tevredenheid

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik voortgestuwd ben vanuit een oerkracht. De zoektocht die daarmee is samengegaan heeft voor veel onrust gezorgd. Ik ben langere tijd niet in staat geweest balans te vinden. Het ‘zoekende’ heeft vaak overheerst.

Misschien herken je het? Je bent net begonnen in een nieuwe baan. En vanuit je innerlijk weten, weet je dat deze baan tijdelijk is. De bijbehorende gedachtes zorgen er tegelijkertijd voor dat je je opgejaagd voelt. En gaan samen met vragen die opkomen. ‘Tot wanneer blijf ik in deze baan?’ en ‘wat volgt erna?’

Ook het niet in zijn geheel tevreden kunnen zijn met waar ik ben in mijn leven heeft een rol gespeeld. Herken je dat ook? Doordat je voelt of weet dat je nog niet je – volledige – hartverlangens leeft. Wat ook gepaard gaat met onrust.

Innerlijke rust

Heb jij ook de wens rust te vinden in jezelf? Tevreden te zijn met het moment. En jezelf de mogelijkheid laten ervaren tevreden te zijn met wat zich aandient in het leven. Ik kijk regelmatig om naar het verleden of juist naar wat er komen gaat. De onzekerheid die daaruit volgt maakt dat ik soms krampachtig om mij heen blijf zoeken naar grip.

Wetende dat ik het daar niet kan vinden en dat de basis in mijzelf ligt, keer ik daar elke keer opnieuw naar terug. Gelijktijdig dient zich een nieuw besef aan. Het zoekende heeft geen taak meer. Mijn hartverlangens leef ik. Ik ben alleen zolang gewend geweest ‘door te gaan’ en ‘op zoek naar’ dat ik verleerd ben tevreden te zijn met waar ik ben.

Tevredenheid

Hoe kan je jezelf leren tevreden te zijn met ‘dat wat zich aandient’? Bovenstaande vraag stel ik aan mijn ‘innerlijk weten’. Ik krijg een beeld te zien van iemand die in een bootje ligt op een uitgestrekt wateroppervlak. Ik blijf kijken naar het beeld en er komt geen beweging in. Ik probeer de symboliek te begrijpen en ineens weet ik ‘degene is in overeenstemming met wat is’.

Hoe is te herkennen dat degene in het bootje ‘in overeenstemming’ is? Degene is ontspannen. Houdt zich niet bezig met vooruitgang. De levensstroom (gesymboliseerd door het water) zorgt voor de vooruitgang van het bootje. Degene erin kan zich daaraan overgeven. En is ontspannen.

Het beeld verandert na dit inzicht. Degene in het bootje rekt zich uit en kijkt om zich heen. Ik voel de verwondering die aanwezig is over het uitzicht. De mogelijkheden die zich aandienen hebben zich verzameld tijdens de (ontspannen) reis. Nadat deze onderzocht zijn, kan er een vervolgstap genomen worden.

En deze bestaat uit het maken van een keuze. De keuze is bepalend voor hoe het op dat moment verder gaat. Welke richting stuur je jouw bootje op? Maak je de keuze uit je hartverlangen? Of laat je zekerheid de doorslag geven?

Vanuit zekerheid of hartverlangen

Wanneer je zekerheid het vervolg laat bepalen, kan het zijn dat de mogelijkheid die je aangeboden wordt, niet overeenkomt met je daadwerkelijke hartverlangen. Je geeft jezelf de ruimte om te onderzoeken. Je legt vervolgens je hand op je hartgebied. Je stemt jezelf af. En in de momenten die daarop volgen, maakt dat je vanuit afstemming gehoor kan geven aan jouw wensen.

Wanneer jouw wens zich manifesteert in een aangeboden mogelijkheid, herken je de kans aan de verwondering die het met zich mee brengt. Aan het ultieme blije gevoel dat ermee samengaat. Alsof je bijna niet kan geloven dat jou deze kans wordt gegeven. De uitgekomen hartenwens geeft een diepgaand gevoel van vreugde. Mogelijk heb je deze situatie eerder gevisualiseerd. Het daadwerkelijk ervaren is intenser.

Vreugde

Wanneer je jezelf de mogelijkheid hebt gegeven jouw hartenwens te leven, gaat deze samen met vreugde. Deze is leidend. De vreugde die ermee samengaat kan je aansporen om deze ook in andere situaties van je leven te ervaren.

Het plezier waar je jezelf mee omringd zorgt voor een ‘energiebubbel’. Deze sprankelende energievorm vermengt zich met levensvreugde. Samen zorgen zij voor een trillingsfrequentie die overeenkomt met onze natuurlijke staat van zijn. Van waaruit we één zijn met wat zich aandient. Tevredenheid is het gevolg.

2 REACTIES

  1. Mijn gevoel en verlangen zegt; ik verdien een andere baan met meer waardering, ik wil een andere woonomgeving met meer rust en liefdevolle mensen om me heen. Vervolgens raak ik gefrustreerd omdat beide situaties niet lijken te veranderen in het tempo dat ik wil. Daardoor angst dat het niet veranderd en ik gevangen zit. Wat is de sleutel? Accepteren dat het niet meer is dan dat het nu is? Dromen opzij zetten en mijn ego laten varen? Ik vind het lastig.

  2. Ik herken dit heel erg. Maar ik weet niet te herkennen of ik nu kan accepteren en berusten in mijn huidige situatie of dat er nu geen hartsverlangen is wat ik leef. Lastig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in