geen vrouw

1983. Ik zit op een harde houten bank naast mijn oma en opa. Tijdens de paar dagen dat ik bij hen logeer, had opa me gevraagd mee te gaan naar de kerk. Ik stond niet te springen, maar hij drong nogal aan en wat doe je dan als braaf kleinkind? Tja…

Naast mij is oma in slaap gesukkeld en ik kan het haar niet kwalijk nemen. Opa zit als altijd kaarsrecht, streng als het schoolhoofd dat hij tijdens zijn werkende jaren is geweest, een brave christen te zijn. In deze kerk is alles sober, recht toe, recht aan, veel bruin hout, strakke lijnen. Ik zie weinig vreugde op de gezichten. Het is er heel serieus, streng, belerend en hiërarchisch en ik voel me er niet thuis. Net als dat het mijn oma blijkbaar niet kan boeien, heb ik weinig interesse voor wat er gezegd wordt. Ik voel er geen verbinding mee, heb ook niet het idee dat hier verbinding met mij wordt gemaakt. Niet in de taal die gesproken wordt, niet in de boodschap die we meekrijgen. Mijn gedachten buitelen over elkaar en er komen 1000 vragen in me op. Wat is dit? Wie heeft dit bedacht? Waarom doen zoveel mensen hieraan mee? Ik mis iets. Iets wat is weggesneden, geamputeerd, ontsext, in een verborgen hoek gedreven en alleen als maagd mag bestaan…
In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Waar is het vrouwelijke gebleven?

2021. Al bijna twee jaar worden we eens in de zoveel tijd (en soms is dat wekelijks) ‘getrakteerd’ op de persconferenties van de Jonge en Rutte, waar half Nederland inmiddels de buik aardig van vol heeft, om meerdere redenen. Ze lijken de verbinding met de realiteit en met dat waar ze het allemaal voor doen, het volk, totaal uit het oog te zijn verloren. In hun nette pakken staan de mannen volstrekt ongeloofwaardig te zijn. Rutte die na jaren gedraai en gekonkel, grote schandalen en veel kritiek, onverstoord verdergaat. De Jonge die na nogal wat CDA-perikelen niet verkiesbaar was, maar toch op zijn prominente plek zit, minister van Volksgezondheid. Als docent. Het lijken vooral twee pratende hoofden, afgesneden van hun gevoel, van enige compassie of begrip. In plaats van dat ze de bevolking verenigen, doen ze ook nog eens bewust het tegenovergestelde: het volk tegen elkaar opzetten, om hun eigen onkunde en wanbeleid maar zo veel mogelijk buiten beschouwing te kunnen laten.

vrouw

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ook hier weer: waar is de vrouw? Het vrouwelijke? In dit geval heeft ze wel een actieve, maar alleen een ondersteunende functie, in de rol van gebarentolk. Hoe lang zal het nog duren voor Nederland haar eerste vrouwelijke minister-president zal krijgen? Voorlopig lijkt het er niet op. En van degene die het dichtst bij het vuur zit, Kaag, weet ik niet of we dat moeten willen. Veel vrouwelijke eigenschappen laat ze in elk geval niet zien. Degenen die dat wel doen of in elk geval niet mee willen doen met de machtspelletjes, worden op een zijspoor gezet en naar ‘functie elders’ verwezen.

God kan toch niet geen vrouw zijn?

We hebben nu, na meer dan 100 jaar kies- en stemrecht voor vrouwen 61 vrouwelijke Tweede Kamerleden, van wie 6 partijleider zijn, van de 20 in totaal. De in totaal 196 erkende landen hebben nog geen 30 vrouwelijke leiders.

De wereld snakt naar een vrouwenhand. De Erdogans, Poetins en de Kim Jong-uns laten alleen mannelijk (militair) machtsvertoon zien waardoor de wereld alleen maar meer in een strijd en polarisatie terechtkomt. Onder de Taliban ben je als meisje en vrouw een derderangs burger, zonder enige vrijheid of rechten. En hoe lang lijdt het spirituele Tibetaanse volk nu al onder het meedogenloze Chinese regime? In ons eigen land wordt het er ook niet beter op. Vreedzame bijeenkomsten worden verstoord en als ze al in het nieuws komen, is dat meestal over dat ene moment dat het toch misging. De polarisatie wordt met de dag erger en wij als burgers worden tegen elkaar opgezet alsof we elkaars vijand zijn. Maar dat zijn we niet.

De moeder die leven geeft

Hoe lang gaan we nog de specifieke kwaliteiten van de helft van de wereldbevolking negeren? Wat is er voor nodig om eindelijk waardering te krijgen voor degene die ons creëert? De moeder. De vrouw. Uit wie we allemaal geboren zijn. Moeder natuur. Hoe zou God geen vrouw kunnen zijn? Uit haar komt toch alle leven? Hoe lang blijven we oorlog, strijd en polarisatie nog vereren, verafgoden? In talkshows pro en anti tegenover elkaar zetten omdat dat zo lekker knettert.
Maar wat is er niet interessant aan harmonie en verbinding? Of aan een goed gesprek?

Zolang we alleen de vader, de zoon en de heilige geest blijven erkennen zonder dat we daar de vrouw, de dochter, de heilige aarde als gelijkwaardige naast zetten, blijft de vrouw in haar verdomhoekje zitten. Dat heeft ze al heel lang volgehouden, maar dat verdomhoekje begint barstjes te vertonen. Je kunt iets niet eeuwig blijven onderdrukken en negeren. Er komt een moment, dan moet het eruit. Goedschiks of kwaadschiks. Laten we hopen dat het goedschiks wordt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

17 REACTIES

 1. Prachtig artikel en foto! Ik las ooit dat het vrouwelijke deel van de Zon, de ‘verlichte praal” van haar mannelijke kant niet meer kon verdragen. Ze ging naar de aarde en schiep daar de ‘donkere man’ in de vorm. Hun kind heette saturnus, het schaduwkind.
  Saturnus is ook de planeet die helpt schoonmaken. Omdat de Christos Sophia (gouden vrouwelijke zonnedeel) te lang in haar eigen film is blijven steken. ze kon niet meer wakker worden uit de droom die zij zelf had geschapen en waar ook de nachtmerrie van haar creatie naar buiten kwam. Want de schaduwkinderen konden niet meer echt lachen en vreugde ervaren, na vele tijdsgeesten van lijden en overleven.

  Nu Christos Sophia ontwaakt dankzij het opruimen van en met haar ‘schaduw’ kind Saturnus, begint zij het leven en vreugde weer te waarderen en keert terug naar haar mannelijke/vaderlijke zonnedeel. Home is where the Heart Is. Haar ontwaking uit haar Oude Droom (wel tikje nachtmerrie geworden), maakt dat het vrouwelijke opstaat. De Bron is echter niet enkel vrouwelijk. Het is vader, moeder, kind. Anders gaan we weer naar de oude tijdslijnen van patriarchaat en matriarchaat.

 2. Ik heb me altijd al afgevraagd waar alle vrouwen zijn die zo’n belangrijke rol hebben gehad. Behalve Maria wordt er weinig over vrouwen in de bijbel gesproken.
  God is voor mij onzijdig. Het is volgend mij de liefde in elk mens wat diep in ieders ziel zit. Vanuit liefde leven, als we of als alle mannelijke kanten in ons, dat ook zouden doen . ieder op zijn eigen m2 dan krijg je toch een prachtige wereld. Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke kanten dus God… tja is volgens mij liefde. Waarom al die oorlogen om geloof of dominant gedrag..dat kan nooit de bedoeling zijn.

 3. Een raadseltje wat ik nooit vergeet!
  Eva voelde zich al tijden niet meer vrolijk, wist niet meer wat te doen in en met haar leven. Op een dag kwam God naar haar toe en vroeg haar wat er aan de hand was met haar. Zij antwoordde: “ik verveel me zo, ik ben er wanhopig van geworden”. “Daar weet ik wel raad op” zei God. “Ik ga een man voor je zoeken bij wie je je nooit meer vervelen zal en je zult er je handen aan vol hebben. Maar……….dan moet je me 1 ding beloven en dat is: vertel nooooit aan je man over deze ontmoeting, dit moet een geheimpje blijven tussen ons,…………vrouwen”.

 4. Mooie overdenking. Ik ben van mening. Dat de God van de bijbel ook vrouwelijk is. Er wordt ook gesproken over “gezoogd worden als een kind aan de borst ” en als een moeder adelaar. En de mens is naar God evenbeeld gemaakt. En dus allebei is mannelijke en vrouwelijke energie. Mijn gedachte over waarom zo nadrukkelijk als man en vader aanwezig is als volgt. (En zo kort en snel s lastig) Mannen zijn van nature wilder, ruiger zo je wilt geweldadiger. En als zij hebben een voorbeeld nodig om te volgen. En in de God van de bijbel vinden ze een God die voldoet aan dat instinct van jagen en verdedigen. Maar daarnaast ook een God die barmhartig is, vergevingsgezind zorgzaam vrede na leeft.
  En zoals je ook zo mooi.in je betoog laat zien vrouwen hebben veel minder de neiging en dus veel minder sturing nodig om deze vreedzame energie te bereiken..
  En helaas zijn er vrouwen en mensen onderdrukt door. Maar ook dit is aan het veranderen. Hard aan het veranderen. Vrouwen hebben nu ook al de volwaardige plek die normaal is. Als gelijke zo als dat er ook staat. Als predikant, ouderling etc.

 5. De mens is zo egocentrisch en vol van zichzelf dat ze altijd denkt dat God wel een mens moet zijn. Een worm of grasspriet kan het niet zijn, toch? Soms walg ik van ons eigen soort.

  • Je hebt gelijk, Rob. Het is maar helemaal de vraag of God wel een mens is. Maar als dat zo is, laat het dan in elk geval ook een vrouw zijn…

 6. De vader, de zoon en de heilige geest, wat nou als met de heilige geest de vrouw bedoeld wordt? Geef iets een andere naam, valt het ook niet op

  • Ik geloof daar geen sikkepit van. De heilige geest werd door de kerkvaders echt niet als vrouwelijk gezien. Dat zouden wij eventueel wel kunnen doen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in