert Stonehenge met 10.4 hz, als je er iets van weet dan weet wat deze resonantie doet.

   Zij heeft het voor zichzelf gecommercialiseerd, dat is wat anders.

   Op Youtube staan heel veel ‘echte leiders’, die het namelijk gewoon gratis weg geven ipv Anna Wise die er met haar centre geld mee wil verdienen.

   • @ML : Wat een duidelijk gebrek aan kennis dit. Anna Wise was de assistent van professor Cade. Dankzij hem en zijn diepgaand onderzoek hebben we nu inzicht in hersengolfpatronen en welke bewustzijnsstaten welke patronen laten zien. Anna Wise heeft op haar beurt verschikkelijk veel onderzoek gedaan naar bewustzijnstaten. Zowel Cade als Wise wisten hersengolffrequenties te koppelen aan patronen en hebben baanbrekend werk verrricht.

 3. Interessant artikel. Mijn ervaring is dat het juist gaat om de verbinding tussen de wetenschap en spiritualiteit. Omdat alles wat er nu is, er nu ook werkelijk moet zijn. Zodat aan de ene kant de wetenschap het spirituele gaat erkennen, en aan de andere kant dat de mensen die zich bezig houden met spiritualiteit hun angst voor de wetenschap loslaten. Bijv hoge straling via gsm-netwerk. Ook hier kun je je mee verbinden. Het brengt je dichter bij Al dat Is.

 4. Prachtig allemaal, maar ik vraag me af of het werkelijk een positieve aanvulling is op de huidige bewustzijnsontwikkelingen vanuit eigen Goddelijke kracht (spiritualiteit).
  De tijd zal het leren.

  Fijn weekend allemaal.

 5. Niet alleen je hersenen hebben ideale (voor specifieke omstandigheden) frequenties maar je organen en anderelichaamsdelen ook. Zo kun je je longen bijvoorbeeld repareren door het luisteren naar de juiste frequenties. Of je huid, lever etc..

  Dit soort soundhealing is mega in opkomst, in ziekenhuizen, bij de ontwakenden en ontwaakten. Onderscheid in onder meer isochroon, rife, monaural en binaural frequenties en tonen.

  Mooie dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in