Hooggevoelig en anderen belangrijker maken dan jijzelf bent
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Eerst de ander, dan jezelf is een beleefdheidsregel die kinderen al vroeg aangeleerd krijgen. Op zich is met die regel niets mis. Ze getuigt van zorgvuldigheid en rekening houden met anderen. Maar bij hooggevoeligen gaat het vaak mis. Deze beleefdheidsregel is enkel gemaakt om sociale contacten soepeler te laten verlopen. Maar als ze te diep binnenkomt dan wordt “eerst de ander” een ongezonde levenswijze.

Eerst de ander is een innerlijke overtuiging

Als jij zo’n manier van in het leven staan hebt, dan is ‘eerst de ander’ geen sociale regel meer, maar een deel van een innerlijke overtuiging: Eerst de ander want:

  • die is belangrijker dan ik ben
  • anders worden ze boos op me en dan wijzen ze me af
  • Als ik aan mezelf denk ben ik egoïstisch

Als jij ook altijd anderen op de eerste plaats zet ten koste van jezelf,  dan zit daaronder waarschijnlijk een flinke beschadiging van je eigenwaarde en je bestaansrecht.  Op de een of andere manier geloof je dat je niet goed genoeg bent zoals je bent.  Alleen, je hebt zelden door hoe diep het gaat.

Beschadigd zelfbeeld

Heel vaak is het zelfs  zo, dat je je helemaal niet bewust bent dat je te maken hebt met een belemmerende overtuiging. Omdat je je niet realiseert dat het een overtuiging is.  Voor jou is het een enorm pijnlijke waarheid, waar vaak veel schaamte op zit.
Het is zo vanzelfsprekend en waar dat de Ander meer rechten heeft, dat alles in je dat daar tegenin wil gaan, door jezelf gezien wordt als bewijs van je eigen morele tekortschieten. 
Dus is er een diepe angst om er echt naar te kijken. Met als gevolg dat alles wat hiermee te maken heeft diep weggestopt zit achter een energieblokkade. Je bent je dan alleen ervan bewust dat je de ander voor moet laten gaan.

Je krijgt dan in het extreme, de hooggevoelige die zich totaal wegcijfert in een relatie. Met als gevolg dat ze bijvoorbeeld altijd tegen narcisten oploopt  Of, het andere uiterste, juist relatieproblemen krijgt omdat de leuke, onafhankelijke, spannende persoon waar de ander op viel ineens veranderd is in een voetveeg.
De hooggevoelige die hard op weg is naar een burn out omdat het werk altijd belangrijker is dan rust of vrije tijd is ook een bekende.

Hoe voor jezelf opkomen negatief wordt

Hoe zwaarder de overtuiging grip op je heeft, hoe moeilijker voor jezelf opkomen is. Niet alleen vanwege een gebrek aan vaardigheden. Maar omdat voor jezelf opkomen je innerlijke alarmsignalen af doet gaan. Want het betekent dat je dan bezig bent met in de wereld te brengen wat je volgens die innerlijke overtuiging bent: namelijk verkeerd. En nu gaat de buitenwereld het zien, met enorme gevolgen voor jou!  Je angst heeft maar een doel: weg van deze gevaarlijke koers, en veilig door op de oude weg.

Geen wonder dat als je een ongezond patroon van opofferen hebt, het zo moeilijk is om daar verandering in te brengen, ook als heb je daar nog zoveel vaardigheden voor geleerd.

Alleen, dat jij innerlijk verkeerd bent is niet De Waarheid, het is een overtuiging. Het voelt als waar, maar het ís niet waar.

GA dus aan de gang met je angst als je voor jezelf op wilt komen en twijfelt of dat wel een goede stap is. Ga de confrontatie aan met je blokkade, zodat je weer aan gaat voelen wanneer jij volkomen normaal en gezond op de eerste plaats komt. En vooral: om te ontdekken dat je een prima mens bent.

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Gerry Damen
Mijn naam is Gerry Damen. Ik ben expert op het gebied van hooggevoeligheid en energiewerker. Hooggevoelig zijn is ontzettend leuk en een prachtig talent, mits je ermee om kunt gaan. Ik ben ervan overtuigd dat juist hsp-ers de wereld heel veel te bieden hebben. Daarom is het belangrijk om als je hsp-er bent goed op aarde te komen en in je kracht te zijn, zodat je je zielsmissie kunt gaan realiseren. Ik help mensen omgaan met hun hooggevoeligheid en met hun zielsmissie waarmaken. Hierbij werk ik o.a. met de Wet van de Aantrekkingskracht.
Vorig artikelVind je Stem en kom in je Oerkracht
Volgend artikelHelp mijn kind stuitert alle kanten op!

2 REACTIES

  1. Zoveel mooie artikelen waarin ik mij helemaal kan vinden en die aansluiten bij mijn zijn.
    Ik ondervind alleen telkens weerstand vanuit mijn omgeving (mijn volwassen dochter,ook HSP) wanneer ik mijn zijn en mijn stem ook wil laten gelden. Vaak word ik dan terecht gewezen dat ik niet aan mijzelf mag denken. Of maar tot op zekere hoogte..(niet in die woorden maar wel door de kritiek die ik dan krijg)

    Ik wil zo graag hiervan los komen zonder dat de relatie met mijn dochter beschadigd raakt..weet alleen niet hoe en of dit wel mogelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in