DELEN
Hoe je jouw kind beter kan laten luisteren

Herken je dat, dat je jouw kind voor de zoveelste keer iets zegt of vraagt maar dat er dan nog niet gebeurt wat jij wilt? Of heb jij een kind dat steeds weer de discussie met je aangaat en niet lijkt te willen luisteren naar wat jij wilt of verwacht? Ja? Dan heb ik goed nieuws voor je.

door Angelique de Vries-www.gelukkigegezinnen.nl

Je kind beter naar je laten luisteren is lang niet zo moeilijk als het soms lijkt. De truc is dat jij eerst beter naar jouw kind gaat luisteren. Ja, die had je niet verwacht hè!

Geven wat je verwacht

Kinderen hebben een reden om niet te luisteren. Een reden die wij niet altijd leuk vinden en daarom soms uit gemak gewoon negeren. Maar dat werkt dus niet. Kinderen willen gehoord worden, serieus genomen worden en dan zijn ze best wel bereid om ook naar jou te luisteren en jou serieus te nemen.

Vaak verwachten we dingen van onze kinderen die we zelf niet kunnen geven. Zo is dat ook met luisteren. We verwachten dat onze kinderen naar ons luisteren en dan doen wat we zeggen of vragen. Maar als wij zelf niet op die manier met hen omgaan, waarom zouden zij dan wel zo met ons omgaan? Goed voorbeeld doet goed volgen is niet voor niets een tegelwijsheid geworden. En als volwassenen en opvoeders is het onze taak om het goede voorbeeld te geven.

Uitzoeken wat er aan de hand is

Een mooie uitspraak die ik een paar jaar geleden in dat kader op internet tegenkwam is: If you’ve told a child a thousand times and he still does not understand, then it is not the child who is the slow learner (Walter Barbee). En zo is het maar net. Als wij eindeloos in de herhaling vallen zonder uit te zoeken waarom onze woorden geen effect sorteren, dan zijn wij degenen die langzaam leren.

Zo heb ik zelf tijden gehad waarin ik maar tegen mijn jongste dochter bleef zeggen dat ze door moest eten omdat ik me ergerde aan haar langzame eten. Mijn uitdrukkelijke verzoeken leken haar niet te bereiken, althans ik zag geen vooruitgang in haar snelheid van eten. Toen ik daar een keer met haar over in gesprek raakte en oprecht wilde weten waarom ze zo langzaam at, bleek dat ze zelf ook wel sneller zou willen eten maar dat als ze moe is, ze zich eigenlijk niet goed op het eten kan concentreren.

Zo’n vraag heeft natuurlijk alleen maar zin als je hem stelt op een moment dat je niet geïrriteerd bent en je echt openstaat voor wat je kind te vertellen heeft. Dus heb je het gevoel dat jouw kind niet naar je luistert, maak dan tijd om er samen over te praten. Stel vragen, stel je open op en maak je kind duidelijk dat wat hij of zij ook vertellen wil, dat het welkom is bij jou. Daarvoor moet je dus even je eigen punt parkeren, omdat je anders niet onbevooroordeeld kunt luisteren.

Als je kind jou vertelt heeft hoe hij of zij de situatie ziet, neem dan even de tijd om dit tot je door te laten dringen. Zorg dat je jouw kind echt begrijpt en laat dit ook merken aan jouw kind. Pas daarna kun je eventueel nog terug naar jouw zienswijze. Bepaal dan samen (als je kind daar oud genoeg voor is) hoe jullie het nu gaan doen.

Samenvatting

Dat kinderen niet naar ons luisteren heeft vaak te maken met het feit dat wij ook niet goed genoeg naar hen luisteren. Door ons eigen punt even los te laten en oprecht te luisteren naar wat ons kind te vertellen heeft, kunnen we uit de impasse van niet luisteren komen. Er is niet veel voor nodig om dat te doen. Enkel de bewustwording dat ons kind (herhaaldelijk) niet luistert naar iets wat we van hem of haar vragen of willen, gecombineerd naar nieuwsgierig zijn naar de reden daarvoor is genoeg!

Dus bij deze wil ik je uitdagen om iedere keer als je het gevoel hebt dat je kind niet luistert, even je eigen beeld van de zaak opzij te zetten en te achterhalen hoe je kind het ziet. En laat je me dan weten of het beter gaat met luisteren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in