Travel light, live light, be the light, spread the light ~ Yogi Bhajan

Travel light

De afgelopen jaren in mijn leven staan in het teken van reizen. Reizen kun je doen op vele manieren: Je kunt fysiek overal naar toe gaan en de ervaren reiziger weet: hoe MINDER je meeneemt, hoe relaxter.

Een lichte koffer of rugzak geeft vrijheid en het gevoel dat je veel makkelijker overal naartoe kunt gaan. Want vaak blijkt dat je toch telkens net die ene sweater altijd aan hebt en zijn veel spullen die je bij je hebt  ‘voor het geval dat’ overbodig. Ik schrijf dit met een glimlach, want ik herinner me ook de momenten dat ik dacht: Had ik nou toch maar die heerlijke joggingbroek meegenomen.

Een andere meer symbolische manier van reizen is jouw reis naar binnen, de reis van innerlijke groei, ontwikkeling & verbinding. De reis die niet eindigt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat draag je gedurende de dag of je leven bij je? Of is het een sjouwen en zeulen geworden? Draag je nog steeds die vervelende situatie van een maand geleden op je werk met je mee? Of kun je je (nog) niet openstellen voor een nieuwe liefde omdat je de breuk van vijf jaar geleden je nog als de dag van gisteren kunt herinneren? Heb je nare ervaringen uit je kindertijd al een plek kunnen geven, of zorgen ze ervoor dat je rugzak misschien wel loodzwaar is?

Zo reis je lichter

Meditatie, Yoga & Mindfulness (mind-emptiness vind ik zelf een prachtige term) zijn allemaal tools die je kunnen helpen om wat ‘lichter’ te reizen.

Wekelijks of, nog fijner, dagelijks de tijd nemen voor jezelf om te observeren wat je niet meer nodig hebt en dit los te laten helpt jou om nieuwe stappen in je leven te gaan zetten.

Tijdens de yogales eindig ik regelmatig met een geleide meditatie waarin ik mensen uitnodig om een lege ruimte in te gaan. Voordat je de ruimte in kan gaan mag je je dagelijkse spullen zoals sleutels, telefoon, laptop op een tafel buiten de ruimte neerleggen. Wat je ook niet mee hoeft te nemen zijn al je to-do lijstjes, je planning voor de komende dagen, weken, maanden en zelfs jaren. Tot slot mag je ook al de rollen die je speelt even als denkbeeldige maskers ophangen.

Wat blijft er dan nog over? Ik krijg vaak te horen dat mensen het heerlijk vinden om even zo ‘licht’ te zijn, even niets bij je te dragen en mee te nemen. Dan ontstaat er ook veel meer ruimte, inzicht en inspiratie.

Live light

We staan voor een mooi nieuw seizoen: de herfst. Dit is een geweldig seizoen om los te laten. Kijk maar naar de natuur, de bladeren die vallen. Loslaten wat je niet meer nodig hebt, om gedurende de winter te vernieuwen en de tijd te nemen om de nieuwe knoppen straks weer te laten bloeien.

Die bomen snappen het wel; zonder de bladeren te lozen, en met de nieuwe knoppen in aantocht, zouden de takken gaan hangen en als dat te lang duurt, breken ze af. Die zeulen geen overbodige bagage mee, maar nemen de tijd om los te laten, energie op te doen, zodat ze straks weer kunnen stralen met hun prachtige bloesem en vruchten.

In je eigen dagelijkse leven zou je dit principe toe kunnen passen door eens goed door je huis te lopen en te kijken wat er allemaal in staat wat je niet echt nodig hebt. Of je kledingkast die misschien wel uitpuilt. Heb je alles eigenlijk wel nodig? In hoeverre word je beïnvloed door reclame, social media etc. over wat je WERKELIJK nodig hebt? Zelf vind ik het heerlijk om in een tent te leven met zo weinig mogelijk spullen en kleding, omdat ik merk dat dit mij heel veel rust geeft en ik hierdoor nog veel intenser kan voelen dat ik leef.

Ook het tot je nemen van voedsel valt hieronder: we leven nog steeds in een consumptiemaatschappij waarbij we alles overal kunnen kopen. De kans dat je te veel eet, je overeet, en hiermee je lichaam onnodig belast is heel groot. Bepaalde voeding ligt bijvoorbeeld ‘zwaar op de maag’. En veel suikers en vetten tot je nemen blokkeert je hele energiesysteem.

Dagelijkse meditatie en yoga helpen je ook om ‘licht te leven’. Doordat je elke dag even de tijd neemt om te zuiveren en je dagelijkse stress los te laten, ontstaat er weer ruimte voor groei en nieuwe inzichten.

Be the light

Het kan heel goed zijn dat je in een transformatie proces zit, waarin je ontdekt hebt dat je je baan niet meer fijn vindt en heel erg op zoek bent naar meer zielsvreugde of zingeving. Dat is fantastisch, want hiermee heb je je ‘licht’ aangezet. Jouw unieke zelf zijn, met al je potentie en mogelijkheden, maakt je simpelweg gelukkig en dat voelt letterlijk veel lichter. In tegenstelling tot je rot voelen, depressief, boos en teleurgesteld. Een donker en zwaar gevoel dat we allemaal ook kennen.

Dankbaarheid voor de ‘kleine’ dingen in je leven zorgt ervoor dat je met je positiviteit een lichtstraaltje voor de ander bent. Of een vriend of vriendin moed inspreken tijdens een moeizame periode: ‘Het licht dat je aansteekt voor een ander verlicht ook je eigen pad.’

Jouw unieke zijn is compleet en als je dit ervaart kun je niet anders dan stralen en delen. Dan kun je ook gaan leven vanuit een gevoel van overvloed in plaats van een gevoel van tekort. We zijn goed genoeg zoals we zijn en we dragen allemaal dit prachtige licht in ons.

De wereld bloeit op als we het licht in onszelf (h)erkennen en we alle mogelijkheden en potentie de ruimte geven om te ontwikkelen en te manifesteren.

Spread the light

De wereld ‘verlichten’ met jouw unieke zijn, jouw potentie en mogelijkheden. Waar maakt jouw hart een sprongetje van, waar word je heel erg blij van? Is dit het maken van een schilderij? Wil je graag andere mensen helpen? Word je blij als je zingt? De vreugde die je voelt als je de dingen gaat doen is JOUW licht dat schijnt in deze wereld. En dat hoeft niet altijd te betekenen dat je de hele dag met een big-smile rondloopt.

Een vioolbouwer die in zijn atelier met veel liefde voor zijn werk dit prachtige instrument maakt, verspreidt ‘licht’. Een moeder die met een kopje thee op haar kinderen wacht tot ze uit school komen verspreidt licht, de verpleegster die de patiënt moed inspreekt na een zware operatie verspreidt licht, de buurman die zijn oude zieke hond naar buiten draagt om uit te laten verspreidt licht en de schrijver die de stroom van woorden ombuigt tot een verhaal verspreidt licht.

Alles wat je nodig hebt, is al in jou. Je hoeft niet ver te zoeken, je hoeft alleen maar de knop ‘aan’ te zetten en jouw licht schijnt op je leven, op wie je bent en in verbinding met alles en iedereen om je heen.

Ik wens iedereen een mooi begin van het herfstseizoen.

Wil jij samen met anderen op een prachtige plek aan zee in het uiterste zuiden van Spanje werken aan je eigen innerlijk reis, check dan: www.magic-retreat.nl. p.s. Er zijn nog maar een paar plekjes over voor de retreat van 10-15 oktober dit jaar.

Bewaar voor later op Pinterest:

 

Hoe jij door je unieke zelf te zijn de wereld lichter maakt

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in