overeenkomst-mensen

Je loopt richting kassa. Je bent er bijna. Ineens word je de pas afgesneden. Degene heeft een uitstraling waardoor je automatisch een stukje inhoudt. Je staat achter degene in de rij en je blijft intuïtief een stukje afstand houden. Je ‘match’ niet met de ander.

We hoeven ook niet met iedereen te kunnen. Aangenaam is het wanneer je met de mensen in je directe omgeving een klik hebt. Degene die je zelf uitgekozen hebt daarvan weet je dat het wel overeenkomt. Er zijn ook mensen die je niet zelf uitkiest. Je familie, collega’s, buren etc. Wanneer de ‘match’ er niet is, wat doe je dan?

Er zijn vele manieren van omgaan met de ander. Negeren is een vorm. De ander bekritiseren is een manier. De ander verwelkomen alsof er wel een overeenkomst is. Dat laatste kan wel eens tot een bijzonder resultaat leiden.

Ik heb wel eens gezegd ‘ik kan met iedereen als ik me er mijn best voor doe’. Ik heb al vaak mijn best gedaan :-). Een voorbeeld gaat over het contact met een buurvrouw bij mij in de straat. Vanaf de eerste ontmoeting was er een negatieve vibratie tussen ons.

Wanneer we elkaar tegen kwamen keek zij mij zeer boos aan. Ik weet nog dat ik het heel onprettig vond. En dat mijn eerste reactie was om heel boos terug te kijken. Tot ik op het idee kwam: elke keer als ik haar zie ga ik glimlachen. En dat deed ik. Haar boze gezicht werd minder boos totdat haar gezichtsuitdrukking neutraal bleef.

Toen ben ik, naast de glimlach, ook gedag gaan zeggen. Je raadt het al: binnen de kortste keren zei ze mij gedag terug. Ik woon nog altijd in dezelfde straat en we maken al jarenlang regelmatig een praatje. Wat er precies is geweest weet ik niet. Wat de ervaring mij heeft laten zien, is hoeveel invloed ik zelf kan uitoefenen. Zo heb ik vaker ‘mijn projectje’ 🙂

Ik geloof in het leven invullen in overeenstemming met wie je bent. Ook m.b.t. mensen om je heen. Je ontkomt er alleen niet aan dat je af en toe wordt uitgedaagd. De wisselwerking tussen jou en de ander vraagt vaak om begrip. Door het standpunt van de ander te begrijpen is al meer dan de helft.

Vaak is het onnodig om het contact nauwkeurig te analyseren. Door open te staan voor de ander en degene uit te nodigen contact te leggen maak je verbinding. Door de controle te houden en eenzijdig de situatie te bekijken zal de situatie stroever verlopen.

De ruimte die het contact leggen met zich meebrengt geeft tegelijkertijd ruimte aan je eigen vermogen tot manifestatie. Degene waar het eerder stroef mee verliep is nu iemand waar je verbinding mee hebt gemaakt. In situaties die volgen zal je de herkenning vanuit dit contact terugzien.overeenkomst-mensen

Dat maakt dat je eerder geneigd zal zijn tot een compromis sluiten dan te ageren. Je herkent de ander op een dieper niveau. Dat vormt een begin van vrede in jezelf, waar de ander op kan reageren. De uitnodiging kan gelijk ontvangen worden omdat jij er voor openstaat.

Waarom, vraag je je misschien af, zou je je bezighouden met mensen waar je geen ‘match’ mee hebt? Het hoeft ook niet. Ik wil er ook niet altijd een ‘projectje’ van maken. Soms laat ik het voor wat het is.

Het is een mogelijkheid om de uitdaging, via de ander, aan te gaan. Bij elke ontmoeting kan je opnieuw beslissen of je glimlacht in de spiegel. En wie weet kijkt er iemand terug die je herkent. Maar maakte de confrontatie het in eerste instantie mistig. Nadat de mist optrekt is het mogelijk jezelf terug te zien. Weer een nieuw stukje in jezelf ontdekt en omarmd. 🙂

 

12 REACTIES

 1. Gezien de heftige reacties op de nieuwe president, hebben heel veel mensen dit artikel niet gelezen, misschien alsnog ?
  In dit geval is kans voldoende, een tweede kans zal niet nodig zijn, want het kon allemaal nog wel eens meevallen

 2. Mooi artikel.
  Ik heb uit mijzelf niet snel dat ik iemand niet aardig vind.
  Diegene moet het dan wel bont maken.
  Er zijn wel andere mensen die zomaar onaardig
  tegen iemand doen. Hoewel daar soms misschien jaloezie
  achter zit of hun eigen onzekerheid.
  Zelf kan ik dat niet begrijpen.
  Je hoeft niet met iedereen een goede band te hebben, maar ik vind het wel belangrijk
  dat mensen beleefd tegen elkaar zijn.

 3. Ik herken veel in wat er gezegd wordt. Toch ben ik ook mensen in mijn leven tegen gekomen, die ondanks de ruimte en stille uitnodiging die ik uitstraalde, niks wilden met me. Of die misbruik maakten van mijn kwetsbaarheid. En die ik na een tijd van proberen en tegemoet komen dan ook met veel plezier links heb laten liggen. Je kunt nu eenmaal niet in je eentje een relatie of contact goed houden tussen twee mensen. Dan ben je aan een dood paard aan het trekken.
  Ik mis dat een beetje in dit geheel, want ook dat komt voor. En dat is de andere kant…het gevoel dat je je uiterste best gedaan hebt, kan dan helpen voor jezelf om het toch los te laten.

  • Die mensen hebben vaak problemen met zichzelf, zijn arrogant
   of juist onzeker.
   Ook niet iedereen heeft behoefte aan een vriendschap. Misschien past het
   op dat moment niet in hun leven of zijn ze gewoon niet zo sociaal.

 4. Al ben je klein
  je kunt iets zijn
  je hebt iets weg te geven
  een lach
  een knik
  een lieve blik
  doet wonderen
  in het leven

 5. Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen jou kleur haar heeft.
  Ik laat iedereen in zijn waarde , en geef ook mensen een tweede kans.
  Want soms ga je de mist in met mensen , ze lijken onaardig, maar bij
  Nader inzien vallen ze reuze mee.
  Meestal probeer ik open te staan voor alle soorten mensen.
  Je moet eigenlijk nooit op de eerste indruk afgaan.
  Een glimlach doet wonderen, zelf 's de grootste chagrijn ontdooit.

  Leuk artikel ❤️

  • Bij mij tegenover, wonen de grootste chagrijnen. Ik hield erg lang vol omze te groeten als ik ze tegen kwam. Maar deze mensen negeren iedereen. Iedereen is als lucht voor ze.
   Ze hebben mij nu geleerd hoe ik met hen moet omgaan: volkomen negeren als lucht.
   Ze weten zgn. wél alles hoor, van iedereen. Daarom plaats ik elke ochtend een spiegelende wandop het trottoir bij hen met de spiegelende kant naar hen toe.
   Ik heb geen erg meer in ze.
   En dit moet helaas dan zo.
   Sommige mensen……daar kán je gewoon helemaal niets mee.
   Het is aan de gezichten te zien hoe zij in het leven staan…..ik loop er graag met een boog omheen

 6. Boeiend onderwerp. Ik kan over het algemeen ook met iedereen overweg door van mezelf te houden en de ander te laten en te respecteren zoals hij of zij is. Het werd ooit moeilijk bij een collega. Beiden zaten we op totaal andere frequenties. En beiden werkten we er hard aan om het contact goed te houden Op zulke momenten besef je ook dat het gewoon een kwestie van tijd en inzet is. Tijd en inzet om te werken aan datgene waar ikzelf invloed op heb: Mezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in