kankertumoren vlees

De snelheid waarmee ziektes als Alzheimer, Parkinson, kanker en nog een hele reeks aandoeningen om zich heen grijpen, blijft toenemen tot een alarmerend tempo. Vanaf het moment dat we begonnen met het bijhouden van statistieken van ziektes constateren we een torenhoog stijgende trend, waarvoor vele wetenschappers en onderzoekers op zoek zijn naar oorzaken en antwoorden, met name ten opzichte van onze leefomgeving. We zijn dagelijks omringd door giftige stoffen die we ook voortdurend binnen krijgen. Onderzoek van wetenschappers heeft aangetoond dat één van de gemeenschappelijke gewoontes van de moderne mens duidelijk het consumeren van enorme hoeveelheden vlees betreft.

door Arjun Walia

Hoe vlees een tumor laat groeien.

Het verband tussen vleesconsumptie en ziekten als kanker is geen geheim. Vanaf het moment dat onderzoekers begonnen met het bestuderen van het verband tussen voedsel en kanker, stak één conclusie met kop en schouders boven de rest uit: mensen die geen vlees eten lopen minder risico kanker te ontwikkelen (1) (2). Vele onderzoeken hebben een aanzienlijk lager risico aangetoond wanneer we kanker associëren met veganisme (3).

Het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek (AICR) publiceerden hun tweede herziening van de belangrijkste onderzoeken die met betrekking tot voeding en kankerpreventie hebben plaatsgevonden. Zij stelden voor meerdere soorten kanker vast dat door het eten van rood vlees (rund, varken of lam), als wel het eten van voorbewerkt vlees, het risico stijgt (4)

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ook hebben onderzoeken aangetoond dat bepaalde chemische stoffen die tijdens de vleesbereiding worden gevormd (met name HCA’s en PAK’s) gekoppeld kunnen worden aan kanker. En wanneer ik ‘gekoppeld’ zeg, bedoel ik een serieuze reden tot bezorgdheid. Er is ruim voldoende bewijs voorhanden dat de bewering ondersteunt dat hoge vleesconsumptie kanker veroorzaakt. Een voorbeeld is een recent patiënten-controle onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Utah. Dit onderzoek vond plaats bij 952 patiënten met endeldarmkanker en 1205 controles, waaruit bleek dat mannen en vrouwen met de grootste consumptie van voorbewerkt of bereid vlees een verhoogd risico liepen voor ontwikkeling van endeldarmkanker (5).

Bereiding van vlees produceert (zoals hierboven vermeld) wat we Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen noemen. Van deze stoffen wordt in brede kring verondersteld dat ze een belangrijke rol spelen bij menselijke kankersoorten (6). Naar mijn mening is dit een opmerkelijk voorbeeld (één van de vele) met voldoende sterke bewijzen, echter de hoofdmoot van de medische vakliteratuur beschouwt het verband tussen vleesconsumptie en kanker als niet overtuigend.

Houd bij het bekijken van dit soort wetenschap in gedachten dat het belangrijk is om bij het doen van onderzoek de Bradford Hill Criteria te hanteren.

Bij een andere studie volgden en analyseerden onderzoekers het dieet van meer dan 525.000 deelnemers om te kunnen bepalen of er wellicht een verband bestond tussen de consumptie van vetten in rood vlees en zuivel en alvleesklierkanker. Ze ontdekten dat hoe meer mensen deze vetten aten, hoe hoger het risico van alvleesklierkanker. Interessant is dat dezelfde studie geen enkel verband ontdekte tussen het eten van plantaardige vetten en alvleesklierkanker (7).

En het einde van de lijst is nog niet in zicht. Een andere recent onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Cancer, ontdekte dat vegetariërs 12 procent minder kans lopen kanker te ontwikkelen dan vleeseters in het algemeen. Ze volgden meer dan 12 jaar lang 61.000 vleeseters en vegetariërs en ontdekten dat bloedkankers, zoals leukemie, multipel myeloom en non-Hodgkin lymfoom, aanzienlijk (‘drastisch’ zoals in het onderzoek wordt geformuleerd) verminderde, met maar liefst 45 procent voor degenen die een vegetarisch dieet volgden. Hoewel deze studie op een algehele vermindering van het risico wijst, zou dit toch een onderschatting van de voordelen van vegetarisme kunnen zijn. Eerdere onderzoeken hebben een verlaagd risico van maar liefst 40 procent voor alle vormen van kanker aangetoond (8).

Kanker buitensporig toegenomen

Anderzijds kan men zeker wijzen op het feit dat veel mensen hun hele leven alle soorten vlees eten en toch lang en gezond leven. Dat geldt weliswaar voor sommigen, maar zeker niet voor iedereen. Niemand kan ontkennen dat het aantal gevallen van kanker buitensporig is toegenomen en dat het wijs is onze menselijke ondervindingen nader te beschouwen. Iedereen kan meehelpen aan verandering in ons eetgedrag en dit is één van de aspecten in ons leven waar we zelf gemakkelijk grip op hebben.

Eveneens noemenswaardig is het opmerkelijke feit dat het vlees wat we vandaag de dag consumeren vol zit met geneesmiddelen en andere verontreinigingen en dat genetisch gemanipuleerd voedsel enorme schade toebrengt aan dieren die daarmee gevoerd worden. En waarmee vervolgens de mens zich weer voedt…

Men kan uit talloze studies kiezen, maar ik ben me ervan bewust dat deze hun beperkingen hebben. Op hetzelfde moment, denkend aan de Bradford Hill criteria, bij zoveel samenhang en verbanden lijkt het nogal logisch om daaruit een aantal duidelijke conclusies te trekken.

Wanneer je tijd hebt om eens na te denken, een pauze in te lassen voor een bewust moment tijdens je dagelijkse bezigheden, doe eens een stap terug om ècht te observeren wat we onze planeet aandoen en hoe we dit beredeneren. Dan is er veel te zien, waaronder uiteraard dat een enorme hoeveelheid mensen dagelijks bergen vlees eten. Daarmee bedoel ik niet dat het verkeerd is, of dat ik het veroordeel, maar meer om de vraag waaróm we dat doen, ondanks onze kennis dat het schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu.

Soms kunnen onderwerpen als dit mensen tegen de haren in strijken, maar feiten zijn feiten; we leven momenteel in een wereld waar talloze mensen hun geest hebben afgesloten voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe verklaringen en in veel gevallen: nieuw bewijs. Bijvoorbeeld, veel mensen geloven nog steeds dat dagelijks vlees eten gewoon natuurlijk is, dat we gedurende verschillende stadia van onze evolutie altijd vlees hebben gegeten. Dat is gewoon niet waar. In feite waren de meeste van onze voorouders volledig vegetarisch en degenen die wel vlees aten lijken een veel hoger percentage plantaardig voedsel dan vlees in hun dieet te hebben gehad. Verwijzen naar het ‘holbewonersdieet’ (een volledig misplaatst idee) is geen geldige rechtvaardiging voor het eten van vlees en betekent geenszins dat we zijn ‘ontworpen’ om vlees te eten. Voor meer informatie over dit onderwerp, alsmede toegang tot specifieke studies over het ‘holbewonersdieet’, klik HIER (engelstalig-redactie)

Wanneer je ècht nieuwsgierig bent naar het verband tussen eten van vlees en menselijke ziektes, wellicht is dit artikel dan een goede start om te beginnen met wat onderzoek naar je eigen eetgedrag.

Bronnen:

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8610089

(2) http://www.birdflubook.org/resources/Barnard_1995_PM_24_646.pdf 

(3) http://www.pnas.org/content/105/48/18936.full.pdf+html

(4) http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/summary/english.pdf

(5) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2001.tb06974.x/pdf

(6) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2001.tb06974.x/pdf

(7) http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2009/06/26/jnci.djp168.short

(8) http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n1/full/6605098a.html

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

15 REACTIES

 1. Autisme is geen ziekte maar een stoornis! Dat zijn twee hele verschillende dingen. Je kwetst hier heel veel mensen mee. Kunnen jullie dit uit het artikel halen aub?

 2. Ha Peter je kunt de vraag die de arts stelde ook anders lezen. Wat wilde deze arts precies weten om welke conclusie te staven? Het zegt niets of er wel of geen verband is met die darmkanker.tussen het vegetariër zijn of niet… Althans ik lees dit niet in je beschrijving.

 3. Ziekten zijn ook een signaal voor jezelf, het lichaam is immers een spiegel van de geest.. Dus het ligt niet alleen aan bepaalde voeding, maar m.i. ligt emotioneel en geestelijk welzijn aan de oorsprong van elke ziekte. Onopgeloste zaken, vastgeroeste patronen, emoties als wrok en boosheid enz. kan zich allemaal settelen in je systeem als je deze niet aanpakt. Dus enkel en alleen voeding ligt niet aan de wortels van ziekten..

 4. Hallo Arjuna

  Ik begrijp je bezorgdheid maar pas op voor fanatisme in welke richting dan ook!

  Een klein verhaal.

  In de Ashram van een Leraar konden mensen van alle kasten tijdelijk wonen om onderwezen te worden.
  In de keuken was iemand van een lagere kaste eten aan het bereiden met uien.
  Een brahmaan kwam de keuken in en rook de uien lucht en werd woedend op de man die het voedsel bereidde.
  De brahmaan zei hem dat uien oneerbaar en rajas voedsel is. Enfin. de brahmaan las hem flink de les.

  Enkele dagen later kreeg de brahmaan vreselijke maagpijn. Hij ging naar zijn Leraar en klaagde over de pijn.. De Leraar keek hem diep aan en hulde zich enige tijd in zwijgen.
  Toen sprak hij tot de brahmaan en zei;" Je kunt de pijn genezen door uien te eten"..

  Onderzoek.

  Heel veel onderzoeken en claims worden gesponsord door bedrijven die geldelijke en marktposities willen hebben. Dus behoud je gezond verstand.Reclame is een heel sterk middel om het onder/bewustzijn te beïnvloeden.

  Een heel ander onderzoek door een Hindoestaanse instituut,Deze kwam tot de conclusie dat kinderen die geen dierlijke proteïnen kregen tijdens hun ontwikkeling achterbleven in de groei. en het beter was om kinderen van dierlijke proteine te voorzien
  .
  Dat de gemiddelde mens nu langer leeft komt enerzijds door de hygiëne en proteine rijk voedsel.

  Het is niet voor iedereen om vegetariër te zijn, Ieder zou zijn voedsel keuze bewust moeten maken,niet vanuit zijn/haar hoofd of claims, maar luisteren wat het lichaam echt nodig heeft.
  Rauw voedsel vraagt enorm veel van de spijsvertering enzymen. Een holbewoner stond dichter bij de de dierlijke natuur. De huidige evolutionaire mens heeft een veel verfijnder en tevens complexere spijsvertering..

  Zelf heb ik als uitgangspunt veel baat bij het bloedgroepen dieet. .Een ieder zou zijn persoonlijke afweging moeten maken. op wat hij/zij eet.
  Maar zoals de grote Meester zei :" Het is niet zozeer wat men eet maar de woorden die men spreekt die kunnen vergiftigen".

  De doorgeschoten bio vlees industrie en de daaruit voortvloeiende dierenleed,ja dat valt mij zwaar.

  Hartegroet Diana

  • Hij vloog al weg voor ik klaar was . oeps sorry .
   Ik wou nog toevoegen dat mijn schoonzoon
   Ernstig ziek leek volgens bloedonderzoek .
   Hij nam geen ijzer op zonder vlees .
   Na weer vlees eten voelden hij zich echt opknappen .
   Het is waar dat niet iedereen zomaar zonder kan.
   Ik ben blij Diana' dat jij nog even een toelichting geeft .

   Dank je wel Diana voor de aanvulling .

   Groet Jannie .

 5. Het is zeker waar . rood vlees kan oa darmkanker veroorzaken.
  Ik geloof dat zeker . men stopt er ook allerlij troep in om het vers te houden .
  Mijn moeder heeft vroeger darmkanker gehad , maar zij gebruikte
  Bijna nooit vlees , er was geen geld voor toen .
  Dus niet alles hoeft er mee te maken te hebben .
  Men moet daar tegen wel goed weten wat men doet om een
  Goede aanvulling te gebruiken met dezelfde vitamine 's
  Er kan vit b 12 optreden . dat geeft vreselijke gevolgen .
  Mijn buurvrouw heeft een psygische ziekte er van opgelopen .
  Een ernstig b 12 te kort . ook Alzheimer kan voorkomen
  Oudere eten. Immers weinig voedsel met b 12 . zie b 12
  Vereniging . daar wordt ook Alzheimer of dementie vermeld .
  De meeste mensen gebruiken een vlees vervangende
  Bij de super markt verkrijgbare schijfje vlees .
  Dat is niet voldoende .
  Noten etc is het beste .
  Alleen ik val buiten de boot . omdat ik geen enkele noot mag hebben .
  Voor mij puzzelen . bepaalde groente zit ook wat in .
  Het is een intersant artikel zeker weten .
  De gedachte wat er allemaal in vlees zit doet je grillen.
  Maar ik denk dat iedereen zelf maar zijn plan moet trekken
  Eet ik het wel of niet .

  Bedankt voor dit interessante artikel .

  • Hallo Jannie, bedankt voor je respons. Vanuit de filosofie en ervaring met het bloedgroepen dieet zou het heel goed kunnen dat je schoonzoon behoort tot de bloedgroep O, deze schijnt de oudste bloedgroep te zijn en heeft vlees en vis nodig.
   Rood vlees hoeft daarbij als vrije keuze, zwaar verteerbaar, niet perse gegeten te worden.
   Hartegroet Diana

   • Beste Diana

    Mijn iPad valt aldoor weg .
    Ik had jou reactie daarom niet kunnen lezen .
    Maar dat bloedgroepen dieet dat klopt . hij heeft 0
    Hij knapt inderdaad op van vlees . en vis .
    Hij was vanaf zijn 16 vegetariër . Hij is nu 41 jaar .
    Mijn dochter ook . ze voelde na al die jaren ook in ene
    Behoefte om vlees te eten , ze was erg moe . ze eet veel vis momenteel .
    Ik zelf à neg .
    Alles waar ik allergisch voor ben , lijkt wel te stroken met het dieet.

    Bedankt voor je antwoord .

    Fijne dag . Ene sorry voor mijn i pad . hij doet vreemd .

  • Beste Diana

   Dit is weer de andere kant van de medaille .
   Kinderen hebben inderdaad proteïne nodig .
   Uit vlees haalt het lichaam ijzer .
   Mooi verteld .

   Dank je . Groetjes Jannie .

   • Klopt..vit B 12 tekort kunnen echt erge gevolgen hebben..Zeker in deze tijd hebben oa Hsp mensen vlees nodig om hun lichaam geaard te houden. Met alleen noten en bonen red niet iedereen dat.
    .
    Voor de duidelijkheid..ik vind de industrie rondom vlees erg, en zou het liever niet eten. Maar als je lichaam aan moet sterken is het raadzaam om wel te doen, omdat dierlijke eiwittten echt veel voor je kunnen doen. Ik weet dat zelf uit mn sport periode, na een zware training zijn je spieren op celniveau beschadigd en goede portie eiwitten eten en je merkt meteen dat je herstelt. imo geld deze werking ook voor periodes waarin je lichaam het zwaar heeft van hedendaagse processen je hiervan moet herstellen. Als je hoog op een berg woont, of ik de natuur leeft is dat een ander verhaal, dan bied de aarde je al veel energie, maar in de stad en zeker in nederland is dat een ander verhaal.

  • Een kennis van mij ging in Frankrijk naar een arts, die constateerde dat hij darmkanker had. De eerste vraag van de arts was of hij vegetariër was. En dat was hij inderdaad. Blijkbaar komt deze kanker soort vaak voor bij vegetariërs, anders had de arts de vraag niet gesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in