Houden van jezelf is een belangrijke basis om te gaan worden wie jij werkelijk bent. Dit betekent wanneer je hooggevoelig bent onder andere dat je je niet meer klakkeloos aanpast aan een ander, duidelijk aangeeft wat jij belangrijk vindt en je grenzen stelt. Veel mensen worstelen hiermee en dat is niet gek in een wereld van dualiteit. Ze zitten vaak of aan de ene kant en denken vooral aan zichzelf, of aan de andere kant en offeren zichzelf voornamelijk op. In beide gevallen houd je niet van jezelf, want van jezelf houden betekent dat je de ruimte neemt die voor jou bedoeld is. Niet meer en niet minder!
 
Er zijn een aantal factoren die hierbij meespelen: 

Dienstbaarheid

Hooggevoelige mensen zijn van nature vaak zó dienstbaar ingesteld dat ze zichzelf nogal eens vergeten. Daar kunnen een aantal redemem aan ten grondslag liggen. Mensen die in hun jeugd niet kregen waar ze behoefte aan hadden kunnen geneigd zijn dat te overcompenseren door nog meer voor anderen te zorgen. Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat je graag aardig gevonden wilt worden.
 

Gewenning

Wanneer je gewend bent jezelf opzij te zetten, vaak al vanuit je jeugd, kan het lastig zijn je te realiseren dat je dat doet en dat het ook anders kan. Het is dan voor jou heel normaal; voor jezelf opkomen lijkt dan een vreemd idee.Je voelt je misschien egoïstisch, zeker als mensen in je omgeving zich ertegen verzetten als je een poging waagt om voor jezelf te kiezen (zij zijn immers ook gewend aan jouw opofferende gedrag).
 

Tegenreactie

Een reactie op het andere uiterste, alleen aan jezelf denken ten koste van het anderen, kan daarbij ook maken dat je je nóg meer dienstbaar opstelt ten koste van jezelf. 

Maatschappelijke normen en waarden

Mensen die zichzelf aan de kant schuiven worden vaak opgehemeld en een held of engel genoemd. Jezelf opzij zetten voor een ander wordt hiermee in de samenleving beloond.  

Houden van jezelf

Houden van jezelf wil zeggen dat je handelt vanuit zelfliefde. Hoe meer je dit doet, hoe prettiger dit voor jezelf en je omgeving zal zijn. De band met jezelf is immers de basis voor het contact met wie dan ook in je omgeving. Een duurzame relatie met een partner, je familie, vrienden, collega’s enzovoorts start met een duurzame relatie met jezelf. Duidelijk waar nodig, licht en speels waar mogelijk. Je bent vrij om te gaan en staan waar jij wilt en je gaat alleen op uitnodigingen of vragen in wanneer dit bij jou past. Niet iedereen zal het hier zomaar mee eens zijn, maar zij die er echt voor jou zijn zullen je alleen maar toejuichen. De wegen met diegenen die jou niet accepteren voor wie je bent zullen uiteindelijk scheiden of een andere invulling krijgen en je zult mensen aantrekken die werkelijk bij je passen.

 12  manieren om van jezelf te houden:

 1. Sta regelmatig stil bij wat jou vreugde en voldoening schenkt en maak regelmatig tijd om daar iets mee te DOEN!

2. Loop elke dag even naar de spiegel, kijk jezelf aan en zeg: ‘ik hou van je’.
3. Maak eens een lijstje van de dingen waar je goed in bent en lees dit elke dag even door.
4. Schrijf ook op waar je tekortkomingen liggen en omarm deze. Weet dat iedereen zijn of haar tekortkomingen heeft en deze je kansen brengen om jezelf te ontwikkelen.
5. Zit je nog iets dwars uit het verleden? Doe wat nodig is om dit op te ruimen in jezelf en/of een plek te geven zodat je met een schone lei in het leven staat.
6. Zeg eerlijk wat je ergens bij voelt. Neem hierbij niet de ander (en zijn/haar eventuele reactie) maar jezelf als uitgangspunt. Het gaat immers over jou en je mag er zijn zoals je bent.
7. NEE zeggen mag! Ook hier geldt weer de eerlijkheid naar jezelf. Wil je dit echt met heel je hart of doe je het om een ander te plezieren? Vuistregel is dat wanneer je JA zegt, je de ruimte voelt  om er NEE op te zeggen.
8. STOP met jezelf te bekritiseren voor wat je ‘fout’ doet. Goed en fout bestaan alleen tussen onze oren. Er is alleen ervaring. Werkt het niet zoals je wilt? Maak dan een andere keuze.
9. Alles is perfect zoals het is. Soms denken we dat we graag een bepaalde kant op willen, maar heb je op diepere lagen met jezelf zogenaamde zielsafspraken gemaakt voor bepaalde ervaringen. Accepteer alles wat komt en bekijk in het moment hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
10. Jij bent uniek en perfect zoals je bent. Vergelijk je niet met anderen, want dat is onmogelijk. Wees te allen tijde en waar je ook bent jezelf.
11. Wat je aandacht geeft groeit. Zorg dus dat je jezelf liefdevol en zacht benaderd en geef jezelf regelmatig een schouderklopje.

12. Werk niet fulltime aan jezelf. Mensen en in het bijzonder de reflecterende hooggevoelige mensen willen zich graag ontwikkelen. Dat is onze natuur en alle ervaringen brengen ons verdieping die ons innerlijke leven rijker maken. Ook de momenten dat we er even niet bewust mee bezig zijn en gewoon genieten van het leven zoals het is. Alles voor je ontwikkeling dient zich vanzelf aan. Zit je midden in een hectische tijd? Neem er dan geregeld op jouw manier pauze van en ontspan!  

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

14 REACTIES

 1. Beste Maaike, even een vraagje bij punt 3.

  Mag ik het ook 1 maal per week door lezen?

  Ik kom namelijk niet meer aan andere dingen toe, wat natuurlijk ook niet echt een ramp is.

  Ik lees 2 uur voordat ik naar mijn werk ga, uurtje in de lunchpauze, weer 2 uurtjes als ik thuis kom en s`avonds zo`n uur of 4 na het eten.

  En dat gaat 5 dagen zo door en dan heb ik de lijst doorgelezen (en ik lees aardig vlot door) maar dan toch nog het gevoel dat ik iets vergeten ben.

  Oh ja bij punt 4 de vraag; wat is een tekortkoming?

  Ik heb zo`n vermoeden dat ik ze niet heb en daardoor ook niet weet wat het is.

  Voor de rest was er veel herkenning in je mooie schrijven.

  • @Jeroen,

   Hoi Jeroen, ja ik ben ook trots op jou! Ook omdat je “streng” ik wil eigenlijk zeggen, gedisciplineerd bent! Heb ik ook wel een beetje, ben best doelmatig. Wat ik weleens doe, is als ik bijv naar mijn werk ga of naar vrienden… doe ik een soort mantra zeg in mezelf…. licht, energie, kracht en liefde. En dat stuur ik dan naar de gene waar ik naar toe ga, en geef het aan mezelf zodat we in vrede en harmonie samen kunnen doorbrengen. Fijne dag vandaag, en ook voor jou… licht, kracht energie en liefde!

 2. Maaike, Ik print het uit voor mijn moeder, ze wordt over een half jaartje 70 jaar en het is niet makkelijk, maar nooit te laat om jezelf terug te vinden, na al die jaren dienstbaarheid, vol onzekerheid en kwetsbaarheid. Hopelijk brengt het een stukje herkenning en zelfrespect.

 3. Bedankt Maaike voor de goed tips.
  Ik ben dan wel geen jong persoon meer.
  Maar het is toch een mooie leidraad.
  Op mijn leeftijd zelfs kan ik best nog wat
  Goede tips gebruiken.
  Ik kon van iedereen houden. Behalve van mijzelf.
  Het tij is nu gekeerd. Op de voor mij juiste manier
  Het is nu Jannie tijd.

  Liefs Jannie.

  • @Jannie,

   Lieve Jannie, ik weet niet hou oud je bent…. maar toch knap dat je dit wilt aangaan… soms zijn wat oudere mensen wat koppiger en vinden het vaak wel goed zo. Maar wat goed van je! Ook jou stuur ik…. kracht, licht, energie en liefde!

  • @Jannie,

   Lieve Petra

   Bedankt voor je spontane reactie. Ik ben 59 natuurlijk niet zo oud
   Een oudere jongere laat maar zeggen.
   Maar bij maaike haar verhaal staat dat zij met jong ( volwassenenen )
   Werkt. Dus sja ik dacht ik ben geen jong volwassenenen. Maar wel
   Hooggevoelig. En wat ouder.
   Ik hou wel van haar manier van coaching.
   En die twaalf manieren om van jezelf te houden. Is handig voor mij
   Omdat ik af en toe toch een terugval heb .als er weer iemand is die
   Mij kwetst waar ik weer verdrietig van wordt.
   Ik hang de tekst op een plaats die goed in zicht is.als steuntje in de rug.
   Hartstikke lief dat je zo mee leef Petra. Ik ben al zo lang met deze wereld
   Van spiritualiteit in de weer. Het is mij met de paplepel ingegoten.
   Ik neem zelf ook dingen waar. Meestal overleden familieleden.
   Ik krijg aansturing van boven. Om vooral mensen te troosten.
   Eigelijk een soort healing. Ik was gisteren bij een lieve oude dame die pas haar
   Dochter van 52 was verloren aan een nare ziekte.
   Ik moest haar bloemen brengen. En een brief waar ik haar probeerde te troosten.
   De dankbaarheid en de omhelzing waren onbetaalbaar voor mij.
   Maar ik voel haar verdriet of het de mijne is. In haar ogen is dat zichtbaar.
   Dit is mijn taak op aarden. Ik doe dit al zo lang. Het is geweldig dat je mensen
   Een klein beetje het gevoel kan geven dat je echt met ze meeleefd.
   Ik heb wel in mijn stukje hierboven geschreven dat het Jannie tijd is.
   Maar dat staat buiten dit. Dat gaat over andere dingen.
   Ik vindt het heerlijk om mensen een klein beetje blij te maken.

   Jou stuur ik dan ook , kracht , licht en liefde terug Petra. Liefs Jannie

   • @Jannie,

    Het is voor iedereen bedoelt Jannie. Ik heb regelmatig ‘oudere’ hooggevoelige mensen in de praktijk. Het is staat er wellicht wat verwarrend zo, wellicht wil Gordon dat even aanpassen en de (jong) ertussen uit halen?

    Het is nu tijd, geniet van de mooie relatie met jezelf…de basis voor alles 🙂

 4. Dank je wel Maaike, ik weet het, voel en doe het….maar te streng kan ik soms nog wel zijn 😉 Jouw bericht maakt me weer bewust en kan ik weer heerlijk aan de dag beginnen. Fijne dag, geniet ervan.

  Jeroen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in