Sinds ik bewuster ben gaan leven, is mijn lichaam anders gaan reageren op voeding. Mijn kijk op eten is daardoor veranderd en zo ook wat en de manier waarop ik eet. In het artikel “deze voedselveranderingen treden op wanneer je spiritueel ontwaakt” kun je lezen dat deze veranderingen niet uit het niets komen en ik heb dit zelf dus ook echt zo ervaren. Lees hier mijn ervaring over hoe spiritualiteit en voeding samenkomen én hoe je mindful/intuïtief kunt eten.

Van ‘uit staan’ naar bewust leven

Mariëlle
Mariëlle van The Green Guide schrijft over bewust leven, met inspiratie over natuurlijke beauty, fair fashion, veganisme, minimalisme, duurzaamheid, gezondheid & mindfulness.

Wellicht herken je het: toen je jonger was kon je van alles eten en leek je nergens last van te hebben. Ik had dit ook (een echte zoetekauw hier), maar vond het gelukkig altijd al belangrijk om gezond te eten. Echter had ik vrijwel geen idee wat de échte invloed van voeding op mijn gezondheid was.

Zodra ik weer in connectie kwam met mijn lichaam, begon ik te merken wat voeding met mijn lichaam doet. Ik leerde dat ik moe word van een te koolhydraatrijke lunch, hoofdpijn krijg van een gebakje vol suiker, huidklachten van soja en een opgeblazen gevoel van teveel tarwe.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe je lichaam je begeleidt

Hoe meer je uit je hoofd gaat en in je lichaam komt, hoe gevoeliger je wordt voor signalen van je lichaam. Ik heb zo een andere kijk op eten en bepaalde voedingsmiddelen gekregen. In plaats van leven om te eten, eet ik nu om te leven. Ik wil voedingsmiddelen eten die mijn lichaam goed doen.

Ik ben volledig losgekomen van de eetgewoontes die ik vroeger had. Niet meer 6 eetmomenten per dag, maar 3 maaltijden waarmee ik alle benodigde voedingsstoffen binnen krijg. Doordat ik meer compassie voel, kies ik voor veganistisch eten en ik ben veel dankbaarder voor mijn maaltijden.

Terug naar de gezonde basis

Naast de connectie met ons lichaam, zijn we dus ook de connectie met voeding kwijt. Dat is niet gek met een supermarkt vol voedingsproducten uit de fabriek in plaats van uit de natuur. Spiritualiteit helpt om weer dichter bij onszelf, de natuur én dus onze voeding te komen!

In plaats van een kant-en-klaar maaltijd, kiezen steeds meer mensen er bijvoorbeeld voor om zelf een gezonde maaltijd klaar te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast worden we ons bewuster van waar ons eten vandaan komt en hoe het tot stand is gekomen.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor lokaal, seizoensgebonden, biologisch en vega(n) eten.

Van diëten naar bewust eten

Door de andere kijk op eten, ga je hoogstwaarschijnlijk anders eten. In plaats van heel streng de calorieën tellen om niet aan te komen, ga je bijvoorbeeld voedingstoffen bijhouden voor een optimale gezondheid.

En je smaak verandert mee wanneer je anders gaat eten. Waar ik vroeger nog suiker in mijn thee deed, vind ik dat nu veel te zoet. Je maakt me nu veel blijer met een suikervrije brownie op basis van bruine bonen, terwijl ik vroeger niet eens bonen lustte!

En er is nog iets: waar je eten vroeger waarschijnlijk onbewust inzette om gevoelens weg te drukken (zoals verdriet), word je je bewust van je gevoel en kies je voor eten om het eten en niet ter afleiding.

Tips om mindful te eten

Naast de voedingsmiddelen die we eten, mogen we ons ook bewuster worden van de manier waarop we eten. Hap-slik-weg is eten op de automatische piloot. Dat is als stress voor je lichaam, waardoor voedingsstoffen niet optimaal opgenomen kunnen worden.

Ik ben zelf fan van mindful eten en deel graag een aantal tips:

 • Kook je eigen maaltijden, in plaats van kant-en-klaar of met pakjes & zakjes.
 • Sta voor je begint met eten even stil bij hoe dankbaar je bent voor de maaltijd.
 • Zet je zintuigen in: hoe ruikt je maaltijd, hoe ziet het eruit en hoe smaakt het?
 • Ga meer bewust kauwen op je eten! Leg eventueel je vork neer tussen elke hap.
 • Eet zonder afleiding om het echt bewust te doen: geen tv en geen telefoon dus
 • Neem een goede houding aan tijdens het eten en blijf daarna nog even rustig zitten
 • Check na het eten hoe je je voelt: energiek of moe? Neem dit mee voor de volgende keer.

Intuïtief eten door te voelen

Hoe bewuster je eet, hoe beter je gaat voelen wat voor jouw lichaam werkt. Ik eet nu meer intuïtief. Dus bijvoorbeeld niet op gezette tijden, maar gewoon wanneer ik trek heb. Ik kan honger en dorst veel beter onderscheiden én weet wanneer ik genoeg heb gehad: nooit meer een overvol gevoel!

Hoewel veel mensen denken dat je zoveel moet laten voor zo’n bewust eetpatroon, geniet ik meer van mijn eten dan ooit 😉 En jij? Hoe ga je om met jouw voeding?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Beste Angela,

  Daar ben ik bekend mee! Mijn opgroeien was veel aardappels en brood, maar dat was nog net niet slecht met voldoende groente en een beetje eiwit (wij waren arm). Op de Havo echter ging een en ander mis: De Havo was ver en dat stond de familie niet aan vanwege hoger opleiding vonden zij lastig!!! En oh de buskaart veel te duur (veertig gulden per maand in 1972) Vervolgens kreeg ik alleen brood en aardappel als een soort straf want mijn broer bleef boer en bracht tevens een inkomen in van de fabriek Dus die mocht de groente van de diepvries alleen opeten. Wel kreeg ik 4 witte boterhammen met katenspek mee voor mijn reisje naar de Havo, Keurig toch! Het Havo rooster na 2 uur les en dan heel eind lopen voor de kantine

  (scholengemeenschap holten) pauze dus eigenlijk geen minutje pauze! DUS Dan maar altijd de gevulde koek om 10 uur des ochtends omdat die ochtendpauze te kort was!

  Nu veertig jaar later bevind ik mij wel met voor ontbijt op zijn minst een grote soeplepel gebroken lijnzaad en vervolgens twee maal twee keer per dag twee soeplepels BONEN dagelijks! En weet je ik had al niets met vlees, maar met mijn dieetje als bovengenoemd heb ik niets dierlijks nodig zelfs geen ei!

 2. Ik ben verslaafd aan suiker. Hoe zorg ik dat ik intuïtief ga eten als dat verlangen zo groot is? Want als ik nu luister naar mijn lichaam heeft het teveel suiker nodig. Hoe doorbreek ik doe sugarflow?

  • Heey Joyce,

   Je hebt de belangrijkste stap al gezet, dat is namelijk zelf inzien dat je ergens verslaafd aan bent… .. .
   Mijn tip aan jou is, ga op zoek naar documentaires over suiker, er zijn er echt veel van… .. . als je het onbewuste bewust maakt, in dit geval dus dat suiker misschien gewoon iets is wat sowieso NOOIT gezond is geweest, en het gewoon gepusht is door bedrijven om geld aan te verdienen… .. .

   Niet in de laatste plaats de medische wereld, want die weten dondersgoed hoe slecht suiker is voor een mens, maarjah wil je geld verdienen als farmaceutische maffia, moeten mensen wel eerst ziek worden… .. .

   Een andere tip is om kunstmatige suiker te vervangen door natuurlijke suikers, die in fruit zitten bijvoorbeeld, die kun je zien als gezonde suikers… .. .

  • Lieve Joyce,

   A first day is not a worst day

   ! Probeer EEN dag Pure Chocolate (voor snoepen) en een goed (of fijn) boek. Pure chocolade heeft minder suiker try 99% chocolate, (It strucks like 1000% coffee, so be prepared) Chocolade heeft troostende stofjes, neem die met zo weinig mogelijk suiker
   ! Gedroogd fruit, een beetje honing, Ochtendmuesli met rozijnen
   ! Zoete aardappelen (Bataten)en ook gewone aardappelen
   ! Probeer wat eiwitten in ontbijt te passen granen zijn al goed (Havermout!)
   ! Een vroeg levensritme Zo vroeg mogelijk het balkon op en indien mogelijk een park of ander stukje natuur en bewegen waar je kunt! Wij weten hoe moeilijk dat ligt voor een vrouw (al of niet alleen)
   ! Soms gewoon een beetje honing of zelfs een beetje suiker is echt geen ramp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in