Hoe vindt mijn kind zijn eigen plek 460 840

Jarenlang voelde ik mezelf een buitenbeentje en worstelde ik om mijn eigen plek te vinden. Daarom deel ik graag mijn ervaringen met zoveel mogelijk mensen. Het zijn meestal de buitenbeentjes die de wereld veranderen. Ouders hebben daarbij een bijzondere missie.

Een andere missie voor kinderen en jongeren

De nieuwe generatie heeft een andere missie dan hun ouders. Ze zijn gevoeliger en minder bereid om gebaande paden te nemen. En dat is nodig. De vastlopende systemen in deze maatschappij vragen om creativiteit en verbondenheid.

Door de invloeden van de huidige maatschappij voelen onze kinderen zich vaker een buitenbeentje. Ze worden snel in de hoek van ‘overleven’ geduwd, met lustloosheid of lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Maar het zijn juist de buitenbeentjes die de wereld veranderen.

Jack Andraka

Heb je het verhaal van de Amerikaanse jongen Jack Andraka gehoord? Hij was homo en geïnteresseerd in wetenschap. Zijn klasgenoten waren conservatief en jaloers, hij werd op school gepest. Hij ging op dertienjarige leeftijd door een hel. Alhoewel hij overwoog zichzelf iets aan te doen, liet hij zich niet ontmoedigen. Ergens was er het gevoel dat hij een briljant onderzoeker wilde worden en dat zijn tijd nog zou komen.

Op veertienjarige leeftijd ging hij op onderzoek naar alvleesklierkanker omdat zijn oom daaraan was overleden. Zijn ouders zeiden: dat kun je niet, je bent pas veertien. Maar hij zette door en het lukte hem uiteindelijk na veel proberen in een laboratorium om alvleesklierkanker in een vroeg stadium aan te tonen.

Misschien een extreem voorbeeld, maar het bevestigt mijn idee dat de nieuwe generatie veel zal gaan veranderen. Je missie als ouder of grootouder is om jouw (klein)kind zijn eigen plek te laten vinden. Wat kun je als ouder concreet doen?

Neem zelf jouw eigen plek in als ouder

Veel kinderen staan stil in het proces van het vinden van hun eigen plek, doordat hun ouders hun plek niet innemen. Het komt bijvoorbeeld voor dat het kind onbewust de rol van ouder op zich neemt, omdat het ervaart dat het niet goed gaat. Soms slaapt het kind letterlijk in het bed bij de ouders.

Veel ouders in echtscheiding worstelen met hun positie en het kind wil hen meestal beiden steunen of troosten door lief te zijn. En ouders die volledig opgeslokt worden door de rat race en afwezig zijn geven daarmee een boodschap aan het kind dat het er niet mag zijn.

Je kind komt niet aan zichzelf toe als je je eigen problemen (nog) onvoldoende hebt losgelaten en je plek als ouder niet volledig inneemt. Je kunt je kind pas ruimte bieden als je zelf ruimte hebt gemaakt en een voorbeeld bent in loslaten en vergeven.

Wees het goede voorbeeld

Het meest ideale voorbeeld als (groot)ouder ben je als je zelf het werk doet dat jij belangrijk vindt. Als je jouw missie voluit leeft. En dat doe je door te ontdekken wat jij anders wilt in de wereld en dat (soms op kleine schaal) ook op jouw eigen manier leeft. Beken kleur, stel je kwetsbaar op, volg je eigen hart en spreek jouw eigen waarheid. Dat is het beste voorbeeld. Volgzame grijze muizen zijn er al genoeg.

Bescherm je kind niet

Scherm je kind niet te veel af van de boze buitenwereld, maar bied je kind ruimte om te experimenteren. Dat is in de praktijk minder eenvoudig dan het klinkt. Je kunt je voorstellen hoe boos de moeder van Jack werd toen er een explosie in de tuin was waardoor een krater ontstond.

Afschermen om verdriet en pijn te voorkomen maakt kinderen vaak onzeker. Vertrouw dat ze alle lessen al in zich dragen en als er iets fout gaat, wees er om te troosten. Leef voor hoe er in kwetsbaar opstellen een kracht ligt en hoe je door pijn te ervaren krachtiger kunt worden.

Help ze om niet in de ontmoediging van de media en van hun omgeving te geloven, maar vooral in zichzelf, in hun dromen en in hun vrienden. Voor een betere toekomst zijn er eigenschappen nodig zoals eigenwaarde, creativiteit en verbondenheid.

Houd het speels

Geef geld, toetsen, diploma’s en soortgelijke zaken niet de waarde die men er doorgaans aan toekent. Cijfers zijn hooguit een indicatie op een scorebord, niet het spel zelf. Leef van jouw kant voor dat iedereen verbondenheid, liefde en geluk waard is en dat niemand volmaakt hoeft te zijn. Dan geef je je kind de ruimte om imperfect en zichzelf te mogen zijn, en daardoor moedig en mentaal sterk te kunnen worden.

Alleen door ruimte te maken voor onze kinderen kunnen we ruimte maken voor een andere toekomst.

Over de auteur

Ronald de Waal gelooft dat iedereen een persoonlijke missie heeft en een eigen plek in de wereld. Hij schreef meerdere boeken en ontwikkelde de passiecirkel als stappenplan om voluit en met passie die plek in te nemen. Het is zijn doel dat dit van ouder op kind wordt doorgegeven, zodat de wereld mooier wordt. www.terugnaarjepassie.nl

1 REACTIE

  1. Prachtig stuk en heel herkenbaar!
    We worden vaak zo opgevoed om netjes in de rij te lopen dat het jaren later lastig wordt te zien wat je eigen pad is voor jou alleen.
    bedankt voor het delen
    warme groet
    Els

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in