DELEN
Hoe vrij zijn we in onze relaties

Een paar jaar geleden deed ik tijdens een Biodanza dagworkshop een bijzondere oefening met een leuke vrouw van ongeveer mijn leeftijd. Op romantische vioolmuziek van Mozart moesten we een kwartier lang elkaars handen strelen terwijl we elkaar diep in de ogen keken. Op het eind glimlachte ze en kon ik het niet laten om te zeggen wat ik dacht: zullen we trouwen? Dit meende ik niet, maar ik voelde wel de diepe emotie die mensen voelen als ze zich heel sterk met elkaar verbonden voelen. Ze boog voorover en fluisterde: lief dat je dit zegt, maar ik denk niet dat mijn vriend het goed vindt.

Later die dag bij de lunch sprak ik haar weer en vertelde ze niet zonder trots dat ze een open relatie had. Mijn vriend en ik doen allebei aan Biodanza, zei ze en we laten elkaar in alles vrij. Dansen, knuffelen, kussen en strelen met anderen mag, behalve tongzoenen, dat doen we alleen met elkaar. En na afloop van deze workshop naar mijn flat rijden mag je waarschijnlijk ook niet, hoorde ik mezelf denken en grijnsde om mijn eigen grapje. Dus dat is een vrije relatie dacht ik toen ik alleen in de auto naar huis reed: je mag alles met iedereen, behalve tongzoenen. Ja dat leek me nogal logisch.

Een paar dagen later had ik Thygo, een goede vriend van me op visite, maar die vond het helemaal niet zo logisch. Hoezo tongzoenen niet? vroeg hij. Als je elkaar vrij laat, waarom dan toch die grens? Tsja zei ik, waarschijnlijk omdat ze dat te intiem vinden. Dus intimiteit mag ook niet? Nee, dat mag ook niet, wist ik zeker. Maar elkaars handen strelen en diep in elkaars ogen kijken is toch ook intiem? Ja daar heb je gelijk in, moest ik toegeven, dat is zelfs heel intiem.

Oké, dan zal het wel zijn omdat ze bang zijn, probeerde ik nog. Bang? Mijn vriend keek me gek aan. Waarvoor dan? Dat moet je aan hun vragen zei ik, maar ik vermoed dat ze bang zijn om de controle te verliezen als ze met elkaar geen grenzen afspreken. Dat ze bang zijn dat hun partner anders met Jan en Alleman het bed induikt. Dat wil toch niemand? Aha zei mijn vriend, dus het komt erop neer dat ze elkaars vrijheid beperken omdat ze bang zijn om elkaar kwijt te raken? Ja, precies zei ik, dat zal het zijn.

Thygo moest hard lachen. Wat een onzin zei hij. Man, ze kunnen elk volgend moment elkaar kwijt raken. Je kunt grenzen stellen zoveel je wilt, maar daarmee creëer je echt geen zekerheid. Haar vriend kan morgen onder een tram komen, hij kan verliefd worden op een ander, hij kan een hartstilstand krijgen of gewoon geen zin meer hebben in een relatie met haar. Doe niet zo flauw reageerde ik enigszins geïrriteerd, je snapt toch wel dat er altijd grenzen nodig zijn in een relatie? Nee dat snap ik dus niet. Mijn eigenwijze vriend keek bloedserieus. Luister, zei hij, volgens mij is er pas écht sprake van een open, vrije relatie als je elkaar helemaal vrij laat en geen enkele grens trekt. Een beetje vrijheid is namelijk geen vrijheid, snap je? Ja maar dat lijkt me haast een utopie, zei ik. Hoe gaat zoiets dan in de praktijk? Mag jouw vriendin met iedereen naar bed? En mag ze met iedereen tongen? Thygo keek me verbaasd aan. Hoezo moet ik haar daar toestemming voor geven? Ze is toch niet van mij? Ze is toch niet mijn bezit? Geen mens kan een ander mens bezitten en dat betekent dat we elkaar ook nooit kwijt kunnen raken, snap je? Ja, dat is waar, zei ik aarzelend, wat je niet hebt en nooit hebt gehad kun je inderdaad ook niet kwijtraken, maar hier moet ik even over nadenken Thygo. Wil je ook een biertje?

Ik stond op, haalde een paar flesjes bier uit de keuken en dacht ondertussen na over wat Thygo zei. En gaat het goed? vroeg ik terwijl ik voor hem een flesje open trok. Met jullie vrije relatie? Ja hoor, we hebben geen relatieproblemen als je dat bedoelt. Maar dat komt misschien ook omdat we het geen relatie noemen, haha. We noemen het een Edele of Echte Vriendschap. Toe maar, zei ik, dat klinkt chique, maar ik heb er nog nooit van gehoord. Ik zal het je uitleggen zei Thygo die merkte dat ik echt geïnteresseerd begon te raken. Wij beschouwen elkaar als vrije zielen die kiezen voor de hoogst mogelijke vorm van vriendschap: Edele of Echte Vriendschap. En dat houdt in dat we elkaar volledig vertrouwen, volledig vrij laten en alles met elkaar delen. Alles? vroeg ik. Nou ja, niet alles. Het mooie van een Edele Vriendschap is dat er ruimte is voor meer van dergelijke vriendschappen, maar ik bespreek met mijn vriendin niet wat ik met mijn andere vrienden doe, want dat is privé. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde: wat ik precies met mijn vriendin doe deel ik om dezelfde reden niet met mijn andere vrienden. Met “alles met elkaar delen” bedoel ik dat we bereid zijn om altijd naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen als dat nodig is. Dus jullie laten elkaar vrij om met Jan en Alleman Edele Vriendschappen te sluiten? vroeg ik. Net als op Facebook? Dan hebben jullie vast honderden vrienden! Thygo verslikte zich in zijn biertje en begon hard te hoesten. Nee, zo simpel ligt het nou ook weer niet, zei hij en schraapte zijn keel. Volledig vertrouwen, grenzeloos zijn en open communiceren zijn essentiële voorwaarden voor een Edele Vriendschap, maar lang niet iedereen kan dat.

Toch klinkt het allemaal ook wel vrijblijvend vond ik. Alles mag en niets moet? Geen grenzen en dus ook geen problemen? Inderdaad lachte mijn vriend weer, je begint het te begrijpen. Waar zouden we problemen over kunnen hebben? Tsja zei ik, misschien is ze stikjaloers en irriteer jij je daaraan? Nee dat is onmogelijk zei Thygo beslist en weet je waarom? Jaloerse mensen zijn onzekere mensen die bang zijn om hun partner te verliezen en daarom zijn ze per definitie ongeschikt voor een Edele Vriendschap. Jaloerse mensen vinden grenzen het allerbelangrijkste in een relatie, want zonder grenzen lijden ze pijn. Ze zijn constant bang om hun partner kwijt te raken en dat maakt ze achterdochtig. Alsof er achter elke hoek van de straat een man of vrouw staat die hun vriendje wil inpikken. En zoals ik al zei, voor een Edele Vriendschap is het essentieel dat je de ander voor honderd procent vertrouwt.edele-vriendschap-hoe-vrij-zijn-we-in-relaties

Met honderd procent leg je de lat wel erg hoog, zei ik. Precies en daarom ben ik ook zo zuinig op de Edele vriendschappen die ik heb. Meer mensen dan ik dacht blijken vanwege traumatische gebeurtenissen in het verleden niet in staat om hun partners te vertrouwen. Dat zijn dus gekwetste personen zei ik, dat kun je ze toch niet kwalijk nemen? Eens, zei mijn vriend. Als iemand door slechte ervaringen ervan overtuigd is dat partners in principe onbetrouwbaar zijn, dan kan hij of zij daar niets aan doen. En als ze zich er ook nog voor schamen, wat vaak voorkomt, dan is het helemaal erg, want dan voeren ze een eenzame strijd die ze nooit kunnen winnen.

Zelf heb ik er gelukkig geen moeite mee om mensen te vertrouwen zuchtte Thygo, maar het is niet makkelijk om mensen te vinden die me dat onvoorwaardelijk terug kunnen geven. Gelukkig komen Edele Vrienden vanzelf op mijn pad, ook daar hoef ik geen moeite voor te doen. Ben jij jaloers? Nee, daar heb ik geen last van, zei ik, maar ik heb ooit een jaloerse vriendin gehad en dat vond ik behoorlijk genant. Ze dacht echt dat ik de hele dag met elke vrouw liep te sjansen en dat idee kreeg ik met geen mogelijkheid uit haar hoofd. Haha lachte Thygo, dus je begrijpt precies waar ik het over heb? Had ze ook zoveel pijn? Jazeker en wel zoveel dat ze het uiteindelijk niet meer kon verdragen en de relatie heeft beëindigd. Ze heeft inmiddels een nieuwe vriend en ik hoop van harte dat ze nu van haar jaloezie af is, want dan kan ze net als ik ook nadenken over Edele Vriendschappen.

Wally

5 REACTIES

 1. Het gaat erom dat iemand vrijwillig bij je wil zijn, niet met een ander zoent etc. Omdat diegene dat niet wil, niet omdat het opgelegd wordt.
  Mijn relatie is erg vrij, juist omdat we mee hebben gemaakt hoe het is om ergens aan te moeten voldoen. Voelt heerlijk!

  Aan de andere kant, verwachtingen en onzekerheden heb je altijd.. De kunst is om je kwetsbaar op te stellen en je angsten en verwachtingen te delen. Omdat je het wilt, en de ander dan deelgenoot wordt en er iets in kan betekenen.

 2. Yes!!!!!!!!! 'onvoorwaardelijke liefde' is in iedereen zijn voordeel. m.a.w. daar benadeel je niemand mee! Dat is geven en niks terug verwachten. Dat is puur, zuiver, eerlijk… Is het nu net niet, het verlangen naar, dat zoveel ellende teweeg brengt? Bezitterigheid en jaloezie doet zoveel stuk. Een relatie aangaan omdat je 'iemand nodig hebt' is dat niet egoïstisch? Soms knaagt het. Ik heb ook al met rode kaken gestaan. Maar nu besef ik dat zo'n liefde je net heel sterk maakt. Graag zien omdat je jezelf graag ziet. Dan kan je geven en geven. Onuitputtelijk. Aan iedereen!
  knufknuf
  : )

 3. Als je echt vrij wil zijn kan je geen enkele relatie aan gaan met een mens of wat dan ook.
  Dan moet je dus als kluizenaar leven om echt ongebonden te kunnen zijn.
  Wat wel wat saai om vrij te zijn en niet te kunnen genieten van vrienden.
  Als je echt van iemand houd en andersom dan hoor je met elkaar rekening te houden en gevoelens te repecteren. Het werkelijke probleem is het woord vrijheid wat een verkeerde definitie heeft van ongebondenheid. Voor mij is vrijheid keuzes kunnen maken of ik er wel of niet gebruik van maak.
  Als je echt van iemand houd en andersom dan hoor je met elkaar rekening te houden en gevoelens te repecteren. Als je het te beklemmend vind dan zoek je een relatie die beter bij je past.
  Die vrijheid (keuze) heb je als het goed is altijd.

  • Klaas, bedankt voor je reactie, maar ik ben bang dat je de clou hebt gemist. Als alternatief voor de traditionele relatie (die zijn beste tijd heeft gehad getuige de onwaarschijnlijk grote aantalen (v)echtsheidingen) stelt mijn vriend Thygo voor om juist zoveel mogelijk edele oftewel échte vriendschappen te sluiten en dat is écht het tegenovergestelde van kluizenaarschap. En dat zeg ik uit ervaring, haha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in