hartsverlangen

Ken je dat? Je bent in een omgeving waarin je je jarenlang op je gemak hebt gevoeld. Je was er op je plek en voelde je onderdeel van het geheel. Vertrouwd. De omgeving, de mensen, datgene waar je voor komt. Het past.

En dan komt er een scheurtje. Een klein scheurtje wat je in eerste instantie niet gelijk opmerkt. Tot het scheurtje een grotere vorm aanneemt. En je je afvraagt waar het voor staat. Bij mij heeft zich dit afgespeeld in mijn baan in loondienst. Ik werkte er ruim acht jaar. Met enorm fijne collega’s en werk dat ik met veel liefde heb gedaan. Totdat het eerste scheurtje ontstond.

Is het voor jou ook herkenbaar dat je het in eerste instantie bij jezelf zoekt? En niet in je omgeving? Zoals ik in eerste instantie dacht ‘wat kan ik veranderen zodat ik het in mijn baan weer naar mijn zin krijg?’

Jezelf bevrijden 

In eerste instantie gaat het altijd om iets wat zich van binnenuit aandient. Een innerlijk proces waarbij je jezelf bevrijd van wat niet meer passend is. En je onder ogen komt van wat je daadwerkelijk ervaart op je werkplek, je huis of in een andere omgeving.

Stel je woont al jaren in een huis waarvan je dacht dat je het nooit zou verlaten. Totdat je ineens opmerkt dat je aandacht regelmatig gaat naar het wonen in een appartement. Of misschien juist wel naar een woning met verschillende etages. 

Wat gebeurt er op zo’n moment? Maak je plannen? Gericht op de toekomst? Of wil je het niet onder ogen zien en hou je de eerste scheurtjes op afstand. Omdat je graag de controle houdt. En deze verandering niet hoort bij het toekomstbeeld dat je voor ogen had. 

Vrijuit fantaseren 

Stel, je geeft jezelf de ruimte om vrijuit te fantaseren. Geen beperkingen. Geen praktische ‘ja maar…’ Je ziet jezelf er wonen en je hebt het er helemaal naar je zin. Je fantaseert verder. Totdat je tot het besef komt wat de gevolgen zijn van de verandering wanneer je deze ook in de praktijk gaat doorvoeren. Het is niet in zijn geheel te overzien. Waarbij je de controle die je normaal gesproken graag hebt nu zou moeten laten gaan.

De uitkomst is nog niet bekend. Het is het voorstellingsvermogen waaruit we een beeld vormen hoe het eruit zal komen te zien. Maar de weg die eraan vooraf gaat laat zich nog niet zien. Wat doe je? Besluit je terug te keren en het bij het oude vertrouwde te houden? Ga je voordelen opsommen van je huidige huis, relatie, baan…. hartsverlangen beslissingen nemen

De verandering aangaan 

Of durf je de verandering tegemoet te treden? De eerste stap te zetten waardoor je tegen jezelf zegt ‘onderzoeken kan geen kwaad’. Mogelijkheden die er zijn, eens langs gaan. En je ‘innerlijk’ meenemen op deze reis. Want in deze fase vond ik de gedachte van het volledig ondernemerschap nog helemaal niet bij mij passen. Toch, via dat scheurtje, voelde ik mijn hart. Mijn hart dat mij de vrijheid liet voelen die beschikbaar was toen ik mijzelf de ruimte gaf om mij te oriënteren.

Samen met alle gedachtes die we dan krijgen. Het controlerende deel dat ons probeert af te remmen. Ons van waarschuwingen voorziet. Wat we samen kunnen laten vallen met vertrouwen houden. Het oude wat behouden wil blijven daarvan kunnen we ons gaandeweg losmaken. Zonder dat we iets hoeven forceren of aan kracht hoeven te verliezen. 

Door ons te blijven richten op datgene wat om ruimte vraagt en dat er laten zijn, vindt stapsgewijs de overgang plaats. Misschien is er een tussenstap mogelijk. Zoals ik mijn contracturen eerst gehalveerd heb voordat ik de hele overstap maakte. 

Vanuit vertrouwen beslissen

Door te laten groeien wat aandacht vraagt neemt het oude als vanzelf minder ruimte in. Het gevolg is dat we aangereikt krijgen waar onze kansen liggen. We hoeven deze kansen alleen te grijpen. Het dient zich aan. Zodat zich de mogelijkheid voordoet de overstap eenvoudig te laten verlopen.

Wat er voor nodig is, is vertrouwen houden. Vertrouwen om het pad dat je volgt, vanuit je hartsverlangen, waar te maken. Onderweg zijnde geef je jezelf ruimte en in de ruimte wordt er gevraagd een beslissing te nemen die overeenkomt met je hartsverlangen. 

Is de beslissing genomen? Dan komt je tegemoet wat eerder vanuit je hartsverlangen is aangereikt. Waardoor de concrete vorm, waarin het zich nu aanbiedt, herkend wordt.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in