Als hoogbewust persoon ben je empathisch en leef je intens. Vanuit je hooggevoeligheid heb je een rijke emotionele belevingswereld en geniet je van de kleine dingen om je heen. Je voelt je verbonden met mensen, dieren en de natuur. Door je hoogbegaafdheid begrijp je veel, wil je begrijpen leren, kun je snel verbanden leggen, goed observeren en snel denken.

Hoogbegaafd

Het komt relatief veel voor dat hooggevoelige mensen ook hoogbegaafd zijn en andersom. Hoogbegaafd zijn is een combinatie van drie factoren: een uitzonderlijk hoge intelligentie, een grote creativiteit en veel motivatie. Hoogbegaafde mensen hebben een hoog IQ (intelligentie quotiënt) en een sterk geheugen, soms zelfs een fotografisch geheugen. Ze zijn zich bewust van de informatie waarover ze beschikken[1]. Ze zijn creatief, flexibel en hebben een sterk voorstellings- en verbeeldingsvermogen. Door de hoge intelligentie en de grote woordenschat legt de hoogbegaafde persoon erg snel verbanden en gaat het denken in een razend tempo. Ook stellen hoogbegaafde personen kritische en gerichte vragen.

Hooggevoelig

Hooggevoelig zijn betekent dat je heel erg gevoelig bent voor indrukken en prikkels. Deze indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Je hebt een hoog EQ (emotionele quotiënt). Dat zegt iets over hoe iemand omgaat met emoties van zichzelf en anderen en hoe de desbetreffende persoon reageert in bepaalde situaties. Je ziet vaak dat hooggevoelige mensen filosofisch zijn ingesteld en diepzinnige vragen stellen over de zin van het leven. Ze zijn perfectionistisch en kunnen goed reflecteren op hun eigen handelen. Rechtvaardigheidsgevoel voor mens, dier en natuur is heel belangrijk voor hooggevoelige mensen.

In balans

Er zijn zeer veel overeenkomsten tussen hooggevoelige en hoogbegaafde mensen. Door de talenten en kwaliteiten is de kennis heel groot en de betrokkenheid vanuit het hart met alles om je heen. De hoogbewuste persoon registreert informatie zeer snel, legt makkelijk verbanden en begrijpt het grote geheel. Wanneer de hoogbewuste mens in balans is, betekent dit dat hij in staat is alles los te laten wat hem niet dient en kan hij zichzelf vanuit het hart verbinden met het grote geheel. Daardoor volgt er een spirituele evolutie en kan hij zijn levensmissie volgen. Het is een proces dat altijd in beweging is.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er zijn verschillende manieren om in balans te komen zodat je vanuit je innerlijke kracht kunt zijn[2]. Hieronder een aantal ideeën:

Visualisatie oefeningen

Visualiseer datgene dat je je zelf wenst, dat ondersteunend is aan je proces

Kleuren

De kleuren wit en violet werken zuiverend. De kleur goud heeft de hoogste trilling en werkt zeer goed als beschermende energie. Deze kleuren kunnen gevisualiseerd worden.

Meditatie en stilte

Mediteren verhoogt je zelfbewustzijn, geluk en empathie. Het verbetert je geheugen en vermindert je negatieve gevoelens, stress en angst omdat het je bloeddruk verlaagt en weerstand verhoogt.

Affirmeren

Hieronder een aantal affirmaties die helpen je open te stellen voor je innerlijke leiding en de rust en essentie van het leven te ervaren:

  • ik word geleid door de hogere macht
  • Ik word geleid door mijn innerlijke wijsheid
  • Ik durf mijn levensintentie te voelen en te volgen
  • Ik geniet van mijn leerprocessen en mijn bewustwording over mijn onsterfelijkheid en levensintentie en ik laat mijn behoefte aan houvast en comfort helemaal los
  • Ik word elke dag beter in het loslaten en ik open mijzelf meer voor compassie, liefde, dankbaarheid en vertrouwen in mijn goddelijke zelf

Contact maken met engelen en gidsen

Je kunt hardop praten, of je praat in gedachten tegen de engel[3]. Vraag eerst wie de engel is en wat hij komt doen. Stel je vraag vriendelijk, op een toon waardoor de engel zich aangesproken voelt om antwoord te geven. Luister en voel wat er gebeurt.

Dank uitspreken voor alle wonderen in je leven

Dankbaarheid gaat over alles in het leven. Als je je vanuit de essentie dankbaar kunt voelen voor wie je bent, voor de lessen die je mag leren, besef je wat je hebt, kun je ervan genieten en kun je jezelf erover verwonderen.

Hoogbewust

Het EQ en IQ creëren samen een Bewustzijns Quotiënt (BQ). Je bent je bewust, je hebt een besef van iets dat je waarneemt via een innerlijk voelen, horen, zien of weten. Wanneer je in balans bent, kun je je talenten benutten en kun je je open stellen voor de innerlijke leiding en wordt de essentie van het leven ervaren.

In stilte is er contact met het universum en het aardse tegelijk. Er is direct contact met de bron. De hoogbewuste mens kent zijn eigen potentieel en vindt op spiritueel vlak antwoorden en rust. De hoogbewuste persoon weet wat goed is voor zichzelf en de ander en heeft een diepe compassie ontwikkeld. Hij voelt zich dankbaar.

hooggevoelig en hoogbegaafd

 

Het is een zoektocht om te weten wie je bent en wat je hier op aarde komt doen. De hoogbewuste mens is in balans met zichzelf, anderen en de natuur, omdat hij zich bewust is dat alles verbonden is en dat volledig accepteert, zodat hij ook zichzelf accepteert. Hij is verbonden met zichzelf en het grote geheel en voelt zich ook verbonden met de bron. Vanuit een diep verlangen te zijn, heeft hij kwaliteiten ontwikkeld vanuit z’n diepste drijfveren.

Het hoogbewuste deel in jou is je intuïtie dat als een kompas jou de weg wijst. Als je je onvoorwaardelijk kunt openstellen voor je innerlijke leiding, zonder dat je weet waarom en hoe je het weet, is er een sterk innerlijk weten, waar je op mag en kan vertrouwen.

Het ervaren van alles om zich heen vanuit onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid helpt de hoogbewuste persoon zich steeds meer te onthechten van materie. Liefde komt van binnenuit. Het denken en het voelen werken samen vanuit het hart in verbinding met het grote geheel. Deze bewustwording leert je hoe je je lichaam en geest kunt genezen. Je weet wat goed voor jou is en daar voed je je mee, waardoor je je potentieel ontwikkelt.

[1] Bron: Johari, Harish, Adem en bewust-zijn, Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer 1992

[2] Anodea J., Handboek chakrapsychologie, Altamira, 1996

[3] Verhaegh, J., Ik zie ik zie wat jij niet ziet, tips voor hooggevoelige kinderen, Uitgeverij Elikser, 2014

 

Bewaar voor later op Pinterest:

hooggevoelig en hoogbegaafd

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

  1. Zelf gebruik ik de woorden door elkaar en maak ik geen onderscheid. Het is het kip en het ei verhaal. Maar los van de woorden, gaat het uiteindelijk erom of je er iets in herkent of dat je er iets mee kan.

  2. Heldervoelend en hooggevoeligheid is voor mij hetzelfde. Door meer vanuit je intuïtie te leven en vertrouwen weet je het in te zetten zodat je een vertaalslag kan maken en er iets mee kan.
    Zeker in je werk in dit heel handig. Ik herken het wel en vertrouw dan volledig op mijn gevoel. Je bent tijdens een sessie zo in verbinding, dat je via je zintuigen van alles waarneemt. Dat zal je wel herkennen.