lichamelijke klachten

door Margret Bartelds-www.therapie-bartelds.nl

Er zijn veel mensen die aanlopen tegen de beperkingen van de reguliere geneeskunde. Ze vinden geen bevredigende oplossing voor hun klachten en hebben soms een langdurige, uitgebreide, en niet zelden wanhopige, zoektocht achter de rug. Ze kunnen en willen geen genoegen nemen met een leven met frequente pijn- of functionele klachten, of levenslange (pijn)medicatie met de nodige bijwerkingen zonder de klacht echt te verhelpen. Soms is er ook een diep weten dat er een ‘andere’ weg nodig is. We weten dat fysieke gezondheid en de gezondheid van onze gevoelswereld met elkaar zijn verbonden. Maar hoe kunnen we met die kennis nou écht ons voordeel doen?

Uiteraard is het belangrijk om met gezond verstand naar de klacht te kijken. Het kan noodzakelijk zijn om medisch onderzoek te laten doen. En voor sommige klachten kan (pijn)medicatie de enige optie zijn. Er is echter ook een categorie klachten die door bewustwording en in een transformatieproces kan worden opgelost.

Het vraagt een zeer gedetailleerd kijken naar de lichamelijke klacht en de persoon als geheel. Het vraagt kennis van het lichaam en het persoonlijke verleden. Het vraagt ook meer verantwoordelijkheid ne men voor het lichaam. Echt in het lichaam leren en durven voelen, kennis over het lichaam tot je nemen, een goed contact met het lichaam hebben.

En dit is aan te leren. Het is niet de makkelijkste weg, maar wel een grondige, die heel veel op kan leveren! En voor veel mensen is het de enige weg die op een dieper niveau ‘juist’ voelt. Het is belangrijk om eerst te kijken naar waarom we het zelfhelend vermogen van het lichaam niet vanzelfsprekend in gebruik nemen zodra het nodig is. Wat weerhoudt ons (lichaam) daarvan?

Vaak bestaat er een (onbewuste) angst met betrekking tot het lichaam en fysieke aandoeningen en daarom wordt het probleem niet recht in de ogen aangekeken. Als er iets mis is in het lichaam ontstaat er vaak een ondertoon van paniek. Wat er aan de hand is lijkt ongrijpbaar. De behandelaar/arts wordt daarmee een soort magiër. Maar het is je eigen lijf! Niemand kan er meer over weten en niemand anders kan beter van binnenuit voelen dan jij!

We kunnen hier niets aan doen, het is lang geleden ontstaan toen we hebben afgeleerd, of misschien zelfs nooit aangeleerd, om in het lichaam aanwezig te zijn en daarin te voelen. Het was noodzakelijk voor onze overleving om ons af te sluiten van ons gevoel en ons lichaam.

Het contact met je lichaam is ooit niet voor niets verbroken, en de beschermingsmechanismen zijn mogelijk nog steeds aan het strijden om je bij het gevoel weg te houden. De mechanismen die je beschermen tegen de gevoelens die bij het trauma horen weten niet dat de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis alláng voorbij is, deze gebeurtenis je níets meer kan doen, en je nu bij het kostbare contact met je lichaam wordt weggehouden.

Een trauma kan overigens variëren van wat algemeen erkend wordt als trauma (mishandeling, misbruik, verwaarlozing) tot zaken die niet als traumatisch erkend worden. Ik versta onder een trauma alles wat niet verwerkt kon worden en is opgeslagen en vast zit in het lichaam. Schijnbaar alledaagse dingen kunnen voor een klein kind traumatisch zijn geweest als de omstandigheden ernaar waren. Een belangrijke factor in het ontstaan van een trauma is of je er (totaal) alleen mee bent geweest. Zoals bijvoorbeeld alleen gelaten zijn met pijn, verdriet en angst.

De kracht van het compleet doorvoelen van een opgeslagen trauma is groot(s). Ik zag bij cliënten die een jarenlang opgeslagen trauma diep konden doorvoelen een ontspanning van het lichaam, met soms een verandering in iemands hele energie. De levensenergie kon weer stromen door de plek die daarvan afgesloten was geweest. Vaak moesten cliënten nodig plassen na een sessie waarin een regressie of diep doorvoelen had plaats gevonden. Gespannen weefsels houden vocht vast. Dus een teken dat het betreffende weefsel zich eindelijk kon ontspannen en het vastgehouden vocht met de opgeslagen afvalstoffen kon afvoeren. Vandaar het advies om water te drinken na zo’n sessie om het weefsel te doorspoelen.

Wat voor effect dit kan hebben op lichamelijke klachten kan ik het beste duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld. Het laat zien dat er achter vergelijkbare klachten een verschillend verhaal kan zitten en dat een individuele aanpak en minutieuze manier van kijken noodzakelijk is om de klachten op te lossen. ‘God is in the details’.lichamelijke klachten

Twee verschillende cliëntes hebben een vergelijkbaar menstruatiepatroon: veel heftige ondraaglijke pijn, vrijwel elke maand zijn ziekmeldingen nodig op het werk, de eerste dag(en) is er veel pijn maar komt het bloeden niet op gang, waarna op een gegeven moment er juist hevig bloedverlies ontstaat, met nog steeds veel pijn. Er is door beide vrouwen al van alles geprobeerd, van pijnstillers tot anticonceptiepillen tot hormoonbehandeling. Een van de vrouwen voelde zich sterk door de reguliere geneeskunde in de steek gelaten. ‘Ik vind geen gynaecologische afwijkingen, ik schrijf u pijnstillers voor,’ was de zin waarmee de gynaecoloog haar weer weg stuurde.

Elke cliënte leerde in therapie voelen in haar lichaam en in haar klacht en leerde luisteren naar wat haar intuïtie erover zei. De menstruatiekramp voelde als een kracht die ergens door heen moest ‘beuken’ om plaats te kunnen vinden. Een afgeslotenheid in de bekkenbodem, het bekken leek in een soort continue verkrampte staat te staan.

De ene vrouw komt erachter dat deze staat is ontstaan door een seksueel trauma. Alle gevoelens in het bekken doen haar onbewust meteen aan het trauma herinneren en door het bekken (onbewust!) continu te verkrampen lukt het om van de natuurlijk aanwezige en wisselende gevoelens in het bekken niets meer te voelen, en zo ook alle bedreigende gevoelens en herinneringen buiten het bewustzijn te houden. Door te leren in haar bekken aanwezig te zijn en te zakken, het trauma diep te doorvoelen in een regressie en zichzelf te leren gevoelens in het bekken (ook de seksuele!) toe te laten en bewust te gaan voelen, leert ze haar bekken meer en meer te ontspannen en lossen de menstruatieklachten volledig op!

De andere cliënte voelt dat de continue contractie van het bekken te maken heeft met een zich ‘niet-gedragen’ weten. Dit voert terug tot het allereerste begin van haar leven waarin de hechting met haar moeder verstoord is en zij zich niet met haar moeder heeft kunnen verbinden, geen veilige plek in haar moeders armen had om volledig te ontspannen, tot rust te komen. En zij zelf die ‘stevige’ plek is gaan creëren door haar bekkenbodem compleet aan te spannen, te verkrampen. Zelf een ‘bodem’ heeft gecreëerd om op te rusten. De schrijnende onveiligheid waarin deze cliënte als baby heeft moeten (over)leven spreekt uit de klacht. Naast het doorvoelen van het trauma is het voor deze cliënte noodzakelijk om te leren zich door de aarde te laten dragen. Durven te ontspannen, gedragen door de grond waarop zij zich bevindt.relax-ontspannen-vrouw

Dit zijn slechts twee voorbeelden die aangeven wat het kan opleveren als iemand met een fysieke klacht geen genoegen neemt met (vaak levenslange) medicatie, zonder er ooit achter te komen wat de klacht wil vertellen. Want naast verlossing van de klacht is de bonus ook nog meer ontspanning in het lichaam en in het leven! Meer energie die overblijft om te leven. Een dieper en meer in het lichaam aanwezig kunnen zijn en daardoor meer contact kunnen maken met de eigen intuïtie en het eigen levenspad en wie we werkelijk zijn.

Veel geluk op dit boeiende levenspad en ik wens je een (nog) gezonder, bewuster en tevredener leven toe!

4 REACTIES

 1. Super, dank voor dit artikel!
  Ik loop nu ook al een lange tijd met angstklachten en daardoor depressie door een moeilijk verleden. Vanaf mijn 23e gaf mijn hoofd het op en begon ik van alles in mijn lichaam te voelen. Hoe paniekerig ik soms ook ben (over toekomst etc) de tijd die ik nu neem om veel te ontspannen en voelen levert mij enorm veel op. Continu voel ik een blokkade in mijn lijf die aandacht wil. Zodra het kan neem ik de tijd om deze te voelen, en gek genoeg voel ik dan al gelijk geluk en licht ontstaan, ik denk omdat dit het enige is wat mijn lichaam vraagt. Aandacht voor de pijn.

  Ook eens met de reactie van Simone! Ik hoop dat veel meer mensen dit gaan zien/begrijpen/mee om leren gaan. Ik zie bij vriendinnetjes dat ze medicijnen blijven slikken en hier geen weet van hebben of zich voor afsluiten. Ik heb gelukkig een moeder die mij af en toe artikelen van deze site toestuurt en weet dat ik hooggevoelig ben. Voor velen blijft het vaag en misschien zweverig?

 2. Ik heb dit artikel met veel iinteresse gelezen.
  Ik denkt er al langer aan via deze weg wat dingen aan te pakken.
  maar wie kan me daarbij helpen?
  Liefst adresje in België.

 3. Wauw, prachtig artikel zeg!! Heel mooi beschreven, en ik ben het overduidelijk eens met het 'gezegde' hier. Ik zelf heb een soort gelijke ervaring hierin. Ik kreeg te kampen een aantal jaren geleden met heftige depressie, angsten (psychose-achtige) klachten. Om een lang verhaal kort te maken, waren medicatie slikken voor de rest van mijn leven de enige "oplossing", en eigenlijk 'leren omgaan met mijn erfelijke klachten' het advies. Ook ik ben met veel angst en obstakels toch gaan verder zoeken, en ja in mezelf. En inderdaad kwamen er verschillende trauma ervaringen omhoog, van conceptie, zwangerschap, geboorte, bonding (met moeder) en kindstukken omhoog. Ik had op deze onderwerpen compleet geen bewustzijn! En ik geloof ook dat het tijd wordt dat hier meer bewustzijn op mag komen, en inderdaad dat je de leiding over je eigen leven weer mag gaan nemen door het contact aan te gaan met jouw lichaam!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in