Hoeveel is genoeg? Focus op Overvloed!

Ben jij iemand die zich focust op wat je wél hebt of juist op wat je niet hebt? Het kan je echt enorm vooruit helpen wanneer je je hiervan bewust bent. Om je te helpen een ‘shift’ in bewustzijn te maken van armoedebewustzijn naar welvaartsbewustzijn en overvloed , laat ik je zien hoe je beseft hoe ‘rijk’ je eigenlijk bent.

Velen van ons zijn gefocust op wat zij zelf allemaal nog willen en wat een ander juist wel al heeft. Daarmee focus je je onbewust op het armoedebewustzijn. Want als jij je focust op wat een ander heeft en jij niet, wil dat automatisch zeggen dat je je tekort gedaan voelt. Denken in tekorten is precies wat armoedebewustzijn is.

Focus op overvloed

Wanneer je je echter focust op wat je wél al hebt, voel je je veel rijker in de breedste zin van het woord. Het maakt niet uit wát het is waarop je je focust in overvloed, áls je je maar focust op overvloed. Dat kan zijn het genieten van een wandeling of fietstocht langs het water of in een bos (vrijheid), of een terrasje pikken met een bakkie koffie (genieten). Of de heerlijke glimlach van een baby die je ziet in een wandelwagen. Je kan je richten op je fijne familie, dat je kan lezen en schrijven, kansen hebt om te groeien en ontwikkelen….Verzin maar iets! Je kunt met zo veel, vaak simpele dingen blij zijn!

Wees dankbaar

Je kunt je erop richten dat je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen (armoedebewustzijn) óf dat je een dak boven je hoofd hebt en elke dag te eten hebt en dat je gezond bent (welvaartsbewustzijn). Het maakt niet uit wat je hebt, maar wees er in ieder geval dankbaar voor. Ontevredenheid in welk levensgebied dan ook is armoedebewustzijn.

Verzorg je eigen gras

De uitdrukking ‘Het gras lijkt groener bij de buren’ is een mooi voorbeeld. Als je dat zo ervaart, is het dan niet eens een keer de hoogste tijd om je eigen gras te gaan verzorgen?
Maar hoe doe je dat?
Het gaat erom zowel de grote als de kleine dingen in het leven bewust anders te gaan ervaren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Pak je kansen

Ik zal een paar voorbeelden geven. Besef jij wat jouw talenten zijn of kijk je alleen maar naar mensen die het ‘helemaal’ gemaakt lijken te hebben in het leven? Zo zet jij jezelf automatisch op een lager niveau, wat je echt beperkt. Het is dan de hoogste tijd om eens goed naar je eigen mogelijkheden te gaan kijken en te beseffen of jij je kansen wel goed benut.

Gebruik de triggers

Als je namelijk door iemand anders wordt getriggerd over iets (in bewondering of in irritatie/jaloezie), dan zegt dat juist iets over jezelf! Wees blij dat die persoon op dat moment een trigger voor je is, want waarschijnlijk wil het Universum tegen je zeggen: ‘Kom op zeg, pak het eens aan! Jij kan dit ook! Waarom blijf je in een hoekje zitten?’

Omdenken naar overvloed

Je kunt deze manier van omdenken in alle levensgebieden toepassen. Zodra jij om je heen alleen maar ‘happy-families‘ ziet en jij zelf weg zit te kwijnen in je relatie, wordt het tijd om iets te gaan ondernemen. Eraan werken bijvoorbeeld! Zo lang jij blijft richten op ‘dat iedereen gelukkig is in zijn relatie en jij niet’ zit je in het armoedebewustzijn en zak je steeds verder weg in het moeras. Dat is jammer, want juist die situaties willen jou hiervan bewust maken én aanmoedigen om eraan te gaan werken. Om stappen te ondernemen, op welke manier dan ook.

Neem je verantwoordelijkheid

Maakt jouw collega promotie en jij niet, terwijl jij het ook zo graag wilt, en jij ook nog vindt dat je het wél waard bent en zij niet? Bedenk dan eens wat jij kunt doen om ook promotie te maken. Zodra je in de valkuil stapt van ‘hij is een hielenlikker’ of ‘zij doet het met de baas’ (of wat dan ook), dan neem je op dat moment niet de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Je vervalt dan in excuses om je eigen leed te verzachten.

Hoe je wel verder komt

Natuurlijk mag je best even boos of teleurgesteld zijn. Als je vervolgens maar wel je schouders eronder zet om ook dat gewenste doel te bereiken. Er zal een reden zijn waarom jij door de promotie van je collega verdrietig bent, of je afgewezen voelt. Ga actie ondernemen op het stuk wat je wel wilt, en blijf niet hangen in het stuk wat je niet wilt of wat een ander wél heeft. Zo kom je nooit verder!

Niet wachten op de ander

En ja, misschien is het wel tijd om een andere baan te zoeken, een bijscholing of cursus te volgen of wat meer van jezelf te laten zien. Soms zijn het hele kleine dingetjes waarvan jij verwacht dat een ander ze wel oppikt. Helaas is dat niet zo. Zodra je dit merkt, zal je er zelf mee aan de slag moeten! Het zelf oppikken dus: niet wachten op een ander. Althans, alleen als je het wilt veranderen.

Maak je eigen keuzes

Als jij liever in je slachtofferrol wilt blijven hangen en wilt blijven klagen dat het zo slecht is in je leven, dan mag dat ook natuurlijk.

Maar besef dat je altijd een keuze hebt: welvaartbewustzijn of armoedebewustzijn. Je hebt het zelf in de hand! Echt waar!

In alle levensgebieden: Geld, Levensvervulling, Relaties, Geluk en Gezondheid.

Waar leg jij de focus?

Ik ken iemand die een inkomen heeft dat al jaren onder de armoedegrens ligt. En toch is deze persoon zorgeloos en gelukkig. Het is ook echt een eigen keuze van die persoon. Door heel creatief met geld om te gaan en te focussen op alle vrijheid die het geeft om bijvoorbeeld dagelijks niet ‘naar een baas te hoeven’, genieten van het buitenleven, geen materialisme, uitwisseling van hulp waardoor veel sociale contacten en de andere voordelen, voelt deze persoon zich dagelijks rijk. Het is maar net waar je de focus legt in jouw leven. We zijn met zijn allen zo gek gemaakt door marketingverhalen en beeldvorming van ‘wat we allemaal moeten hebben’ enzovoorts, dat we zijn gaan geloven dat we ongelukkig ‘moeten’ zijn wanneer we iets niet hebben. Maar dat is natuurlijk onzin! Dit creëert een gevangenis in ons eigen hoofd en dus een armoedebewustzijn.

Kies je prioriteiten

Wil je per maand meer overhouden? Zorg dan dat je het heft in eigen hand neemt om meer over te houden. Dat kan op twee manieren: bezuinigen of meer geld genereren. Het is maar net waar je prioriteit ligt. Je kunt blijven focussen op wat je mist, of kijken naar de mogelijkheden. Blijf altijd naar de mogelijkheden kijken en wees dankbaar voor wat je hebt. Dan blijf je in ieder geval in de energie van overvloed: het welvaartbewustzijn!

Benut je talenten

Kijk vooral naar wat jij wilt, hoe jij wilt leven en wat je kansen allemaal zijn. Denk vanuit de focus op talentontwikkeling in plaats van de focus op materialisme. Het inzetten, delen en gebruiken van je talenten maakt je pas echt gelukkig. Dat geeft een enorme boost in welvaartbewustzijn.

Shift in bewustzijn

Ik hoop dat je nu goed begrijpt wat armoedebewustzijn is, en ook wat welvaartbewustzijn is. Het is echt een shift in bewustzijn die je alleen zelf kunt maken. Niemand anders kan dat voor je doen. En het is ook nog zo dat je je er altijd bewust van ‘moet’ zijn of je in het armoedebewustzijn zit of in het welvaartbewustzijn.

Snel omdraaien

Zelf ben ik hier al jaren mee bezig, en soms betrap ik me er weer op dat ik bij sommige dingen vanuit het armoedebewustzijn handel of reageer. Maar zodra ik dit besef, kan ik het wel heel gemakkelijk omdraaien. Ik vraag dan bijvoorbeeld aan mezelf: ‘Wat kan ik aan deze situatie doen om het te verbeteren? Of waarom doet hij/zij dit wel en ik niet? Wat houdt me tegen? Wat zijn de excuses die ik gebruik om mezelf tegen te houden? Wat triggert mij nu zo in deze situatie? Wat maakt dat ik deze situatie heb aangetrokken? Wat heb ik hierin te leren?’

Openstaan voor de lessen

Zolang je open kunt staan voor de lessen van elke situatie (ondanks dat deze soms ook echt super lastig zijn), blijf je in de flow van welvaartsbewustzijn. Blijkbaar zijn we als mens zo enorm geconditioneerd vanuit armoedebewustzijn = slachtofferrol te handelen (door de gedachte dat hij/zij/de situatie ‘mij dit aandoet’). En toch is het leven een stuk mooier wanneer je handelt vanuit het welvaartbewustzijn: wat leer ik hiervan en hoe kan ik de verantwoordelijkheid nemen? Zodat je ook beseft hoeveel gewoon genoeg is om gelukkig te leven. Ik gun het je van harte en ik weet dat het je lukt! Veel succes ermee. En… blijf bewust!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Goede Morgen,
    Zeg maar een een paar keer tegen jezelf "mijn gras is het groenst", wedden dat je daar erg blij van wordt. Je hebt goede ideeen Esther,

    Vr GR Jo

  2. Makkelijk gezegd maar het blijft toch aan me knagen dat het bedrijf van mijn man failliet is gegaan. Zo oneerlijk allemaal omdat hij altijd hard gewerkt heeft en puntje bij paaltje krijg je overal 0. Het heeft ons heel veel geld gekost en ik zie hier echt het nut niet van in. Rijke mensen worden steeds rijker, armen steeds armer. En dan vraag ik me echt af waarom armen niet of weinig geholpen worden door rijken. Er is genoeg geld voor iedereen, waarom is dit niet beter verdeeld?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in