‘Voel je grootsheid maar.’ Een verzoek dat veel mensen wel eens hebben gehoord. Misschien heeft een energetisch therapeut het wel eens aan je gevraagd. Of misschien heb je wel eens gelezen in een boek over ‘jouw grootsheid’. Hoe de term ook op je pad is gekomen, het is best een lastige. Ook omdat de lading van dit begrip best wel confronterend kan zijn. Maar wat is grootsheid nou eigenlijk? En hoe kun je het proces van het voelen of omarmen van je grootsheid op een liefdevolle manier invulling geven?

Hoe kijken we vaak naar grootsheid?

Het is erg gemakkelijk om het meteen over ego gerelateerde zaken te gaan hebben. Maar die stap sla ik over, omdat veel mensen een negatieve associatie hebben met het ego en de neiging hebben om te gaan oordelen als het over het ego gaat (lees hierover meer in mijn blog ‘Het ego, vriend of vijand?‘ dat eerder op Nieuwetijdskind Magazine werd geplaatst). Dus we gaan het hebben over jou, als de complete mens.
We hebben de neiging om grootsheid te ervaren in dat wat je in je leven doet. Zo zien we vaak de grootsheid van bepaalde spirituele leraren. En we kijken dan naar wat iemand in de wereld neerzet. Sommige van deze mensen hebben tal van boeken geschreven, zijn over de hele wereld bekend en dragen krachtig bij aan de transformatieprocessen van de mensheid.

En dan kijken we naar onszelf. We zien opeens een middelmatige baan, een beperkt netwerk, of het gebrek aan tastbare stukken die we nalaten aan het leven. En vervolgens zien we in onszelf geen grootsheid en voelen we ons minder van waarde.

Een illusie!

Want er bestaat geen middelmatige baan. Iedere baan of levenstaak is van belang en uniek door de manier waarop jij er invulling aan geeft. En een beperkt netwerk bestaat ook niet. We zijn allemaal zo ontzettend verbonden, en daarmee zo ontzettend krachtig!
Je grootsheid gaat over het besef hoe ongekend jouw liefde is in de diepere lagen van jouw Zijn. En over jouw meesterlijke kracht om te creëren; het aanvaarden van jouw scheppingsvermogen. Dit proces kun je op een aantal manieren invulling geven. Daar deel ik graag iets over met je. Voel maar wat resoneert en kijk eens hoe dit kan bijdragen aan het bewandelen van jouw unieke pad.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Word je bewust van je gerichtheid op ‘buiten’

Hoeveel gehechtheid heb je aan dat wat je ‘doet’, dat wat je neerzet in de buitenwereld? Dat lijkt me een mooie vraag om mee te beginnen. Vergeet niet, er is hier geen goed of fout. Het is in het grotere geheel erg fijn om zo eerlijk mogelijk te kijken naar waar je staat. Dus je mag best trots zijn op het feit dat je therapeut bent. Of jezelf lichtwerker noemt. Of schrijver. En als je daar de ruimte voor voelt, kun je ook eens kijken wat er overblijft van wie je denkt te zijn als je dit allemaal weglaat. Hoe voel je je over jezelf als je niks toevoegt achter de woorden ‘ik ben’?

Nogmaals, het gaat hier om het zien van waar je staat en het gaat niet om goed of fout. En het bewust worden van waar je staat is een krachtige manier om vanuit dat punt de impulsen te laten ontstaan die je leiden naar de volgende stap in je proces.

Word je bewust van je gerichtheid op ‘binnen’

In welke mate durf je te voelen hoe diep jouw binnenste binnen gaat? Een spannende weg, de weg naar binnen. Want hoe dieper je afdaalt, hoe meer er gaat wegvallen aan identificaties met externe zaken. En dat is voor velen van ons toch een vorm van veiligheid. We houden ons graag vast aan deze identificaties als het spannend wordt in het leven.

Heb je de ruimte om meer veiligheid te gaan voelen in de leegte van het Zijn? Dat lijkt misschien een erg abstracte vraag. Maar ik spreek diepere lagen van jouw Zijn aan met de energie achter deze woorden. Je hoeft het niet te begrijpen. Je hoeft ook niet heel hard te gaan werken om dit te bereiken. Het is fijn als je gaat ervaren dat er een verlangen is om meer deze diepte in te gaan. Het vanuit liefde ervaren van een verlangen is een ontzettend krachtige basis om het tot uitdrukking brengen van dat verlangen te realiseren. Anders gezegd; kijk met je hart naar je verlangen en de weg zal zich voor je ontvouwen. Want kijken vanuit het hart is kijken vanúit liefde en ín vertrouwen. En die combinatie is ontzettend manifesterend. Als je hier veel in oefent, gaat manifesteren niet meer aanvoelen als werken, dan komt het ‘gewoon’.

Wat is grootsheid nou?

Ik vind grootsheid een prachtige term. Juist ook door de zoektocht die dit oplevert. En de verschillende definities die we in dat proces aan het (omarmen van) grootsheid hangen. En die mogen veranderen, want alles is dynamisch. Als je mij vraagt om het omarmen van grootsheid te omschrijven, dan zou ik op dit moment tot de volgende woorden komen:

‘Omarm je grootsheid’ gaat niet over het zien van je bewegingen die naar buiten gaan, maar over het voelen van de dieptes die naar binnen gaan.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

2 REACTIES

  1. Zeker mooi geschreven. En direct na het lezen naar binnen gegaan met mijn aandacht. Ja dan kan ik zeker wel weer voelen wat ik zou willen en wat mijn 'grootsheid' is en nog belangrijker hoe het voelt. Dus bedankt voor het mooie artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in