DELEN
hoe kom ik bij mijn ziel

Soms is het heel waardevol, het internet. Maar af en toe levert het ook heel wat inwendige “strijd” in me op. Strijd, een woord waar ik eigenlijk niet zo van hou; maar helaas ook het enige woord dat ik hierbij vind passen…

In beginsel ben ik een spiritueel ingesteld mens, iemand die graag wil leven vanuit haar hart, maar oh, wat is dat soms toch moeilijk! Want hoe volg je je gevoel, als je niet precies weet wát dat gevoel is? Hoe volg je je hart, als je de signalen die het afgeeft soms zó niet kunt (en durft) te volgen? Wat als de ratio (je hersenen, je denken) nog steeds die stem blijft die maar doorhamert op het idee dat je niet goed genoeg bent?

Waar begin je met deze kluwen te ontwarren?

Want dan is er ook nog zoiets als mijn innerlijk kind, dat zorg, liefde en aandacht behoeft, dat erkend en herkend mag worden, waarvan zoveel wonden nog geheeld mogen worden, om in liefde en vrijheid verder te leven en écht mijn hart te kunnen volgen.

En, niet te vergeten, er is ook nog zoiets als “de maatschappij”. Een maatschappij, vól van oordelen; die alles wat je zegt of doet per definitie in een hokje plaatst. Kijken zonder oordeel, dat is voor (zeer) velen van ons nog (steeds) een brug te ver. Ook ik kom soms echt niet onder oordelen uit, maar ik ben me daar in ieder geval terdege van bewust en doe mijn best het zoveel mogelijk te vermijden.

Dat oordelen is slechts één deel waar ik tegen aanloop. Want niet alleen is het leven in de huidige maatschappij egoïstisch, materialistisch en hard geworden, het leven zit ook vol met wetten en regels. Waar ik als mens dagelijks keihard tegenaan blijf lopen. Het belemmert me om mijn hart te volgen; te doen wat ik WIL doen, te zijn wie ik BEN. Omdat er brood op de plank moet; de hypotheek moet betaald, net als zoveel vaste lasten en verzekeringen, waaronder de zorgverzekering. Een exorbitant hoog bedrag en waarvoor? Om nog steeds bijna alle kosten zelf te moeten betalen, want er is een “eigen risico” vastgesteld. En wil je je extra verzekeren omdat er kosten gemaakt moeten worden, dan is de hogere premie uiteindelijk hoger dan het te declareren bedrag. In het geval van de tandartsverzekering is er dan ook nog een jaar wachttijd…… alsof mijn kapotte gebit “gewoon” een jaartje langer zonder herstel kan…..

Ik zit vast. Muurvast. Mijn baan ben ik kwijt; een beter moment voor het maken van een omslag is er niet. Want dat is wat ik wil en ook hoe ik het zie. Dit is voor mij HET moment! Maar hoe dan?

Bij m’n werkgerelateerde WIA-uitkering hoort een reïntegratieplicht én een sollicitatieplicht, die me beiden beletten te herstellen van de burn-out waar ik nu al 3 jaar mee te maken heb. Ze leggen een nieuwe druk op mijn schouders, geven opnieuw veel stress in mijn lichaam die mijn herstel op die manier ronduit saboteert. En dan zijn er nog de financiën; doordat ik ben opgelicht bij de aankoop van mijn huidige appartement zit ik al jaren omhoog. Dat ik de laatste 2 jaar maar 70% inkomen genoot, heeft dat alleen maar zwaarder gemaakt. Er gaat meer uit dan er binnenkomt. Dus het drastisch omgooien van mijn huidige bestaan naar een leven vanuit mijn hart lijkt voor nu zo goed als onmogelijk. Hoe zeer ik ook mijn intenties richt op een leven vanuit mijn hart, er zitten aan alle kanten nog belemmeringen en beperkingen op. Kan ik ze oplossen? Ik doe er werkelijk àlles aan. Maar voor nu is de oplossing er (nog) niet.

Toch weiger ik op te geven. Want ik wéét dat er een periode aankomt waarin ik wél kan leven vanuit mijn hart. De dingen kan doen waar ik GOED in ben, vanuit mijn eigen kracht. Waarin ik mezelf kan laten zien, mijn licht kan laten schijnen, niet bang meer ben mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. Op een manier die dan ook gehonoreerd wordt, zodat ik eindelijk het leven zal hebben waar ik zo naar verlang. En daar heb ik niet heel veel voor nodig: rust in mijn hoofd en hart en voldoende geld om te kunnen leven. Geen luxe, geen dure dingen, maar gewoon voldoende om me op het échte leven te kunnen focussen.

Maar waarom dan de titel “Hoe kom ik bij mijn ziel”?

Nou, omdat ik online veel artikelen lees waarbij ik denk: dat past bij mij; dat is exact het stuk waar ik nu in zit. Maar al snel daarna “vervliegt” dat gevoel; ik houd het niet vast, maar blijf achter met de realiteit, en die geeft me heel vaak het gevoel dat ik het niet kan, dat ik niet goed genoeg ben.

Het maakt het leven op dit moment niet makkelijker; sterker nog, het maakt het soms knap ingewikkeld. Want het zet me vast, maakt me soms zelfs apathisch en voorkomt dat ik handel. En terwijl mijn ziel mijn nieuwe te volgen pad al kent, handelt mijn lichaam er niet naar. Want er is ook angst. Een slechte raadgever. Die angst is dus dat stemmetje dat me constant vertelt dat zo’n fijn leven niet voor mij is; omdat ik niet goed (genoeg) ben. En daardoor kom ik dan weer in een ander stuk terecht, namelijk dat van het niet houden van mezelf en mezelf daardoor (geestelijk en lichamelijk) tekort doen. Wat weer het begin van een negatieve spiraal is waar ik heel graag weer uit wil. Waar ik eigenlijk niet eens in had willen komen. Wat maakt dat ik ga lezen om inzicht te krijgen………. en dan begint (helaas heel vaak) het cirkeltje opnieuw.

Een dag niet internetten, een dag geen prikkels, misschien is dat (een deel van) de oplossing? Mediteren, praten, delen? Ik weet het niet…

Iemand suggesties?

Marie-Jeanne van der Ploeg

11 REACTIES

 1. beste Marie-jeanne
  probeer contact te zoeken met hooggevoelige mensen, zij leven vanuit hun ziel.
  zij zijn zo geboren,ik heb een bijna dood ervaring meegemaakt als kind van 9jaar
  Ik heb de onvoorwaardelijke liefde en het licht gezien,mijn hersenen werkten niet meer en toch
  herinner ik mij alles.dus leef ik met mijn ziel en niet met mijn hersenen , had ik met mijn hersenen geleefd had ik het nooit geweten.
  P.S Pim vanLommel heeft onderzoek gedaan en mensen ondervraagt die een hartstilstand hadden overleefd ongeveer 20% had een bde ervaring gehad.
  ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig, dus 80% van de mensen leeft en denkt met
  zijn hersenen.

 2. Beste Marie-Jeanne,

  Vanuit mijn eigen ervaring (voorgeschreven door hulpverler) is de door jouw beschreven oplossing in je laatste zinnen de meest effectieve. Weinig tot geen prikkels tot je nemen, dus geen TV, internetten zo weinig als voor je mogelijk is, mediteren, wandelingen maken op meditatatieve manier, focus op juiste ademhaling en een zo strak mogelijk (ingericht) huis. Na maanden prikkelarm geleefd te hebben, begin ik te ontdekken dat ik een echte eigen ziel heb en begin ik steeds beter te voelen.

  Succes. Aagje

 3. Hoi Marie-Jeanne,

  Ik ben christelijk en heb als leidraad voor het leven van alle dag de bijbel.
  Ook als je niet gelovig bent, dan nog is de bijbel een bron van inspiratie.
  Jij vraagt waarom alles zo vluchtig is? De bijbel geeft het volgende antwoord:
  '13 Jezus antwoordde en zeide tot haar: Een ieder, die van dit water drinkt, zal weder dorst krijgen;
  14 maar wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem zal geven, zal in hem worden tot een fontein van water, dat springt ten eeuwigen leven. (Johannes 4)
  Met andere woorden: haal je inspiratie uit de juiste bron en je zult eeuwige geluk vinden

 4. Beste Mariejeanne,

  Dank je wel voor je artikel.
  Ik zou je willen vragen of je contact op zou willen nemen met mij, ik heb een mogelijkheid voor je om aan de slag te gaan ls je dat wilt.

  Je mag me mailen of bellen.
  0622044433

  Vriendelijke groeten John

 5. Hoi,

  Ik lees al veel goede en mooie tips en heb ook nog een ander idee:

  Het klinkt een beetje alsof je soms voelt dat je 'vast' zit. Misschien zie je op die momenten even geen uitweg. Het helpt mij dan vaak als ik in plaats van te denken aan wat er niet lukt (in kaders) te gaag denken in mogelijkheden (creatief denken) want er is altijd een derde alternatief. En hierdoor kom je ook weer vanzelf in je rechter hersenhelft.

  Toch zullen de 'terugval momenten' erbij horen en het kan ook helpen om dan uit het denken te gaan en van een afstandje te gaan waarnemen. Dan zie je dat 'het is zoals het is' en vanuit daar kan acceptatie ontstaan.

  Probeer erop te vertrouwen in die momenten dat deze momenten steeds korter zullen worden. En de momenten dat je je hart kan volgen steeds langer. Want het komt echt goed, je hebt de belangrijkste stap al gemaakt: de wil om vanuit je hart te leven.

  Heel veel succes!

 6. Marie-Jeanne, dank je voor het delen, super verwoord en zeer herkenbaar (letterlijk!) Wens je succes met o.a. het advies van Sybren (super advies!) Ik ga ook mijn best doen en klein beginnen

 7. Marie-Jeanne. Je bent in ieder geval fantastisch in staat te verwoorden wat er bij jou speelt. Ik herken alles. De reacties van Sybren vind ik heel praktisch en helpen mij dus ook. Ook die reactie van Lynn is helemaal waar. Dank jullie drie, ik kan ook weer verder. En kopieer alles om het terug te lezen.

 8. Hallo Marie-Jeanne,
  wat moedig van je om jouw diepste angsten en onzekerheden te bevragen voor jezelf. Velen zullen zich herkennen in jouw verhaal, heel waardevol dat je dit hebt willen delen.
  Om jouw vraag te beantwoorden:eigenlijk is het enige dat jouw ziel wenst, gehoord worden.
  Het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, het apathische, de belemmeringen die je ervaart; het zijn allemaal symptomen welke je in het nu ervaart maar allemaal afweermechanismen zijn om jou te weerhouden van de werkelijke pijn. Oude pijn die daaronder ligt en vraagt om aandacht en heling.
  Een burn out vraagt van je naar binnen te keren, het is als een kruispunt.Aan jou de keus welke richting je kiest. Jij bent jouw guru, de rest werkt enkel maar afleidend om jou niet naar de werkelijke pijn te laten gaan. Het zijn tijdelijke pleisters op de oude wond; zoals je zelf zegt, even voel je je geïnspireerd, even weer die opliftende energie en dan vervliegt het weer. Het is als valse hoop; je voelt het in je lijf en je denkt "ja yess dit is het, zo ga ik het doen". Want waar hoop je op? Wat heb je zo nodig? En wat gebeurt er met jou als je het niet krijgt?
  Hieronder ligt een enorme onvervulde behoefte. Dat wat je als kind zo nodig had en niet kreeg.
  Bedenk goed; je leeft al vanuit je hart, er is niets wat je niet bent, je bent helemaal heel en compleet. Geloof niet dat het anders is en je zult los komen van de illusies zodat er ruimte komt voor heling van de werkelijke (oude) pijn.
  Moedig mooi mens, ik wens je alle goeds op jouw pad!

  Warme groet,
  Daniella van de Zande

 9. Lieve Marie-Jeanne,

  Ik herken je worsteling al te goed, en die worsteling is nodig om daar te komen waar je wil zijn. Op elk moment van dat proces van zoeken en t volgen van je gevoel zit je op de goeie weg, soms wat stapjes vooruit, soms wat achteruit of lijkt t alsof je stilstaat, al die stapjes zijn nodig, hebben de essentie om je te laten zien wat je al bereikt en wat er nog te gaan is. Alsof je iets moet bereiken, is niet zoals ik t bedoel, dat zou bevestigen dat t niet goed genoeg zijn ook zo is en iedereen, ook jij, is in zijn of haar kern goed genoeg, een pracht mens met unieke kwaliteiten, ken je die van jezelf? Ga ermee aan de slag en vind n vorm wat bij jou past om daar uitdrukking aan te geven. Ken je de kwaliteiten niet zo goed? Vraag dan om ondersteuning hierin en zie dat je dat over jezelf leert. Het maakt niet uit hoe hard of langzaam je gaat, respecteer jezelf ten alle tijde. Van jezelf houden .
  Wat mij helpt in tijde dat mijn proces als n worsteling voelt, is reflecteren en mild zijn op momenten dat ik me voor mijn hoofd kan slaan over wat ik gedaan heb, het hoeft niet in 1x goed, zelf ben ik erg resultaatgericht en vind ik t vaak genoeg lastig om de tussenstappen te zien, die kleine succesmomentjes te vieren, en toch geeft dat al veel erkenning voor jezelf en stimuleert dat juist in positieve zin om de weg verder te gaan.
  respect THE small baby-steps, is er eentje die mij helpt op weg naar 't resultaat', genieten van de weg er naar toe, en alle tussenstops onderweg mogen er zijn.

  Liefs Claudia

 10. Hi Marie-Jeanne,

  Dankjewel voor het delen van je verhaal. Wat je kan helpen is om in kleine stapjes je gevoel te leren volgen. Door bv te beginnen bij keuzes die er niet toe doen zoals in een winkel je waren kiezen, eten in een restaurant of andere keuzes en dan puur op je gevoel. Op deze wijze train je op een veilige wijze je gevoel. Je gevoel kun je vergelijken met een spier. Hoe vaker je gevoel volgt, hoe sterker de signalen (spier) wordt. Andersom geld ook. Als je vaak je gevoel negeert wordt het zwakker.

  Als je je gevoel zoveel mogelijk volgt dan wordt je gevoel zo sterk dat het je brein overruled en je er niet meer bewust van bent dat je je gevoel volgt. Het leven wordt dan een stuk eenvoudiger en lichter.

 11. Morguh Marie,

  Je voelt een negatieve spiraal, wat is negatief…niets! In welke situatie ik mij ook bevind…het zegt iets over mijzelf.
  Voor mij is het echt duidelijk geworden elke situatie te "accepteren" hoe zwaar het ook is. Er ontstaat een vorm van rust waardoor mijn ziel mij hints geeft waar ik mee verder kan. Hierdoor komt er een enorme eenvoudige creativiteit vrij die waardevoller is dan ik mij ooit kon voorstellen.
  Door ziekte, armoede en "alleen" zijn de kracht in je ziel naar je toe halen. Wat hebben we echt nodig…onszelf.
  En ja…er komen soms heel veel wereldse en materialistische noodzaken op ons padje…
  wie weet hebben we daar zelf voor gekozen…onze zieltje heeft de kennis…we kunnen het veranderen…het gevoel veranderen…de kracht van ons levenscontract. Luister naar wat je aangereikt krijgt…soms klinkt het raar…te eenvoudig…die kleine stapjes brengen je langzaam naar dat wat is…naar jouw uniekheid en naar "nu".
  Geloof en vertrouwen hebben in "jezelf", accepteren dat wat je nu ontvangt nodig is om te groeien naar wie je daadwerkelijk bent. Waren we echt zo gelukkig in die relatie, die baan en dat mooie huis en de dikke auto…als dat werkelijk zo was en het ons doel was…zou het er "nu" nog steeds zijn. Jij bent er vandaag, net als de zon, de wolkjes en de mooie blauwe hemel en jij bent…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in