Hoe schrijven je lichamelijke en geestelijke gezondheid kan verbeteren

De voordelen van schrijven strekken verder dan de manier waarop het op creatieve manier het intellect bezighoudt.

Schrijven kan een emotioneel bevredigende manier zijn om opgebouwde stress en verdriet los te laten. Het is goed om stressvolle emotionele impulsen te beheersen en er over te schrijven, want het dient geen doel als we ze binnen houden. Sporten of praten over hoe je je voelt met mensen waar je van houdt kan helpen in dit opzicht, maar je zou jezelf in een situatie kunnen bevinden waarin je misschien geen stem hebt om gehoord te worden, of er de voorkeur aan geeft om hoe je je voelt voor jezelf te houden, maar wél nog steeds een manier nodig hebben om je emoties los te laten. Dit is 1 van de voordelen van schrijven.

Schrijven helpt je in een staat van “flow” te komen (in dit geval het stromen van je gedachten, red.), waarin je alle opgebouwde emoties uit je hart en geest op papier kunt laten vloeien. Als je levendig en eerlijk over je ervaringen en over hoe je je voelt schrijft, zal er tijdens de loop van je leven geleidelijk een verzameling van emotionele ervaringen worden vastgelegd. Terugkijkend naar je “dagboek”, zul je in staat zijn patronen te zien in hoe bepaalde emotionele conflicten (zijn) ontstaan, geven ze je inzicht in de bron en oorzaak van je (niet) functioneren en de omgeving waar je jezelf aan blootstelt en die soms maakt dat die conflicten toenemen. Je zult in staat zijn een betere beslissing te nemen over het feit of behaalde gedragspatronen je dienen of niet, net zoals je beter zult kunnen bepalen welke personen en zaken deze problemen in je leven veroorzaken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik noem het vastleggen van dit proces een “wijsheidsdagboek”, want terugkijkend op wat je geschreven hebt, zul je een grondiger begrip en waardering hebben voor degene die je bent geworden als resultaat van je zwoegen en de tegenslagen uit je verleden. Dit dagboek zal het geleidelijk sterker worden van je geest en het evolutionaire proces van wie je bent geworden vastleggen.

8 redenen om dingen op te schrijven

Dit zal echter alleen werken als je eerlijk over jezelf bent en je eerlijk schrijft over datgene wat heeft bijgedragen aan de scenario’s die je een bepaald gevoel hebben gegeven. Je fouten zijn allen een onderdeel van het proces een betere persoon te worden, dus het is belangrijk de fouten en de algemene lessen die je daaruit hebt getrokken vast te leggen. Dit is een zeer persoonlijke verslaglegging van jouw reis, dus als je bezorgd bent dat anderen dit verslag zouden kunnen vinden en lezen, kun je het schrijven op een manier die alleen jíj kunt begrijpen, met het gebruik van metaforen en taal die vaag op anderen overkomt, maar glashelder de herinneringen in jouzelf zullen triggeren.

De voordelen van schrijven voor je lichamelijke- en geestelijke gezondheid

Je lichamelijke- en geestelijke gezondheid heeft baat bij dit schrijven, inclusief het feit dat op de lange termijn er vermindering in stressniveaus en vermindering van de symptomen van depressie(s) kunnen zijn. Een studie uit 2005 over de emotionele en fysieke voordelen voor de gezondheid van expressief schrijven concludeerde dat slechts 15 tot 20 minuten schrijven per dag genoeg was om een verschil te maken in het algehele stressniveaus van de deelnemers.

Als gevolg van het schrijven over traumatische, emotionele- en stressvolle gebeurtenissen werd het minder waarschijnlijk dat deelnemers ziek werden en/of een trauma zouden krijgen. Daarnaast werd minder tijd in het ziekenhuis doorgebracht en dat ging weer samen met een daling in de bloeddruk en leverfuncties van de deelnemers.

schrijvenOpmerkelijk is dat een andere studie suggereert dat schrijven kan helpen fysieke wonden sneller te laten genezen. In 2013 hebben onderzoekers uit Nieuw Zeeland het herstel van wonden van medisch noodzakelijke biopsies op 49 gezonde volwassenen gevolgd. Gedurende 3 dagen schreven de deelnemers 20 minuten per dag over zaken die hen van streek maakten of over hun dagelijkse activiteiten. 2 weken nadat alle proefpersonen een biopsie van de arm hadden gehad (de onderzoekers wilden zo lang wachten, om er zeker van te zijn dat alle negatieve gevoelens waren gegaan die wellicht als eerste zouden zijn opgekomen door de herinnering aan (eerdere) schokkende gebeurtenissen), werd vervolgens gedurende 21 dagen de genezing van de wonden bijgehouden. 11 dagen na de ingreep was 76 % van degenen die er voor hadden gekozen te gaan schrijven geheel genezen, terwijl 58% van de controlegroep nog niet hersteld was. De studie concludeerde dat schrijven over schrijnende zaken de deelnemers hielp om vrede te hebben met de gebeurtenissen en daardoor de (geestelijke, red.) nood verminderde.

Mensen die lijden aan een langdurige ziekte kunnen veel voordeel hebben bij schrijven. Studies hebben onthuld dat mensen die lijden aan astma minder aanvallen krijgen als zij een dagboek bijhouden waarin ze schrijven hoe ze zich voelen dan mensen die dat niet doen. Van AIDS patiënten die schrijven is bewezen dat zij hogere aantallen T-cellen hebben, omdat ze onder minder stress gebukt gaan. Kankerpatiënten die schrijven worden minder beïnvloed door stress en depressie en hebben een betere kwaliteit van leven omdat ze optimistischer zijn.

James W. Pennebaker leidt al een aantal jaren het onderzoek naar “het genezende karakter en de voordelen van schrijven” aan de Universiteit van Texas in Austin.

“Als mensen de kans krijgen te schrijven over emotionele zaken, ervaren ze vaak verbeterende gezondheid. Ze gaan minder naar de dokter. Er zijn veranderingen in het immuunsysteem”.

inspiratiePennebaker suggereert dat het expressief schrijven het je mogelijk maakt om een stap terug te doen en objectiever je leven te kunnen analyseren. In plaats van je op een ongezonde manier te laten obsederen door een ingrijpende gebeurtenis, kun je je beter op je toekomst focussen. Je toekomst tegemoetzien met minder angst over die toekomst reduceert stress, het verwijdert de blokkade die je tegenhoudt om gelukkiger te zijn.

Het lijkt wel of schrijven verwant is aan het doen van oefeningen, gezond eten en genoeg slaap krijgen. Ons emotioneel welbevinden is nét zo belangrijk als ons fysieke welbevinden en schrijven is een geweldige manier om onszelf emotioneel fit te houden. Gedachten en emoties zijn als kleine levensvormen in ons lichaam. Ze willen zo lang mogelijk in leven blijven en de boel regeren. Terwijl we schrijven, halen we deze gedachten en emoties uit ons lichaam en zetten ze in een, wat ik nu maar even “dierentuin” noem. Onze dagboeken zijn de dierentuinen van onze ervaringen, die ons maken tot wie we zijn.

Boekentip:

De kracht van schrijven

(klik op het plaatje of de link voor meer info)

Kracht van schrijven

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in