Hoe je in 5 stappen een gepassioneerd en vervuld leven creëert

In mijn vorige artikel schreef ik over de misverstanden van passie. Hier deel ik met jou hoe jij in 5 stappen een vervuld, gepassioneerd en vreugdevol leven creëert.

#Stap 1: Leef volgens ZIJN – DOEN – HEBBEN

Vaak proberen mensen hun leven achterstevoren te leven:
Ze proberen meer dingen of meer geld te hebben,
om meer te kunnen doen wat ze willen,
in de hoop dat ze gelukkiger worden.
Het werkt eigenlijk net andersom.
Je moet eerst zijn wie je werkelijk bent
en vervolgens doen wat je moet doen,
om te hebben wat je wilt.
Margaret Young

Ik heb ervaren dat je meer vreugde en geluk ervaart als je leeft in de volgorde ZIJN – DOEN – HEBBEN. De meeste mensen leven hun leven andersom. Ze zijn gericht op: wat wil ik hebben en wat kan ik doen om dat te krijgen? Hier zijn ook alle reclames op gebaseerd. Als je dit product koopt, word je vanzelf gelukkiger, leef je prettiger, heb je meer plezier, is het gezelliger, enzovoort. En het stellen van doelen gaat vaak niet verder dan: wat wil ik ‘hebben’, hoe ga ik dat ‘doen’ en wat heb ik daarvoor nodig? Mensen zijn daardoor zo druk bezig met DOEN en HEBBEN, dat ze het ZIJN vergeten. Terwijl het ZIJN een belangrijke sleutel is om zingeving en betekenis in je leven te creëren.

In het ZIJN zitten jouw belangrijke waarden en je zielsverlangens. Wat vind jij écht belangrijk in het leven? De antwoorden die ik doorgaans hoor, zijn: tijd voor mezelf, gezin, familie en vrienden, mijn werk, mijn persoonlijke ontwikkeling. Ook hoor ik vaak belangrijke waarden als harmonie, vrijheid, onafhankelijkheid, rust en balans voorbijkomen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maak contact met wat voor jou belangrijk is, met dat waar jij van houdt, waar jij blij van wordt. Geluk en voldoening vind je in je en niet buiten je. Laat je niet weerhouden door de do’s-and-don’ts van onze maatschappij. Blijf bij jezelf. Maak contact met je hart en je ware verlangen en zet elke dag je grootst mogelijke kleine stap om dit te creëren, dan komt het hebben vanzelf. Dan stromen de energie en de inspiratie naar je toe en voel je je gelukkig en gepassioneerd.

#Stap 2
Zorg voor groei en ontwikkeling

Onze ziel wil groeien en ontwikkelen. Groeien en ontwikkelen is natuurlijk. Kijk maar eens naar de natuur. Alles groeit, ieder jaar weer. Alleen je ego heeft behoefte aan zekerheid en veiligheid. Dit kan voor een innerlijk conflict zorgen als jij aan de rand van je comfortzone staat. Wanneer je op een kruispunt staat in je leven. Je ziel wil vooruit, maar je ego zegt dingen als: ‘Zou je dit nu wel doen?’, ‘Kun je dit wel?’, Heb je wel ervaring genoeg?’, ‘Verdien je wel genoeg geld als je nu je hart volgt?’, ‘Je hebt het toch niet slecht?’, ‘Waarom ben je niet tevreden met wat je nu hebt?’.

Soms luister je naar deze stem en verval je weer in de waan van de dag. Dat gaat een tijdje goed, maar meestal blijft er toch iets knagen. Je wilt meer uit jezelf en het leven halen. Als je de volgende keer weer op dat kruispunt staat, waag dan die sprong in het onbekende. Volg je hart. Laat je verlangen groter zijn dan je angst. Nieuwe dingen leren en uitdagingen aangaan geeft veel positieve energie. Dan zit je weer in een flow en geef je weer meer betekenis aan je leven.

#Stap 3
Je hoeft het niet alleen te doen

hoe jij in 5 stappen een vervuld, gepassioneerd en vreugdevol leven creëertContact en verbinding met gelijkgestemden is belangrijk, want dan voel je je gesteund, getroost en heel. Dat is een belangrijke factor om je gelukkig te voelen.

Mensen die jou afkeuren, die niet in jou geloven, halen je naar beneden en doven jouw passie, jouw vuur. Het blijft dan wel vanbinnen branden, maar het kan er niet uit en dat voelt heel onbevredigend en kan zelfs leiden tot ziekte.

Omring je daarom met mensen die jou positieve energie geven en jou motiveren, stimuleren en waarderen. Bij wie je kunt zijn zoals je bent. Het is fijn om die steun te ontvangen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Als je in je omgeving geen vrienden, familie en collega’s hebt, sluit je dan aan bij een community of start er je eigen groep van gelijkgestemde mensen met dezelfde idealen, bij wie je helemaal kunt zijn wie je bent, zoals op Facebook. Ga een opleiding volgen of laat je inspireren door mensen die jij bewondert. Volg deze mensen op social media, volg hun (online) masterclasses of lees hun boeken.

#Stap 4
Leef je kwaliteiten en deel ze met de wereld

Iedereen heeft kwaliteiten. Ik geloof dat het de bedoeling van het leven is om je volle potentieel te leven en je kwaliteiten te delen met de wereld. Kwaliteiten noem je in het Engels ‘gifts’, geschenken. En dat zijn ze ook. Het zijn geschenken voor jezelf én je omgeving. Als jij je kwaliteiten inzet en je volle potentieel leeft, dan voel je voldoening, dan zit je in een flow en voel je je gepassioneerd. En tegelijkertijd maak je de wereld een beetje mooier door jouw kwaliteiten te delen met de wereld.

Doe daarom dingen waar je goed in bent en word steeds beter in wat je al kunt. Er zijn stromingen die zeggen dat je juist de dingen moet leren waar je niet goed in bent. En er zijn stromingen die je aanmoedigen om te ontwikkelen wat in aanleg al in je zit. Ik ben voor deze laatste stroming. Want ik ben voor moeiteloosheid. Als je doet waar je aanleg voor hebt, dan gaat het allemaal veel gemakkelijker.

#Stap 5
Geef je kennis en ervaring door

Mensen zijn het gelukkigst als ze van betekenis zijn voor anderen en de omgeving. Hiervoor hoef je geen expert in een bepaald vakgebied of een hulpverlener te zijn. Je kunt op elk moment iets voor een ander betekenen. Dat kan een glimlach zijn, een compliment, een arm om te troosten of een schouder om op te huilen, of gewoon attent zijn, aan iemand denken. Sta erbij stil hoe jij herinnerd wil worden. Wat zou jij fijn vinden wat mensen over je zeggen als je er niet meer bent? En toon deze eigenschappen nu in je dagelijkse leven. Dan voel je je gelukkig en ervaar je voldoening.

Ik ben mijn hele leven lang op zoek geweest naar antwoorden op de vragen: wie ben ik, waarom ben ik hier en wat is de zin van het leven. En alle kennis en ervaring die ik hierdoor heb verzameld geef ik weer door als trainer en coach en dat geeft mij veel voldoening. Want ik geloof dat je alles in je hebt om te zijn wie je werkelijk bent, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in