DELEN
Academie voor Holistisch Coachen
advertorial

Hoe word je een goede coach?

De Academie voor Holistisch Coachen bestaat dit jaar 10 jaar. En daar zijn we trots op en blij mee! Want al 10 jaar mogen wij mensen opleiden en begeleiden om uiteindelijk het mooie vak van coach te gaan uitoefenen.

10 jaar, dat is een hele tijd. En zo’n jubileum is dan ook een mooi moment om stil te staan. Bij waar we nu staan met de Academie, bij wat er de komende jaren staat te gebeuren en bij wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. En tijdens deze bespiegelingen komt regelmatig de vraag langs: Hoe word je een goede coach?

Wat is een goede coach?

In onze coachingsopleidingen hanteren wij als definitie van coachen: “Coachen is het begeleiden van mensen op hun eigen ontwikkelpad”. En deze definitie is een soort aftrap voor een discussie die wij met onze deelnemers voeren over de rol, plaats en verantwoordelijkheden van de coach in relatie tot zijn/haar cliënten. Het beantwoorden van de vraag: “Wat maakt een coach tot een goede coach?” is dan ook te beantwoorden met: “een goede coach is iemand die een ander ‘goed’ begeleidt.” Waarna we met elkaar proberen te bepalen wat wij nu eigenlijk onder ‘goed’ verstaan. Vaak kijken we dan naar het effect dat de coaching heeft op de cliënt.

Een belangrijke randvoorwaarde…
Bijna altijd komen we met de deelnemers op het punt van wat misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde is om goed te kunnen coachen: de mate is waarin jij jezelf als persoon accepteert. Want de mate waarin jij jezelf accepteert is ook de mate waarin jij vrij bent van ‘gedoe’ en ‘strijd’ met jezelf. En als deze strijd met jezelf nog aanwezig is, dan neem je dit bewust of onbewust mee. In elk gesprek, met elke cliënt.

Zelf-acceptatie door de coach dus, als belangrijke voorwaarde om goed te kunnen coachen. Dat is hier nu gemakkelijk opgeschreven, maar hoe doe je dat? En wanneer is dit in voldoende mate bij jou aanwezig? Dat laatste is ook een goede vraag. Om het antwoord hierop te vinden mag je nu een klein onderzoekje starten. En deze vraag vandaag eens stellen aan je cliënt of aan je collega op het werk of aan je partner thuis. Zij voelen namelijk direct of jij er 100% voor hun bent tijdens het gesprek. Of dat jij met je gedachten elders bent. Dat je met tips of oplossingen komt terwijl er alleen behoefte is aan een luisterend oor. Of dat je in houding, gedrag of taalgebruik jouw oordeel over de situatie laat doorschemeren. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel want het ‘afdwalen’, ‘willen oplossen’ en ‘oordelen’ zit in onze natuur als mens. En aangezien ‘een coach ook maar een mens is’ komt dit in veel coachingsgesprekken voor. In de zoektocht naar een ‘goede coach’ verwachten wij toch van een coach dat hij/zij dit anders doet.

‘Basis-rust’

De vraag is waarom de coach afdwaalt, oplossingen aandraagt of oordeelt. Volgens ons zijn het symptomen van een coach die niet voldoende in ‘basis-rust’ aanwezig is. Een basis-rust die je alleen bereikt als je ‘in vrede leeft met jezelf’. Als je niet meer ‘moet’ van jezelf. De ‘basis-rust’ is immers de ‘staat van zijn’ waarin ook natuurlijke neigingen als oordelen minder sterk naar voren komen. En dus ook minder in het gesprek aanwezig zijn.

Hoe kan je hier jezelf verder in ontwikkelen? Het startpunt is het met liefdevolle aandacht en acceptatie laten ‘zijn’ van wat zich bij jou aandient. Een belangrijke en dappere stap, waarin je echt gaat zien en ervaren wat er nu speelt, waar dit vandaan komt en waarom je dit met je meeneemt in de huidige tijd. Waarom je gewend bent om te oordelen over jezelf en wat je dit ‘oplevert’. Het is daarmee een ontdekkingstocht naar jouw ware zelf, vanuit liefde voor jezelf en zonder oordeel. En dat is gelijk ook de sleutel naar verandering en groei. Van jouzelf en dus ook van jouw cliënten.InnerlijkKompas-Liefde-Voor-Mijzelf

Om de verbinding weer te voelen met wie jij echt bent is het nodig om op onderzoek uit te gaan. Welke oordelen zijn er in jou aanwezig over jezelf? Hoe ga jij om met jouw emoties? En welke gedachtepatronen horen bij jou? Welke verbinding heb jij met je lichaam? Wat zijn jouw kwaliteiten en waar ben je juist onzeker over? En wat heeft dat voor invloed op hoe jij over jezelf denkt? Je gaat stap voor stap herkennen hoe jij in elkaar zit en wat jou belemmert om echt jezelf te mogen zijn.

Bij alles wat je ontdekt ga je leren om er liefdevol naar te kijken. Je leert om een observator te zijn van jouw gedrag, angsten en ongemakken. Je gaat er niet van weg maar je reikt er naar uit. Je komt er achter waarom dat wat jou weerstand geeft of dat waar jij bang voor bent steeds weer terugkomt in je leven. De enige reden daarvoor is dat het aandacht vraagt. Het wil gezien worden. En die aandacht mag jij gaan geven. Op een respectvolle en liefdevolle manier. En als het de liefdevolle aandacht krijgt van jou wordt het lichter en lost het op. Dat gaat natuurlijk niet van de één op andere dag. We zijn vaak al zo lang gewend aan bepaalde patronen dat het tijd nodig heeft om er nieuwe voor in de plaats aan te leggen.

Start jouw eigen ontdekkingstocht

Wil jij deze ontdekkingstocht met jezelf aangaan? Ben jij toe aan een liefdevolle benadering van jezelf? En wil jij ook een ‘goede’ coach zijn voor jezelf en wellicht ook voor anderen?
In het programma ‘Coach jezelf en voel je rijk’ maken wij je graag bekend met deze benadering. Als dit je aanspreekt, dan ben je van harte welkom om op 31 oktober deel te nemen aan het gratis webinar ‘Coach jezelf en voel je rijk’.

Doe je mee? Dat kan, gratis. Meld je hier aan

Marieke Kamp en Mark van Riel van de Academie voor Holistisch Coachen.Wie wij zijn?

Marieke Kamp en Mark van Riel van de Academie voor Holistisch Coachen.Onze gratis webinars zitten altijd snel vol, meld je daarom vandaag nog aan.

Kun je er niet bij zijn? Er wordt een opname gemaakt dus schrijf je ook in als je de opname graag achteraf wilt ontvangen!

Dit gratis webinar volg je thuis, achter je pc of op je mobiel. Na inschrijving ontvang je een mail met een link waar je dinsdag 31 oktober iets voor half negen ’s avonds op kunt klikken om er live bij te zijn. Tot dan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in