Nee!

Kinderen gaan de eerste jaren rap door allerlei fases. Het begint al met patronen leren zien, het gezicht van de ouders/opvoeders leren herkennen, kruipen en het leren zeggen van het woord ‘nee’ waarbij het kind vaardig zijn hoofd schudt. En voor je het weet, wordt dat standvastige woordje elke avond als wapen ingezet aan de eettafel. Wanneer je te maken hebt met een peuter die slecht eet, weet dan alvast dat je lang niet de enige bent. Veel kinderen hebben op deze leeftijd moeilijkheden met eten, waardoor het voor ouders geen ontspanmoment wordt maar een onderwerping aan hun standvastige peuter.

Is en blijft het een ‘nee’ of gaat straks het hele gezin met een gevulde buik van tafel?

Geen nood, er zijn zeker manieren om te achterhalen waarom je kind niet zo goed eet en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw kleine wel voedingstoffen binnenkrijgt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Inventariseer waardoor het komt

Wat zou de reden kunnen zijn dat je kind slecht eet? Dat sterke eigen willetje kan een oorzaak zijn, maar op deze leeftijd kan een kind zich nog niet volledig in taal uitdrukken. Onderschat daarom niet wat er nog meer aan de hand kan zijn.

Heeft het te maken met het tijdstip waarop er wordt gegeten? Het kind kan over de honger heen zijn of juist nog geen honger hebben. Wat geef je je peuter (vlak) voor het eten? Een tussendoortje dat de eetlust beïnvloedt? Veel drinken voor het eten, ook water, kan ook een vol gevoel geven.

Of misschien past een kleinere portie beter bij jouw kind.

Het ideale eetmoment

Verder zou je kunnen kijken hoe je het eetmoment voor je ziet. Heeft iedereen een vaste plaats?

Spreek je met je partner af wie er ondersteunt bij het eten? En mag een kind zijn knuffels en speelgoed bij zich houden, of wordt dit teruggelegd in de speelhoek tot na de maaltijd?

Maak bijvoorbeeld de afspraak dat je kind zijn speelgoed met rust laat tot na het eten en houd dit consequent vol.

Als je voor je kunt zien wat je belangrijk vindt qua opstelling, rolverdeling en tafelafspraken, dan kun je hier beter aan vasthouden en dit structureren. Dat geeft rust. En nu op naar de maaltijd!

En vanavond eten we…

Ben je gedurende de dag koortsachtig bezig hoeveel vitamines je erin kunt stoppen? Of hoe je je kind kunt interesseren voor de groene groentes?

Het kan helpen om eenmaal per week een weekmenu te maken en op basis daarvan boodschappen te halen. In dat menu kun je variatie aanbrengen zodat je in ieder geval goed voor jezelf zorgt, opdat jouw kind hier ook van kan gaan profiteren. Daarnaast is het werken met ‘tapas’ ook een manier om je kind kennis te laten maken met eten. Een maaltijd maken met wat meer kleine gerechtjes, zoals een soep, salade, gekookte worteltjes of een ei. En daarnaast misschien een potje babyvoeding. Zo heeft een kind keuze genoeg en als hij iets probeert, wordt hij wellicht nieuwsgierig naar een andere hap die net in de mond van zijn papa verdwijnt.

Kinderen en eten

Nu we hebben gekeken naar de oorzaak, het geschikte eetmoment en het menu, gaan we wat dieper in op kinderen en eten.

Kinderen kun je als ze klein zijn goed laten wennen aan verschillende soorten eten. Smaken en structuren in een diverse hoeveelheid aanbieden, helpt je kind leren wennen aan eten.

Mocht je hier nog niet aan toegekomen zijn of hier geen positieve reactie op hebben gehad, onthoud dan deze 6 tips die kunnen leiden tot beter eetgedrag:

1. Jij bent het voorbeeld!

Wanneer jij met smaak eet, ben je ongetwijfeld een voorbeeld voor je kind. Kinderen kopiëren gedrag van hun ouders, ook eetgedrag.

Daarom is het van belang dat jij geniet van de maaltijd en dus ook lekkere (gezonde) dingen weet te maken. Dat geeft het avondeten een positievere ervaring en het kan jouw kind wellicht nieuwsgierig maken om ook wat te proeven.

2. (Avond)eten = ontspannen

Maak er een fijn moment van. Dat neemt spanning en verwachtingen weg. Verwacht niets, houd je niet constant bezig met je kind. Klets lekker met je partner, gebruik af en toe humor. Maak het leuk, dat werkt echt. Jij wilt je kind ook leren genieten van zijn maaltijd, nietwaar? In een relaxte omgeving zullen ze sneller stappen zetten om dingen te proberen.

3. Weet wat niet werkt

Focus niet teveel op dat buikje dat je wilt vullen: hoe harder jij trekt, hoe harder je kind terugtrekt. Eten moet een fijne ervaring zijn en blijven.

Ga daarom niet belonen met toetjes en dergelijke. Dan wordt het avondeten alsnog ‘niet lekker’, maar een verplichting wat je kind doorstaat om maar beloond te worden met een toetje.

4. Variatie in het eetmoment

Je zou tijdens een ander moment gedurende de dag wat rauwkost kunnen geven. Cherrytomaatjes, stukjes avocado, een geraspte wortel. Of bak een ei met tomaat. Maak een soep bij de lunch. Wat ook leuk is: pesto maken van broccoli en walnoot of van rucola en amandelen en dit combineren met volkoren pasta tijdens het avondeten bijvoorbeeld.

Kortom, op elk moment van de dag kun je experimenteren met wat werkt. In je weekmenu zou je hier in het weekend meer ruimte voor kunnen maken als het dan rustiger is. Jezelf hierin druk opleggen werkt natuurlijk niet…

5. Ben creatief!

Blijf observeren waarom je kind (iets) niet graag eet. Is het soms te heet, wil het kind eten met een andere lepel of een grote vork net als papa en mama of met zijn handen?

Jouw kind wil alles ontdekken, ook eten. Dus als jouw peuter aan zijn eten wil ruiken of zijn handen gebruikt als lepel, dan kun je misschien die ruimte geven.

Zonder het kind te laten spelen met eten (tafelregel?), maar het op andere manieren eten laten verkennen. Zo kan het zijn dat je kind geen vlees wil eten, totdat je het worstje in de hand geeft om van te happen. Of als het eten aangevlogen komt uit de lucht in de vorm van een vliegtuigje en je kind lachend een hapje neemt.

6. Soepel met soep

Soep werkt heel vaak. Daarin kun je lekker wat groentes verstoppen zoals pompoen, wortel, broccoli en dergelijke. En de gladde structuur vinden kinderen vaak fijn.

Kortom, probeer het avondeten niet als strijd te ontvangen maar zie het als een moment om je creativiteit te benutten en je kind te laten wennen aan goed eten.

En bedenk, eet zelf smakelijk!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Allemaal erg goede tips en ik heb ze allemaal geprobeerd tot in den treure, maar mijn kind bleef een moeilijke eter en het werd zelfs steeds erger. Papjes, melk, toetjes en later de groenten, niets lukte. Als baby werd het bord pap me al uit de handen gemept. Jaren lang aangemodderd en op de basisschool ging zijn concentratie ook al achteruit en hij was snel moe. Totdat hij zelfs buikpijn kreeg en niet eens meer een stukje kon fietsen. Naar de huisarts en kinderarts geweest, ze konden niets vinden. Tot ik bij een natuurarts terecht kwam en hij erg boos werd op de reguliere artsen. Hij voelde met 1 hand op de buik van mijn kind en zei; ‘Koemelk-allergie dat is toch duidelijk’. Zijn lever bleek enorm opgezwollen te zijn. Ik wil maar zeggen dat je ook erg op moet letten met dit soort tips en ook erg alert moet zijn (intuitie) en naar je kind moet kijken/aanvoelen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en eet hij bordenvol groenten. Nu we weten wat er aan de hand was, kan hij ook weer kaas eten, waar hij dol op is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in