jezelf helen

Invloed op het leven

Zie jij ook een beeld voor je bij de woorden ‘rad van fortuin’? Een ronddraaiend rad waarbij elk vakje uit een vrolijk kleurtje bestaat. Je geeft een zwiep aan het rad en je hoort het rad ratelen waarna het op een bepaald vakje stil blijft staan. Het vakje voor vandaag is……?

En wat nou als je dat vakje zelf kan inkleuren en van een onderwerp kan voorzien? Heb je invloed hierop? Zo ja, op welke manier? Misschien wel de belangrijkste vraag: wát zou je invullen?

Hoe de invulling tot stand laten komen?

Welke gedachten vormen we?

Kijkend naar mijn leven heb ik de mogelijkheid om te kiezen. Ik word wakker en mijn eerste blik richt ik op de gordijnen. Deze zijn zondoorlatend en ik zie géén zon. Ik kan dan een gedachte vormen die het begin van mijn dag vertroebelt. Maar ja, daar word ik niet blij van, toch? Het lijkt een simpel voorbeeld. Toch geloof ik dat één van de manieren om je dag vorm te geven zich vult via gedachten die zich voordoen. Herinner jij je gedachten die gisteren voorbij zijn gekomen gedurende de dag?

Een groot deel van wat we denken gaat onbewust. Zullen we eens kijken wat er gebeurt als je een deel bewust laat zijn? We gebruiken hetzelfde voorbeeld. Je wordt wakker en je richt je eerste blik op de gordijnen. De zon schijnt niet. We maken het nog een gradatie lastiger. Het is in de tussentijd begonnen met regenen. Kies je voor een gedachte die je dag positief laat beginnen of voor een ondermijnende gedachte? Er is nog een derde mogelijkheid. De gedachte die feiten beschrijft. In dit geval: ‘ik hoor het regenen’ of ‘de zon schijnt niet’. Geloof jij ook dat wat we denken het verloop van onze dag beïnvloedt?

Onze houding en de invloed op onze dag

Naast wat we denken heeft ook onze houding invloed op ons welbevinden en daarmee op het verloop van de dag. Op welke manier hebben we invloed vanuit onze houding? Nadat ik opgestaan ben en de gedachte gevormd heb ‘ik hoor het regenen’ ben ik mij staand naast mijn bed bewust van mijn houding. Het is tegen het einde van de week en dat maakt dat ik enigszins moe opsta. Ik ben mij bewust van mijn houding doordat ik niet meega in de moeheid die ik ervaar maar deze alleen maar waarneem. Ik blijf in het bewustzijnsstukje dat we het ‘nu’ noemen. Ik ga verder met mijn ochtendritueel zonder dat er iets aan mijn gemoedstoestand veranderd is.

Wat is nog meer van invloed?

Gedurende de dag komen er allerlei situaties op ons af: we brengen onszelf in verschillende situaties, we ontmoeten mensen, er wordt van alles aan ons gevraagd etc. Hoe lukt het ons, om ook gedurende de dag, invloed uit te oefenen op ons eigen bewustzijn? Het vakje vanuit het rad dat voor nu passend zou kunnen zijn is: ‘één zijn met mijn omgeving’. Welke kleur zou je dit vlak geven? Om één te kunnen zijn is het volgens mij nodig ‘het niet anders te willen laten zijn dan dat het huidige moment is’. Nu is nu, zeg maar. Ik heb een gesprek met een collega en ik ben met mijn aandacht bij het gesprek. Ik sta in de supermarkt en ik ben met mijn aandacht bij de groenten. Ik neem een rustpauze gedurende de dag en ik ben één met het park waar ik wandel. Je kan er vast nog veel meer verzinnen.

Wat is de volgende stap? Het moment is aangebroken om het hierboven genoemde in de praktijk te brengen. Daar zit altijd nog een verschil in hè? Tussen ‘het weten’ en ‘het ernaar leven’. Hoe ga jij om met dat verschil? Ik oefenen geduldig te zijn naar mezelf toe.

De praktijk

Ons bewustzijn geeft ons gedurende de dag seintjes. Seintjes die ons helpen in het moment te blijven. Heb jij deze wel eens opgemerkt? Voor een deel bestaan deze uit uitlatingen die we zelf doen. Een voorbeeld hiervan is ‘ik zou nu eigenlijk even pas op de plaats moeten maken’ of ‘ik zou er goed aan doen mezelf terug te trekken uit deze situatie’. Ken jij nog andere seintjes die vanuit ons onderbewuste ons herinneren aan wat goed voor ons is? Tegelijkertijd zijn deze seintjes gelinkt aan ‘in het moment blijven’.just-be-640

Naast deze seintjes is er nog een andere vorm, deze is alleen goed verstopt. Het lijkt namelijk op gedachten die ons op het verkeerde been willen zetten maar uiteindelijk leiden ze je naar het goede spoor. Nieuwsgierig? Oké, een voorbeeld. Ik sta op het station en wacht op de trein. Ik zie de trein aankomen en ik ben hoopvol gestemd. De gedachte die zich vormt is ‘já, daar is mijn trein’. De trein komt dichterbij en blijkt dan gebruik te maken van een wissel waardoor hij doorrijdt naar een ander perron. De teleurstelling die volgt maakt dat er zich een andere gedachte vormt, namelijk ‘hè balen, het is mijn trein niet’.

Wat heeft ons onderbewuste hiermee te maken? Beide gedachten worden vormgegeven door wat er op een onderbewust niveau gebeurt. Ons onderbewustzijn stuurt het proces aan. Het onderbewuste deel van ons verzorgt de overgang tussen hoopvol gestemd zijn en teleurgesteld voelen . Beide gedachten geven vorm aan de situatie die op een onbewust niveau plaatsvindt. We kunnen hier invloed op uitoefenen en dit aansturen.

Hoe kunnen we het onderbewuste beïnvloeden? Heel eenvoudig. Door ‘het er te laten zijn’. We laten het ‘teleurgesteld’ er volledig zijn. We hoeven er verder geen benamingen aan te geven. Het volledig toestaan van de teleurstelling is voldoende waarna acceptatie plaatsvindt. Oftewel we kunnen opnieuw een zwiep geven aan het rad van fortuin wat nieuw perspectief biedt en mogelijkheden.

Conclusie

We hebben meer invloed op ons leven als we ooit voor mogelijk hebben gehouden. Misschien hebben we geen invloed op het rad van fortuin als geheel maar we kunnen wel onze eigen vakjes inkleuren. Dit kan tegelijkertijd beangstigend werken. Want wie houden we dan verantwoordelijk voor een minder fijne dag ;-).

Hoe vullen we de dag in vanuit ons bewustzijn? We zijn gestart met onze positieve gedachten of gedachten gericht op feiten. We vangen de dag aan door deze te verwelkomen met een open houding die losstaat van onze gemoedstoestand. We hebben ons niet laten beïnvloeden door moeheid. We zijn ons blijven richten op het waarnemen van wat voorbij komt zodat we in dezelfde staat van bewustzijn zijn gebleven.

Vervolgens interpreteren we situaties die we in het dagelijks leven tegenkomen als onderdeel van ons zijn. We luisteren naar onze raadgevingen gedurende de dag vanuit ons onderbewustzijn. Aangevuld met het ‘volledig toestaan van wat zich aandient’ waarna de acceptatie volgt. Na acceptatie vindt de overgang plaats waarna er ruimte volgt voor nieuw perspectief en mogelijkheden.

Tot slot rest mij niet anders dan je een hele fijne dag toe te wensen!

Mariëlle

Mariëlle Akkermans heeft haar hart en passie liggen op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Zij verzorgt cursussen, bijeenkomsten en schrijft artikelen hierover. Ook biedt Mariëlle ondersteuning, via verschillende methodes, op uiteenlopende levensgebieden. De wens en/of behoefte is daarbij het uitgangpunt. De levensmissie is de leidraad.

www.healingpraktijkmarielle.nl

5 REACTIES

 1. The Incredible Power Of Your Thoughts!
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=18-PqScaQ1s
  .
  .
  Hier draait m.i. alles om; het onderbewustzijn kent niet het verschil tussen een werkelijke gebeurtenis en wat er in de mind gebeurd.
  .
  Nu zal het gros der mensheid zeggen; ja maar ik zie dat verschil heus wel.
  .
  Als de mens dat verschil werkelijk zou zien dan zou die mens nooit ellende, verdriet, pijn, wrijving met het leven ervaren.
  .
  M.a.w. zolang dat er dus nog bij je is heeft het onderbewustzijn het bij je voor het zeggen.
  .
  Wat een rot dag, het regent.

 2. Toen ik de video mcrokosmos voor het eerst zag, keek ik met verwondering naar een prachtig doorzichtig wezentje dat met de gratie van een balletdanser uit haar behuizing kroop, naar de wateroppervlak. Op het moment dat ik me realiseerde dat het hier om de geboortevan een mug ging was de betovering gebroken.

 3. Ik probeer mijn gedachtes over b v weer of andere mindere dingen
  Vaak zelf om te zetten in het positieve . het heeft zo weinig zin om daar je kostbare tijd aan te besteden . Ik ben blij met elke dag .weer of geen weer .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in