dominant gedrag

Besef je eigenlijk wel eens hoeveel verwachtingen wij mensen hebben? Besef je hoe vaak wij bepaalde omstandigheden bestempelen als prettig, goed en zoals het hoort (voor jou)? Besef je daarmee ook dat je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen enorm kunt beperken, doordat je ze als het ware in een bepaald hokje, een bepaalde gedachtenmatrix stopt. Daarbij zijn heel veel gevoelige mensen ook nog eens in staat om zich volledig te voegen naar de gedachtenmatrix van een ander… Hoe werkt dit nou?

Hoe werkt dit en wat is een matrix?

Met een gedachtenmatrix bedoel ik een informatieveld dat iedereen bij zich draagt en uitstraalt. Je kunt het vergelijken met je elektromagnetische veld. (zie vorig artikel hierover….) Het is een energetisch veld, dat je niet per sé kunt zien, maar wel goed kunt waarnemen. Iedereen heeft wel ervaringen met het aanvoelen van de gedachten of gevoelens van een ander om hen heen. Dat is de informatie die je waarneemt bij iemand anders. Een matrix is een gestructureerd informatieveld. Dit kun je, als je hierin oefent, op een duidelijke manier waarnemen en ‘lezen’.

Een voorbeeld: We kennen allemaal een voorbeeld van iemand in ons leven, die vrij dominant kan zijn. Het enige wat die dominante persoon doet, is heel duidelijk maken, wat zijn/haar wensen en verwachtingen omtrent jou en je gedrag of resultaten zijn. Daarmee creëert die dominante persoon een energetisch veld dat heel duidelijk en geconcentreerd  is en daardoor erg sterk aanwezig kan zijn.  De gemiddelde mens die met zo’n sterk veld of gedachtenmatrix in aanraking komt, is geneigd om zich te voegen aan dat veld. Omdat harmonisch opgaan in de omgeving meestal prettiger voelt als disharmonie. Dat je daarmee je eigen wensen en grenzen soms voorbij loopt, kun je dan voor lief nemen. Harmonie voelt over het algemeen toch prettiger. Dit merk je ook duidelijk als je je voorgenomen hebt, om tegen de dominante persoon in kwestie in opstand te komen. Je zult diegene eens even goed gaan zeggen wat jij nu eigenlijk zelf vindt en wilt. Maar zodra je weer in contact komt met de ander en zijn veld, laat je je toch weer meegaan in de plannen van de ander…

Wat gebeurde er nou met je goede voornemens?

Het duidelijke veld van de ander trok jouw aandacht in díe mate, dat het jouw waarneming als het ware even overneemt. Op dat moment lijken de plannen van de ander ook even logisch en aannemelijk, omdat je zijn/haar veld zo duidelijk waar kunt nemen. De persoon tegenover je is heel gefocust en duidelijk, wat een heel duidelijk en gefocust veld maakt. Dat zorgt ervoor dat je de hele situatie volledig vanuit de ander kunt waarnemen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het veld/de matrix van de ander is een magnetisch veld. Het trekt je aandacht. De kunst is om het veld van de ander te kunnen voelen, waarnemen en vervolgens weer met je aandacht naar jezelf terug te komen. Contact maken met jouw lichaam en onderbuikgevoel. Voorwaarde is vaak wel dat je van tevoren heel duidelijk en gefocust hebt gevoeld, wát jouw plannen of wensen zijn. Zodat je in contact met de ander toch gemakkelijk weer kunt terugpakken op jouw eigen wensen en samen naar een wenselijk resultaat kunt komen.

Daarnaast moet je je ook beseffen, dat we allemaal in meerdere of mindere mate de rol van dominante persoon hebben gespeeld. Hoeveel van ons hebben niet een duidelijke visie omtrent hoe onze partner zich moet gedragen, of hoe onze kinderen moeten zijn en vooral ook hoe ze niet moeten zijn.gedrag

Veel ouders hebben niet door dat ze door middel van gedachtepatronen en verwachtingen over hun kinderen, de kinderen beperken in hun zijn. Kinderen zijn vrij gevoelig voor velden en zijn geneigd om in symbiose te gaan (op te gaan in de ander), want dat geeft meer harmonie. Maar kan een kind daarmee zichzelf nog wel genoeg ontplooien? Zo ook met partners; zodra een van de twee partners andere gewoonten of gedachtepatronen aanneemt, is de andere persoon bang dat hij/zij zijn partner kwijt raakt. Maar het enige wat er gebeurd, is dat je partner heeft besloten buiten de veilige, bekende matrix te gaan ontdekken wie hij nog meer kan zijn. En dit kan voor de ander onveilig voelen.

Ik wil je uitnodigen om te observeren wanneer je het gedrag van je geliefden om je heen zou willen veranderen/ beïnvloeden. Dan is het tijd om je te beseffen, dat je jezelf en de ander misschien wel beperkt met jouw matrix.

Je mag iemand altijd aanbieden of hij /zij hulp nodig heeft met het aangaan van bepaalde situaties. Maar probeer nooit iemand binnen jouw matrix te houden.

Bevrijd jezelf van de beperkte matrixen van anderen en de anderen van jouw beperkte matrix.

Gebruik de energie die hierbij vrij komt en overblijft om te genieten van jouw leven en deze matrix uit te stralen naar anderen. Dan mogen zij zelf kiezen hiervan gebruik te maken of lekker in hun eigen werkelijkheid te blijven.

Veel plezier en succes hiermee!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

28 REACTIES

 1. Ik heb wel soms omdat ik nou eenmaal goed weet wat ik wel wil en wat niet dat mensen zich daardoor soms laten overrulen en vervolgens mij daarvan de schuld geven vind ik altijd wel bijzonder…

 2. Vaak zijn die dominerende personen met grote mond echt niet prettig, maar soms …
  Na een ongelukkige val moest het slachtoffer heel nodig naar een arts en toen was het handig, dat de dominerende persoon met de grote mond alles in gang zette om het slachtoffer snel op de juiste plek te krijgen.

 3. Ieder weet vanuit waar hij/zij schrijft.
  1) vanuit vrede en om kennis te delen.
  Daarin voelt de lezer de vrijheid wat het voor haar/hem kan betekenen.
  2) vanuit boosheid en om een ander de les te lezen of te beperken in uiting
  Daarin voelt de lezer de opgelegde beperking en schrik iets verkeerds te hebben gedaan.

  Zo kan zowel de schrijver als de lezer bij zichzelf blijven.
  Door slechts even stil te staan in welke staat (van opwinding of rust) hij/zij was bij de uiting.
  " ik deel met jullie mijn ervaring…"
  " ik vind dat jij niet… of moet…."

  Namaste

 4. Ik vind dat ik altijd positief en zeker in het leven sta, wil niet zeggen dat ik geen slechte dagen heb…beperkt zich tot halve dagen. Daardoor kom ik voor veel mensen heel zeker en overtuigend over. Door mijn levenservaring is dat nog erger geworden door 2x besodemieter te zijn door vrouwen. Dat zorgt bij mij voor nog meer zelfverzekerdheid. Dat is soms niet handig als de persoon tegen over mij erg onzeker is….. Wat ik zeg en zei ervaart zijn dan 2 verschillende dingen. Hierdoor gaat het vaak mis.

 5. Natuurlijk is het zo dat we gevoelig voor de energie en (non)verbale uittingen van anderen kunnen zijn. Maar er is een verschil in het voelen hiervan en het getriggerd worden hierdoor. Dus als andermans dominante gedrag het effect heeft dat je inkrimpt of dichtklapt e.d., dan is het dominante gedrag een trigger voor jou, wat dan vervolgens pijn in jou aanraakt, wat als gevolg heeft dat je naast enige minder plezante gevoelens dus ook b.v. inkrimpt of dichtklapt.
  Er zijn ook mensen die anders reageren bij dominante personen, bv zelf sterk dominant reageren. Gaat allemaal over hun zelf en wat zij meedragen wat geraakt wordt, wat pijn doet, wat ze doorgaans proberen te voorkomen met bepaald gedrag.
  .
  Dus, ik zou van harte kunnen aanbevelen om dit dan niet proberen op te lossen bij de ander of diens 'matrix', maar gewoon doodeenvoudig : bij jezelf! Zie wat je triggers zijn, en wat het is wat bij jou pijn doet, en hoe jij daar op reageert.
  .
  Groeten Robert

 6. Aha, daarom krimp ik al ineen bij bepaalde mensen als ze zelfs nog niets gezegd hebben (zijn altijd die zelfde mensen). Achteraf denk ik dan altijd; 'waarom zei je nu je eigen mening niet?', maar die was er toen op dat moment eigenlijk niet? Nu begrijp ik dat ik op dat moment in die persoon zijn matrix zat en niet in de mijne,…
  Heeft iemand tips om in je eigen matrix terug te 'leren' keren? Ben volop bezig met meditatie, waarschijnlijk zal dit ook helpen?

  • Hallo Marijke,

   Wat mij mijn eigen wil weer heeft laten voelen en uitvoeren is de MIR-methode van Mireille Mettes.
   Is gratis en doe je 2x een paar minuten per dag.

 7. Nu begrijp ik beter waarom ik mij bij sommige mensen een beetje weerloos
  voel en een beetje bang voor ze ben.
  In ieder geval bang om mij te verweren en mijn eigen mening te geven.
  Ik kom altijd wel ergens zo'n persoon tegen waarbij ik dat moeilijk vind.
  Ik klap dan helemaal dicht.
  Meestal is dat een vrouw.

 8. ik vind dit altijd n mooi en waar gezegde; al t goed heeft wat slechts in zich en al t slecht heeft wat goeds in zich..

 9. als je helemaal in je eigen kracht en liefde voor al wat is staat heb je geen last van narcistische mensen..je vertrouwd op je eigen waarneming en houd je energie bij je en je laat de ander zn energie bij de ander…dat vergt wel veel oefening en zelfvertrouwen,maar het kruist je pad niet voor niets..waar geef je je macht nog weg en hoe verander je dat dan…heeft vaak met het ontkennen van de duistere zijde in je zelf te maken..iedereen heeft beide kanten in zich en beide kanten nodig om in zn kracht te staan

  • mooi en juist gezegd, maar het ontkennen van je duistere zijde kan ik niet zo goed begrijpen kan je een vb geven?

   • Mieke, ik weet niet of ik dat begrepen heb, maar is het niet gewoon omdraaien dan?
    Dus ik krimp bij sommigen ineen omdat ik in hun matrix zit en de mijne weggestopt heb. Het omgekeerde gebeurd ook, dat ik mensen tegen kom die mijn matrix over nemen als ik dominant ben. Ik moet leren om dan de mensen in hun eigen matrix te laten zijn en weten dat de mijne bij mij hoort?

   • pff..ik had n heel verhaal..en is ineens weg toen ik vergeten was mailadres ed in te vullen.als je je duister zijde niet erkent ben je grenzeloos..heel worden betekent beide kanten erkennen. n narcist ken je niks doen als je die zelfde kanten ook hebt ontwikkelt maar dan inzet voor beschermen van jezelf…en inzet voor t goede..niet misbruiken van macht en kracht maar t op de juiste manier inzetten. je weet niet wat iemand ertoe heeft gedreven om zo te worden..liefde en compassie heelt alles in de wereld..God heeft ook alles en iedereen lief..waarom zou dat zo zijn?Hij overkijkt t grote plaatje..Hij weet wie iedereen diep van binnen is ..uiteindelijk komen we allemaal weer in t licht..de een heeft daar meer tijd voor nodig dan de ander en dat is ok…zo is t als je t vanuit de eenheid ziet,maar bekeken vanuit de 3d wereld is dat soms niet te begrijpen..lieve gr adriana

 10. Het is zaak niet dominant te zijn of je te laten domineren. Ider heeft recht zijn/haar eigen weg te volgen. Je mening geven kan en mag maar je kan niemand dwingen jouw opinie te volgen. Hartegroet, Lutje

 11. Dank je wel , heel verhelderend. Dit is precies waar ik op dit moment mee bezig ben, bij mezelf komen en loskomen van verwachtingen van anderen en van het beeld wat anderen, wat erg is vastgeroesd, van mij hebben. Ik denk alleen wel dat je wanneer je gaat veranderen en je eigen waarheid gaat volgen toch ook de ander wil beïnvloeden, Wanneer je jezelf gaat veranderen en je eigen waarheid gaat volgen dan mag de omgeving mee gaan veranderen, alleen het is belangrijk om mensen de ruimte te geven om dit wel of niet te doen, zo niet dan is het einde van een contact en tijd voor contacten die bij de nieuwe waarheid passen..:)

 12. Inderdaad, hoeven dominante mensen niet vermeden te worden, het is geen slechte eigenschap, alleen als het door slaat naar dwingen en manupileren van de ander, dus een OVERkwaliteit[ dat geldt voor alle eigenschappen] Het is belangrijk dat je de les leert tegenover dominante mensen en dat is inderdaad BIJ JEZELF BLIJVEN. Zo ontwikkel je je eigen mening en zelfvertrouwen en hoef je nooit meer te vluchten voor deze mensen.. je kunt ze dankbaar zijn dat ze op je pad komen want zo leer je wanneer ze over je grenzen gaan. En juist door daar mee in gesprek te gaan van hart tot hart kunnen ze ook iets van jou leren, wat de bedoeling toch is van elkaar Vaak gaat dominantie ook gepaard met veel onzekerheid Controle houden…pffff heel vermoeiend, lijkt mij.. Zelfvertrouwen laat meer ruimte voor de ander. Ieder mag een andere mening hebben die gerespecteerd dient te worden.

 13. Wat betekent "Besef je je"? Kijkt iemand de teksten die hier verschijnen ooit na?? Waarom maakt Jannie zelf geen website aan waarop ze haar verhalen kwijt kan?

  • Wat bedoel je precies Miranda dat Jannie een eigen website zou kunnen maken? Ze mag hier toch reageren en haar verhaal kwijt? Daar is deze site toch voor .

   Ik wens jou in ieder geval een hele fijne dag

   Knuffel Sabine

  • Beste Miranda

   Ik schrik er een beetje van.
   Wist niet dat er op die manier naar gekeken werd.
   Ik kan er niks aan doen. dit is mijn manier van communiceren .
   En het gaat over dominantie.
   Een eigen website ?? erger jij je dan zo , het spijt mij dan.
   Ik moet wel uit kijken tegenwoordig wat ik schrijf.
   Vorige week iemand die op mijn soort schrijven iets lelijks zei.
   Mijn plezier raakt er af, je kwets mij onnodig, dat doet zeer
   besef je dat.

   Sabine héél hartelijk dank voor jou aardige woorden.
   Liefs Jannie.

   • Nou lieve Jannie,

    Geen dank en zeker geen moeite hoor Jannie 😉
    En laat ze maar lekker praten hoor Jannie(of schrijven eigenlijk in dit geval) 🙂 🙂
    punten, komma's, hoofdletters ………lekker belangrijk! Het gaat om de inhoud <3
    Laat die inhoud nou eens werkelijk LIEFDE zijn , want dat ben jij! Ik zie jou voor me als een mooie, liefdevolle vrouw met een heeeeeeel GOED en WARM hart! En ik lees je reacties graag…en ik weet zeker dat ik niet de enige ben 😉
    Jij draagt wat bij <3

    dikke knuffel van mij <3 <3 Sabine

   • Lieve Sabine

    Je maakt mijn dag weer helemaal goed.
    Ik was er verdrietig van.
    Ik doe wel stoer vaak, maar dat lijkt maar zo.
    Ik heb veel dingen meegemaakt .
    En nog steeds zijn er dingen gaande.
    Maar ik probeer altijd om toch positief naar alles te kijken.
    En ben niet goed helaas met punten etc.
    Maar de mensen die dingen niet positief lezen , zien alleen
    de verkeerde dingen niet echt wat ik bedoel. ze snappen mij niet.
    Ik ben wel in de gelukkige positie dat ik een kringetje mensen
    om mij heen heb , die echt lief voor mij zijn.

    Sabine lieve groetjes Jannie. ❤️

  • Beste betweter waarom kijk jij de teksten niet na? Kun je in ieder geval nuttig zijn i.p.v. je nodeloze woorden te spuien.

 14. Ik heb zo een hekel aan dominantie.
  De baas spelen en overal de baas willen zijn.
  Mijn nek haren gaan al gauw overeind staan bij zulke mensen.
  Mijn vader kon er ook wat van hoor. hij was altijd aan het woord en
  als je in je enthousiasme ook maar iets wilden zeggen werd je ruw de
  mond gesnoerd.
  Mijn moeder werd behoorlijk gedomineerd door mijn vader.
  Ze ging er niet tegen in , en zweeg soms de hele dag uit rancune.
  Voor ons kinderen ook geen fijne sfeer hoor. er hing een soort van dreiging in de kamer. mij moeder kon dan boze ogen opzetten.
  Nee dat dominante gedrag heb ik mijn hele jeugd als zwaar moeten
  ervaren. maar de man was vroeger vaak sowieso de baas.
  Ik ben nu allergisch voor alle dominante personen waar dan ook.
  Ik heb er geen eentje in mijn kennissen kring.
  Ik hou van zachtaardige mensen. geen kwaadaardige bazige types.
  En mocht ik een conflict hebben met mijn partner , ga ik aan de loop.
  Ik steek daar geen energie in. laat mijn dag niet verpesten.
  Ik wil genieten van de dingen die op mijn pad komen , en geen mens
  laten bepalen wat ik met mijn leven wil of wat ik doe.
  Ik heb vroeger erg onder de situatie geleden thuis . en wat daar zich
  heeft afgespeeld. al die jaren een ongelukkige moeder gezien.
  Dat mag zich niet herhalen vindt ik.
  Ik heb onze kinderen op geen enkele wijze gedomineerd.
  Ze zeggen nu weleens hoe een makkelijke moeder ik was.
  Ben blij dat ze daar terug op kunnen kijken.
  Waarom is het nodig om dominant te zijn.
  Vrijheid , blijheid toch !!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in