Hoe je jouw spiritualiteit aan anderen kunt uitleggen.

De ontwikkeling van een diepere verbinding met mezelf en de ontdekking van de schoonheid van spiritualiteit hebben een hele grote impact op mijn leven gehad. Sinds ik een beter in contact heb met mijn innerlijke wereld, heb ik in mijn leven heel veel fantastische mensen aangetrokken die dezelfde interesse in spiritualiteit hebben als ik.

Wanneer het om mensen gaat die er niet dezelfde opvattingen op na houden als ik, sta ik gevoelsmatig vaak op een kruispunt: zal ik mijn spirituele opvattingen delen of houd ik ze voor mezelf? Hier volgen enkele onderwerpen ter overweging wanneer je je spiritualiteit aan anderen wilt uitleggen.

Begrijpen of je je opvattingen wel of niet moet delen.

Het is cruciaal om te begrijpen dat niet alle mensen op hetzelfde tijdstip klaar zijn voor kennis. Wanneer je besluit om je opvattingen te delen met iemand die nog er niet klaar voor is om ze te horen, zullen je woorden aan dovemans oren gericht zijn.

De enige kennis die er werkelijk toe doet is de kennis die we integreren in ons leven. Je kunt een concept of een theorie duizend keer aan iemand uitleggen maar diegene zal daarvan geen werkelijk profijt ervaren totdat hij / zij besluit om de opgedane kennis in het dagelijks leven te integreren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Toen ik bijvoorbeeld de documentaire ‘Cowspiracy’ voor de eerste keer zag, vond ik dat iedereen die moest zien en ik raadde hem dan ook aan veel van mijn vrienden aan. Ik wist dat de verandering naar een vegetarisch dieet een enorm positieve impact had gehad op mijn leven, zowel qua fysieke gezondheid alsook wat betreft het verdiepen van de relatie met mijn ware zelf. Ik geloofde zeer sterk dat Cowspiracy ertoe kon bijdragen dat meer mensen de switch zouden maken naar een vegetarisch dieet, dus ik was de film constant aan het promoten.

Keer op keer bekeken mijn vrienden keken de documentaire maar ook na het kijken ervan bleven ze toch vlees eten. Dat zou kunnen betekenen dat ze niet bereid waren om de opgedane kennis in hun leven te integreren, of misschien betekende het dat een vegetarisch dieet hen minder voordeel opleverde dan dat het voor mij had opgeleverd. Dit betekent niet dat ik de documentaire niet aan ze had moeten aanbevelen, echter de keuze om mijn passie met hen te delen diende mij waarschijnlijk meer dan dat het mijn vrienden diende.

Ik zeg niet dat je je mening niet moet delen, en ik insinueer ook niet dat je niet mag opkomen voor wat jij denkt dat goed is. Als je intuïtief voelt dat iemand er klaar voor is om te horen wat jij te zeggen hebt, deel dan je opvattingen met hem of haar! Plus, iedere keer dat je de beslissing neemt om jouw spiritualiteit aan iemand uit te leggen, is dat altijd de juiste beslissing. Het universum staat je niet toe om een ‘foute beslissing’ te nemen.

Als het ongemakkelijk voelt om je gedachten te delen, dan zou dat een intuïtief teken kunnen zijn om dat niet te doen, maar het kan ook betekenen dat het ongemakkelijk voor je voelt om je overtuigingen te delen. Spiritualiteit wordt vaak als een gevoelig onderwerp beschouwd omdat mensen zich conformeren aan zoveel verschillende religies en geloofssystemen. Echter, wanneer je erover nadenkt, is er niets interessanter dan het voeren van de discussie over waar we werkelijk vandaan komen!

Laat je ego niet deelnemen aan het gesprek

We zijn allemaal verlichte wezens. Sommigen van ons vergeten simpelweg hun ware identiteit. Als je spiritualiteit bespreekt met iemand die er compleet andere opvattingen op nahoudt, is het voor je ego gemakkelijk om het gesprek te leiden en om een discussie te beginnen.

Wanneer je merkt dat je een meningsverschil hebt over spiritualiteit, neem dan een stap terug om de situatie vanuit een breder perspectief te bekijken en probeer te begrijpen dat de ander op zijn / haar eigen pad van spiritualiteit is. We zijn allemaal spiegels van elkaar en in iedere ontmoeting zit een les opgesloten, dus wat kun je van deze persoon leren? Erken de schoonheid in de dualiteit en accepteer dat iedere eigenschap van de ander die bij jou irritatie opwekt, een eigenschap is die je waarschijnlijk zelf ook hebt.

In dit soort situaties schreeuwt ons ego vaak ‘je bent verder op je spirituele pad dan deze persoon!’ Wanneer je echter denkt dat je spiritueel verder bent dan een andere persoon, kan dat betekenen dat je aan je zelfbewustzijn moet werken. Die mindset kan onnodige afscheiding en ongelijkheid veroorzaken, een illusie die afbreuk doet aan je innerlijke Goddelijke aanwezigheid.

Onthoudt dat er niet ‘1 pad naar verlichting’ is. Ik vind bijvoorbeeld methodes als yoga, meditatie en veganisme erg effectief om in contact te komen met mijn hoger zelf. Dat wil echter niet zeggen dat deze methodes voor anderen net zo effectief zijn als ze voor mij blijken te zijn. Er zijn geen spelregels als het op spiritualiteit aankomt, dus je kunt het idee over ‘goed en fout’ loslaten. 

Onthoudt dat spiritualiteit niet hetzelfde is als godsdienst

Er kleeft een zeker beeld aan spiritualiteit dat het nauw verbonden is met godsdienst. Voor mij betekent spiritualiteit de zoektocht naar het antwoord op de bestaansvraag: ‘wie zijn we en hoe zijn we hier gekomen’?

Godsdienst biedt een ‘vaststaand’ antwoord op deze vraag, dat bij mij totaal niet resoneert. Mensen vinden veiligheid in godsdienst omdat deze een zuivere waarheid biedt, wat minder angstig kan zijn dan toe te geven dat je niets weet over jezelf en het universum. Hoe kunnen we überhaupt claimen dat we alle antwoorden betreffende de ‘bron van creatie’ kennen, terwijl we niet eens begrijpen wat er allemaal gecreëerd is?

Persoonlijk geloof ik dat mijn ziel dit leven heeft uitgekozen met een bepaald doel voor ogen, met een bijbehorend contract waarin sommige belangrijke details beschreven staan. Ik ben echter nog steeds op zoek naar antwoorden, en daarin ligt de schoonheid van spiritualiteit. Hoe meer je leert, hoe groter je honger naar antwoorden wordt en ook de realisatie dat je eigenlijk ‘niets weet’. De enige echte waarheid die je hebt is je ware zelf, je innerlijke zelf, je Goddelijke aanwezigheid, je ziel, God, of hoe je het maar wilt noemen.

Plaats jezelf in hun schoenen

Het is waarschijnlijk dat je niet altijd dezelfde opvattingen of hetzelfde kennisniveau hebt gehad wat je nu hebt. Als je je spiritualiteit uit wilt leggen aan iemand die het niet begrijpt, probeer je dan de momenten te herinneren waarop je nog niet het bewustzijn en de kennis had die je nu wel hebt.

We zijn allemaal spirituele wezens die een menselijke ervaring beleven, maar veel mensen geloven nog steeds dat ‘mens zijn’ hun ware identiteit is. Dus, benader het gesprek vanuit een zeer menselijk oogpunt. Probeer tijdens het gesprek aan de volgende vraag te denken: hoe kan een mens voordeel halen uit het begrijpen van zijn / haar eigen spiritualiteit?

Benadruk misschien de positieve invloed van spiritualiteit op jouw leven. Persoonlijk heeft het mij meer compassie, geluk, innerlijke vrede en vriendelijkheid opgeleverd. Ook onderdruk ik mijn ‘negatieve’ emoties niet meer zo veel als ik eerst deed, dus als ik angst of verdriet voel, durf ik ze werkelijk te voelen en te accepteren en ik kan ze werkelijk toestaan om ze door mijn hele lijf te laten stromen. Mijn verbindingen met mijn vrienden, familie en met mijn liefdespartners gaan dieper en zowel mijn mentale als fysieke fitheid zijn verbeterd! Sinds mijn interesse in spiritualiteit is er meer vreugde en overvloed in mijn leven.

Tot Slot

Het is niet nodig, zelfs al lijkt het zo, om spiritualiteit aan anderen uit te leggen om ze te kunnen helpen. Het focussen op je eigen spiritualiteit, zelfliefde, en het verbeteren van je verbinding met het goddelijke zal je trilling verhogen, en dat vervolgens zal ook de trilling van de mensen om je heen verhogen. Het gesproken woord is niet je enige beschikbare gereedschap. Blijf leven volgens jouw waarheid en je zult snel merken dat de mensen om je heen ook veranderen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Dat hoef ik niet uit te leggen. Mensen nemen me maar zoals ik ben en zo niet dan horen ze niet meer in mijn leven. Ik ben mijn hele leven al met spiritualiteit bezig "van kind af aan". Mijn vader was magnetiseur en ik als zeer bewust kind maakte mijn pastoor helemaal gek tijdens godsdienstles "en daarbuiten" door alles wat die vertelde uit de bijbel in twijfel te trekken. Luister altijd naar je innerlijke stem, blijf altijd trouw aan jezelf en als je iets niet vertrouwd, onderzoek het dan en leer.

 2. Een belangrijk thema.
  Een veranderde tekst ombuiging zou nog beter aan-binnen komen…
  Leest U uw inzichten eens terug…
  Zesentwintig maal het "geschreven" woord niet/niets?
  Bewust schrijven en uw mooie inzichten delen…dat is alles en een mooi gereedschap.

  Dank u wel voor het delen ♡♡♡

  • Mooi als je zoveel tijd hebt om zelfs woorden te tellen,
   en kritisch bewust te lezen.
   Ik had bijna twee keer ( en geschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in