Laatst kreeg ik iemand op consult die misleid was door een niet-fysiek wezen dat beweerde haar spirituele gids te zijn. De vraag is: hoe herken je zo’n bedrieger? En hoe groot is de kans dat jou dit overkomt als je probeert contact te maken met je gids?

In de tien jaar na het verschijnen van mijn boek Vederlicht leven en werken met spirituele gidsen, heb ik heel wat mensen kunnen helpen om in contact te komen met hun gids. Nooit hoorde ik over vervelende ervaringen, hoewel ik wist van het bestaan van entiteiten die je lastig kunnen vallen. Ik ging er altijd vanuit dat als je intenties zuiver zijn, je psychisch gezond bent en niet verslaafd, de kans niet groot was dat je ermee te maken krijgt. Het was dus de eerste keer dat ik ermee geconfronteerd werd.

Pendelen

De vrouw die bij me kwam had, min of meer per ongeluk, contact gekregen met haar ‘gids’ via pendelen. Nu is dat een methode die ik zelf in het begin ook gebruikt heb, met goed resultaat, maar mijn gidsen raadden mij indertijd af om het anderen te adviseren, omdat het maar voor weinig mensen een betrouwbaar hulpmiddel is voor het contact met hun gids.

De ‘gids’ van mijn cliënt kwam in het begin heel betrouwbaar en behulpzaam over. De vrouw gebruikte onder andere een soort engelenkaarten om met hem te communiceren en de antwoorden die ze op die manier kreeg, leken heel wijs en toepasselijk te zijn. Ze wilde zich graag verder ontwikkelen in spirituele richting en hij bood zijn hulp daarbij aan. Hij vertelde haar hoe speciaal en bijzonder ze was en hoe zij samen mensen zouden gaan begeleiden. Ze kreeg lichamelijke verschijnselen, waaruit zou blijken dat er energetisch met haar gewerkt werd om haar daarop voor te bereiden. In het begin zag ze dat als bewijs dat het klopte wat haar gids vertelde, maar het liep uit de hand: ze sliep haast niet meer en kreeg allerlei pijnklachten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Manipulatie

Toen belde ze mij. Ze vertelde dat ze het gevoel had dat deze gids methodes gebruikte waar ze zich soms niet prettig bij voelde. Ook gaf hij haar opdrachten die zij aanvankelijk zonder argwaan uitvoerde, maar waar ze gaandeweg een steeds onbehaaglijker gevoel bij kreeg.

Ik voelde meteen nattigheid toen ze me dit vertelde en op het moment dat ik suggereerde dat ze gemanipuleerd werd en een echte gids dat nooit zou doen, schrok ze en werd haar vermoeden dat er toch iets niet klopte bevestigd.

Gidsen blijven graag op de achtergrond

Ik legde haar uit dat het kenmerk van een ware gids is, dat hij of zij je nooit zal manipuleren, je altijd vrij laat en je hooguit vriendelijk voorstellen doet waarop je al dan niet in kan gaan. De boodschappen die je krijgt zijn altijd liefdevol en ondersteunend en een gids heeft het niet nodig dat zijn ego gestreeld wordt. Hij of zij blijft het liefst op de achtergrond en geeft je zachtjes een zetje in de goede richting, of wijze raad als je erom vraagt. Gidsen vinden het ook niet zo belangrijk dat je weet hoe ze eruit zien of wat hun naam is, hoewel je dat soms best mag weten. Hun methodiek hangt af van hoe jij met het contact omgaat: stel je je afhankelijk op van je gids(en), of ben je stevig genoeg om op eigen benen te staan. Soms is het gewoon niet de bedoeling dat je een bewuster contact met je gidsen krijgt, als je nog erg wankel in je schoenen staat, omdat je je dan teveel op hen zou richten en jezelf daarbij verliezen. Dan zal je poging tot contact niet lukken omdat ze er niet aan meewerken.

Gidsen zijn goede leraren

Gidsen zijn over het algemeen zeer goede leraren en therapeuten en ze kennen jou als ziel al zo lang, ze weten precies wat je nodig hebt en wat je aankunt aan verantwoordelijkheid. In die zin kan je op ze vertrouwen en je laten leiden. Het gaat erom dat je het juiste evenwicht bewaart tussen overgave en zelfstandigheid, of soms zelfs eigengereidheid. Dat laatste is beter dan kritiekloos je gidsen volgen, of zelfs ze op een voetstuk plaatsen. Daar is niemand mee gediend. Het maakt je kwetsbaar voor entiteiten die het enorm interessant vinden om zich voor te doen als jouw gids.

Als je toch met zo’n wezen in contact komt kun je zeggen: “Als je zo graag gids wilt zijn, ga dan eerst maar naar het licht en ontwikkel je verder, zodat je, als je daaraan toe bent, daarvoor in de leer kunt gaan.” Want pas als iemand (bijna) al zijn eigen kwesties uitgewerkt heeft, kan hij deze taak gaan vervullen. Mensen op aarde begeleiden als gids is één van de specialismen die een gevorderde ziel kan kiezen en het is een zeer verantwoordelijke taak.

Het verschil tussen gids en begeleider

Nu zijn er behalve gidsen ook wel andere zielen die soms een tijd lang bij je zijn als begeleider. Dat kunnen overleden familieleden zijn die zich om je bekommeren, of leden van jouw zielengroep die in dit leven niet samen met jou geïncarneerd zijn, maar zich wel sterk met je verbonden voelen. Zij hebben een andere rol en worden zelf weer begeleid door jouw hoofdgids, die in de gaten houdt of alles goed verloopt.

Slechte ervaring als leerproces

Als je hoofdgids zo goed oplet, hoe kon de vrouw die bij me kwam dan zo misleid worden door een zogenaamde gids? Had hij haar daarvoor niet moeten behoeden? Het antwoord was simpel: haar gids liet haar deze ervaring doormaken als leerproces, juist omdat ze gevoelig is voor dit soort situaties. Ze bleek de neiging te hebben zich af en toe met huid en haar in nieuwe ervaringen te storten en daarbij behoorlijk ambitieus en soms te weinig kritisch te zijn. Eigenschappen die je kwetsbaar kunnen maken voor beïnvloeding en verleiding door personen die op macht uit zijn. Die kunnen overigens ook in fysieke vorm op je pad komen. Gelukkig werkte de intuïtie van deze vrouw goed genoeg, waardoor ze vrij snel onraad rook en het contact verbrak.

Wat doet het contact met je?

Als je contact zoekt met jouw gids is het belangrijk om vooral heel goed te voelen wat het contact met je doet. Word je er vooral onrustig en onzeker van? Voel je je gemanipuleerd? Worden je allerlei beloftes gedaan die te mooi zijn om waar te zijn? Wees dan op je hoede. Echte gidsen zullen je wel laten voelen dat je jezelf meer mag waarderen dan je doet, ze zullen je zelfvertrouwen versterken en je soms bijzondere kwaliteiten en mogelijkheden laten zien waar je je niet of onvoldoende bewust van bent, maar ze zijn eerlijk en vleien je niet. Ook helpen ze je op een liefdevolle manier om je schaduwkanten onder ogen te zien. En soms kan het inderdaad zo zijn dat je merkt dat er energetisch met je gewerkt wordt, maar dat zou je nooit mogen schaden, integendeel: het zal je goed doen.

Het waardevolle en verrijkende contact met je persoonlijke gids

Hoe kan mijn cliënt nu het beste met de situatie omgaan? Voorlopig kan ze beter geen contact met haar echte gids zoeken en eerst leren om stevig in haar eigen centrum te blijven en goed te aarden. Misschien heeft ze daar wat deskundige hulp bij nodig, mogelijk ook om deze indringer definitief uit haar energieveld te verwijderen en naar het licht te sturen. Pas daarna kan ze dat contact zonder risico aangaan. Misschien dat ze, juist door deze negatieve ervaring, in de toekomst in staat zal zijn om samen met haar gids mensen te helpen die een situatie hebben doorgemaakt die vergelijkbaar is met de hare.  Zo zou ze een goede bijdrage kunnen leveren aan het waardevolle en enorm verrijkende contact dat mensen kunnen hebben met hun persoonlijke gids.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. het is een heel mooi artikel. Ik heb destijds opleiding gevolgd bij een medium en gaf nadien zelf healing. Wij deden hoofdzakelijk Esseense healing en ook Reiki. Ik heb ook dingen doorgekregen uit vorige levens. Blijkbaar was ik een sjamaan. Mijn vorige meester zou dan ook mijn gids kunnen zijn. Maar ik kreeg de naam van een engel door. Ezaguel. Ik kreeg ook beelden door van Atlantis. Ik liep niet weg. Ik liet me gewoon opslorpen door het water. Ik kreeg ook beelden van bij de Mayas. Daar was ik een vrouw en we werden daar levend verbrand door een stammen oorlog.Ook de Kelten spreken me aan.

 2. Zoals gewoonlijk weer een goed en bijzonder artikel van uw hand mevr. Scheffer. Wel wat opmerkingen met mijn ervaringen met Gidsen (Hoofdgidsen, Zijgidsen, Bijgidsen)…

  “Ik legde haar uit dat het kenmerk van een ware gids is, dat hij of zij je nooit zal manipuleren, je altijd vrij laat en je hooguit vriendelijk voorstellen doet waarop je al dan niet in kan gaan.”
  Hmmm… er zijn ook Gidsen die zelf levenslessen nog te leren hebben en die leren van de geïncarneerde persoon waar zij bij zijn.

  “De boodschappen die je krijgt zijn altijd liefdevol en ondersteunend en een gids heeft het niet nodig dat zijn ego gestreeld wordt.”
  Ook dit is niet zo. Sommige Gidsen zijn erg veeleisend en eisen dingen van de geïncarneerde persoon die niet realistisch zijn. Het zijn nooit Hoofdgidsen, maar ze kunnen we er wel bij zijn en de Hoofdgids heeft er mee ingestemd en tolereert ze alsook de mensenziel die geïncarneerd is ook al kan die mensenziel in de huidige incarnatie er wel last van hebben.

  “Hij of zij blijft het liefst op de achtergrond en geeft je zachtjes een zetje in de goede richting, of wijze raad als je erom vraagt. Gidsen vinden het ook niet zo belangrijk dat je weet hoe ze eruit zien of wat hun naam is, hoewel je dat soms best mag weten. Hun methodiek hangt af van hoe jij met het contact omgaat: stel je je afhankelijk op van je gids(en), of ben je stevig genoeg om op eigen benen te staan. Soms is het gewoon niet de bedoeling dat je een bewuster contact met je gidsen krijgt, als je nog erg wankel in je schoenen staat, omdat je je dan teveel op hen zou richten en jezelf daarbij verliezen. Dan zal je poging tot contact niet lukken omdat ze er niet aan meewerken.”
  Het verhaal van ‘ware’ Gids is dus een beetje raar, omdat niet alle Gidsen zo begeleidend en volgzaam zijn zoals beschreven in dit artikel.

  “Gidsen zijn over het algemeen zeer goede leraren en therapeuten en ze kennen jou als ziel al zo lang, ze weten precies wat je nodig hebt en wat je aankunt aan verantwoordelijkheid.”
  Ook dit klopt niet. Sommige Gidsen zijn krijgers uit een vorig leven en willen strijd aangaan. Bijvoorbeeld bij psychiaters of Martial Artists te vinden. Het verhaal geschetst in dit artikel over Gidsen klopt dus niet helemaal. Er zijn veel verschillen tussen (hoofd)gidsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in