Hoe je verborgen talenten bij je kinderen tot leven kunt brengen

Ken je dat, dat je naar je kind kijkt en ziet wat erin zit, maar dat het er maar niet uitkomt? Hoe je ook probeert te helpen, de weg vrij probeert te maken, dat wat jij ziet blijft een beetje verborgen in je kind. Herken je dit? Dan heb ik mogelijk de sleutel voor je waardoor je deze talenten toch tot leven kunt laten komen.

Stel je kind is thuis handig met getallen en rekent dat het een lieve lust is. Op school gaat rekenen wel goed, maar jij denkt dat er meer in zit. Je hebt er al over gesproken op school, de leerkracht biedt wat extra of andere ondersteuning, zorgt voor meer uitdaging of geeft soms wat rekenwerk mee naar huis. Thuis ben je op een speelse manier wat meer bezig met rekenen, maar dit alles leidt niet tot betere resultaten

Dan zou het maar zo kunnen dat je focus veranderen de sleutel is. Stel je nu eens voor dat je in plaats van naar je kind naar jezelf zou kijken. Wat zou je dan opvallen?

Algemeen

Als je jezelf de vraag zou stellen: welk talent van mij breng ik nog niet tot leven? Dan zul je vast tot de ontdekking komen dat er ook in jou één of meerdere talenten leven die de mensen dichtbij je misschien wel zien, maar waar je nog niet zo mee naar buiten treedt. Wanneer je daar werk van maakt, dan hoeft het je niet te verbazen als het talent van je kind ook ineens (meer) tot leven komt.

Spiegel

Kinderen houden ons met hun gedrag heel vaak een spiegel voor. Dat wat wij in ze zien (positief en negatief) zegt iets over onszelf. Dat wat ons sterk raakt, is iets dat in onszelf ook aangeraakt wil worden. En aangezien een spiegel niets anders dan een reflectie is, zullen we door zelf te veranderen ook onze kinderen zien veranderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Rekenen

Als we teruggaan naar het rekenvoorbeeld, dan kun je in plaats van de algemene vraag (welk talent van mij……..) een meer specifieke vraag aan jezelf stellen. Een vraag die te maken heeft met rekenen, waarbij je het rekenen ziet als een symbool. Bijvoorbeeld:

 • Kan ik op mezelf rekenen?
 • Zou ik willen dat er meer mensen op mij kunnen rekenen of juist minder?
 • Cijfer ik mezelf teveel weg?

Dat soort vragen brengen je bij een deel van jezelf dat om ontwikkeling vraagt. Misschien sta je thuis je mannetje wel, maar cijfer je jezelf weg op het werk. Of zorg je zoveel voor vrienden en familie dat je eigenlijk onvoldoende op jezelf kunt rekenen. Er is niet één juist antwoord op deze vragen, het antwoord dat in jou opkomt is het juiste antwoord voor jou. De kunst is om jezelf vragen te stellen, eventueel met hulp van je partner of een goede vriend(in).

Waar zit jij om verlegen?
Iedere vraag die je kunt bedenken rondom het talent van je kind is een goede vraag

Andere voorbeelden

Gebruik je verbeeldingskracht bij het stellen van de vragen. Welke beelden roept de kwaliteit (in het voorbeeld rekenen) bij jou op. Maak vragen van die beelden. Om je een beetje op weg te helpen geef ik hieronder wat voorbeelden*.

Stel je kind is thuis heel aanwezig, maar is verlegen en afwachtend buitenshuis. Vragen die je dan zou kunnen stellen zijn:

 • Wat laat ik buitenshuis van mezelf zien?
 • Welke dingen houd ik binnen (verborgen in mezelf)?
 • Welke dingen zou ik meer binnen mogen houden?
 • Waarin zou ik wat meer mogen afwachten?

Als je kind thuis graag creatief bezig is en verrassende dingen maakt, terwijl op haar rapport een matig staat bij de creatieve vakken dan zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

 • Wat zou ik willen creëren?
 • Door welke richtlijnen/waarden/normen laat ik mijn creativiteit beperken?
 • Hoeveel ruimte heeft creativiteit in mijn leven?

Je kind speelt hele dagen fantasiespel, gebruikt daarbij verschillende stemmen en neemt allerlei rollen aan. Bij de afsluitende dag van de toneelcursus zie je dat hij op het podium veel minder laat zien dan thuis. Dan zou je jezelf kunnen vragen:

 • Als de spotlights op mij gericht zijn, wat maak ik dan kleiner?
 • In welke fantasie kan ik mij helemaal verliezen, maar durf ik in de praktijk niet aan?
 • Waarin durf ik mijn stem niet te laten horen?
 • Op welke vlakken in mijn leven speel ik een rol die ik eigenlijk niet zou willen spelen?

Zoals je ziet gaan de vragen er steeds over hoe het met dat betreffende talent bij jou zit. Leef jij een talent? Zou je het meer mogen leven of juist iets minder?

Blokkades

Door op deze manier te kijken naar verborgen talenten van je kinderen kun je blokkades in jezelf op het spoor komen. Als je ontdekt dat je eigenlijk graag meer met je creativiteit zou willen doen, dan kun je jezelf vervolgvragen stellen. Zoals: wat houdt me nu tegen? Welke prioriteiten heb ik gesteld die niet meer kloppen voor mij? Als je ontdekt dat je een rol speelt die je niet meer zou willen spelen dan stel je jezelf vragen als: wat heeft ervoor gezorgd dat ik deze rol ben gaan spelen? Welk doel heb ik (gehad) met het spelen van deze rol? Wat heb ik nodig om deze rol los te kunnen laten?

Groeien

Kinderen groeien en leren elke dag. Maar ook in ons is nog zoveel groei mogelijk. Door daar actief mee bezig te zijn op basis van de dingen die ons zo raken in onze kinderen, geven we onze kinderen meer ruimte om te groeien. En zo genieten we niet alleen van hun talenten die tot ontplooiing komen, maar ook van onze eigen groei. En uit ervaring kan ik zeggen dat dat prachtig, soms lastig, maar bovenal verrijkend is.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Ik neem je uitnodiging tot delen graag aan, bedankt hiervoor.

  Mijn oudste (7) komt de laatste paar weken thuis van school en vertelt dan geraakt en verdrietig dat hij straf heeft gekregen. Hij praat regelmatig in de klas, of is afgeleid zodat hij zijn schrijf-oefeningen (waar hij weinig interesse in heeft) niet afkrijgt. Hiervoor wordt hij dan apart gezet aan een andere tafel, of wordt gevraagd om het na school af te maken. Zijn juf vertelde me ook dat hij moeilijker stil kan blijven zitten tijdens de les en dat hij sneller afgeleid is. Dit is voor hem bijna 180gr ander gedrag dan wat ik van hem ken.

  Zijn concentratie vermogen lijkt dus kleiner dan gewoonlijk, ik heb dit steeds gekoppeld aan het einde van het schooljaar en bijna zomervakantie. Heb jij misschien nog andere inzichten voor ons?

 2. Dat kinderen je een spiegel voorhouden is me bekend, maar vind het moeilijk om het te duiden.
  Mijn kleindochter is heel explosief en maakt van iedere gelegenheid een drama en vraag me af hoe mijn dochter dit kan zien en welke betekenis het heeft. Ik heb daarentegen mijn kinderen als heel erg gemakkelijk ervaren, terwijl mijn man ze eerder als moeilijk heeft ervaren. Wat zegt dit over mij? Zou het fijn vinden als u me hierop kunt antwoorden. Bij voorbaat dank.

  Vr,gr,Mary

 3. Hallo,
  Mijn kind vertoont weinig doorzettingsvermogen. Hij is bv. heel creatief, maar werkt zijn dingen nooit echt af. Hij is best muzikaal en drumt graat, maar zet zich nooit écht in om iets onder de knie te krijgen. Ikzelf ben net wél een enorme doorzetter. Als je mij kan helpen om naar mezelf te kijken, dan graag, want ik vind op dit moment niet de juiste vragen.
  Alvast van harte bedankt!