Home Spiritualiteit Hoe krijg je een bewuster contact met je gids?

Hoe krijg je een bewuster contact met je gids?

Hoe krijg je een bewuster contact met je gids?

Goed contact met je gids verrijkt je leven enorm, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Iedereen heeft een spirituele gids en meestal meer dan één, maar slechts weinig mensen communiceren op bewust niveau met hen. Onze gidsen willen graag dat we meer gebruik maken van hun ondersteuning en begeleiding, zodat we beter in staat zijn onze problemen te overwinnen en er niet onnodig lang mee hoeven te worstelen. Dat betekent overigens niet dat je geen obstakels op je weg meer tegenkomt, maar dat je sommige zijpaden misschien niet in hoeft te slaan, waardoor je sneller je doelen kunt bereiken. In dit artikel lees waarom je gidsen bij je zijn, en krijg je een aantal beproefde manieren om bewust contact met je gids te maken.

Het ziels- en levensplan

Die doelen hebben te maken met het zielsplan waarmee je op aarde bent gekomen. In dat plan zijn keuzes gemaakt met betrekking tot je levensloop en omstandigheden, die het meest geschikt zijn om de ervaringen op te doen die je voor je geestelijke groei nodig hebt. De taak van onze gidsen is om ons daarbij te helpen en te ondersteunen, maar ze kunnen hun werk beslist makkelijker en effectiever doen als we ons openstellen voor hun leiding. Zielen die snelle vorderingen willen maken, zoals lichtwerkers, kiezen meestal voor een niet al te gemakkelijk levenspad waarbij ze die hulp heel goed kunnen gebruiken. (zie ook mijn boek Licht op je levenspad, zicht op je zielsplan)

Verschillende manieren om contact met je gids te maken

Je kunt op veel manieren contact met je gidsen maken, en voor iedereen is weer een andere methode geschikt. Toen ik zelf in 1994 in contact kwam met mijn gids was ik daar helemaal niet op uit. Het was dan ook een complete verrassing voor me toen ik merkte dat ik via het experimenteren met een pendel antwoorden op mijn vragen kreeg van iets of iemand die mijn gids bleek te zijn. Natuurlijk was het geen toeval dat mijn gids zich juist toen aan mij openbaarde, omdat het duidelijk de bedoeling was dat ik op dat moment in mijn leven een andere weg in zou slaan. Het bleek het begin te zijn van een hele ontwikkeling waarin ik veel informatie kreeg over mijn eigen zielsplan en hulp kreeg bij mijn bewustwordingsproces. Ook werd mijn hele energiesysteem in versneld tempo geschikt gemaakt om een zo goed mogelijk kanaal te zijn voor informatie van mijn gidsen. Het bleek de bedoeling te zijn dat ik mensen ging begeleiden als spiritueel coach en dat ik ze zou leren hoe ze met hun gidsen kunnen samenwerken. Er werd me verteld dat ik boeken zou gaan schrijven, iets waar ik me niets bij voor kon stellen, omdat ik totaal geen ambitie in die richting had, maar wat ik uiteindelijk toch ben gaan doen, met veel plezier en succes.

Je openstellen voor contact met je gids

Voorwaarde voor het contact met je gids is dat je je ervoor openstelt. Bij mij ging dat onbewust doordat ik een aantal jaren, na een loopbaan in het kunstonderwijs, als beeldend kunstenaar werkte voordat het contact met mijn gids tot stand kwam. Creatief bezig zijn, enthousiast en geïnspireerd een activiteit uitoefenen, wat het ook is, opent je vanzelf voor je eigen bron en daarmee voor je gidsen. En natuurlijk is gericht mediteren een heel geschikte manier om in contact met je gids te komen. In mijn boek Vederlicht – leven en werken met spirituele gidsen staat een oefening die je daarbij kan helpen, maar elke vorm van meditatie is in principe geschikt.

Een subtiele aanwezigheid

Het is een misverstand te denken dat je pas van contact met je gids kunt spreken als je je gids als personage voor je ziet en zijn of haar stem hoort. In verreweg de meeste gevallen is dat niet hoe het werkt. Het is veel subtieler, maar daardoor niet minder echt. Het is meer een gevoel van energetische aanwezigheid, je eigen innerlijke stem, een innerlijk weten, of een lichamelijke sensatie die je ervaart. De kunst is om het serieus te nemen en niet te denken dat je het maar fantaseert. Als jouw gids het wel belangrijk vindt dat je meer over hem weet, dan zal hij of zij er wel voor zorgen dat je die informatie krijgt. Meestal blijven gidsen liever op de achtergrond aanwezig.

Communiceren via schrijven

Een goede manier om contact met je gids te maken is schrijven, als het je ligt. Je gaat zitten, stelt een vraag aan je gids en laat het antwoord gewoon binnenkomen. Ook hier is het, behalve veel oefenen, een kwestie van vertrouwen dat de antwoorden van je gids komen of, als het liever zo ziet: van jouw innerlijke leiding of een engel. Jouw gidsen maakt het niets uit, als ze maar op die manier met je kunnen praten. Het is ook de manier waarop ik zelf Vederlicht heb geschreven, samen met mijn gidsen.

Dromen

Als je makkelijk je dromen onthoudt is dit een prima manier  om contact met je gids te hebben en om boodschappen van je gidsen te ontvangen. Vraag om antwoord op een vraag waar je mee zit voor je gaat slapen en schrijf je droom op als je wakker wordt. Ook als je er niet om vraagt kunnen je dromen inzicht geven in kwesties die op dat moment in je leven spelen. Je gidsen maken graag gebruik van die mogelijkheid.

Orakels

Een manier van contact met je gids maken die ik zelf graag gebruik is het werken met orakels. Ik werk het liefst met de Tarotkaarten, maar tal van andere kaartendecks en orakels zijn ook bruikbaar.

Mocht het je toch niet lukken om een bewuster contact met je gids te krijgen, vertrouw er dan op dat je gidsen je hoe dan ook begeleiden. Probeer bijvoorbeeld eens je te laten leiden als je in de bibliotheek, boekhandel of op internet aan het zoeken bent naar een boek dat belangrijk voor je zou kunnen zijn.

Tot slot een passage uit het derde deel van mijn boek Vederlicht – leven en werken met spirituele gidsen. De gidsen vertellen daarin hoe ze ons begeleiden en hoe zij zelf leven en werken.

Open je voor de kosmische energie

“Wij zijn altijd vol vreugde, we zíjn in wezen energie, dus laten we onze energie dansen en wervelen, we barsten bijna uit onze voegen van de kosmische energie die door ons heen stroomt. We willen niets liever dan hem uitdelen, delen met jullie, maar helaas zijn jullie slecht in staat hem te ontvangen.

Neem je voor om je maximaal ervoor te openen, zo vaak als je maar kunt, en je zult zien hoe snel je groei gaat. Je zult onvoorstelbare vooruitgang boeken in de ontwikkeling die leidt naar het zijn van een energiek, vreugdevol wezen dat zelf weer heel veel energie te geven heeft. Men zal zich afvragen hoe iemand zich het beste kan openstellen. Het is een kwestie van overgave, liefde, vertrouwen en de wens te ontvangen, zoveel als je aankunt.”

Je kunt je gids beschouwen als een goede vriend, een betrouwbare raadgever, leraar en healer. Het contact met je gids zal je leven beslist lichter en vreugdevoller maken.

13 REACTIES

 1. Lieve Ellen,
  Dank voor je mooi artikel, uit jou schrijven heb ik nergens gelezen dat jij aangeeft dat je mensen druk op legt om van alles(Bij jou) te doen. Sinds onze geboorte zijn we opgevoed/ geleid door ononze ouders en niet een ieder heeft het vermogen om” zelf” en alleen alles te ontdekken, anders hoefde er ook geen school te bestaan(waar haast en ieder naartoe is gegaan) uit eindelijk ben ik zelf docent geworden, dus ik weet waar ik het over heb. Als anderen zo” geweldig ” wijs zijn dat ze Nooit van niemand iets hoeven aan te nemen als het om gevoel/intuïtie gaat vind ik dat heel mooi(knap). Wat ik tegen jou” als lichtwerker wil zeggen is blijf deze mooie artikelen en boeken schrijven, voor mij veel inzichten, ik heb geen guru en kijk tegen niemand op, volg mijn intuïtie, maar sta zeker open voor inzichten van o.a. jou, ik die ik op” mijn pad” zeker kan gebruiken indien nodig.
  Heb een mooie dag !

 2. Ik vind deze reacties niet echt hierin thuishoren! Zelf heb ik onlangs mn spiritualiteit ontdekt.
  Indirect heb ik zoals iedereen altijd al contact gehad met je Gidsen en Engelen.

  Maar nu ik er bewuster mee bezig ben krijg ik ook duidelijk antwoord en of belegeiding op de plekken waar ik het hardst nodig heb.
  Engelen en gidsen houden er ook van om grapjes te maken. maken. Ik moet vaak hardop lachen als alle losse puzzelstukjes bij elkaar komen. En de oplossing wel erg dichtbij lijkt te zijn.

  Bedankt voor dit artikel, het is een handige tool om beter/sneller contact te maken.

 3. Wat nu als een gids een illusie blijkt te zijn, dat er helemaal geen gids/meester/guru bestaat waar je ‘iets’ kunt halen.

  Je hoeft niets te leten, je bent er immers al.

  • Juist, richt je op jezelf. Ik heb jaren lang geprobeerd contact te leggen maar kwam van een koude kermis thuis. Ook droom ik heel veel, maar daar is geen touw aan vast te knopen. Uiteindelijk komt het neer op het vertrouwen op wat JE ZELF VOELT. ECHT VERTROUWD OP JEZELF. Maar dat willen we liever niet. We horen liever dat iemand anders zegt wat en hoe we het moeten doen. Want jezelf vertrouwen, dat kan toch niet?? Ik zal het toch niet zelf weten?? Of toch wel:/

   • Beste Rob,
    Onze gidsen willen ons juist leren dat we op onszelf moeten vertrouwen, dat vinden ze heel belangrijk. Maar enige steun op de achtergrond is iets anders dan bij elk wissewasje je gids om hulp vragen. Ze zullen je altijd leren om zelf je beslissingen te nemen, zoals een goede coach dat ook zal doen. Bij sommige mensen die de neiging hebben wat te afhankelijk van hun gidsen te worden, zullen de gidsen een bewuster contact waarschijnlijk niet stimuleren, al blijven ze je altijd begeleiden, ook als je dat niet in de gaten hebt. Misschien is het goed om de boeken van Michael Newton eens te lezen: de Zielenreis en de Zielsbestemming. Hij was een wetenschapper die via regressie met duizenden mensen veel informatie verzamelde over het leven tussen levens in, waarbij het maken van een zielsplan en de rol van onze gidsen en mentoren uitgebreid aan bod komt. Heel boeiend en informatief.
    Hartelijke groet, Ellen

    • Ellen, ooit gedacht aan non dualiteit. Geeft veel antwoorden op levensvragen.

     En het moet gezegd, je reactie op Rob s geen reactie. Het is een projectie van je ego.

     Warme groet

    • Hoi Ellen en ML,

     Ellen, de informatie van Michael zal vast heel boeiend en informatief zijn maar het blijven verhaaltjes en mooie ervaringen van anderen en concreet kan ik er niets mee. Buiten dat is het weer een autoriteit buiten mezelf. Als het universum mij inzicht wil geven doe het dan direct aan mij en niet via ervaringen van anderen. Ervaringen van anderen blijven ervaringen van anderen en hebben NIET dezelfde IMPACT als ze niet PERSOONLIJK ondervonden zijn. Daarnaast ken ik de intentie van de persoon niet en zijn integriteit. Buiten dat blijft het de ervaring van de ander, het leidt me daarmee weer WEG van mijn IK. Als ik zo nodig iets moet ervaren en gidsen willen me iets laten weten, laat ze dan duidelijk zijn en niet via omwegen!

     ML, zeker heb ik mij verdiept in non dualiteit en heb ook legio filmpjes hierover gezien. Ook allemaal leuke inzichten en verhaaltjes, puur vermaak. Ook in deze brengt het me weg van mezelf en hoe IK dingen ervaar. Ik neem weinig meer aan van anderen tenzij ik echt voel dat het klikt en me niet doet verlangen naar DE ERVARING van DE ANDER.

     Gegroet.

     • Dag Rob, voor wat betreft het stuk gericht aan mij ben ik het helemaal met je eens en voel/ervaar ik ook zo. Vind alle coaches/leraren/gidsen niet meer dan vermaeck met hun eigen businessmodel, ervaringen, agenda. Mijn eigen navigatie is de enige die er toe doet.

      Nog en vraag aan je: geloof je in een vrije wil?

      Zo te lezen heb je al een mooi pad afgelegd en is er nog veel te ontdekken. (projectie-opmerking 🙂 )

      Geweldige dag en warme groet

      • Hoi ML,

       Ik weet niet wat ik moet geloven en weet niet of de vraag relevant is. Het is ook weer een leuke bezigheid voor het koppie om over na te denken. Is het echt belangrijk om te weten?

       Stel we hebben geen vrij wil, dan nog moet je je leven leven keuzes maken en dat doe je allemaal op basis van je gevoel(hopelijk). Het gaat er mij om dat je hier op leert vertrouwen, je eigen impulsen, niet wat de media, buren, familie, advertenties zeggen. We worden elke dag bestookt met informatie van buiten als we ons daardoor laten
       beïnvloeden hebben volg je de wil van een ander. Als je daar niet meer gevoelig voor bent volg je je eigen (vrije) wil.

       Het is een mooi en niet even gemakkelijk pad! Het ontdekken houd gelukkig niet op;). De vragen vanuit het hoofd worden gelukkig steeds minder:)

       Fijne dag!

       • Dag Rob, mooi om je ervaringen te lezen!

        De vraag van vrije wil: stel je denkt niet dat je een vrije wil hebt, dat maakt het leven een stuk eenvoudiger en meer rust in je hoofd. Immers, het is voorbestemd, waarom zou je je inspannen om ‘iets’ gedaan te krijgen. Als het moet gebeuren dan gebeurt het toch wel, en anders niet. Heeft niets met fatalisme te maken eerder een acceptatie van wat voorbestemd is.

        Totaal met je eens dat iedereen een mening heeft, dat ook maar wat graag rond gooit. Ik doe daar letterlijk niets mee, alleen ikzelf weet hoe het zit. En jij denkt daar duidelijk ook zo over. Hoe vaker je op je eigen intuitie vertrouwt, hoe ‘betrouwbaarder’ dit wordt. Bedoelde met vrije wil niet zozeer het ongevoelig zijn voor meningen van anderen maar dat heb ik hiervoor al uiteengezet hoe ik er naar kijk.

        Gedachten ontstaan spontaan in jezelf, je kunt ze ook weer spontaan laten verdwijnen.

        Alle ervaringen zijn om te laten zien wat je wel wil in het leven.

        Warme groet

        • “De vraag van vrije wil: stel je denkt niet dat je een vrije wil hebt, dat maakt het leven een stuk eenvoudiger en meer rust in je hoofd. Immers, het is voorbestemd, waarom zou je je inspannen om ‘iets’ gedaan te krijgen. Als het moet gebeuren dan gebeurt het toch wel, en anders niet. Heeft niets met fatalisme te maken eerder een acceptatie van wat voorbestemd is.”

         Dan ben ik wel benieuwd geraakt naar wat jij gelooft? Geloof je in voorbestemming? Zo ja, hoe is die voorbestemming geregeld?

         Het wordt inderdaad rustiger in je hoofd maar ontstaat er ook niet een luiheid en verlamming om je leven ten goede te wenden omdat het toch geen zin heeft? Ik kan niet anders zeggen dat ik dat gevoel er wel bij krijg.

         Ik geloof wel dat misschien bepaalde gebeurtenissen onvermijdelijk zijn om er als ziel/persoon van te groeien, ofwel voorbestemming. Maar ik denk dat er veel bewegingsvrijheid zit in persoonlijke invloed die je hierop hebt als mens. Je draagt wel ten alle tijden de verantwoordelijkheid hoe je met gebeurtenissen omgaat. Misschien is een bepaalde gebeurtenis voorbestemd, maar gaat het erom hoe je als persoon hiermee omgaat en het groei moment eruit haalt. Of dat je het laat liggen omdat je denkt dat je er toch geen invloed op hebt en daardoor niet voor een groei mogelijkheid kiest en dit later in je leven weer tegen komt in een ander vorm. Zonder concreet voorbeeld is het wat lastig uitleggen hopelijk begrijp je wat ik bedoel.

         Groetjes

   • Heel mooi Rob, je weet alles al. Je bent er al. Enige is wellicht dat je er mee verbonden kunt/moet worden. Er bestaan geen meesters of leraren, dat suggereert namelijk dat er iets te leren is. Het is namelijk altijd een businessmodel van een of andere leraar/coach/meester/gids of whatever.

    Heb je ooit gekeken naar non dualiteit? Resoneert dat bij jou?

    Ontnuchterend, schurend, ongemakkelijk, kijk tony parsons in Amsterdam op youtube. Benieuwd of je dingen herkent.

    Warme groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined


We gebruiken Google Analytics om het verkeer op onze website (geanonimiseerd) bij te houden.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Liever niet
Accepteren
Mobiele versie afsluiten