Hoe zelfliefde je voor altijd slank maakt

“Pas als ik die drie kilo kwijt ben, kan ik tevreden zijn.” “Nu al fronsrimpels? Daar moet ik wat aan doen.” “Ik ben veel te bleek om in bikini naar het strand te kunnen.”

Wie herkent dit als het zagende, negatieve stemmetje in je hoofd? Constant heb je het gevoel dat het nog niet genoeg is. Het kan altijd beter, dunner, mooier. Maar wanneer is het goed genoeg?

In de maatschappij heerst het algemene beeld dat je uiterlijke eigenschappen er meer toe doen dan je innerlijke eigenschappen (denk aan humor, intelligentie, empathie). Dit wordt niet letterlijk gezegd, maar in de praktijk komt het daar wel op neer. Door zo hard voor jezelf te zijn, raak je uiteindelijk alleen maar gefrustreerd en gedemotiveerd. Het werkt dus averechts.

Wat kan zelfliefde je brengen (ook als het om afvallen gaat) en hoe bereik je dat?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

#1 Zelfliefde is duurzaam

Uit een onderzoek dat verscheen in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics¹ bleek dat zelfliefde op de lange termijn bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Er werden twee groepen ingedeeld: de ene groep leefde volgens het principe ‘Health at Every Size(afflink) en de andere groep moest zich houden aan een streng dieet. Beide groepen verloren overtollig gewicht. De groep die zich zo aan het dieet vastklampte, kwamen net zo snel weer aan en lieten op de lange termijn weinig gezondheidsverbeteringen zien.

Natuurlijk kunnen bepaalde dieetsoorten erg effectief zijn. Maar de uitdaging zit hem vaak in het behouden van dat gezonde gewicht.

Worstel jij al jaren met je gewicht? Dan is de kans groot dat je de belangrijkste stap overslaat, waardoor elk dieet keer op keer een mislukking wordt.

Als je nooit tevreden bent met je lichaam, geef je constant een signaaltje af aan het universum dat er op dit moment iets niet goed is. Omdat je aantrekt wat je uitzendt, krijg je elke keer weer een teleurstelling op je bord.

Door jezelf restricties op te leggen, ben je constant aan het strijden en krijg je al snel veel te weinig voedingsstoffen binnen. Jij en je lichaam raken daardoor steeds meer van elkaar verwijderd.

Hoe zelfliefde je voor altijd slank maakt

Wanneer er iets gebeurt dat je raakt, zoals een ruzie met je partner, grijp je naar eten omdat het zo lastig is om vol te houden waar je mee bezig bent. Daarna spelen er allerlei schuldgevoelens op, die gepaard gaan met zelfafwijzing. “Zie je wel, je kunt het gewoon niet”.

Dit gaat gepaard met veel stress en pijnlijke momenten en een strijd die nooit ophoudt. Want het volgende dieet ligt alweer op de loer…

De enige echte oplossing tegen overgewicht is jezelf accepteren zoals je bent en dankbaar zijn voor het lichaam dat je hebt. Zelfliefde en zelfacceptatie zijn de enige manieren die leiden tot duurzaam gewichtsverlies, in tegenstelling tot alle quick fix diëten die je kunt doen.

#2 Hoe je motivatie ontwikkelt

Een studie in 2011² liet zien dat mensen die hun lichaam accepteerden, vaker in staat waren hun eetgewoonten op de lange termijn te verbeteren.

Hoe dat kan? Wanneer het beeld dat je over jouw lichaam hebt, verbetert, krijg je vaardigheden die heel belangrijk zijn bij het willen verliezen van gewicht. Zoals motivatie, zelfeffectiviteit (het vertrouwen in je eigen kunnen om een bepaald resultaat te behalen) en zelfregulering.

Gezond eten is daardoor geen strijd meer. Je wilt alleen het beste voor jouw mooie en gezonde lichaam, dus je bent veel beter in staat om de juiste keuzes te maken.

Ongezonde voeding tot je nemen is steeds minder een optie omdat dat niet meer past bij hoe jij je lichaam wilt verzorgen.

Je lichaam is jouw motor en die vul je enkel met de juiste benzine.

#3 Je wordt meer mindful

Daarnaast word je vanzelf meer mindful wanneer je jezelf meer accepteert zoals je op dit moment bent. Dat wil zeggen: je gaat bewuster leven.

Het zorgt ervoor dat je je minder focust op het verleden. Bijvoorbeeld dat je vroeger gepest werd om je gewicht, of dat je geen partner hebt kunnen vinden omdat je dacht dat je niet mooi genoeg was.

Ook maak je je niet meer zo druk om de toekomst. Vaak gaat dat namelijk gepaard met een vorm van zelfsabotage, waarbij je bij voorbaat al bang bent dat je je doelen – bijvoorbeeld een slank lichaam of een leuke partner – niet zult behalen. Je leeft meer in het hier en nu, met het lichaam dat je op dit moment hebt. En dat is helemaal oké.

Je eet ook mindful. Je neemt er de tijd voor en eet alleen omdat je echt trek hebt.

#4 Je sport omdat je het leuk vindt

Kun je je niet vinden in dit punt? Dat komt misschien doordat je je (te) veel gefocust hebt op het feit dat je moet sporten om af te vallen. Dat is niet altijd makkelijk, waardoor je sport bent gaan associëren met een lichaam dat je niet accepteert.

Iemand die vanuit zelfliefde en zelfacceptatie handelt, zal sporten veel minder gebruiken als middel om af te vallen. In plaats daarvan is het een tool waarmee je je lichaam goed laat voelen en die bijdraagt aan jouw normen en waarden voor een lang, gezond leven. Op deze manier wordt sport dus niet meer als obstakel ervaren, maar juist als een manier om je hoofd leeg te maken, contact te maken met anderen of gewoon even lekker te bewegen.Hoe zelfliefde je voor altijd slank maakt

Als je sporten niet leuk vindt, ga dan op zoek naar een manier van bewegen die je wel leuk vindt. Denk aan ecstatic dance, wandelen of yoga. Als je plezier hebt in wat je doet, zul je veel meer tevreden zijn over je lichaam en je leven.

#5 Zo accepteer je je lichaam

Het klinkt nu alsof je lichaam accepteren heel gemakkelijk is en je dat zo voor elkaar hebt. Maar dat is niet in een dag gedaan. Zeker niet als je al jaren kampt met een negatief zelfbeeld of overgewicht.

Het is een proces dat tijd kost. Ga stap voor stap en begin NU. De volgende stappen kun je dagelijks zetten om steeds meer liefde voor jezelf te voelen en je lichaam te accepteren zoals het is. Afslanken zal dan vanzelf gaan:

  1. Begin elke dag met een glimlach in de spiegel en zeg hardop iets liefs tegen jezelf.
  2. Besteed aandacht aan jezelf door naar binnen te gaan. Maak van mediteren een dagelijkse gewoonte. Je hoeft niet direct uren te mediteren maar elke dag vijf minuten is een mooie start.
  3. Neem je gevoelens en emoties serieus en benader ze op een milde manier. Ga er niet tegen strijden. Vraag jezelf af wat ze je willen vertellen. Zo kun je er veel van leren.
  4. Zoek geluk niet buiten jezelf. Als je merkt dat je naar eten grijpt, elke keer wilt shoppen, veel behoefte hebt aan drank of drugs en uren besteedt achter je computer of tv, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Neem tijd om bij jezelf naar binnen te gaan, te voelen wat er speelt en ga bijvoorbeeld naar buiten, de natuur in, om weer verbinding met jezelf te maken.
  5. Stop met jezelf vergelijken met anderen. Corrigeer jezelf als je merkt dat je dit doet.
  6. Voed jezelf met pure voeding die je voorziet van de voedingsstoffen die je nodig hebt. Vermijd suiker, zuivel en pas op met koffie en alcohol. Kies voor voeding die je direct energie geeft, dat geeft een goed gevoel. Eet voldoende groenten, fruit, vis, vlees, eieren, noten, zaden, pitten en oliën. Maak heerlijke recepten, gezonde recepten waar je echt van geniet.
  7. Wees mild tegen jezelf en omarm je imperfecties. Weet dat je helemaal goed bent zoals je bent.

Bronnen:

Bron 1: Journal of the Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.Mindfulness Based Therapies for Healthy Long Term Weight Loss . Williard, M. Klatt,  Allied Medicine Ohio State University, Columbus, OH

Bron 2:International Journal of Psychology and Psychological Therapy 2011, 11,3

The Validation of the Body Image Acceptance and Action Questionnaire: Exploring the Moderator Effect of Acceptance on Disordered Eating Cláudia Ferreira* , José Pinto-Gouveia and Christiana Duarte University of Coimbra, Portugal

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Ik vroeg mij af hoe u aan de 1e bron bent gekomen. Ik wil deze namelijk gebruiken voor een opdracht van school, maar ik kan hem niet vinden.
    Kunt u mij helpen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in