Heb je het gevoel dat je anders bent dan anderen?

Minderheid

Highly-Sensitive-Person_HSPVolgens Amerikaans onderzoek is 15 tot 20% van de bevolking hooggevoelig  . Dat wil zeggen 1 op de 5 mensen.
Dat is nog steeds een minderheid en je kunt onzeker worden omdat jouw manier van naar de wereld kijken en reageren niet altijd begrepen wordt. Misschien heb je zelfs wel het gevoel dat je er niet bij hoort. Niets is minder waar! Elk mens is uniek. Wanneer iedereen naar zichzelf zou luisteren in plaats van zich te gedragen zoals men denkt dat er van hem of haar verwacht wordt, (vaak omdat men er simpelweg niet bij stilstaat dat het ook anders kan) zou de wereld er heel anders uit zien.

Intuïtie

Als hooggevoelig mens heb je doorgaans een sterke verbinding met je Hoger Zelf* en voel (zie, hoor, weet) je daarmee als vanzelf wat goed voor jou en je omgeving is in het belang van het hoogste goed. Dit reikt veel verder dan alleen je eigen belang en dient een groter geheel. Je kunt in conflict komen wanneer dat waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt (het bekende ‘zoals het hoort’) heel wat anders is dan waarvan je voelt dat het juiste (voor het hoogste goed) is.

Voorbeeld dat je misschien uit je eigen jeugd kent: Wanneer je op een verjaardag aankomt waar je mensen begroet, zie je een verlegen kind weg kruipen. Meestal gaan mensen ( de ouders bijvoorbeeld) daar dan juist aandacht aan geven (“zeg haar eens gedag”) terwijl je zelf aanvoelt dat wanneer je dat kind even laat het vanzelf wel tevoorschijn komt. Zo zijn er tal van voorbeelden.
Daarbij kun je zo makkelijk in de huid van een ander kruipen dat daar ook een conflict kan ontstaan tussen je eigen intuïtie en de (onbewuste) beleving van de ander die als jezelf voelt.

Tip: Ontwar waar wat vandaan komt en draag met je intuïtie bij aan een nieuwe manier van omgaan met elkaar.
Jij bent die vernieuwing!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

“Ja maar, wat denken anderen ervan als ik mezelf ben?”

Authenticiteit

Dit is een gedachte die je misschien wel zult herkennen. Je blijft liever onopvallend op de achtergrond. Dit geldt vooral wanneer je tot de introverte groep hooggevoelige mensen hoort, een kleiner percentage hooggevoelige mensen is extravert (daarover binnenkort meer).
Bekijk het eens van een andere kant: je herkent vast wel dat je geneigd bent je automatisch aan te passen aan een ander. Is deze wat stiller dan ben jij vaak ook wat stiller, is het iemand die zich comfortabel en relaxed voelt dan ben jij ook meer op je gemak. Dit wordt ook wel spiegelen genoemd en werkt andersom net zo effectief! Ik schreef er al eerder over in het artikel ‘laat jezelf zien’.
Je straalt daarmee authenticiteit, vriendelijkheid en rust uit. Hoe meer mensen gewoon zijn wie ze zijn, hoe meer dit anderen inspireert hier een voorbeeld aan te nemen..

Wees wie je bent en volg je hart. Je bent een voorbeeld voor anderen door jezelf te zijn.

OMBanner-1

Voed jezelf

Door jezelf te voeden met informatie, mensen en een prettige omgeving waar jij je thuis bij voelt, versterk je jezelf in je unieke zijn. Check van tijd tot tijd even of je daar voor jezelf voldoende aandacht aan schenkt want (h)erkenning, inspiratie en rust zijn minstens zo belangrijk om jezelf te ontwikkelen tot een krachtig aanwezig hoogbewuste man of vrouw als de uitdagingen aangaan die je op je pad tegenkomt.

3 praktische manieren om dit te doen:

1.      Ontmoet gelijkgestemden

Hoogbewust-Hsp Cafe-GoudaWanneer je andere hooggevoelige mensen ontmoet versterk je elkaar. Daar waar je normaal gesproken niet alles als vanzelfsprekend kunt delen, kan dat onder gelijkgestemden wel. Vaak is een half woord al genoeg. Gelijkgestemden voeden en stimuleren je gewoon te zijn wie jij bent.
In Gouda is daarom onlangs een HSPcafé Gouda opgezet. Vanaf januari 2014 is er elke eerste dinsdagavond van de maand een bijeenkomst met een thema gerelateerd aan hooggevoeligheid.
Verder zijn er oa hspcafe’s in Deventer, Utrecht, Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe), Sittard, Tilburg, Roermond.

2.      Lees over je hooggevoeligheid

Hoe meer boeken en artikelen je leest, des te helderder is het beeld wat je krijgt van je hooggevoeligheid en van wat met jou specifiek resoneert. Zoals alle mensen uniek zijn, zo is er geen één identiek hooggevoelig mens. We delen een aantal basis eigenschappen en vanaf daar hebben we allemaal unieke nuances. Leer de jouwe kennen zet ze in voor een mooie maatschappij.
Samen maken we de wereld nog mooier!

3.      Creëer een Thuis voor jezelf

Er zijn heel wat manieren om een Thuis te ervaren. Voor de hand ligt dat je dit in je eigen huis ervaart, natuurlijk. Er zijn ook manieren om wat dieper je Thuis te ervaren. Zo is een (geleide) meditatie daar een goed voorbeeld van waarin je kunt focussen op jouw beleving van Thuis. Maar ook de natuur, een inspirerende lezing of een spirituele plek kan je een Thuisgevoel geven. Ontdek wat bij jou past daarin.

Van buiten naar binnen

Je zult merken dat wanneer je je aandacht verlegt van buiten naar binnen je steeds meer jezelf gaat zijn. Laat los wat anderen (misschien) over je denken en of jouw visie wel past in deze maatschappij, want de maatschappij dat zijn wij allemaal, inclusief jou!

*Hoger Zelf: Je hoger zelf is het deel van jou dat alles in een groter perspectief ziet, los staat van enige emotie’s, oordeelvrij is en handelt in het belang van het hoogste goed.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Hallo Maaike bedankt hoor voor het mooie Stukje en je antwoord , we gaan gewoon verder maar dankzij dit artikel weer wat meer duidelijkheid . Nogmaals veel dank liefs jannie

 2. Sorry Yvonne ik had vergeten je naam er boven te zetten maar ik wens je als nog het aller beste toe liefs jannie

 3. Jammer dat het zo ver is gekomen dat jij jou leven aan je voor bij ziet gaan . Zo veel mensen heb je toch niet nodig om happy te zijn .ik heb een goede vriendin die een beetje het zelfde is als dat ik ben. voor de rest kan het mij niet schelen beter een goede die mij begrijpt als andere die mij niet begrijpen vindt ik .Ik ben wel extravert in kleding dat snap ik wel eens niet van mij zelf dat ik best een opvallende verschijning ben . Maar ja denk toch die jarenlang pesterijen van de lagere school dat ze vonden dat ik er stom uit zag . Ergens moet dat mij ook niet meer dwars zitten het is per slot door kinder ogen waar genomen en kindere zijn hard. Maar het is toch je onder grondje wel lang gelegen . maar wat je toen in je jeugd heb meegemaakt maakt wat je later ben . ik heb een leuke band met de kindere en voor de rest mij man . Dus ik hoop dat jij ook aan je eigen gevoelens gaat denken je verleden ook los laten net als ik moet doen . En vooral blij zijn met je zelf ( ik ben het wel) ik weet gelukkig dat er zo veel mensen zijn met hsp dat sterkt mij echt ik moet ook gewoon mij zelf accepteren om wie ik ben gewoon mijneigen leven leiden je zelf blijven met al mij gewoontes . Achteraf denk ik dat mijn lieve moeder die jammer genoeg overleden is ook hsp had er kwam nooit iemand bijna ja ook een vriendin dus we moeten het maar mee doen ik lees het geschreven stukje nog maar eens door en kijk of ik mij zelf toch kan proberen wat sterker te worden zonder mij zelf af te zonderen . Ik heb geen zin om het leven aan mij voor bij te zien trekken dat is zonden het is te mooi echt waar sterkte .

 4. Wat er verondersteld word dat spiegelen mogelijk effect kan hebben zou mogelijk kunnen zijn . alleen ik bemerk het niet ik krijg al gauw spanning in mijn spieren als iemand verkeerd aan voeld. of dat je haren recht over eind in mij nek gaan staan bij bepaalden mensen ( bekend gezegde) als ik mij niet op mijn gemak voel val ik stil en nog meer van die dingen. Het is eigelijk logisch wat jij zei als iemand relaxed is dat dat ook bij je zelf gebeurd . Daar kan ik mij in vinden voor de rest het is de aard van het Beesie dat verander je gauw hoor . Ik lees er over en probeer dingen uit maar je blijf zo gauw gekwetst idioot gewoon een volwassen vrouw met. Drie kinderen waar van er twee ook min of meer er mee op gezadeld zijn . Ja ik ben vriendelijk tegen alles wat los en vast zit maar dat wil niet zeggen dat een ander geïnspireerd is of word om ook zo te zijn . Het enige wat voor mij werkt gewoon je eigen kringetje mensen bouwen die weten hoe ik ben en je rest zoekt maar dat soort mensen die bij hun past . En er zijn fantastische mensen zat

  • @Jannie, Dag Jannie,
   Ik herken ook wat jij schrijft, en voor mij vind ik niet zoveel mensen die echt bij mij passen. Altijd krijg ik mensen op mijn pad die mij niet begrijpen. Ik geloof dat zij mijzelf spiegelen: dat ik mezelf niet begrijp. Ik loop nog altijd weg van mezelf.
   Dat heeft weer te maken met mijn verleden, ik weet goed wel aspect. Ik werk er ook aan. Maar het is toch een proces.
   door mijn hooggevoeligheid, trek ik me erg terug, ben niet introvert, zoals in dit artikel geschreven staat.
   Door onbegrip en daardoor de pijn, kan ik het allemaal maar met moeite aan.
   Jammer, ik ben 54 jaar en voel mijn leven aan me voorbij gaan.

   • Hallo Yvonne, Ik herken wat je schrijft over dat je het gevoel hebt dat niet zoveel mensen bij je passen. Ik ben laatst naar een workshop gegaan over omgaan met hooggevoeligheid, en ik kan je zeggen, dat was echt een verademing! Zo veel herkenning bij anderen, was alsof ik in de spiegel keek. Ik heb er ook één contact aan overgehouden. Misschien is dat wat voor jou? Je kunt zelf ook de mensen gaan opzoeken die bij je passen, want ze zijn er wel! Ik vind hier op deze website veel herkenning (en daardoor erkenning) en zoek plekken op waar andere hsp’s komen (bijv een spiritueel centrum).
    Ik hoop dat je het begrip vind wat je nodig hebt. In jezelf en buiten jezelf. Sterkte en succes.

 5. ‘Bekijk het eens van een andere kant: je herkent vast wel dat je geneigd bent je automatisch aan te passen aan een ander. Is deze wat stiller dan ben jij vaak ook wat stiller, is het iemand die zich comfortabel en relaxed voelt dan ben jij ook meer op je gemak. Dit wordt ook wel spiegelen genoemd en werkt andersom net zo effectief! Ik schreef er al eerder over in het artikel ‘laat jezelf zien’.
  Je straalt daarmee authenticiteit, vriendelijkheid en rust uit. Hoe meer mensen gewoon zijn wie ze zijn, hoe meer dit anderen inspireert hier een voorbeeld aan te nemen..’

  Volgens mij mist hier een stukje tekst? Je straalt toch niet authenticiteit uit door te spiegelen?
  Verder wederom weer heel herkenbaar.

  • @Clementine, Wanneer je dicht bij jezelf blijft laat je een stukje van je authentieke zelf zien in plaats van mee te gaan met de stemming/houding van de ander.

   Wat jij zegt klopt ook: je bent niet ([perse) authentiek doordat je spiegelt.

 6. Mooi Maaike ik kan mij er helemaal in vinden . Ook van vroeger met verjaardagen toen al niet leuk al die mensen te moeten begroeten ik vond het vreselijk . Twee van mij dochters vertoonden ook dit gedrag mijn jongste ging gauw altijd boven zitten . Ik heb nooit onder dwang de kinderen mensen tegen hun zin handjes laten geven . Ze kwamen van zelf uit hun schulp . Om dat ik natuurlijk weet hoe het voeld . De oudste werkte tijdens haar studie in in grote winkel . Daar is ze wat losser geworden . De jongste heeft heel veel obstakels op haar pad gehad ze heeft daar van geleerd . Maar het blijft niet makkelijk de maatschappij is niet echt ingericht op hsp mensen . Bemerk nog steeds ook al ben ik 58 jaar als er maar even iemand niet aardig doet ik daar niet tegen kan .ergens weet ik ook wel dat de wereld niet alleen uit begrip volle mensen bestaat . Ik denk dat ik daarom de kwetsbaren mensen die gemeden worden door velen mensen een hand toe rijk ik kan niet anders ik krijg ze altijd op mijn pad . men voelt aan dat ze bij mij hun zelf kunnen zijn . Hoe toevallig ben ik ook geboren onder het sterrenbeeld vissen supergevoelig . maar je leerd beetje bij beetje hoe alles werkt .En inderdaad zou meditatie niet verkeerd zijn. ik heb alleen mensen in mijn kennissen kring die het zelfden zijn als ik de rest laat ik links leggen zo werkt het . Je leerd en weet hoe alles moet . Gr. J

  • @Jannie, fijn dat je je eigen weg erin gevonden hebt, daar gaat het om! Jammer he dat er niet van nature een brede ondersteuning voor wie je bent vanuit de maatschappij aanwezig is nu. Ik heb goede hoop dat dit langzaam maar zeker aan het draaien is.

   Ondertussen krijgen wij de kans om onszelf helemaal in onze kracht te gaan staan zodat de buitenwereld steeds minder invloed op ons heeft zonder dat we deze buitensluiten.

   Warme groet,
   Maaike

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in