Veel mensen die zich op het spirituele pad bevinden, gaan op dit moment door een groot transformatieproces dat zich zowel in hun innerlijke wereld als in de buitenwereld afspeelt. Maar het eigenlijke proces en het werk dat ermee gepaard gaat, spelen zich af in de binnenwereld, waarbij de buitenwereld slechts fungeert als spiegel. Dit transformatieproces kom ik in de praktijk veel tegen als ”transit” van de buitenplaneet Pluto.

Wat is een transit?

Je geboortehoroscoop is een schematische voorstelling van de stand van de planeten op het moment van jouw geboorte. Deze planeten kun je zien als symbolische representaties van delen van je persoonlijkheid. Maar natuurlijk bewegen de planeten zich na dat moment verder in hun gewone banen rond de zon. Wanneer ze astrologisch gezien dan bepaalde contacten maken met jouw planeten op het moment van jouw geboorte, spreek je van een ‘transit’. Dan worden het thema en de werking van dat deel van jouw persoonlijkheid op een bepaalde manier geraakt en geactiveerd.

Pluto en je transformatieproces

De planeet Pluto is symbolisch verbonden met de Onderwereld (de Griekse God van de Onderwereld, Hades, werd door de Romeinen Pluto genoemd) en heeft te maken met alle processen van dood en wedergeboorte en diepe transformatieprocessen. Pluto haalt alles naar boven wat verborgen is.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wanneer Pluto astrologisch gezien een contact maakt met één van je persoonlijke planeten, kun je er vanuit gaan dat alles wat deze planeet symboliseert en wat nog verdrongen, ongezien, onbewust, verborgen was in jezelf, omhoog gehaald wordt om geheeld en bewust gemaakt te worden. Geen makkelijk proces, maar wel zeer heilzaam mits je in bent voor volledige bewustwording en ascentie en je volledig in je kracht wilt komen!

Persoonlijke ervaringen met Pluto

Grappig genoeg, en de meeste mensen die als heler of therapeut werkzaam zijn zullen dit waarschijnlijk herkennen, krijg je als therapeut vaak cliënten op je pad die door vergelijkbare processen heen gaan als jijzelf, waarbij je zelf net een stapje voorop gaat in het proces zodat je je cliënten van dienst kunt zijn door het proces met al zijn haken en ogen al persoonlijk te hebben ervaren en doorlopen. Met Pluto was mijn ervaring al niet anders.

Toen Pluto over mijn Zon ging en een moeilijk contact maakte met de planeet Saturnus, werd alles in mijzelf overhoop gehaald dat te maken had met het thema vader (Zon en Saturnus), identiteit (Zon), zelfexpressie en creativiteit (Zon in het vijfde huis) en autoriteit (Saturnus).

Het begon met het fysieke overlijden van mijn vader. Beetje bij beetje werden alle illusies die ik had over mijn vader onderuit gehaald en moest ik onder ogen zien hoeveel destructiviteit, leed en duisternis een rol speelden aan mijn vaderskant in de familie – en hoezeer ik daar als kind bijna door vermorzeld was. Bovendien speelden de mensen die de meest destructieve invloed hadden gehad, ook in belangrijke vorige levens van mij een rol – een dubbele klap!

Gelukkig had ik tevens de vaardigheden om dit proces te begeleiden – en de hulp van zowel mensen als engelen om het te overleven. Want zwaar was het!Hoe overleef ik mijn transformatieproces_ (1)

Professionele ervaringen met Pluto

Ook al was dit proces niet makkelijk, ik ben wel dankbaar voor de enorme groei en transformatie die het bewerkstelligd heeft, en vooral: dat ik door dit proces te hebben doorlopen, mensen tot gids kan zijn die net aan hun Pluto–transformatieproces beginnen.

Een belangrijke Pluto transit voelt alsof je je met een dessertlepeltje een weg moet graven dwars door een berg van graniet. Het moeilijkste moment is wanneer je halverwege bent en het licht aan het einde van de tunnel nog niet kan zien – je kunt niet meer terug, maar je kunt ook nog niet voelen hoe het zal zijn als je eindelijk aan de andere kant bent – een moeilijk moment dat dagen, weken of maanden kan duren! Dan is het fijn als iemand je is voorgegaan die weet dat het echt allemaal zinvol is en er licht is aan het einde van de tunnel.

Hoe overleef ik mijn transformatieproces?

Schrijvend vanuit het staartje van mijn lange Pluto transit, wil ik graag enkele inzichten en tips delen die je mogelijk van dienst kunnen zijn als je je in een vergelijkbaar transformatieproces bevindt. Wil je weten of jij een grote Pluto transit of andere belangrijke transit hebt? Op bijvoorbeeld www.astro.com kun je gratis je geboortehoroscoop aanmaken en zien of je inderdaad ook een Pluto transit doormaakt. Daarbij kun je ook opzoeken op welk levensgebied (astrologische Huis) het transformatieproces zich bij jou zal manifesteren. Hierbij mijn inzichten:

1. Bewustwording en genezing

Pluto transits (en andere ‘moeilijke’ transits zoals Saturnus transits) zijn niet bedoeld om je te pesten. Integendeel: het Universum heeft jouw volledige bewustwording en genezing op het oog.

2. Wat geloof je nog onbewust

Zie alles wat door het transformatieproces overhoop gehaald wordt dus als een aanwijzing. Alles wat er niet gaat zoals je wilt, vervelende ervaringen met mensen, dingen die mis gaan: ze weerspiegelen allemaal alleen maar wat je onbewust nog gelooft – en wat jouw groei en wezenlijke zelf niet (meer) dient.

3. Stap uit het drama en slachtofferschap

Als je alles wat er ”mis” gaat ( je relatie, je huis, je baan, etc.) kunt zien als aanwijzing voor wat er genezen wil worden, als sleutel, stap je uit het drama en het slachtofferschap en stap je in de rol van de genezer – de genezer van jezelf. Uiteindelijk gaat er namelijk niets ”mis”: het zijn alleen de illusies die stoppen met werken. Alles wat wezenlijk en echt is, en gefundeerd in waarachtigheid en liefde, blijft bestaan. Altijd.

4. Een nieuw fundament

Je zou het Plutonische transformatieproces kunnen vergelijken met een complete verbouwing van je huis, waarbij het fundament wordt vervangen en alle muren gestript – terwijl je er nog in woont! Alles wat gebouwd was op die rotte fundering, valt weg en wordt uiteindelijk vervangen door het nieuwe. Maar dit is een langzaam proces.

Als je merkt dat bepaalde vriendschappen niet meer bij je ware zelf passen, je baan je echt geen vervulling meer biedt – laat ze gaan. Uiteindelijk manifesteer je er iets nieuws voor in de plaats. Maar probeer niet in paniek snel vervangende relaties te zoeken: dan zou je weer op een verrotte of wankele fundering gaan bouwen, en gewoon weer dezelfde patronen herhalen met andere mensen, banen, huizen. Werk eerst aan je fundering.

5. Alles wat je hebt weggestopt wordt omhoog gehaald

Uiteindelijk haalt Pluto de diepste waarheid onder ogen, hoe onplezierig ook: en dit om jou te helpen alles te helen wat destijds te moeilijk en naar was om onder ogen te kunnen zien. Pluto haalt alles omhoog wat je als kind of in vorige levens hebt weggestopt aan pijn en legt alle overlevingsstrategieën bloot die je bent gaan toepassen om te overleven – en die nu tegen je werken omdat ze je beperken. Het deel van jou helpen en genezen dat destijds deze illusies is gaan geloven, en de overlevingsstrategieën in werking heeft gezet om te overleven, is een zeer belangrijk deel van de Pluto transit.

6. Wees lief voor jezelf en veroordeel jezelf niet

Wees niet beschroomd om hulp te vragen: Pluto transits zijn niet makkelijk,  je transformatieproces is niet makkelijk, en waarschijnlijk kun je wat voor hulp dan ook goed gebruiken: al is het je tante die kippensoep voor je maakt als je het een dagje echt gehad hebt. Maar ook professionele therapeutische hulp of begeleiding op het terrein van jouw persoonlijke Pluto transit (deze kan op verschillende terreinen plaatsvinden) is geen overbodige luxe. Wees lief voor jezelf en veroordeel jezelf niet: je gaat door een belangrijke fase van je ontwikkeling.

Als je door de rauwe energie van een Pluto transit gaat, heb je niet altijd zin om leuk te zijn en sociaal te doen. Mogelijk staat alles wat ook maar een beetje onecht of geforceerd aanvoelt je tegen. Dat geeft niet. Volg je gevoel. Voel wat je nodig hebt en gun jezelf dat. Ook al betekent dat een week niet naar buiten komen. Later, als je wijzer en lichter weer uit de Onderwereld tevoorschijn komt, is er gelegenheid genoeg om jezelf weer in de buitenwereld te manifesteren en te stralen.

7. Taaiheid, moed en het vermogen alles onder ogen te zien

Houd moed en weet dat elke planeet die een moeilijke transit maakt, je op de één of andere manier ook diens speciale kracht geeft om deze aan te kunnen. Bij Pluto is dit bijvoorbeeld taaiheid, de moed en het vermogen om alles onder ogen te zien wat je ervaren hebt, hoe duister ook.

Bovendien heeft je ziel op het hoogste niveau voor dit pad gekozen, en krijg je echt nooit meer op je bord dan je wezenlijk aankunt. Je bent sterker dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

8. kracht en empowerment

En graag eindig ik met een achtste punt: acht is het getal van Pluto, de heerser van Schorpioen en het getal van kracht en empowerment: je kan het!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Enorm herkenbaar, en inderdaad, na de check op astro.com; Pluto transit it is…. haha. Momenteel is het intens. Wat ben ik moe, verward, leeg. Dat dessertlepeltje en dat licht nog niet kunnen zien… Ja, ook dat herken ik.
  Ik geloof en weet dat als ik nu doorga, ik mezelf bevrijd, heel. En toch is er fikse weerstand, angst. Ik maak het mezelf onnodig moeilijk. Verstandelijk ben ik er al, mijn onbewuste wil nog niet. Ik hou het tegen. Hier mag ik meer aandacht aan geven, al wil dit nu nog niet zo goed. Dankje voor je inzichten. Ik neem ze mee.

 2. Allemachtig ik die met gaven ben geboren en 20 jaar holistisch therapeut ben geweest, viel zo’n 3 jaar geleden als een puzzel in duizend stukjes,, van totaal plat nu met vallen en opstaan. Nou ben ik bekend met transformatie’s, en elke in m’n leven was zwaar dacht ik,maar deze was heel erg zwaar, en m’n contact met m’n bron en vertrouwen heb ik me letterlijk er doorheen gesleept……. toen ik plat lag kreeg ik een iPad , in eerste instantie dacht ik dat kan ik niet, m’n hoofd werkte niet mee. Maar als cadeautje kwam ik op een site van een geweldige Astroloog Kaypacha , een Amerikaan die op spiritueel niveau astrologie uit legt, en oh wat heb ik daar veel aan gehad…. een schorpioen met Venus en de zwarte maan lilith,hoe diep kan je gaan, maar tot overmaat van ramp acsedant en maan in ram ( en jawel daar stond en nog een stukje Uranus in) het is teveel om op te noemen, uiteraard ben ik heel blij met m’n iPad anders had ik alle informatie ook deze gemist, ik heb deze transformatie in m’n eentje opgelost met een team van acupunctuur dokters voor m’n lichamelijke klachten, wat ee thuis komen is dat, niks hoeven uitleggen want zij zijn ook holistisch heel begaafd…ik wens jullie allemaal veel wijsheid liefde en kracht, en dank Wendy dit artikel heeft me ook geholpen ,de mooiste liefde is de universele liefde,oneindig , Namaste

 3. en toevallig staan mijn pluto in schorpioen! bedankt voor het delen. ik voel het idd sterk heb net even gecheckt op astro.. en het klopt. ik heb pas net de terugkeer van Saturnus achter de rug, dus het is wel een beetje allemaal snel na elkaar 😉

 4. Dit is het dan. Precies wat ik de laatste 10 maanden doormaak. Burn-out, sprituele wedergeboorte, problemen met moeder, relatieprobleem, huis kwijt, baan op de tocht… En toch heb ik me nog nooit zo sterk gevoeld… Maar zwaar, loodzwaar. Soms denk ik echt dat het universum me wilt eronder krijgen, maar eigenlijk voel ik voor het eerst fundamenten onder mij.

 5. Bedankt voor het delen. Ik deel graag mijn ervaring hierin en heb behoefte om het te nu te uiten.
  De ziel of bezieling welke ik meer ervaar als een energie programma waarmee ik als waarnemer op de aarde ben gekomen. Dit programma heeft alles in zich om doormiddel van gedachten, zenuwstelsel en lichaam beleeft kan worden.
  De nodige gebeurtenissen, imprints en conditioneringen hebben het programma hier op aarde geactiveerd. Hieruit zijn geïmporteerde gedachten en gevoelens ontstaan welke als waarheid kunnen worden ervaren. Ik noem het maar even “mijn ziel” maar ik weet nu dat dit niet is wie ik werkelijk ben maar wel het essentiele belevenis onderdeel is om hiermee het te kunnen verwezenlijken in het menselijk lichaam en door er me onbewust mee te identificeren als IK het een persoonlijkheid vorm heeft gecreëerd. Nu ik me hebt ontwikkeld op PSYGOLOGISCH en EMOTIONEEL gebied is de ontbinding met de gehechtheid hiervan begonnen om er los van te komen. Dit ontbinding proces is als het ware de terug keer naar mezelf.
  Met het verwerken van mijn INNERLIJK kind kwam ik er achter dat “mijn ziel” geprogrammeerd was met een overtuiging meganisme, en welke in de eerste 6 jaar waarin ik afhankelijk was als kind de behoefte hiervan dit verwachte van de buitenwereld en het meest van mijn ouders. Dit heeft tot heel veel conflicten geleid en de nodig ruzies zijn hierdoor ontstaan, met daaruit de overtuigende stelling dat ik gelijk had, en dat het klopte dat de buiten wereld niet voldeed aan mijn behoeftes. Hierdoor heb ik deze dan ook veroordeeld omdat ze hieraan niet voldeden.
  In de vergeving sessie om mijn innerlijk kind te vergeven, en door het onderzoeken naar het verleden van mijn ouders kwam ik er achter dat zei er helemaal niets aan konden doen, dat ook zei onderhevig zijn geweest onder dezelfde condities en omstandigheden waarin zei het ook niet hebben gekregen. Het is als een estafette stokje generatie lang aan elkaar door gegeven op dezelfde manier zoals ik die nu heb mogen meemaken en ervaren. Nu ik ontwaak en waker wordt in het bewustzijn zie ik in wat dit inhoud, wie ben ik (mijn geprogrammeerde ziel) om aan mij buiten wereld te eissen welke behoeftes ik nodig heb, en er dan ook nog een veroordeling over hebt als daaraan niet wordt voldaan, en andere die het me helemaal niet kunnen geven daar een verwachting van ga opeisen, wat bezielt mij zo liefde en harteloos andere te veroordelen en daar mee in conflict en ruzie mee te maken. Want dat betekend dat ik andere niet accepteer zoals ze zijn, terwijl ze het er zelf al moeilijk genoeg mee hebben in hun eigen leven.
  En dat meen ik tot het diepste van mijn bestaan, sorry daarvoor, vergeef me dat ik het niet doorhad wat ik deed, ik hou van jullie allemaal uit het diepste van mijn hart voor wie jullie zijn, dank je wel dat je mij hebt geconfronteerd met mijn eigen valse overtuigingen die in had, en daarmee niet alleen mezelf hebt belast maar ook andere.
  De ruimte die door het bewust te worden in mezelf nu ontstaat en los komt van de conditioneringen welke in mij vast zijn komen te zitten, zijn weg. Nu kan ik mezelf zijn en heb de verantwoordelijkheid totaal genomen om “mijn ziel” of wie ik dan ook maar mag zijn zelf te geven. autonoom en in mijn pure authenticiteit te staan, ik sta letterlijk op mezelf.
  Hiermee zijn alle veroordelingen weggevallen en ontstaat er ruimte om een andere te accepteren zoals hij of zij is, en voelt zich geaccepteerd en fijn in mij omgeving. Er is geen beladenheid of spanningen meer maar volledige rust in het zijn, zowel wie ik mag zijn als alle anderen.

  Nemaste
  met zo veel liefde.

 6. Heel fijn om te lezen, en weer een bevestiging dat ik wél op de goede weg zit en goed bezig ben (mét veel hulp van anderen)! Ik ben trots op mezelf voel weer waarom ik destijds volmondig ja heb gezegd tegen ‘het mezelf compleet leren kennen’. Er zijn echter wel hardnekkige dingen die me blijven dwarszitten en waarmee ik nog stoei, zoals het diep verdriet en pijn wat ik vaak voel en diverse angsten. Ik weet nu dat dit sleutels en verticale verbindingen (met vorige levens wellicht) zijn, die ik nog uit moet werken, en waar het om draait bij mij. Dit gaat me uiteindelijk lukken! Daarna zou ik mezelf op dit gebied graag willen inzetten voor anderen 🙂 Dankbaar!

 7. ben heel erg blij dat ik rustig kan lezen wat ik de afgelopeb 26 maanden heb meegemaakt. mijn proces is nog niet voltooir, maar ik kan de volgende stappen wel benoemen. wil wel heel graag met anderen, die hetzelfde meemaken, graag spreken en/of schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in