DELEN
omgaan met teleurstelling

Verwacht altijd het slechtste. Toch?

door Jantine Meister

Afgelopen week luisterde ik naar een inspirerende toespraak over doelen behalen, het beste uit jezelf halen en passievol leven. Ontzettend interessant en inspirerend. Het was een positief verhaal waar menig men wat van heeft kunnen leren. Vandaar mijn verbazing toen de spreker afsloot met dit punt: ‘’Verwacht het slechtste, dan heb je minder last van teleurstelling’’. Het deed iets met me. Waarom zou je zo’n mooie, positieve boodschap afsluiten met een tip als deze?

Hoe kun je dan met teleurstellingen omgaan?

Ik denk oprecht dat iets je pas kan raken als je dat toelaat. Je hebt vaker dan je denkt de keuze in hoe je je kunt laten beïnvloeden door je omgeving. Wanneer iemand in je naaste omgeving zijn/haar dag niet heeft kun je kiezen of je dat jouw humeur ook laat beïnvloeden. Als iemand een grap maakt die best beledigend is, kun je er voor kiezen om dat naast je neer te leggen, of het in ieder geval los te laten. Wij ervaren dingen op een bepaalde manier omdat wij die waarde daar aan toekennen. Veel vaker dan nodig betrekken wij externe factoren op onszelf als persoon, terwijl dat helemaal niet hoeft.

Met teleurstelling is dit niet anders. Ergens associëren wij teleurstelling met falen, tekort schieten, je doel niet halen, verliezen en ga zo maar door. Alsof we niet goed genoeg zijn als persoon. Maar waarom eigenlijk? Wat als we het kunnen zien als iets wat cruciaal is voor het behalen van ons doel? Het kan best zo zijn dat het leven je op deze manier laat zien wat je nog moet leren. Voorbeeldje: Je hebt gesolliciteerd en bent niet aangenomen. Natuurlijk baal je dan als een stekker! Maar vraag jezelf het volgende af:

– Heb ik mijn uiterste best gedaan?
– Wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen (reflectie)?
– Zou het zo kunnen zijn dat het gewoon zo heeft moeten zijn? Misschien was je ongelukkig geworden met die baan, of komt er hierna iets beters op je pad.
– Is dit wel wat ik echt wil?
– Hoe voel ik mij nu en hoe zou ik hiermee om kunnen gaan?

Ik geloof dat teleurstelling iets positiefs is. Zonder vallen kun je niet opstaan en zonder weerstand word je niet sterker. Teleurstelling zet je focus weer op scherp, je beseft weer waarom je bepaalde doelen hebt. Het leert je om te reflecteren en om los te laten. Je hebt niet alles in de hand namelijk. Teleurstelling is vervelend, maar dus zeker niet negatief. Je hebt niet gefaald, het hoort bij je reis. Falen betekent niet dat je niet goed genoeg bent als persoon. Hoe vervelend het op dat moment ook is.omgaan met teleurstelling

Ik geloof ook dat als je positief denkt, je positiviteit aantrekt. Als je in jezelf gelooft, er vol voor gaat en het beste verwacht voor jezelf, dan gaat dat ook gebeuren. Als je teleurstelling verwacht (zeker omdat het dan minder pijn doet) denk ik ook dat de kans op teleurstelling daarmee groter wordt. Je ontneemt daarmee jezelf ook de kans om meer te leren van jezelf, het leven en je doel(en). Dat is zo jammer!

Maar mag je dan helemaal niet verdrietig zijn?

Ja, natuurlijk wel! Je hebt je hoop en verwachting op die bepaalde baan gesteld en je bent het niet geworden. Natuurlijk word je daar niet blij van. Het zou vreemd zijn als je na teleurstelling zou denken ‘Goh, dat was leuk!’. Nee hoor, je mag best verdrietig zijn en het is ook heel belangrijk om daarmee om te gaan. Elke emotie die je hebt mag er zijn en kun je iets mee. Als je verdrietig bent door teleurstelling is dat dus meer dan logisch. Gun jezelf dat ook. Ga een avond zielig op de bank hangen met een film en een flinke reep chocolade. Je hoeft het niet weg te drukken omdat het erbij hoort, echt niet. Blijf er echter niet in hangen. Spreek met jezelf een periode van ‘rouw’ af en krabbel daarna weer overeind. Doe wat jij nodig hebt om je verdriet te uiten en ga daarna weer vol hoop en goede verwachtingen verder met je reis.

Dus, niet het slechtste verwachten?

Nee! Geloof in jezelf en ga ervoor! Jij bent goed genoeg voor wat je ook wilt bereiken. Tegenslag en teleurstelling horen erbij, dat doet niks af aan hoe waardevol jij bent. Zet hoog in en omarm teleurstelling, want het kan je leren wat jij nodig hebt om verder te komen.

Het maakt niet uit hoe vaak je valt zolang je altijd maar één keer vaker opstaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in