hoe overleef je het openbaar vervoer als je hoogsensitief bent

Het openbaar vervoer in Nederland kan een hele uitdaging zijn als je hooggevoelig bent.

Met behulp van de tips in dit artikel kun je voorkomen dat je helemaal uitgeput en overweldigd aankomt op je bestemming.

#1: Kies bewust een plek

Zodra je binnenkomt, voel waar je zou willen zitten (of staan). Kies als dat mogelijk is bewust naast wie je gaat zitten, want dit kan grote invloed hebben op hoe je de reis ervaart.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ben je de eerste die op een tweepersoonsbank gaat zitten, vertrouw er dan op dat de juiste persoon jou zal vinden in plaats van andersom. En weet dat je altijd van plek kunt veranderen als dat nodig mocht zijn.

#2 Grond jezelf

Dit is het belangrijkste dat je kunt doen voor jezelf om je reis makkelijker en comfortabeler te laten verlopen. Als je onderweg bent is de natuurlijke neiging om uit je gronding te schieten. Terwijl je je gronding juist nodig hebt om gecentreerd en in balans aan te komen op je bestemming.

Haal een paar keer diep adem zodra je je plek hebt gevonden. Voel je lichaam van je hoofd tot aan je voeten en visualiseer of denk dan aan een grondingskoord onder elke voet (een verbinding tussen je voetzool en de aarde die heel diep de aarde ingaat) en een grondingskoord onder je basischakra bij je stuitje.

Overigens: reis je met het vliegtuig dan is goed gronden extra belangrijk, want doordat je de lucht ingaat en in korte tijd een enorme afstand aflegt verlies je van nature je gronding en kan het voelen alsof je energie nog niet helemaal is aangekomen bij aankomst. Dit kun je voorkomen door goed te gronden en heel goed je energie en aandacht bij jezelf te houden gedurende de vlucht. Dat vermindert ook een eventuele jetlag aanzienlijk.

#3 Blijf continu verbonden met jezelf en je lichaam

Nadat je je gronding hebt gemaakt of verstevigd is het belangrijk om goed verbonden te blijven met jezelf en je lichaam gedurende de reis. Dit zorgt ervoor dat je gronding blijft bestaan, dat je je energie ‘compact’ en bij elkaar houdt én het zorgt ervoor dat je minder last hebt van dat wat je van anderen voelt.

Elke keer dat je met je aandacht en energie buiten jezelf gaat, zet je als het ware de deur open zodat jouw energie naar buiten kan en de energie van buiten bij jou naar binnen kan. En dat was nou juist niet de bedoeling… Je kunt dit voorkomen door je zoveel mogelijk bewust te blijven van je ademhaling en je lichaam gedurende de reis.

Ook als je naar buiten kijkt, let dan op dat je niet helemaal met je energie naar buiten gaat. Blijf je steeds (deels) bewust van je eigen lichaam. Dit helpt om je gecentreerd en in balans te blijven voelen.

Kijk of je bewust en diep kunt blijven ademhalen, juist als je je niet op je gemak voelt. Als je je niet prettig voelt heeft de ademhaling de neiging om omhoog te schieten en daarmee verzwakt ook je gronding. Probeer dus heel bewust diep te blijven ademhalen, voorál als het heel druk is.

#4: Kies afleiding bewust (of niet)

Ik kies er meestal voor om helemaal aanwezig te zijn in het hier en nu en geen boek te lezen of iets anders te doen. Lezen, luisteren of andere afleiding haalt mij vaak uit mijn gronding en maakt daarmee de reis lastiger.

Ik ken ook mensen die juist wél die afleiding zoeken omdat ze zich dan minder bewust zijn van alles om hen heen en zich minder overweldigd voelen. Als je voor afleiding kiest is het extra belangrijk dat je na afloop even goed checkt in hoeverre je toch ongemerkt energieën en emoties van anderen hebt opgepikt. Dat je je er op dat moment niet bewust van was betekent namelijk niet dat je niets hebt opgepikt. En als dat in je veld blijft hangen heb je de hele dag een energielek waardoor je je sneller vermoeid, uitgeput en/of overweldigd kunt voelen.

#5: Maak je energieveld schoon bij aankomst

Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen is het goed om even je energiewerk te doen. Ik verdeel dat altijd in twee stappen:

Je eigen energie en aandacht terughalen naar jezelf en naar het hier en nu

Visualiseer (of spreek je intentie uit) dat al jouw energie terugkeert naar jezelf. Haal het weg bij andere mensen, maar ook uit het verleden en uit de toekomst zodat je ook helemaal in het hier en nu ‘aankomt’.

De energieën en emoties van anderen loslaten

Visualiseer een waterval van licht die alle energieën en emoties van anderen via je grondingskoord meeneemt in de aarde. Je kunt ook een affirmatie uitspreken: “Ik kies ervoor om alles los te laten wat niet van mij is”.

Als je hier een gewoonte van maakt kun je op den duur heel snel je energie weer ‘schoon’ krijgen. In het begin vraagt het wel wat oefening. In mijn videocursus Thuiskomen in Jezelf geef ik je geleide meditaties en een stappenplan om je daarbij te helpen.

In de cursus leer je om zo stevig in jezelf te staan dat je veel minder last hebt van dat wat je voelt van anderen. Meer informatie over de cursus Thuiskomen in Jezelf (voor hsp) kun je hier vinden.

Hier vind je een gratis grondingsmeditatie die je kunt gebruiken om je het gronden meer eigen te maken zodat je het ook makkelijk kunt doen in drukke of uitdagende situaties:

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Pas geleden ging ik voor het eerst alleen met de trein.. Normaal was ik altijd wel goed gegrond voordat ik met het OV ging, alleen die dag lukte het niet zo goed.
  's Ochtend zag ik een auto ongeluk gebeuren, vlak voordat ik de metro in moest, waardoor mijn gronding totaal verdwenen was…
  En op de bestemming ontmoette ik mijn tweelingvlam, wat zo'n bijzondere ervaring was waardoor ik op de terugweg ook geen controle had over mijn energie..

  Kortom, deze tips moet ik onthouden, haha!

 2. Nog een paar aanvullingen op dit artikel, nadat je een goede gronding hebt: 1: bescherm je aura (daarover zijn veel artikelen te vinden op deze website).
  En 2: neem de ruimte waar je in zit in 'eigendom'. Dat is een tool die ik vanuit mijn opleiding Intuitieve Ontwikkeling heb meegekregen. Daarmee maak je de ruimte schoon waar je in zit (treincoupé/bus), zodat je er op je gemak kan zijn. Visualiseer dat er een gouden grondingskoord met zuigkracht midden in de ruimte onstaat, waarin de negatieve energie wordt afgevoerd. Er kan nl veel rest-energie hangen van al die mensen die het OV in en uit lopen en hun energie niet terug hebben gehaald. Dan kun je het dak open laten gaan en zonlicht binnen laten stromen, of een kleur of iets anders dat je prettig vindt. Alleen de intentie is al genoeg, de energie doet de rest van z'n werk vanzelf.
  Dat zorgt er voor mij pas echt voor dat ik op mijn gemak ben in het OV met de mensen die in dezelfde ruimte zitten als ik. Met alleen gronden blijft het toch een soort 'verdragen en wachten tot het voorbij is'. (komt ook doordat ik niet echt diep gegrond ben, dat zal wel meer voorkomen bij hoogsensitieve mensen 😉 )
  En zo doe je onderweg ook nog wat energetisch werk voor je medepassagiers!

 3. Als ik met het openbaar vervoer reis vertrouw ik erop dat ik op de juiste plek ging zitten en dat er altijd mensen waren waarmee ik kon praten. The Divine en Jezus mijn gids stuurde altijd de juiste mensen op mijn pad. Bewuste mensen, spiritueel of maatschappelijk of creatief en ontwikkelt, dan wordt een reis met de trein een aangename gelegenheid. Wat je moet doen is je hart open zetten en gewoon het begin maken door te zeggen wat je ziet of erop te vertrouwen dat je de juiste woorden zegt. Ik werd als kind al aangespoord om met vreemden te praten in het openbaar vervoer, nu weet ik dat het van boven kwam maar eigenlijk is het heel normaal dat we met elkaar praten in de trein en bus, we zijn tenslotte een eenheid. Soms is het eng om te doen, maar weet dat God, Jezus, de Engelen en je gidsen bij je zijn en dat ze alleen maar liefde zijn. Je ontmoet altijd de juiste mensen ook in vleigtuigen als je intuitie volgt want alles wordt geordend door het universum. Het kan niet missen en je houdt er leuke gesprekken aan over en misschien wel leuke contacten. Een keer zat ik in de trein naar moeder Amma de knufelmoeder en sprak twee goedlachse dames tegenover me aan en begon over nieuwetijdskinderen en de vijfde dimensie. Ze hadden er al eerder van gehoord en wilde wel mijn kaartje die ik had gedrukt om mensen te informeren over de opstijging van de Aarde. De hele coupe luisterde mee en wilde ineens ook een kaartje, wat een geweldig gevoel, dit soort dingen kunnen gebeuren, maar het was niet normaal om vreemden in treinen en bussen aan te spreken en daarom hebben we angst gecreerd om je gevoel te volgen en er gewoon te zijn. Het kan echter, makkelijk, en je groeit er veel sneller door, je verbindt jezelf. Voel goed bij wie je en waar je gaat zitten en twijfel niet te lang met iets te zeggen want dan gaat de kans voorbij, het momentum is dan weg, maar je kunt altijd een nieuw begin maken. het is nooit te laat. Dit maakt je reis veel aangenamer en je wordt er een socialer persoon van. Weet dat je vanuit de lichtwereld altijd gesteund wordt en moed wordt meestal beloond.
  Ik had vroeger veel frustratie door het egoisme wat ik zag en voelde in openbaar vervoer en in gesprekken en nog kan ik er niet goed tegen, daarom neem ik het heft in eigen hand en creeer mijn eigen geluk en werkelijkheid dan wordt het leven hemels in plaats van dat je een speelbal word van je omgeving. Daar ligt je geluk en dan ben je pas echt op reis en een reis met de lichtwereld achter je wordt een groot avontuur en kan nooit verloren worden.

 4. Wat ook helpt is bewust kiezen om het ov in te stappen. Als je ergens niet wilt zijn, dan ga je makkelijker uit je lijf en ben je vatbaarder voor energieën van anderen. Als je probeert jezelf te dwingen in je lijf te zijn terwijl je eigenlijk alleen weg wilt, kost dat je veel energie, omdat je er dan een gevecht met jezelf als extraatje bij krijgt.
  Als je iets positiefs kunt vinden aan je reis, geeft je dat als het ware een anker om er wel te willen zijn, en dat maakt het makkelijker om geaard te blijven en om in je lijf te blijven.
  Lukt dat niet, kijk dan in ieder geval of je uit het gevecht kunt blijven. Dat kan variëren van een "OK, ik accepteer dat ik dit niet fijn vindt om te doen, het is nu wel nodig,' tot "OK, dan ben ik maar regelamtig uit mijn lijf, da's niet het einde van de wereld, ik haal na afloop mijn energie wel terug." Hoe makkelijker je het voor jezelf maakt, hoe lichter je ermee omgaat, hoe minder invloed het heeft.

 5. Ik probeer weer te geven hoe ik het ervaar in bus en trein.
  Het is meestal zo dat als ik de trein of bus instap er al
  Mensen in zitten .
  Maar ik zie ineen oog opslag of voel . dat ik beter kan verkassen.
  De pijn die andere mensen hebben of depri , dat voel ik gelijk .
  Ik kan het beter vermijden dat is zeker .
  Maar ook al zitten ze verder weg , neem ik het nog waar .
  Ik kan wel een beetje visualiseren , dat wel maar echt geweldig
  Met dat gepraat om je heen gaat dat niet .
  De tips van Irene neem ik daarom graag ter harte .
  We proberen het gewoon .

  Bedankt Irene voor de tips .

  Groeten Jannie.

 6. Goed aarden is belangrijk maar wel op de goede manier anders breng je anderen mensen met de verkeerde informatie in de problemen.
  Sta rechtop met je voeten op schouder breedte.
  Centreer jezelf door een lijn vanuit het licht door je hoofdchakra door het centrum van je lichaam tot 20 cm onder je voeten in de aarde te laten lopen, absoluut niet verder anders trekt de energetische vervuiling vanuit de onderwereld in je lichaam en dat wil je niet.
  Deze handeling doe je met gedachten en je handen samen.
  Vervolgens aard jezelf door heel rustig diep adem te halen door je neus, houd het een tijdje vast en adem vervolgens weer heel rustig uit door je mond, dit doe je drie keer, meer mag natuurlijk ook. Dan ben je goed geaard en voel jezelf zeker en sterk.

  • Wat ik gemerkt heb bij cliënten is dat juist het te kort maken van het lijntje voor problemen geeft. De bovenste laag van de aarde is vaak 'vervuild,' zeker in verstedelijkt gebied met allerlei energieën die rondslingeren en langzaam de aarde in zakken. Daarom voelt die laag vaak onprettig aan. De diepere lagen zijn zuiverder. De aarde heeft plekken waar energie heengaat en gereinigd wordt. Verbinden met het middelpunt van de aarde geeft toegang tot mooie, krachtige aarde-energieën die heel voedend en belangrijk zijn.

   • Bedankt voor deze uitleg Gerry! Mijn aarding gaat meestal ondiep (zo'n 2 meter) en daarmee mis ik de kracht om mezelf écht neer te zetten. Mooi om te lezen dat de energieën daaronder zuiverder zijn, dat is een goede motivatie om dieper te aarden en echt de 'bibbers' aan te gaan die dat beletten. 🙂

 7. In trein en bus zit ik gelukkig niet veel.
  Ik voel al vaak als ik mensen zie zitten . hun energie.
  Is vaak stress wat ik voel en depressie 's
  Daar probeer ik omheen te gaan , en een ander plaats
  Te zoeken.
  Veel mensen zitten niet goed in hun vel . Het lijkt wel
  Een epidemie.
  De tijdgeest denk . het is geen makkelijke tijd.
  En vooral voor h sp mensen een groot struikelblok .
  Het doet mij ook pijn als ik de pijn ervaar bij andere mensen.
  De ogen vooral , dat stralen ze uit .
  Ik doe vaak een poging om deze dingen te vermijden .
  Maar het lukt niet altijd .
  Soms kan je jezelf afsluiten . een andere keer lukt het
  Voor geen meter .
  Maar met de tips van Irene komen wij een heel eind denk .
  Die tip met die waterval lijkt mij wel wat .
  Het valt te proberen .

  Bedankt Irene voor artikel.

  Groeten Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in